Ухвала
від 28.12.2021 по справі 440/17845/21
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження в адміністративній справі

28 грудня 2021 рокум. ПолтаваСправа № 440/17845/21

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Довгопол М.В., перевіривши матеріали адміністративного позову Управління Держпраці у Полтавській області ( вул.Пушкіна, 119, Полтава, Полтавська область, 36014 ) до Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Радянський" ( Придніпрянське, Кобеляцький район, Полтавська область, 39282 ) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

В С Т А Н О В И В:

Управління Держпраці у Полтавській області звернулося до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Радянський", в якій просить:

- застосувати до Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу Радянський (код ЄДРПОУ 02137755) заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) шляхом зупинення виконання робіт:

- роботи, що виконуються на висоті понад 1,3 метра;

- зварювальні, газополум`яні, наплавочні і паяльні роботи, що використовуються із застосуванням відкритого полум`я;

- по обслуговуванню верстатів з обробки деревини і металів;

- вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів;

- роботи пов`язані з виробництвом (виготовленням), використанням, переробкою, зберіганням, транспортуванням, застосуванням, утилізацією чи знешкодженням вибухопожежонебезпечних і небезпечних речовин 1 і 2 класу небезпеки, маса яких дорівнює або перевищує нормативи порогових мас: які здійснюються на складі паливно-мастильних матеріалів;

- зупинення обладнання: склад паливно-мастильних матеріалів, який знаходиться за адресою: село Придніпрянське, Кобеляцький район, Полтавська область, 39282; до усунення порушень.

Підставою позову позивачем визначено порушення відповідачем вимог законодавства у сфері охорони праці, що створює загрозу життю та здоров`ю людей, у зв`язку з чим наявні підстави для застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) у вигляді зупинення експлуатації зазначеного устаткування.

Згідно з частиною 2 статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Адміністративний позов відповідає вимогам статтей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, відноситься до юрисдикції адміністративного суду та підсудний Полтавському окружному адміністративному суду, а також поданий у строк, встановлений законом, а тому підстав для повернення позовної заяви, залишення її без руху або відмови у відкритті провадження на цій стадії суд не вбачає.

Відтак, позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження по справі.

У прохальній частині позовної заяви міститься клопотання про здійснення розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Розглянувши дане клопотання, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності.

Пунктом 10 частини 6 статті 12 Кодексу адміністративного судочинства України для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи характер спірних правовідносин, склад учасників та предмет доказування, що не вимагають проведення підготовчого провадження для повного та всебічного встановлення її обставин, суддя приходить до висновків, що дана справа є незначної складності, не підпадає під винятки, передбачені частиною четвертою статті 257 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому відповідно до пункту 10 частини 6 статті 12 цього ж Кодексу може бути розглянута за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у порядку письмового провадження), а отже клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін задоволенню не підлягає.

Згідно з частиною 4 статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Частиною 4 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Частиною 3 статті 80 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Враховуючи викладене, з метою всебічного та повного розгляду справи, суд вважає за необхідне витребувати від Управління Держпраці у Полтавській області інформацію щодо оскарження припису №ПЛ 2243/1282/А/П-ПЛ4481П1289 від 25.10.2021 про усунення порушень вимог законодавства; відомості про усунення відповідачем виявлених порушень вимог охорони праці, зафіксованих в описі виявлених порушень вимог законодавства акту, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, №ПЛ 2243/1282/А/П-ПЛ4481П1289 від 25.10.2021.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 12, 77, 80, 171, 248, 256, 257, 262 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі 440/17845/21 за позовом Управління Держпраці у Полтавській області до Сільськогосподарського багатофункціонального кооперативу "Радянський" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

У задоволенні клопотання Управління Держпраці у Полтавській області про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін - відмовити.

Розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Надати відповідачу строк - п`ять днів з дня вручення ухвали, для подання заяви із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву разом з усіма доказами, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього документів іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив відповідно до статті 163 Кодексу адміністративного судочинства України.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке повинно відповідати вимогам статті 164 Кодексу адміністративного судочинства України.

Витребувати від Управління Держпраці у Полтавській області інформацію щодо оскарження припису №ПЛ 2243/1282/А/П-ПЛ4481П1289 від 25.10.2021 про усунення порушень вимог законодавства; відомості про усунення відповідачем виявлених порушень вимог охорони праці, зафіксованих в описі виявлених порушень вимог законодавства акту, складеного за результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, №ПЛ 2243/1282/А/П-ПЛ4481П1289 від 25.10.2021.

Витребувані докази надати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

Повідомити учасникам справи, що вони можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки: http://court.gov.ua/fair/sud1670/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена.

Суддя М.В. Довгопол

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено30.12.2021
Номер документу102253231
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/17845/21

Рішення від 21.07.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Рішення від 21.07.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 21.02.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

Ухвала від 28.12.2021

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

М.В. Довгопол

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні