Рішення
від 23.12.2021 по справі 679/1285/21
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/679/27/2021

Справа № 679/1285/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 грудня 2021 року м. Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області у складі:

судді Стасюка Р.М.,

присяжних Парахіної В.В., Родя О.О.,

секретар судового засідання Дмітрієвої О.В.,

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

представник заінтересована особа - Управління соціального захисту населення - орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області Риштун І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нетішин цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Управління соціального захисту населення - орган опіки та піклування виконавчого комітету Нетішинської міської ради Хмельницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про визнання недієздатним його сина ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення опіки та призначення опікуна, посилаючись на те, що останній є особою з інвалідністю ІБ групи з дитинства.

Вказує, що причиною інвалідності є мегаленцефалічна лейкоенцефалопатія із субкортикальними кістами (ОМІМ 613925) та епілепсія. Мікродуплікація короткого плеча 5 хромосомами, пігментний ритиніт, міопія очей, руйнування сітківки очей, порушення постави, сколіоз, коняча стопа, сидром Туретта, сидром розумової відсталості, спадковий сидром гіперферритинемії-катаракти, аутосомнорецисивний первинний дефіцит коферменту Q10, аутосомно-рецесивний дефіцит альфа-метил-КоА рацемази, аутосомно-рецесивний комбінований дефіцит окислювального фосфолювання і спастична атаксія, L-2-OH-гідро-ксиглуратова ацидурія (генетичне обстеження в лабораторії в м. Сан Франциско).

Внаслідок хвороби син потребує як медичного нагляду та лікування так і постійної сторонньої допомоги і контролю (не орієнтується в годиннику та відліку часу, не вміє рахувати гроші, читає з затрудненям, не усвідомлює повністю зміст прочитаного. Мова зрозуміла, хоча слова вимовляє протяжно. Словниковий запас нижче норми - побутовий рівень. Увага не стійка, концентрація уваги не тривала. Моторика рук не розвинена (внаслідок прийому протиепілептичних ліків має тремор рук).

Визнання сина недієздатним потрібно йому для оформлення над ним опіки.

Ухвалою судді Нетішинського міського суду Хмельницької області від 23 жовтня 2021 року у даній цивільній справі відкрито провадження та призначено судовий розгляд у порядку окремого провадження.

Ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 01 листопада 2021 року по даній справі призначено амбулаторну судово-психіатричну експертизу та провадження по справі зупинено.

17 грудня 2021 року ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області провадження по справі поновлено.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювалися.

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заяву підтримав повністю, просить її задоволити.

Представник заінтересованої особи у судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала, оскільки існують всі підстави для того, щоб ОСОБА_1 визнати недієздатним.

Заслухавши пояснення заявника, представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

Судом установлено, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 05 вересня 2003 року (арк.спр. 4).

Судово-психіатрична експертна комісія на підставі вивчення медичної документації та обстеження прийшла висновку, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним захворюванням у формі помірної розумової відсталості обумовленої органічним ураженням ЦНС з симптоматичною епілепсією. Внаслідок вищевказаного психічного захворювання ОСОБА_1 не усвідомлює свої дії та не може керувати ними, в зв`язку з чим потребує встановлення над ним опіки. Вказаний висновок №552 від 02 грудня 2021 року зроблено при проведенні судово-психіатричного огляду ОСОБА_1 .

У відповідності зі ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Статтею 60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною.

Як передбачено ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Враховуючи, що ОСОБА_1 страждає стійким хронічним захворюванням у формі помірної розумової відсталості обумовленої органічним ураженням ЦНС з симптоматичною епілепсією, є особою з інвалідністю І Б групи, у зв`язку з вказаним захворюванням не спроможний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить висновку, що ОСОБА_1 слід визнати недієздатним, внаслідок хронічного психічного розладу останнього. Крім того, опікуном над ОСОБА_1 слід призначити його батька ОСОБА_1 , який здійснює над ним опіку.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд покладає такі на заявника, що відповідатиме вимогам ч. 7 ст. 294 ЦПК України , згідно якого при ухваленні судом рішення по справі в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 141, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування, в особі Нетішинської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна задоволити повністю.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає на АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити опікуном його батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити до 23 грудня 2023 року.

Судові витрати покласти на заявника ОСОБА_1 .

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Заінтересована особа орган опіки та піклування, в особі Нетішинської міської ради Хмельницької області, місцезнаходження: 30100, Хмельницька область, м. Нетішин, проспект Незалежності, 29

Повне судове рішення складено 23 грудня 2021 року.

Головуючий Р.М.Стасюк

Присяжні В.В.Парахіна

О.О.Родя

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення23.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102172727
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —679/1285/21

Ухвала від 20.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Рішення від 23.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 17.12.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 01.11.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 23.10.2021

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні