Ухвала
від 02.12.2021 по справі 761/40759/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/40759/21

Провадження № 1-кс/761/22459/2021

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2021 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС криміналіста 2 відділу слідчого управління ГУ СБУ в АР Крим майора юстиції ОСОБА_3 , внесеного по кримінальному провадженню за № 12021010000000113, внесеного до ЄРДР, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС - криміналіст 2 відділу СУ ГУ СБ України майор юстиції ОСОБА_4 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим з заступником начальника відділу прокурору в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021010000000113 внесеного до ЄРДР 04.09.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивовано тим, що слідчим управлінням ГУ СБУ в АР Крим здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12021010000000113 від 04.09.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.09.2021 на тимчасово окупованій території АР Крим в м. Сімферополі працівниками незаконно сформованих правоохоронних органів був позбавлений волі ОСОБА_5 .

Окрім того, 04.09.2021 на тимчасово окупованій території АР Крим в м. Євпаторії працівниками незаконно сформованих правоохоронних органів був позбавлений волі ОСОБА_6 , 1979 року народження.

Також, 04.09.2021 на тимчасово окупованій території АР Крим у селах Первомайське та Левадки Сімферопольського району, були проведені обшуки за місцем мешкання ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , яких працівники незаконно сформованих правоохоронних органів в подальшому в порушення вимог законодавства затримали.

Окрім цього, 04.09.2021 на тимчасово окупованій території АР Крим в с. Первомайське, Сімферопольського району був незаконно затриманий, позбавлений волі працівниками незаконно сформованого правоохоронного органу ФСБ по АР Крим Наріман Джелялов.

Також, в період з 04.09.2021 по 05.09.2021 невстановлені особи з числа так званого « ІНФОРМАЦІЯ_1 », діючи в порушення Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949, в невстановленому місці на території ТОТ АР Крим, застосували тортури до першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу ОСОБА_9 .

В ході здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження, на підставі ч. 2 ст. 93 Кримінального процесуального кодексу України 30.09.2021 направлено запит за вихідним № 76/14/91-1996 до ІНФОРМАЦІЯ_2 щодо надання інформацію про сплату страхових внесків, а також всіх наявних відомостей про місця роботи (служби) та інших відомостей стосовно ОСОБА_10 (на теперішній час займає посаду судді «Киевского районного суда Симферополя»).

Так, за результатами опрацювання вищевказаного запиту, отримано відповідь від ІНФОРМАЦІЯ_3 про те, що відомості стосовно особи, зазначеної в запиті, в період з 01.01.2000 по теперішній час надходили від страхувальників код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ( ОСОБА_10 ) з 01.08.2009 по 31.03.2011 та код ЄДРПОУ 05383075 (Апеляційний суд Автономної Республіки Крим) з 18.08.2011 по 28.02.2014.

Як вказує слідчий, з метою всебічного, повного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, встановлення особи (осіб), яка причетна до вчинення злочину, та безпосередньо обставин протиправної діяльності, необхідно отримати інформацію про подану щоквартальну звітність щодо нарахування і сплату, зокрема, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу та інші відомості відносно ОСОБА_10 (персональні дані, податкові номери, місцезнаходження страхувальників, заробітні плати, відрахування до ІНФОРМАЦІЯ_2 , документи про сплату платником внесків, набуття ним прав на отримання страхових виплат, рахунки та грошові розміри нарахувань та виплат, нарахування виплат за окремими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування, наявність в них трудових договорів за період з 01.01.2000 по час отримання ухвали для виконання).

У судове засідання старший слідчий в ОВС криміналіст ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_4 не з`явився, про розгляд клопотання повідомлявся належним чином, водночас, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, одночасно підтримавши його в повному обсязі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, в судове засідання не з`явився, про розгляд клопотання повідомлявся належним чином.

Разом з тим, згідно положень ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Частиною 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Згідно вимог ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до положень ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідності з вимогами ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Так, подане до суду клопотання слідчого відповідає вимогам, регламентованим ч.2 ст. 160 КПК України.

При цьому, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, які перебувають у володінні», самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 22, 91-93, 159-164, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС криміналіста 2 відділу СУ ГУ СБ України в АР Крим майора юстиції ОСОБА_11 , внесеного по кримінальному провадженню за № 12021010000000113, внесеного до ЄРДР 04.09.2021, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, задовольнити.

Надати слідчим слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим: ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 дозвіл на тимчасовий доступ до документів в паперовому та електронному виді, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), зокрема документів про подану щоквартальну звітність щодо нарахування і сплату, зокрема, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу та інші відомості відносно ОСОБА_10 (персональні дані, податкові номери, місцезнаходження страхувальників, заробітні плати, відрахування до ІНФОРМАЦІЯ_2 , документи про сплату платником внесків, набуття ним прав на отримання страхових виплат, рахунки та грошові розміри нарахувань та виплат, нарахування виплат за окремими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування, наявність в них трудових договорів за період з 01.01.2000 по 04.09.2021 для виконання)

Строк дії ухвали не може перевищувати двох місяців з дня її постановлення.

Роз`яснити особі, у володінні якої знаходяться речі та документи, що у відповідності до вимог ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні даної ухвали заявник, в порядку ч. 2 та ч. 3 ст. 165 КПК України, зобов`язаний пред`явити особам, у володінні яких знаходяться речі і документи, її оригінал та вручити копію, та залишити опис документів, які були вилучені, а особи, у володінні яких знаходяться речі та документи, в порядку ч. 4 ст. 165 КПК України, мають право вимагати залишення їм копій вилучених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, між тим, відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.12.2021
Оприлюднено21.05.2024
Номер документу102175999
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —761/40759/21

Ухвала від 21.01.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мальцев Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні