Ухвала
від 20.12.2021 по справі 607/23241/21
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.12.2021 Справа №607/23241/21

Суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Позняк В.М., при вирішенні питання про прийняття позовної заяви ОСОБА_1 до Державної установи Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України про скасування наказу про відсторонення від роботи та виплату середнього заробітку за час відсторонення, -

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Державної установи Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України про скасування наказу про відсторонення від роботи та виплату середнього заробітку за час відсторонення.

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Стосовно сплаченого позивачем судового збору в розмірі 908,00 гривень, суддя зазначає наступне.

Згідно статті 4 Закону України Про судовий збір судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.5 Закону України Про судовий збір у редакції, чинній до 1 вересня 2015року, від сплати судового збору звільняються позивачі - за подання позовів про стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.

З 1 вересня 2015року ця категорія пільговиків звужена. Так, за пунктом 1 частини першої стаття 5 Закону України Про судовий збір у редакції, яка діє з 1 вересня 2015року, від сплати судового збору під час розгляду в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Отже, починаючи із 1 вересня 2015 року, позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових правовідносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позивачів у двох категоріях: про стягнення заробітної плати та про поновлення на роботі .

Вказаний правовий висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 30 листопада 2016 року у справі N 6-1121цс16.

Ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. (ст. 4 Закону України Про судовий збір ).

За подання фізичною особою позовної заяви немайнового характеру, ставки судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (908, 00 гривень) (ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір ).

Так, позивачем заявлено дві позовні вимоги, за одну із яких позивачем сплачено судовий збір: 1) про скасування наказу про відсторонення від роботи; 2) про виплату середнього заробітку за час відсторонення.

Отже, позивач повинен сплатити судовий збір за позовну вимогу про виплату середнього заробітку за час відсторонення, оскільки, як уже було зазначено, справи за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин , було виключено з категорії пільгових. Тому, позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 908, 00 гривень.

Таким чином, позовна заява не відповідає вимогам ч.4 ст.177 ЦПК України, оскільки позивачем не сплачено судовий збір відповідно до вимог ст. 4 Закону України Про судовий збір .

Згідно з вимогами ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Враховуючи вищенаведені вимоги закону, позовну заяву слід залишити без руху і надати позивачу строк до десяти днів з дня вручення ухвали для усунення недоліків, а саме:

-оплатити судовий збір в розмірі 908,00 гривень та надати суду оригінал квитанції про його сплату.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 261 ЦПК України, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державної установи Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України про скасування наказу про відсторонення від роботи та виплату середнього заробітку за час відсторонення - залишити без руху, надавши строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали про залишення позовної заяви без руху.

У випадку невиконання вимог даної ухвали заява буде вважатись неподаною і підлягатиме поверненню.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддяВ. М. Позняк

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102177892
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/23241/21

Рішення від 14.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Рішення від 14.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Рішення від 15.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Рішення від 15.02.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 30.12.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 20.12.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні