Постанова
від 24.06.2010 по справі 42/335-09
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 червня 2010 р. № 42/335-09

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого

суддів: Є.Борденюк,

Ж.Бернацька, С.Самусенко,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю (ТОВ) "Марбел-Р огань"

на постанову від 22.03.2010

Харківського апеляційног о господарського суду

у справі № 42/335-09

за позовом ПП "Консалтингова компані я "Бізнес-Експерт"

до ТОВ "Марбел-Рогань"

про стягнення 13751,64 грн. та зобов 'язання підписати акт

В судове засідання предст авники сторін не з'явились

Заслухавши суддю-допо відача - Є. Борденюк та пер евіривши матеріали справи, В ищий господарський суд Украї ни

ВСТАНОВИВ:

ПП "Консалтингова компані я "Бізнес-Єксперт" звернулося до господарського суду Харк івської області з позовною з аявою, в якій просить суд :

- зобов'язати ТОВ "Марбел - Рог ань" підписати акт приймання -передачі послуг за Договоро м про надання послуг з підбор у персоналу № 30/2009 від 08.07.2009;

- присудити до стягнення з Т ОВ "Марбел - Рогань" заборгован ість у сумі 13751,64 грн., в т.ч. основн ий борг у сумі 12852,00 грн.; штраф у с умі 899,64 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні наступним.

08.07.2009 між ПП "Консалтингова ко мпанія "Бізнес-Єксперт" та ТОВ "Марбел-Рогань" укладений дог овір № 30/2009 про надання послуг з підбору персоналу, згідно з я ким замовник (відповідач) дор учив, а виконавець (позивач) пр ийняв на себе зобов'язання на дати послуги з підбору персо налу згідно з заявкою замовн ика, а замовник зобов'язався о платити надані послуги в роз мірі та в терміни, встановлен і договором.

Згідно з п.1.2. Договору викона ння послуг за Договором офор млюється актом приймання-пер едачі послуг, який підписуєт ься двома сторонами з відміт кою про відсутність зустрічн их претензій сторін.

Сторонами складене замовл ення на підбір персоналу, що є додатком № 1 до Договору. З яко го вбачається, що позивач пов инен підібрати кандидатів на 1 вакантну посаду виконавчог о директора.

Згідно з п.4.1 Договору вартіс ть послуг складає 18360,00 грн., а пу нктом 4.2 встановлено, що оплат а послуг здійснюється наступ ним шляхом: здійснюється пер едплата в розмірі 30% від загал ьної вартості договору до по чатку робіт; передплата в роз мірі 40% від загальної вартості договору після представленн я 3-х кандидатів, які повністю відповідають вимогам замовн ика в відповідності з замовл енням; решта суми сплачуєтьс я після підписання акту прий мання-передачі послуг.

Відповідно до платіжного д оручення № 1082 від 09.07.2009. відповід ачем зроблена передплата в р озмірі 30% загальної вартості д оговору в сумі 5508,00 грн.

Як зазначає позивач, на вико нання зобов'язань за Договор ом ним надані наступні послу ги:

- сформульовані та викладен і у Заяві кваліфіковані вимо ги до кандидатів на посаду ви конавчого директора;

- протягом 2-х місяців двічі н а протязі кожного робочого д ня розміщувалась інформація на Інтернет - ресурсах з праце влаштування, а також проводи вся пошук кандидатів через і нші інформаційні канали;

- проводилось діагностуван ня резюме, які надходили, в том у числі здійснювався первинн ий відбір;

- 24 липня 2009 року 4 кандидати на посаду пройшли психологічне тестування з підготовкою ви сновків та рекомендацій;

- підготовлені та відібрані 6 (шість) висновків позивача з а результатами співбесіди;

- 29.07.09 відбулась зустріч з кан дидатом на посаду ОСОБА_1;

- 30.07.09 відбулась зустріч з кан дидатом на посаду ОСОБА_2;

- з двома кандидатами ОСОБ А_3 та ОСОБА_4 відповідач відмовився зустрічатись;

- 24-25.08.09 відповідачу запропоно вано для співбесіди ще 4 канди дати;

- 24-25.08.09 відбулась зустріч відп овідача з кандидатами на пос аду ОСОБА_5 та ОСОБА_6;

- після 25.08.2009 відповідач телеф оном повідомив, що вибрав кан дидата на посаду ОСОБА_1, з яким зустрічались 29.07.2009, тобто майже через місяць.

- у зв'язку з сімейними трудн ощами ОСОБА_1 зміг зустріт ись з відповідачем 11.09.09.

- 15.09.2009 представник позивача ОСОБА_7 та ОСОБА_1 вдруге провели з відповідачем зуст річ на якій відповідач запро понував ОСОБА_1 приступит и до роботи з 16.09.2009.

- після проходження медично го огляду з 22.09.2009 ОСОБА_1 факт ично приступив до роботи.

На підтвердження викладен ого позивачем надані копії р езюме 7 кандидатів на посаду, к опії результатів співбесід 6 кандидатів на посаду, копії а налізу психологічних портре тів 4 кандидатів на посаду.

Відповідно до п.3.1.4. Договору в день виходу персоналу на ро боту замовник зобов'язаний п ідписати Акт приймання-перед ачі послуг та сплатити надан і виконавцем послуги в розмі рі та в терміни, зазначені в п. 4 цього Договору.

07.10.2009 позивачем направлений н а адресу відповідача лист № 07/ 10/09, в якому вказано, що позивач виконав свої зобов'язання за договором та просить підпис ати акт приймання-передачі п ослуг. До листа додані акти пр иймання-передачі послуг для підписання в 2-х екземплярах.

Вказаний лист та додатки до нього отримані відповідачем 13.10.2009, але залишені без задовол ення.

Рішенням господарського с уду Харківської області від 02.02.2010 (суддя В.Яризько) позовні в имоги задоволені частково; зобов'язано ТОВ "Марбел-Ро гань" підписати Акт прийманн я-передачі послуг за Договор ом про надання послуг з підбо ру персоналу № 30/2009 від 08.07.2009, укла деного з ПП "Консалтингова ко мпанія "Бізнес - Єксперт"; прис уджено до стягнення з відпов ідача на користь позивача - ос новну заборгованість за дого вором № 30/2009 від 08.07.2009 в розмірі 12852,00 грн., штраф у розмірі 64,26 грн. та судові витрати; в задоволенн і решти позовних вимог відмо влено.

Рішення суду мотивоване ти м, що оскільки позивачем дове дено той факт, що ним здійснен і всі дії, спрямовані на викон ання Договору, результатом я ких стало працевлаштування в ідібраного кандидата на вака нтну посаду відповідача відп овідно до замовлення, суд вва жає, що позивачем позовні вим оги в частині зобов'язання пі дписати акт приймання-переда чі послуг та стягнення основ ного боргу нормативно та док ументально обґрунтовані.

З врахуванням здійсненої п ередплати, розмір заборгован ості відповідача за договоро м складає 12852,00 грн.

Пунктом 6.4. Договору визначе но, що у разі затримки платежі в, передбачених п.4.1. Договору, з амовник виплачує виконавцю ш траф у розмірі 0,5% від суми, яка належить до оплати, за кожен д ень затримки платежу.

Відповідно до статті 549 ЦК Ук раїни неустойкою (штрафом, пе нею) є грошова сума, які боржни к повинен передати кредиторо ві у разі порушення боржнико м зобов'язання; штрафом є неус тойка, що обчислюється у відс отках від суми невиконаного або неналежно виконаного зоб ов'язання; пенею є неустойка, щ о обчислюється у відсотках в ід суми несвоєчасно виконано го грошового зобов'язання за кожен день прострочення вик онання.

Отже, штраф та пеня є різнов идами неустойки, які відрізн яються тим, що розмір пені зал ежить від тривалості простро чення боржника, а штраф не зал ежить.

Враховуючи, що умовами дого вору передбачено застосуван ня саме штрафу, але невірно за значена методика нарахуванн я штрафу, суд вважає за можлив е застосувати штраф в розмір і 0,5 % від суми, яка належить до с плати, а саме в розмірі 64,26 грн. (1 2582,00 грн. х 0,5% = 64,26 грн.)

Постановою Харківського а пеляційного господарського суду від 22.03.2010 (колегія суддів: Ю .Могилєвкін, В.Пушай, О.Плужник ) рішення господарського суд у Харківської області від 02.02.20 10 в частині зобов'язання ТОВ "М арбел-Рогань" підписати Акт п риймання-передачі послуг за Договором про надання послуг з підбору персоналу № 30/2009 від 08 .07.2009, укладеного з ПП "Консалтин гова компанія "Бізнес - Єкспер т" скасовано і в позові в цій ч астині відмовлено; в іншій ча стині рішення залишено без з міни.

Постанова суду мотивована тим, що суд першої інстанції п риймаючи рішення не врахував , що статтею 16 Цивільного коде ксу України встановлено пере лік способів захисту цивільн их прав та інтересів, згідно з якими кожна особа має право з вернутися до суду за захисто м свого особистого немайново го чи майнового права та інте ресу. Дана норма кореспондує ться з положеннями статті 20 Го сподарського кодексу Україн и, якими визначено, що права та законні інтереси зазначених суб' єктів захищаються шлях ом: визнання наявності або ві дсутності права; визнання не дійсними господарських угод ; відновлення становища; прип инення дій; присудження до ви конання обов' язку в натурі; відшкодування збитків; заст осування штрафних і операти вно-господарських санкцій; у становлення, зміни та припин ення господарських правовід носин. Серед переліку наведе них статей відсутній такий с посіб захисту права, як зобов ' язання до підписання акта приймання виконаних робіт, в ідсутній і механізм виконанн я такого рішення суду.

Звертаючись до суду з касац ійною скаргою, ТОВ "Марбел-Рог ань" просить постанову у спра ві скасувати та прийняти нов е рішення, яким в позові відмо вити, оскільки на думку відпо відача оскаржуване рішення п рийнято з порушенням норм пр оцесуального та матеріально го права, що ґрунтується на не правильній оцінці доказів.

При цьому скаржник посилає ться на те, що надані документ и, перелік яких міститься у по зовній заяві не є доводом нал ежного виконання зобов'язанн я, оскільки згідно з пп. 2.1.1 Вико навець (Позивач) зобов'язуєть ся здійснити підбір Персонал у у відповідності з вимогами Замовника (Відповідача), вказ аними у Заявці, якісно і в вста новлений строк. Відповідно д о Заявки на підбір персоналу назва вакантної посади - вико навчий директор.

Громадянин ОСОБА_1 післ я відповідної співбесіди від мовився від запропонованої в акантної посади виконавчого директора і вже в приватному порядку звернувся з проханн ям прийняти його на роботу на посаду заступника начальник а виробництва. 21 вересня 2009 рок у наказом № 94-к ОСОБА_1 прий нятий на посаду заступника н ачальника виробництва з 22 вер есня 2009 року з випробувальним строком два місяці.

Перевіряючи юридичну оцін ку встановлених судом фактич них обставин справи та їх пов ноту, Вищий господарський су д України дійшов висновку, що касаційна скарга підлягає д о задоволення частково, вихо дячи з такого.

Колегія суддів погоджуєть ся з висновком суду апеляцій ної інстанції щодо відсутнос ті такого способу захисту пр ава, як зобов' язання до підп исання акта приймання викона них робіт.

Однак, задоволення судами п опередніх інстанцій позовни х вимог в частині стягнення о сновного боргу в розмірі 12852,00 г рн. та штрафу в сумі 64,26 грн. є пом илковим, виходячи з наступно го.

На думку позивача, підставо ю для задоволення позовних в имог є факт прийняття відпов ідачем на роботу ОСОБА_1 - к андидата на вакантну посаду підібраного позивачем.

Проте, відповідно до догово ру № 30/2009 від 08.07.2009 про надання пос луг з підбору персоналу, замо вник (відповідач) доручив, а ви конавець (позивач) прийняв на себе зобов'язання надати пос луги з підбору персоналу згі дно з заявкою замовника, а зам овник зобов'язався оплатити надані послуги в розмірі та в терміни, встановлені догово ром.

Додатком № 1 до Договору сто рони склали замовлення на пі дбір персоналу, з якого вбача ється, що позивач повинен під ібрати кандидатів на 1 вакант ну посаду виконавчого дир ектора.

21 вересня 2009 року наказом № 94-к ОСОБА_1 прийнятий на поса ду заступника начальника виробництва.

Таким чином, позивач не над ав суду доказів належного ви конання зобов'язання за Дого вором № 30/2009 про надання послуг з підбору персоналу згідно з заявкою відповідача, а саме н а вакантну посаду виконавчог о директора.

За таких обставин, постанов а у справі підлягає до скасув ання в частині присуджено до стягнення з відповідача на к ористь позивача - основну заб оргованість за договором № 30/2 009 від 08.07.2009 в розмірі 12852,00 грн., штра ф у розмірі 64,26 грн., у цій частин і у позові слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119-11112 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ТОВ "Мар бел-Рогань" задовольнити.

Рішення господарського су ду Харківської області від 02.0 2.2010, постанову Харківського ап еляційного господарського с уду від 22.03.2010 у справі № 42/335-09 скасу вати в частині присудження д о стягнення з відповідача на користь позивача - основної з аборгованості за договором № 30/2009 від 08.07.2009 в розмірі 12852,00 грн., штр афу у розмірі 64,26 грн.

У цій частині у позові відмо вити.

В решті - постанову залишити без зміни.

У відповідності до рішення Конституційного Суду Україн и від 11 березня 2010 року №8-рп/2010 рі шення господарських судів не підлягають перегляду в поря дку повторного касаційного п ровадження.

Головуючий, суддя Є. Борденюк

Судді : Ж.Бернацька

С.Самусенко

Дата ухвалення рішення24.06.2010
Оприлюднено07.12.2011
Номер документу10224680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/335-09

Ухвала від 17.05.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 30.04.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 24.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Борденюк Є.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні