Ухвала
від 24.12.2021 по справі 686/14682/21
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/14682/21

Провадження № 1-кс/686/12806/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2021 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника адвоката ОСОБА_3 , прокурора ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницькому клопотання ТОВ «ТЦ «Прибузький», подане директором ОСОБА_5 про скасування арешту майна у кримінальному провадженні №12021243000001007, від 14.06.2021,

встановив:

20.12.2021 року на розгляд слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області надійшло клопотання директора ТОВ «ТЦ «Прибузький» про скасування арешту майна, у кримінальному провадженні №12021243000001007 від 14.06.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.172, ч. 2 ст. 271 КК України, накладеного ухвалою Хмельницького міськрайонного суду від 26.08.2021 р. на земельну ділянку з кадастровим номером 6810100000:01:002:0002, розташовану за адресою: м. Хмельницький, вул. Прибузька, 5/1, а також на будівлі, недобудови, інші складські приміщення, які знаходяться на зазначеній земельній ділянці, власником яких є ТОВ Торгівельний центр Прибузький код ЄДРПОУ 38927224, підрядником ТОВ Будівельна компанія конструкція код ЄДРПОУ 40112055, посилаючись на те, що арешт накладено необґрунтовано та відпала потреба в подальшому арешті на вказану нерухомість.

Представник ТОВ «ТЦ «Прибузький» - адвокат ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримала та просила його задовольнити.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував щодо задоволення поданого клопотання, посилаючись на те, що під час досудового розслідування може виникнути необхідність у проведенні слідчих дій.

Заслухавши пояснення представника заявника адвоката ОСОБА_3 та прокурора, дослідивши долучені до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, СУ ГУНП в Хмельницькій області здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні №12021243000001007 від 14.06.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.172, ч. 2 ст. 271 КК України.

Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 26.08.2021 р. накладено арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6810100000:01:002:0002, розташовану за адресою: м. Хмельницький, вул. Прибузька, 5/1, а також на будівлі, недобудови, інші складські приміщення, які знаходяться на зазначеній земельній ділянці, власником яких є ТОВ Торгівельний центр Прибузький код ЄДРПОУ 38927224, підрядником ТОВ Будівельна компанія конструкція код ЄДРПОУ 40112055.

Відповідно до ст.174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

За змістом частини 1 статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 КПК України власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом. Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Статтею 1 протоколу 1Конвенції про захист прав людини і основоположних свободвизначено, що: кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно зіст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Обмеження права користування, володіння чи розпорядження власністю може бути лише обмежене Законом і має бути виправданим для кожного випадку окремо.

Будь-яке втручання у те чи інше право особи право повинно забезпечити "справедливий баланс" між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи, зокрема необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу, бо необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (рішення від 23 вересня 1982 року у справі "Спорронг та Льонрот проти Швеції", пп. 69 і 73, Series A N 52), тобто іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (рішення від 21 лютого 1986 року у справі "Джеймс та інші проти Сполученого Королівства", n. 50, Series A N 98), оскільки у справі "Бакланов проти Росії" (рішення від 9 червня 2005 р.), так і в справі "Фрізен проти Росії" (рішення від 24 березня 2005 р.) ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу "законності" і воно не було свавільним, а у справі "Ізмайлов проти Росії" (п. 38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має не становити "особистий і надмірний тягар для особи".

Отже, гарантія від втручання з боку держави та інших (третіх) осіб у здійснення власником своїх повноважень, перешкоджання перспективі протиправного позбавлення власника його майна, недопустимість дій, які суперечать інтересам власника, можливість захисту зазначеного права становить зміст принципу недоторканності (непорушності) права власності.

За змістом положеньст.2 КПК України, при застосуванні будь-якого заходу забезпечення кримінального провадження має бути забезпечено дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, умов, за яких жодна особа не була б піддана необґрунтованому процесуальному обмеженню.

Окрім того, статтями7,16 КПК Українивстановлено, що загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Виходячи із визначених кримінальним процесуальним законом завдань та призначення такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна, накладення арешту є тимчасовим заходом, а майно на яке він накладений може бути повернуто його власнику, залежно від його процесуального статусу у кримінальному провадженні та потреб досудового розслідування.

Із долучених до клопотання відомостей слідує, що кримінальне провадження розслідується за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.172, ч. 2 ст. 271 КК України стосовно зловживання владою або службовим становищем, грубого порушення законодавства про працю та порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів про охорону праці службовою особою підприємства, установи, організації або громадянином - суб`єктом підприємницької діяльності, що спричинило загибель людини.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, під час досудового розслідування був проведений огляд місця події адресою: АДРЕСА_1 .

З часу накладення арешту на зазначене майно жодних слідчих дій з його використанням проведено не було.

Відсутні і у матеріалах кримінального провадження відомості про необхідність подальшого проведення із указаним майном слідчих дій.

В судовому засіданні не встановлені підстави для подальшого збереження у спосіб накладення арешту на земельну ділянку з кадастровим номером 6810100000:01:002:0002, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , а також на будівлі, недобудови, інші складські приміщення, які знаходяться на зазначеній земельній ділянці для досягнення мети кримінального провадження.

Зважаючи на наведені обставини, врахувавши позицію заявника, прокурора у кримінальному провадженні, який заперечив проти скасування арешту, слідчий суддя вважає, що підстава для застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна відносно зазначеного майна, відпала.

З огляду на викладене, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 110, 174 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання задовольнити.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 26 серпня 2021 у кримінальному провадженні №12021243000001007 на земельну ділянку з кадастровим номером 6810100000:01:002:0002, розташовану за адресою: м. Хмельницький, вул. Прибузька, 5/1, а також на будівлі, недобудови, інші складські приміщення, які знаходяться на зазначеній земельній ділянці, власником яких є ТОВ Торгівельний центр Прибузький код ЄДРПОУ 38927224, підрядником ТОВ Будівельна компанія конструкція код ЄДРПОУ 40112055.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення24.12.2021
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу102285217
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна у кримінальному провадженні №12021243000001007, від 14.06.2021

Судовий реєстр по справі —686/14682/21

Ухвала від 24.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 24.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 23.12.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 06.07.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 25.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні