Рішення
від 01.12.2021 по справі 536/309/21
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 536/309/21

Провадження № 2/536/491/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 грудня 2021 року Кременчуцький районний суд Полтавської області в складі: головуючої судді Клименко С.М.

за участю секретаря судового засідання Марченко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в залі судових засідань в місті Кременчуці справу за позовом Селянського фермерського господарства Зоря до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Кременчуцької районної державної адміністрації, Північно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Суми), що є правонаступником Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області від 27.04.2015 № 9527324 та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки

ВСТАНОВИВ:

24 лютого 2021 року позивач, Селянське фермерське господарство Зоря , звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Кременчуцької районної державної адміністрації, Північно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Суми), що є правонаступником Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області від 27.04.2015 № 9527324 та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

В обґрунтування позовних вимог посилається, що 23 грудня 2010 року між СФГ Зоря (як орендарем) та ОСОБА_4 (орендодавцем) було укладено договір оренди земельної ділянки загальною площею 5,94 га, з цільовим призначенням: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на територіях Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району, кадастровий номер 5322481900:02:000:0079. Строк оренди за вказаним договором становить 10 років та його було зареєстровано у Держкомземі у Кременчуцькому районі Полтавської області 05 серпня 2011 року за № 532240004000387 та пунктом 7 вказаного договору передбачено переважне право орендаря на поновлення строку дії договору та його обов`язок за 30 днів повідомити орендодавця про цей намір.

ІНФОРМАЦІЯ_1 орендодавець ОСОБА_4 померла, її спадкоємцями, які прийняли спадщину, зареєстрували право власності та є правонаступниками за договором оренди від 23.12.2010 є її діти: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 і 25.11.2019 між ними та товариством було досягнуто домовленості про внесення змін до договору оренди землі, зокрема щодо зазначення їх правонаступниками орендодавця та щодо нормативної грошової оцінки земельної частки (паю), що оформлено додатковою угодою від 25.11.2019. Для реєстрації вказаних змін до договору, повірена особа звернулась до державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_5 , який 02.12.2019 відмовив у державній реєстрації прав та їх обтяжень в зв`язку з тим, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно міститься запис про державну реєстрацію іншого речового права (права оренди цієї ж самої земельної ділянки) від 27.04.2015 за іншим суб`єктом фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , вчинений державним реєстратором Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області Шевченко Л.О.

Вважає, що вказана реєстрація прав відбулася з порушеннями, оскільки державний реєстратор ОСОБА_6 під час реєстраційної дії не виконав приписи ч.3 ст.10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та не перевірив наявність права оренди на вказану земельну ділянку за СФГ Зоря ,

внаслідок чого неправомірно здійснив повторну реєстрацію договору оренди однієї і тієї ж земельної ділянки.

Просили суд визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 19 березня 2015 року загальною площею 5,94 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району, кадастровий номер 5322481900:02:000:0079, укладений між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 як орендарем та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 як орендодавцями, визнати незаконним і скасувати внесене до Державного реєстру речових прав рішення державного реєстратора Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області Шевченко Л.О. за № 9527324 від 27.04.2015 прийняте на підставі договору оренди земельної ділянки б/н від 19.03.2015, укладеного між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 як орендарем та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 як орендодавцями та стягнути з відповідачів судовий збір.

Представник позивача СФГ Зоря за угодою адвокат Варавін С.Д. надав суду заяву, де просив розглянути справу у його та представника позивача відсутність, позов підтримує та просить задовольнити.

Відповідачі: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилися, надали суду заяви, де позов визнали, не заперечували проти його задоволення з підстав та обставин, викладених в позові та просили провести судовий розгляд у їх відсутність.

Відповідачі: Кременчуцька районна державна адміністрація, Північно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Суми) в судове засідання не з`явилися, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялися належним чином, що підтверджується поштовими розписками про отримання судових повідомлень, з заявами про відкладення розгляду справи не зверталися, причини неявки не повідомили.

Суд, дослідивши подані сторонами документи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Кожна особа, як слідує зі змісту ч. 1 ст. 4 ЦПК України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданих відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

З огляду на викладене, суд розглянув справу в межах позовних вимог та за наявними в ній доказами, які надані сторонами.

Згідно ч.1,5 ст. 6 Закону України Про оренду землі орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі.

Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ч.4 ЦК України права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з дня такої реєстрації відповідно до закону.

Частиною 4 статті 124 ЗК України встановлено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав (ст.. 125 ЗК України).

Згідно п. 1 ч.1 ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Велика Палата Верховного Суду у постанові від 01.04.2020 по справі № 610/1030/18 зазначила, що орендодавець зобов`язаний не вчиняти дій, які би перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою (абзац четвертий частини другої статті 24 Закону України Про оренду землі ); укладення договору оренди земельної ділянки під час дії іншого договору оренди цього ж об`єкта може перешкоджати первинному орендареві реалізувати його право користування відповідною ділянкою.

Відповідно до ст. 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання угоди недійсною.

Згідно ч.1,3 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю (ч. 1 ст. 216 ЦЦ України).

Відповідно до ч. 1 ст. 236 ЦК України правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення.

Установлено, що 23 грудня 2010 року СФГ Зоря (Орендар) та ОСОБА_4 (Орендодавець) уклали договір оренди земельної ділянки загальною площею 5,94 га, цільове призначення якої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на територіях Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району, кадастровий номер 5322481900:02:000:0079 строком на 10 років.

Згідно повідомлення Міськрайоного управління у Кременчуцькому районі та мм. Кременчуці, Горішніх Плавнях Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 20.08.2019 вказаний договір було зареєстровано у Держкомземі у Кременчуцькому районі Полтавської області 05 серпня 2011 року за № 532240004000387.

ІНФОРМАЦІЯ_1 орендодавець ОСОБА_4 померла.

Власниками вказаної земельної ділянки згідно Витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності стали на праві спільної часткової власності відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_2 .

25.11.2019 ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та СФГ Зоря уклали додаткову угоду до договору оренди землі від 23.12.2010 про зазначення їх правонаступниками орендодавця ОСОБА_4 та про нормативну грошову оцінку земельної частки (паю).

Рішенням № 49978654 від 02.12.2019 державний реєстратор прав на нерухоме майно ОСОБА_5 відмовив представнику позивача у державній реєстрації прав та їх обтяжень вказаної додаткової угоди в зв`язку з тим, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно міститься запис про державну реєстрацію іншого речового права (права оренди цієї ж самої земельної ділянки) від 27.04.2015 за іншим суб`єктом фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , вчинений державним реєстратором Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області Шевченко Л.О.

Так, відповідно до інформації Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку право оренди земельної ділянки площею 5,94 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району, кадастровий номер 5322481900:02:000:0079 зареєстровано 27.04.2015 за фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 .

Отже, в період дії договору оренди землі, укладеного 23 грудня 2010 року між СФГ Зоря та ОСОБА_4 , правонаступниками якої є відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , останні безпідставно уклали договір оренди землі з ФОП ОСОБА_1 , який в подальшому був зареєстрований, створивши подвійну державну реєстрацію права на одну і ту ж земельну ділянку, чим порушили чинне законодавство України та інтереси СФГ Зоря , за яким право оренди земельної ділянки зареєстровано первинно та не припинялося.

Вказані обставини не оспорюються та визнані відповідачами.

Сумніви щодо достовірності даних обставин або добровільності їх визнання у суду не виникають.

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Отже, позов законний, обґрунтований, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні і суд його задовольняє.

Керуючись статтями 13, 81, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Селянського фермерського господарства Зоря до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Кременчуцької районної державної адміністрації, Північно-Східного міжрегіонального управління юстиції (м. Суми), що є правонаступником Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області про визнання протиправним та скасування рішення державного реєстратора Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області від 27.04.2015 № 9527324 та визнання недійсним договору оренди земельної ділянки задовольнити.

Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки від 19 березня 2015 року загальною площею 5,94 га, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Кобелячківської сільської ради Кременчуцького району, кадастровий номер 5322481900:02:000:0079, укладений між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 .

Внесене до Державного реєстру речових прав рішення державного реєстратора Кременчуцького районного управління юстиції Полтавської області Шевченко Л.О. за № 9527324 від 27.04.2015 про договір оренди земельної ділянки б/н від 19.03.2015, укладений між фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та ОСОБА_2 і ОСОБА_3 скасувати.

На рішення суду учасниками справи може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його отримання до Полтавського апеляційного суду.

СуддяС. М. Клименко

СудКременчуцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення01.12.2021
Оприлюднено24.12.2021
Номер документу102187062
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —536/309/21

Рішення від 01.12.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 07.09.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 19.07.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні