Ухвала
від 23.12.2021 по справі 766/5692/21
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/5692/21

н/п 1-кс/766/11690/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2021 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Херсонській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до суду з клопотанням в якому просив: продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021230250000007 від 11.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 239 КК України, на один рік, тобто до 11.01.2023 року включно.

В обґрунтування клопотання посилався на те, що завершити досудове розслідування по вказаному кримінальному провадженню та провести в повному обсязі всі необхідні слідчі та процесуальні дії можливо лише у разі продовження строку досудового розслідування.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання у його відсутності.

Вивчивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Згідно ч. 1-4 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

1) одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Херсонській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження №12021230250000007 від 11.01.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 239 КК України.

Встановлено, що з початку 2021 року в центрі заповідної зони Великий Чапельський під спеціальною адміністрацією Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна виявлено падіж зимуючих сірих журавлів.

Заповідний об`єкт межує із сільськогосподарськими угіддями, де ведеться інтенсивна аграрна діяльність, у тому числі із застосуванням отрутохімікатів, від яких і постраждали мігруючі види птахів.

В ході моніторингу працівниками поліції Інтернет-ресурсів виявлено статтю з наступним змістом «У заповіднику Асканія-Нова отруїли червонокнижних журавлів»: "На полях с. Питомник та с. Ясна Поляна посіви озимої пшениці оброблені біопрепарати для боротьби з мишовидними гризунами. Оглядаючи ділянку Великого Чапельського поду, де біля ставку зазвичай ночують рідкісні перелітні птахи, співробітники заповідника Асканія-Нова на Херсонщині побачили, що в зграї сірих журавлів, які занесені до Червоної Книги України, частина особин не подає ознак життя. Інші ледь тримаються на ногах та харкають кров`ю, а це може свідчити про внутрішню кровотечу. Щодня тут підбирали нових і нових загиблих пернатих, і на сьогодні їхня кількість вже досягла 185." Директор біосферного заповіднику "Асканія-Нова" ОСОБА_5 звинувачує у гибелі сірого журавля вищевказаних орендарів земельних ділянок.» (ЖЕО №124 від 11.01.2021).

Також встановлено, що 06.01.2021 до служби «102» надходило повідомлення директора біосферного заповідника «Асканія-Нова» ОСОБА_6 про те, що ним у буферній зоні заповідника затримано трактор, який розкидає отруту, тракторист не надає документи (ЖЕО №70 від 06.01.2021).

11.01.2021 року відомості за вказаним фактом слідчим відділенням Чаплинського ВП Генічеського ВП ГУНП в Херсонській області внесені в ЄРДР за №12021230250000007 за ч. 2 ст. 239 КК (забруднення або псування земель).

У період з січня по 26.04.2021 слідчими підрозділами ГУНП зареєстровано 40 кримінальних проваджень за ч.2 ст.239 КК України, підслідність по яким 01.04.2021 визначено за СУ ГУНП в Херсонській області.

Згідно інформації, наданої БЗ «Асканія-Нова» відповідно до проведеного розрахунку збитків, нанесених природі України в результаті загибелі птахів в період з 02.01.2021 по 01.04.2021, відповідно до Постанови КМУ від 07.11.2021 №1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування» складає 9 200 000 гривень. Всього знайдено загиблими 2156 птахів з них 539 сірих журавлів, 249 огарів, 1 орлан білий, які занесені до Червоної книги України.

Під час досудового розслідування встановлено, що причиною загибелі птахів є гостра інтоксикація «бродіфакумом» - антикоагулянтом з групи кумаринів, що застосовують в якості родентициду проти всіх видів гризунів.

Проведеним оглядом місця події земельних ділянок, що розташовані в буферній зоні БЗ «Асканія-Нова» та знаходяться у користуванні ТОВ «ЮТС-Агропродукт», зафіксовано внесення працівниками підприємства, принади на основі хімічного препарату «Номайс» механічним способом, що є порушенням регламенту застосування препарату та санітарних правил.

За вказаним фактом притягнуто до кримінальної відповідальності агронома ТОВ «ЮТС-Агропродукт» ОСОБА_7 за ст.247 КК України (Порушення правил установлених для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки). На даний час обвинувальний акт скеровано до Чаплинського районного суду Херсонської області для розгляду по суті.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_6 показав, що з 02.01.2021 по 01.04.21 на території заповідника біля Чапельського Поду неодноразово виявлялися померлими птахи (сірі журавлі та огарі), які занесені до Червоної книги та прилітали на ночівлю до заповідника. Проведеними дослідженнями Держпродспоживслужби встановлено, що епізоотичних захворювань у мертвих птахів не виявлено. Смерть птахів настала внаслідок отруєння неідентифікованою речовиною.

Керівництвом БЗ «Асканія-Нова» до наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. Академіка Л.І. Медвідя Міністерства охорони здоров`я України направлені для дослідження зразки води, зерна та паталогічний матеріал загиблої птиці та в подальшому до органу досудового розслідування надано протокол та пояснення до результатів аналізу (протокол випробовування №3/10-А-126, 130-21/369-385, 406, 407/26-42ю60,61 від 04.03.2021) стосовно проб патологічного матеріалу від загиблої птиці, корму, води та зерна, відібраних з місць падежу птиці на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» та зерна сільськогосподарських угідь.

У кримінальному провадженні призначено 4 судово-ветеринарних експертизи проведення яких доручено експертам Національного наукового центру інституту судових експертиз ім. Бокаріуса.

На вирішення експертизи поставлено наступні запитання: яка причина смерті вилучених журавлів; від якої отрути настала смерть тварин; яким способом отрута могла потрапити до організму тварин; як швидко настала смерть тварин після потрапляння до організму отрути; чи пов`язана причина смерті тварини з виявленою отрутою; чи міститься в наданому на дослідження зерні отрута, внаслідок якої настала смерть журавлів.

На дослідження експертам надано: 3 туші мертвого сірого журавля, зразки з обробленими зернами пшениці.

Окрім цього призначені 3 судові інженерно-екологічні експертизи (20.01.21, 23.03.21 та 29.03.21) на вирішення яких поставлені питання щодо завданих збитків довкіллю.

Згідно висновку судової інженерно-екологічної експертизи №1554 (що призначена 20.01.21) встановлено, що з екологічної точки зору, у разі загибелі 1 особини сірого журавля, вид якого занесений до Червоної книги України, що мало місце на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова», територія якого відноситься до об`єктів природно-заповідного фонду України, довкіллю істотну шкоду не було завдано.

З екологічної точки зору, у разі загибелі 218 особин сірого журавля, вид якого занесений до Червоної книги України, що мало місце на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова», територія якого відноситься до об`єктів природно-заповідного фонду України, довкіллю було завдано істотну шкоду.

Крім того, в ході досудового розслідування виконано наступне:

- долучено висновки 4 судових ґрунтознавчих експертиз відповідно до яких встановлено, що в зразках грунту вилучених під час огляду земельних ділянок, що знаходяться в користуванні суб`єктів господарської діяльності, відсутні такі речовини як бродіфакум та бітрекс;

- 21.10.2021 до Національного наукового центру «Інституту судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса» направлено листа щодо прискорення проведення комплексної судової ветеринарно-грунтознавчої та ветеринарної експертизи, що призначені 15.04.2021 та 11.05.2021 відповідно;

- 10.11.2021 укладено договір з ДП «Науковий токсикологічний центр ім. Л.І. Медведя МОЗ України» щодо дослідження препарату «Номайс» під час проведення експертизи матеріалів речовин та виробів виконання якої доручено експертам Київського НДІСЕ.

- витребувано на ТОВ «Альфа Смарт Агро» зразок препарату «Номайс», який додатково направлено до Київського НДІСЕ для дослідження під час проведення судової експертизи матеріалів, речовин та виробів, з метою встановлення складу та концентрації речовин;

- долучено відповіді ТОВ «ЗАХІД АГРОБІЗНЕС», ТОВ «Азов Трейд Бердянськ», ТОВ «Агрохім-Партнер», ПрАТ «Галнафтохім», ТОВ «Флора»,

ПП «Велес Агросервіс», ТОВ «Спектр-Агро», ТОВ «Вітагро-Партнер»,

ТОВ «Агроресурс-А», ТОВ КФ «Екотехнологія-Агро», ТОВ «Агро експерт»,

ТОВ «Агросем», ТОВ «Агропром-Центр», ТОВ «Агрозахист Харків»,

ТОВ «Агрохімсервіс» та ТОВ «Агрохімгрупа Компаній», відповідно до яких реалізація препарату «Номайс» для ТОВ «ЮТС-Агропродукт» не здійснювалася;

- направлено доручення до Каховського РВП ГУНП в Херсонській області щодо допиту керівників суб`єктів господарської діяльності, що орендують земельні ділянки в буферній зоні БЗ «Асканія-Нова» та витребування відомостей щодо укладених договорів оренди. На даний час допитано директора ТОВ «Глобус-Каховка» ОСОБА_8 , ТОВ «Скіф Агро-Південь» ОСОБА_9 , ТОВ «Південь-Агрохімінвест» ОСОБА_10 та ТОВ «Терра-Промінвест» ОСОБА_11 щодо укладання договорів оренди земельних ділянок та дотримання заборони застосування пестицидів з діючою речовиною «бродіфакум»;

- направлено доручення до ВП № 3 Каховського РВП ГУНП в Херсонській області щодо допиту працівників служби охорони заповідника щодо відомих обставин вчинення кримінального правопорушення;

- направлено запит до ГУ Держгеокадастру у Херсонській області щодо отримання відомостей щодо суб`єктів господарської діяльності, яким укладено договори оренди земельних ділянок, що розташовані в буферній зоні заповідника;

- 22.11.2021 року на ДП «Науковий токсикологічний центр ім. Л.І. Медведя МОЗ України» направлено укладений договір щодо оплати досліджень препарату «Номайс» під час проведення експертизи матеріали речовин та виробів. Планується отримання досліджень та отримання висновку судового експерта Київського НДІСЕ;

- долучено відповідь з Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо надання висновків санітарно-епідеміологічних експертиз та результатів дослідження небезпечності та біологічної ефективності препарату «Номайс»;

- допитано керівників 9 суб`єктів господарської діяльності щодо укладання договорів оренди земельних ділянок та дотримання заборони застосування пестицидів з діючою речовиною «бродіфакум»;

- направлено листи 42 суб`єктам господарської діяльності, які орендують земельні ділянки, що розташовані в 40 кілометровій буферній зоні БЗ «Асканія-Нова» щодо роз`яснення заборони застосування пестицидів та можливих наслідків;

- допитано в якості свідків 3 працівників служби охорони заповідника, які показали, що контроль та перевірка під час укладання договорів оренди на земельні ділянки, що розташовані в буферній зоні БЗ «Асканія-Нова» не входить до їх службових обов`язків. Долучено копії функціональних обов`язків вказаних осіб;

- направлено запит до окружних територіальних громад з метою отримання відомостей щодо укладання договорів оренди земельних ділянок, що знаходяться в буферній зоні БЗ «Асканія-Нова» та їх відповідність прийнятим рішенням з урахуванням заборони використання пестицидів з діючою речовиною «бродіфакум».

Обставинами, що на даний час перешкоджали у проведенні вказаних вище процесуальних дій у кримінальному провадженні є введення на території України карантинних заходів пов`язаних з розповсюдженням COVID-19, що не давало змоги проводити зокрема і вищевказані слідчі дії, значна кількість експертиз, провести які можуть лише експерти експертних установ м. Києва та значна їх завантаженість. Крім того, в районі гибелі журавлів здійснюють підприємницьку діяльність та використовують пестициди велика кількість суб`єктів господарської діяльності, і лише після витребування/вилучення всіх необхідних документів, допиту їх посадових осіб можливо прийняти законне рішення у кримінальному провадженні.

У зв`язку із тим, що дане кримінальне провадження потребує проведення значної кількості слідчих та негласних слідчих (розшукових) дій, виконати які не надалось можливим у зв`язку зі змінами їх підслідності, а також великою завантаженістю експертних установ, строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 11 січня 2022 року, а завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється можливим, оскільки необхідно провести ряд вищевказаних слідчих та розшукових дій, забезпечити проведення всіх призначених експертиз, які по об`єктивним обставинам не могли проводитися раніше, виникла необхідність у продовженні строку досудового розслідування.

Враховуючи викладене, а також те, що у кримінальному провадженні неможливо пред`явити особі підозру у строк визначений Кримінальним процесуальним кодексом України, (який спливає 11.01.2022), є необхідність продовження строку досудового розслідування до дня повідомлення особі про підозру на один рік (тобто, до 11.01.2023).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12021230250000007 від 11.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 239 КК України, на один рік, тобто до 11.01.2023 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддяОСОБА_1

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення23.12.2021
Оприлюднено22.01.2024
Номер документу102172579
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —766/5692/21

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 19.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 13.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 05.05.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 28.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

Ухвала від 23.04.2021

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Черниш О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні