Ухвала
від 29.12.2021 по справі 920/217/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

29 грудня 2021 року

м. Київ

Справа № 920/217/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Уркевича В. Ю.- головуючого, Мачульського Г. М., Краснова Є. В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Поліс

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2021 та рішення Господарського суду Сумської області від 26.05.2021 у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Поліс

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю Дубинка , 2) Дубов`язівської селищної ради Конотопського району Сумської області

про визнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсними договорів оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

08.12.2021 (згідно з поштовими відмітками на конверті) Товариство з обмеженою відповідальністю Агро-Поліс (далі - ТОВ Агро-Поліс , скаржник) звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2021 (повний текст складений 08.11.2021) та рішення Господарського суду Сумської області від 26.05.2021 у цій справі. Касаційна скарга надійшла до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 13.12.2021.

До касаційної скарги додано клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2021.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи (касаційної скарги, апеляційної скарги, заяви) між суддями від 13.12.2021 касаційну скаргу передано на розгляд колегії суддів Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: Уркевич В. Ю. - головуючий (суддя-доповідач), Мачульський Г. М., Краснов Є. В.

Розглянувши матеріали касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку про повернення скарги виходячи з наступного.

Відповідно до частини третьої статті 290 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або її представником. До касаційної скарги, поданої представником, додається довіреність або інший документ, що посвідчує повноваження представника, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження.

Положеннями статті 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

За змістом частини третьої статті 3 Господарського процесуального кодексу України, судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частиною четвертою статті 131-2 Конституції України, в редакції, яка набрала чинності з 30.09.2016 відповідно до Закону України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) передбачено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 пункту 161 розділу ХV Перехідні положення Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року. Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Водночас колегія суддів звертає увагу на те, що 29.12.2019 набрав чинності Закон України від 18.12.2019 №390-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення .

Згідно з частиною третьою статті 56 Господарського процесуального кодексу України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Відповідно до частини першої статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Отже, наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичної особи, як в порядку самопредставництва, так і іншими особами, як представниками юридичної особи.

У порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами.

Касаційна скарга підписана представником адвокатом Дерев`янко О. В.

До матеріалів касаційної скарги додано ордер серії СМ № 118 від 22.09.2021 на підтвердження наявності повноважень у Дерев`янко О. В. представляти інтереси ТОВ Агро-Поліс у Північному апеляційному господарському суді.

Водночас до матеріалів касаційної скарги не додано доказів на підтвердження наявності повноважень у Дерев`янко О. В. представляти інтереси ТОВ Агро-Поліс у Верховному Суді.

Крім того, за змістом частини першої статті 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник; при цьому слід зауважити, що до останніх (законних представників) особа, яка підписала касаційну скаргу, подану від імені ТОВ Агро-Поліс , в силу положень статті 57 вказаного Кодексу не належить.

Згідно з частиною четвертою статті 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність .

Відповідно до частини третьої статті 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність повноваження адвоката як представника в господарському судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги відповідно до частини першої статті 26 вказаного Закону, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

При цьому підписання та подання касаційної скарги є процесуальною формою реалізації повноважень з представництва.

У касаційній скарзі Дерев`янко О. В. посилається на те, що докази на підтвердження повноважень наявні в матеріалах справи. Однак колегія суддів зазначає, що враховуючи те, що справа не зареєстрована в підсистемі (модуль) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи Електронний суд , а касаційну скаргу подано безпосередньо до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, у суді касаційної інстанції матеріали справи №920/217/21 відсутні, тому суд позбавлений можливості перевірити повноваження представника.

Таким чином, до матеріалів касаційної скарги не додано доказів на підтвердження того, що Дерев`янко О. В. у даній справі має право відповідно до закону представляти ТОВ Агро-Поліс у якості представника (адвоката) або в порядку самопредставництва, а тому відсутні підстави вважати, що касаційну скаргу підписано особою, яка має право її підписувати.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 292 Господарського процесуального кодексу України касаційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом, якщо касаційна скарга подана особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписана, підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.

Ураховуючи наведене, касаційну скаргу ТОВ Агро-Поліс, яку підписано Дерев`янко О. В., не може бути прийнято до розгляду, тому скарга підлягає поверненню на підставі пункту 1 частини четвертої статті 292 Господарського процесуального кодексу України.

Крім цього, відповідно до акта Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 13.12.2021 № 29.1-11/674 під час розкриття поштового відправлення (штриховий кодовий ідентифікатор 4160701287357), яке надійшло від ТОВ Агро-Поліс (касаційна скарга ТОВ Агро-Поліс від 08.12.2021 б/н), не виявилось вказаної у додатку касаційної скарги квитанції про сплату судового збору.

Згідно із частиною сьомою статті 292 Господарського процесуального кодексу України копія ухвали про повернення касаційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення касаційної скарги разом з доданими до скарги матеріалами, а касаційна скарга залишається в суді касаційної інстанції.

Оскільки колегія суддів дійшла висновку про повернення касаційної скарги, то клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2021 слід залишити без розгляду.

Керуючись статтями 56, 58, 60, 234, 235, 290, 292 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Поліс на постанову Північного апеляційного господарського суду від 06.10.2021 та рішення Господарського суду Сумської області від 26.05.2021 у справі № 920/217/21 не приймати до розгляду та повернути.

2. Копію цієї ухвали разом з доданими до касаційної скарги матеріалами надіслати заявнику, копію ухвали - іншим учасникам справи.

3. Оригінал касаційної скарги залишити в суді касаційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя В. Ю. Уркевич

Судді: Г. М. Мачульський

Є. В. Краснов

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення29.12.2021
Оприлюднено30.12.2021
Номер документу102298055
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/217/21

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Уркевич В. Ю.

Постанова від 06.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 28.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 07.09.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 19.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Іоннікова І.А.

Рішення від 26.05.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 29.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 14.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 01.04.2021

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні