Вирок
від 23.12.2021 по справі 521/21621/18
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа 521/21621/18

Провадження 1-кп/521/312/21

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2021 року м. Одеса

Малиновський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

з секретарями - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю:

прокурора - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

захисника обвинуваченого адвоката - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017160470003835 від 19.09.2017 року відносно:

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеси, громадянина України, із середньо-спеціальною освітою, не одруженого, неофіційно працюючого кухарем у кафе «Кофетайм», зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч.2 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

21.12.2016 року, більш точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 перебуваючи поблизу будинку, який розташований за адресою: м. Одеса, вул. Успенська, 93, переслідуючи умисел направлений на протиправне заволодіння чужим майном, з метою ухилення від виконання взятих на себе зобов`язань та уникнення відповідальності, представившись завчасно вигаданим іменем: « ОСОБА_7 », який є директором приватного підприємства «Косіор» (ЄДРПОУ 35640687), повідомивши ОСОБА_8 завідомо неправдиві відомості про наявність у нього можливості оформлення та виготовлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, із корисливих мотивів, шляхом обману, під приводом усної домовленості про оформлення та виготовлення документів для виїзду за кордон, а саме візи в США строком на 10 років, в ході розмови, переконавши ОСОБА_8 в добропорядності своїх намірів, завчасно не збираючись виконувати взяті на себе обов`язки, усвідомлюючи об`єктивну відсутність реальної можливості оформлення та отримання візи в США строком на 10 років для потерпілого, отримав від ОСОБА_8 грошові кошти на загальну суму 250 доларів США, що станом на 21.12.2016 року, згідно офіційного курсу НБУ, становить 6 625 гривень, після чого передав потерпілому письмову розписку, яка підтверджує зобов`язання, взяті на себе ОСОБА_5 , представляючись від імені завчасно вигаданої особи - « ОСОБА_9 ».

Таким чином, ОСОБА_5 заволодівши вищевказаними коштами без мети повернення, отримав можливість розпорядитись ними на власний розсуд.

В подальшому, ОСОБА_5 свої зобов`язання не виконав, документи для виїзду за кордон не виготовив та не передав їх потерпілому, грошові кошти не повернув, чим спричинив ОСОБА_8 майнову шкоду на суму 6 625 гривень.

Крім того, в січні 2017 року,більш точногочасу уході досудовогорозслідування невстановлено, ОСОБА_5 перебуваючив офісномуприміщенні,яке розташованеза адресою:м.Одеса,вул.Говорова,2,переслідуючи умисел, направлений на протиправне заволодіння чужим майном, з метою ухилення від виконання взятих на себе зобов`язань та уникнення відповідальності, представившись завчасно вигаданим іменем: « ОСОБА_7 », який є директором приватного підприємства «Косіор» (ЄДРПОУ 35640687), повідомивши ОСОБА_10 завідомо неправдиві відомості про наявність у нього можливості оформлення та виготовлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, повторно, із корисливих мотивів, шляхом обману, під приводом усної домовленості з оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, в ході розмови переконавши ОСОБА_10 в добропорядності своїх намірів, завчасно не збираючись виконувати взяті на себе обов`язки, усвідомлюючи об`єктивну відсутність реальної можливості оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років для потерпілого, отримав від ОСОБА_10 грошові кошти на загальну суму 265 доларів США, що станом на 01.01.2017 року, згідно офіційного курсу НБУ, становить 7 208 гривень, після чого передав потерпілому письмову розписку, яка підтверджує зобов`язання, взяті на себе ОСОБА_5 , який представлявся від імені завчасно вигаданої особи - « ОСОБА_9 ».

Таким чином, ОСОБА_5 заволодівши вищевказаними коштами без мети повернення, отримав можливість розпорядитись ними на власний розсуд.

В подальшому, ОСОБА_5 свої зобов`язання не виконав, документи для виїзду за кордон не виготовив та не передав їх потерпілому, грошові кошти не повернув, чим спричинив ОСОБА_10 майнову шкоду на суму 7 208 гривень.

Крім того, в квітні 2017 року, більш точного часу у ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 знаходячись у офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Старопортофранківська, 101, переслідуючи умисел, направлений на протиправне заволодіння чужим майном, з метою ухилення від виконання взятих на себе зобов`язань та уникнення відповідальності, представившись завчасно вигаданим іменем: « ОСОБА_7 », який є директором приватного підприємства «Косіор» (ЄДРПОУ 35640687), повідомивши ОСОБА_11 завідомо неправдиві відомості про наявність у нього можливості оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, повторно, із корисливих мотивів, шляхом обману, під приводом усної домовленості про оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, в ході розмови, переконавши ОСОБА_11 , в добропорядності своїх намірів, завчасно не збираючись виконувати взяті на себе обов`язки, усвідомлюючи об`єктивну відсутність реальної можливості оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років для потерпілого, отримав від ОСОБА_11 грошові кошти на загальну суму 250 доларів США, що станом на 01.04.2017 року, згідно офіційного курсу НБУ, становить 6 750 гривень.

Таким чином, ОСОБА_5 заволодівши вищевказаними коштами без мети повернення, отримав можливість розпорядитись ними на власний розсуд.

В подальшому, ОСОБА_5 свої зобов`язання не виконав, документи для виїзду за кордон не виготовив та не передав їх потерпілому, грошові кошти не повернув, чим спричинив ОСОБА_11 майнову шкоду на суму 6 750 гривень.

Крім того, 12.04.2017 року, ОСОБА_5 , перебуваючи в офісному приміщенні, яке розташоване за адресою: м. Одеса, вул. Говорова, 2, переслідуючи умисел, направлений на протиправне заволодіння чужим майном, з метою ухилення від виконання взятих на себе зобов`язань та уникнення відповідальності, представившись завчасно вигаданим іменем: « ОСОБА_7 », який є директором приватного підприємства «Косіор» (ЄДРПОУ 35640687), повідомивши ОСОБА_12 завідомо неправдиві відомості про наявність у нього можливості оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, повторно, із корисливих мотивів, шляхом обману, під приводом усної домовленості про оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років, в ході розмови, переконавши ОСОБА_12 в добропорядності своїх намірів, завчасно не збираючись виконувати взяті на себе обов`язки, усвідомлюючи об`єктивну відсутність реальної можливості оформлення документів для виїзду за кордон, зокрема візи до США строком на 10 років для потерпілого, 12.04.2017 року отримав від ОСОБА_12 грошові кошти у розмірі 50 доларів США, у якості передоплати, у подальшому, 13.04.2017 року, перебуваючи за адресою: м. Одеса, вул. Ак. Філатова, отримав залишок суми у розмірі 200 доларів США, загалом 250 доларів США, що станом на 13.04.2017 року, згідно офіційного курсу НБУ, становить 6 725 гривень, після чого передав потерпілому письмову розписку, яка підтверджує зобов`язання, взяті на себе ОСОБА_5 , який представлявся від імені завчасно вигаданої особи - « ОСОБА_9 ».

Таким чином, ОСОБА_5 заволодівши вищевказаними коштами без мети повернення, отримав можливість розпорядитись ними на власний розсуд.

В подальшому, ОСОБА_5 свої зобов`язання не виконав, документи для виїзду за кордон не виготовив та не передав їх потерпілому, грошові кошти не повернув, чим спричинив ОСОБА_12 майнову шкоду на суму 6 725 гривень.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_5 свою провину в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України, визнав повністю та показав, що дійсно вчинив кримінальні правопорушення за викладених в обвинувальному акті обставин та підтвердив, що заволодів коштами потерпілих представляючись завчасно вигаданим іменем. Заявлені потерпілими цивільні позови визнає в повному обсязі та зобов`язується їх відшкодувати у найкоротший термін.

Потерпілі ОСОБА_11 та ОСОБА_12 в судове засідання не з`явились, подали заяви, в яких просять кримінальне провадження розглянути без їх участі, обвинувачення підтримують, заявлені цивільні позови просять задовольнити у повному обсязі, покарання залишають на розсуд суду.

Потерпілі ОСОБА_8 та ОСОБА_10 в судове засідання не з`явились, подали заяви, в яких просять кримінальне провадження розглянути без їх участі, покарання залишають на розсуд суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 349 КПК України суд має право, якщо проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнати недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

При цьому судом з`ясовано правильність розуміння учасниками кримінального провадження обставин щодо недоцільності дослідження доказів, добровільність їх позицій, та роз`яснено вимоги ч. 3 ст. 349 КПК України, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Крім того, такий порядок судового розгляду повністю узгоджується з вимогами п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики Європейського Суду з прав людини щодо їх застосування, згідно яких суд повинен забезпечити належну реалізацію права на справедливий суд під час розгляду кримінальних проваджень шляхом спрощеного і скороченого розгляду.

Отже, за згодою учасників судового провадження, які не оспорюють фактичні обставини кримінального провадження, кваліфікацію кримінальних правопорушень, судом встановлено, що вони правильно розуміють зміст його обставин, відсутні сумніви в добровільності їх позиції, суд, у порядку ч. 3 ст. 349 КПК України, визнав недоцільним дослідження доказів щодо обставин, які ніким не оспорюються, і обмежено допитом обвинуваченого, а також дослідженням документів кримінального провадження, що стосуються цивільних позовів та характеризують особу обвинуваченого.

Показання обвинуваченого ОСОБА_5 є послідовними, логічними, а тому не викликають у суду сумніву щодо правильності розуміння обвинуваченим змісту обставин кримінальних правопорушень, добровільності та істинності його позиції.

Вина обвинуваченого повністю підтверджується його показами, в яких він не оспорює вчинення кримінальних правопорушень за викладених у обвинувальному акті обставин та щирим каяттям у вчиненому.

Суд кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_5 :

- по епізоду від 21.12.2016 року - за ч. 1 ст. 190 КК України за кваліфікуючими ознаками заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство);

- по епізодам від січня 2017 року, квітня 2017 року, 12.04.2017 року - за ч. 2 ст. 190 КК України за кваліфікуючими ознаками заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене повторно.

Відповідно до ст. 66 КК України, обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого є щире каяття.

Відповідно до ст. 67 КК України, обставини, які обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлені.

При визначені виду та міри покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, відповідно до ст. 12 КК України відносяться до кримінального проступку (ч. 1 ст. 190 КК України) та нетяжких злочинів (ч. 2 ст. 190 КК України), особу винного, його вік та соціальне положення, стан здоров`я, те, що особа осудна, працездатна та працює, на обліку лікарів психіатра та нарколога не перебуває, повне визнання вини в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях, відсутність тяжких наслідків, щире каяття, яке полягає у відвертому осуді обвинуваченим своєї протиправної поведінки, ставлення обвинуваченого до вчиненого, та готовності нести відповідальність за вчинене, наявність пом`якшуючої та відсутність обтяжуючих обставин, те що вперше притягується до кримінальної відповідальності.

На підставівикладеного судвважає,що обвинуваченому ОСОБА_5 необхідно призначитипокарання,в межахсанкції ч.1ст.190КК Українита санкції ч.2ст.190КК Україниу виглядіобмеження волі.Остаточне покараннясуд призначаєіз застосуваннямположень ч.1ст.70КК Україниза сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Обмежень визначених ч. 3 ст. 61 КК України, судом не встановлено.

Поряд з цим, враховуючи відомості про особу обвинуваченого та його ставлення до скоєного, суд погоджується з думкою прокурора та вважає, що виправлення обвинуваченого і попередження вчинення з його боку нових кримінальних правопорушень можливе без ізоляції від суспільства та вважає за доцільне застосувати до ОСОБА_5 положення ст. 75 КК України, звільнивши останнього від відбування покарання з випробуванням, та покладенням на нього обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Відповідно до ст. 129 КПК України, ухвалюючи обвинувальний вирок, постановляючи ухвалу про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому.

Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала, відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України.

Судом встановлено, що шкода завдана потерпілому ОСОБА_11 та потерпілому ОСОБА_12 заподіяна обвинуваченим ОСОБА_5 ,у зв`язкуз чимцивільні позови заявленівиключно до ОСОБА_5 , як до особи, що заподіяла її. Сам обвинувачений повністю визнав позовні вимоги потерпілих про відшкодування матеріальної шкоди.

Заявлений потерпілим ОСОБА_12 цивільний позов про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_5 майнової шкоди в сумі 6725 (шість тисяч сімсот двадцять п`ять) гривень 00 копійок та цивільний позов потерпілого ОСОБА_11 про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_5 майнової шкоди в сумі 6750 (шість тисяч сімсот п`ятдесят) гривень 00 копійок підлягають задоволенню в повному обсязі.

Речові докази по даному кримінальному провадженню відсутні.

Даних про заходи забезпечення кримінального провадження в матеріалах справи відсутні.

Судові витрати та речові докази по кримінальному провадженню відсутні.

Підстав для обрання щодо обвинуваченому запобіжного заходу, враховуючи особу обвинуваченого ОСОБА_5 та приймаючи до уваги призначене покарання, до набрання вироком законної сили суд не вбачає.

Керуючись ст. ст. 349, 368-371, 373, 374 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Визнати винним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 190, ч. 2 ст. 190 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 1 ст. 190 КК України - у виді обмеження волі строком на 2 (два) роки;

- за ч. 2 ст. 190 КК України - у виді обмеження волі строком на 3 (три) роки.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, визначити остаточне покарання, у виді обмеження волі строком на 3 (три) роки.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від відбування призначеного покарання, якщо він протягом 1 (одного) року та 6 (шести) місяців не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі п.п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Початок строку відбування покарання обвинуваченим з іспитовим строком обчислювати з моменту проголошення вироку суду.

Запобіжний захід ОСОБА_5 до набрання вироком законної сили - не обирати.

Цивільний позов потерпілого ОСОБА_12 про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_5 майнової шкоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , майнову шкоду у розмірі 6725 (шість тисяч сімсот двадцять п`ять) гривень 00 копійок.

Цивільний позов потерпілого ОСОБА_11 про стягнення з обвинуваченого ОСОБА_5 майнової шкоди задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , майнову шкоду у розмірі 6750 (шість тисяч сімсот п`ятдесят) гривень 00 копійок.

Вирок суду може бути оскаржений до Одеського апеляційного суду через Малиновський районний суд м. Одеси протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили з моменту закінчення строку апеляційного оскарження.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 394 КПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 376 КПК України, копію вироку після його проголошення негайно вручається прокурору та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102175062
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —521/21621/18

Ухвала від 29.06.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

Вирок від 23.12.2021

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

Ухвала від 26.12.2018

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Кузьменко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні