Рішення
від 20.12.2021 по справі 340/7242/21
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2021 року м. Кропивницький Справа № 340/7242/21

Кіровоградський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Петренко О.С., розглянувши в порядку письмового провадження в м. Кропивницькому адміністративну справу

за позовом: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1

до відповідача: Побузької селищної ради Голованівського району Кіровоградської області, вул. Незалежності,5, смт. Побузьке, Кіровоградська область,26555

про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просить:

1) визнати протиправною рішення Побузької селищної ради щодо відмови йому в затверджені технічної документації із землеустрою від 02.08.2021 року за №418;

2) зобов`язати Побузьку селищну раду повторно розглянути його заяву, подану 11.06.2021 року про затвердження технічної документації із землеустрою про встановлення меж земельної ділянки в натурі та передачу у власність, цільове призначення якої є ведення товарного с/г виробництва, площею - 4,4110 га та прийняти рішення, у відповідності до вимог ст.118 ЗК України.

Ухвалою суду від 18.10.2021 року провадження в справі відкрито за правилами спрощеного провадження, без повідомлення сторін.

Представником відповідача подано відзив на адміністративний позов в якому просив відмовити в задоволені вимог зазначивши, що рішенням відповідача правомірно відмовлено позивачу у затвердженні проекту землеустрою з підстав невідповідності вимогам земельного законодавства України (вх.№32430/21 від 03.11.2021).

Від представника позивача до суду надійшла відповідь на відзив (вх.№7242/21 від 15.11.2021).

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 (а.с.20).

Позивач, в порядку спадкування, на підставі розпорядження Вільшанської РДА Кіровоградської області №271-р від 15.12.1997 р. отримав сертифікат на право на земельну частку (пай), розміром 4,75 умовних кадастрових гектара, на території колишніх земель КСП "Дружба".

Зазначений сертифікат на земельну частку (пай) був зареєстрований в книзі записів сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №53 від 10 лютого 1998 року.

Вказані обставини підтверджені копією сертифіката на право на земельну частку (пай), серії КР №0213623 виданого головою Вільшанською райдержадміністрацією Кіровоградської області від 09 лютого 1998 року (а.с. 17).

Позивач, через свого представника звернувся до Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області з відповідною заявою про надання дозволу (згоди) на виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з метою подальшої передачі у приватну власність позивача.

Рішенням сесії сільської ради сьомого скликання Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області №425 від 25.09.2020 року ОСОБА_1 було надано дозвіл на виготовлення технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) з метою передачі у приватну власність для ведення товарного сільськогосподарського виробництва по Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КР № 0213623, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією від 09.02.1998 року на підставі її рішення від 15.12.1997 року №271-р та зареєстрованого 10.02.1998 року в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №53, розміром 4,75 умовних кадастрових гектарів на території Сухоташлицької ради Вільшанського району Кіровоградської області (а.с. 18).

На підставі вище вказаного рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою, на замовлення позивача, було виготовлено технічну документацію щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на (місцевості), розміром 4.4110 га., із земель комунальної форми власності, цільове призначення якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 26-49).

На підставі виготовленої технічної документації із землеустрою, на замовлення позивача, державним земельним кадастровим реєстратором Вільшанської селищної ради Кіровоградської області було внесено до державного земельного кадастру відомості про реєстрацію земельної ділянки та присвоєно кадастровий номер:3524384200:02:000:1313.

11.06.2021 року позивач, через свого представника письмово звернувся до відповідача Побузької селищної ради Голованівського району Кіровоградської області з проханням затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі на (місцевості), цільове призначення якої є для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 4.4110 га, яка розташована за адресою: Кіровоградська область, Голованівський район, с. Сухий Ташлик, на території Побузької селищної ради кадастровий номер 3524384200:02:000:1313, та передати у власність земельну ділянку за вказаною площею та кадастровим номером у приватну власність, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КР № 0213623, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією від 09.02.1998 року на підставі рішення від 15.12.1997 року № 271-р та зареєстрованого 10.02.1998 року.

Рішенням 19 сесії 8 скликання Побузької селищної ради від 02.08.2021 №418 відмовлено позивачу у затвердженні проекту землеустрою на підставі п. 5 ст.22 Земельного кодексу України (а.с125).

Позивач, не погоджуючись із зазначеним рішенням, звернувся з позовом до суду.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

Правовідносини у сфері забезпечення права на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави, раціонального використання та охорони земель регулюються, зокрема, Земельним кодексом України та Законом України "Про землеустрій".

Відповідно до частин 1, 2 статті 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Порядок надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування врегульований статтею 123 ЗК України.

Відповідно до частини 1 статті 123 ЗК України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у разі: надання земельної ділянки із зміною її цільового призначення; формування нової земельної ділянки (крім поділу та об`єднання).

Згідно із частиною першою статті 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Частиною 6 статті 186-1 ЗК України визначено, що підставою для відмови в погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки може бути невідповідність його положень вимогам законів та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, документації із землеустрою або містобудівній документації.

Відповідно до оскаржуваного рішення позивачу відмовлено у затвердженні проекту землеустрою відповідно до п. 5 ст. 22 Земельного кодексу України.

Частиною 5 статті 22 ЗК України визначено, що землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам.

Технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території за межами населеного пункту на території Сухоташлицької ради Вільшанського району Кіровоградської області /за межами населеного пункту/, замовником якої є ОСОБА_1 , містить копію паспорту громадянина Російської Федерації, із зазначенням місця реєстрації хутір Маслова, Тацинський район, Ростовська область, Російська Федерація.

Пунктом 17 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України встановлено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно ч.ч.3, 4 ст.81 ЗК України, іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі: а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; в) прийняття спадщини.

Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

В адміністративному позові представником позивача зазначено, що ОСОБА_1 перебуває у статусі громадянки Російської Федерації, а, отже, повинен здійснити відчуження своєї земельної ділянки сільськогосподарського призначення протягом року з моменту переходу до нього саме права на таку земельну ділянку.

Як зазначалося, на підставі розпорядження Вільшанської РДА Кіровоградської області №271-р від 15.12.1997 р. ОСОБА_1 отримав сертифікат на право на земельну частку (пай), розміром 4,75 умовних кадастрових гектара, на території колишніх земель КСП "Дружба", але звернувся стосовно здійснити відчуження земельної ділянки лише у 2020 році.

За встановлених обставин справи, суд приходить до висновку, що правові підстави для визнання протиправним та скасування рішення Побузької селищної ради щодо відмови ОСОБА_1 в затверджені технічної документації із землеустрою від 02.08.2021 року за №418 відсутні, а тому у задоволенні позовних вимог слід відмовити.

При цьому суд зазначає, що позовна вимога в частині зобов`язання відповідача повторно розглянути заяву позивача є похідною від основної вимоги про визнання протиправним і скасування оскаржуваного рішення, тож з урахуванням висновку суду про відсутність підстав для його задоволення похідна вимога задоволенню також не підлягає.

Згідно частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до положень статті 2 КАС України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (ч.2 ст. 77 КАС України).

Згідно з ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

З огляду на те, що позивач не довів обставин, які б свідчили про порушення його прав, свобод чи інтересів у сфері публічно-правових відносин, то у суду відсутні підстави для задоволення позову.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 243,246,255,293,295,297 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Побузької селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання протиправним рішення та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строки, передбачені ст. 255КАС України.

Рішення суду може бути оскаржено до Третього апеляційного адміністративного суду, шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного тексту.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду О.С. Петренко

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.12.2021
Оприлюднено27.12.2021
Номер документу102222875
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —340/7242/21

Ухвала від 08.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Постанова від 27.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Постанова від 27.06.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 18.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 18.02.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Добродняк І.Ю.

Рішення від 20.12.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні