Ухвала
від 30.12.2021 по справі 926/5400/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

м.Чернівці

30 грудня 2021 року Справа № 926/5400/21

Суддя Господарського суду Чернівецької області Гушилик С.М. розглянувши позовну заяву за вх.№5400

За позовом Приватного підприємства «Порядок в домі» (58013, м.Чернвіці, вул. Південно - Кільцева, буд.5)

До Фізичної особи - підприємця Волощенка Олександра Володимировича ( АДРЕСА_1 )

Про стягнення заборгованості за договором з доступу до елементів інфраструктури об`єктів від 17.09.2020 року в розмірі 265065,28 грн

В С Т А Н О В И В :

Приватне підприємство «Порядок в домі» звернулося до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Фізичної особи - підприємця Волощенка Олександра Володимировича про стягнення заборгованості за договором з доступу до елементів інфраструктури об`єктів від 17.09.2020 року в розмірі 265065, 28 грн, з яких: 241500,00 - основна заборгованість, 5776,39 грн - 3% річні, 17788,89 грн - інфляційні втрати.

28.12.2021 року матеріали позовної заяви зареєстровані відділом документального та інформаційного забезпечення за вх.№5400.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.12.2021 року позовну заяву за вх.№5400 передано судді Гушилик С.М.

Як визначено статтею 2 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Судочинство в господарських судах здійснюється на засадах змагальності і диспозитивності. Це означає, зокрема, що обов`язок доказування тих чи інших обставин лежить на стороні, а суд, крім випадків, встановлених цим Кодексом, не зобов`язаний збирати докази. (ч. 3 ст. 2, ч. 3 ст. 13, ч. 1 ст. 14 ГПК України)

Сприяння своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, подання всіх наявних доказів в порядку та строки, встановлені законом, віднесено статтею 42 ГПК України до обов`язку учасників справи.

В той же час, згідно ч. 2 ст. 14 ГПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, і відповідно до ч. 4 ст. 13 ГПК України, несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням тих чи інших процесуальних дій.

Розглянувши позовну заяву з доданими до неї документами, господарський суд вважає, що позовна заява підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Такі недоліки в оформленні позовної заяви та доданих до неї документів унеможливлюють надання їм оцінки та правової кваліфікації судом під час вирішення спору.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

В порушення вимог, викладених в частині 1 статті 172 ГПК України позивач не надав суду належні та допустимі докази надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів листом з описом вкладення..

Згідно частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За змістом п. 19 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 (з наступними змінами та доповненнями), внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю можуть прийматися для пересилання з описом вкладення та/або з післяплатою.

Відповідно до п. 61 вказаних Правил, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф. 107 (рис. 27), а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення (ф. 107) передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

Так, належним доказом направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу є оригінали (або належним чином засвідчені копії) розрахункового документу (поштової квитанції, фінансового чека, поштової накладної) та опису вкладення у цінний лист, в якому зазначаються, зокрема найменування одержувача, його адреса та поштовий індекс, поіменний перелік документів, вкладених до відправлення.

Позивачем до позовної заяви додані оригінали описів вкладення до цінних листів, відповідно до яких матеріали позовної заяви направлені відповідачу - Волощенку О.В. на адресу: 58004, м.Чернівці, вул. Шипиньська, буд. 1 - Д.

Разом з тим, позивачем в вступній та резолютивній частині вказує процесуальний статус відповідача, як Фізична особа - підприємець, що також підтверджується витягом з ЄДРПОУ, таким чином матеріали позовної заяви всупереч п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України не містять доказів направлення позовної заяви з додатками фізичній особі - підприємцю Волощенку Олександру Володимировичу.

Окрім того, в резолютивній частині позовної заяви позивачем зазначено учасників судового процесу: позивача - ПП «Порядок в домі» , відповідача - ФОП Волощенко О.В., а також «третю особу » - ТзОВ «Інтелект груп» .

Відповідно до статті 50 ГПК треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, саме лише зазначення в позовній заяві та/або певної особи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Позивачем в позовній заяві жодним чином необґрунтовано підстав для залучення до участі в справі в якості третьої особи ТзОВ «Інтелект груп» , не зазначено на які права, обов`язки вказаного товариства може вплинути ухвалене рішення з даного спору та не зазначено, на чиїй стороні - позивача або відповідача визначену ним третю особу належить залучити до участі у справі та на яких підставах третю особу належить залучити до участі у справі.

Згідно ч.1 ст.174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням встановлених недоліків, на підставі ч.1 ст.174 ГПК України, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної Приватного підприємства «Порядок в домі» за вх.№5400 від 28.12.2021 року до Фізичної особи - підприємця Волощенка Олександра Володимировича про стягнення заборгованості за договором з доступу до елементів інфраструктури об`єктів від 17.09.2020 року в розмірі 265065,28 грн без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків, який відповідно до ч.2 ст. 174 ГПК України не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд звертає увагу позивача, що якщо усунуто недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду (ч.3 ст. 174 ГПК України).

У випадку не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.4 ст. 174 ГПУ України).

На підставі викладеного, керуючись статтями 164, 172, 174 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Приватного підприємства «Порядок в домі» (58013, м.Чернвіці, вул. Південно - кільцева, буд.5) до Фізичної особи - підприємця Волощенка Олександра Володимировича про стягнення заборгованості за договором з доступу до елементів інфраструктури об`єктів від 17.09.2020 року в розмірі 265065,28 грн - залишити без руху.

2.Позивачу надати:

- оригінал опису вкладення в цінний лист відповідачу ФОП Волощенку О.В. де зазначено поіменного переліку додатків до позовної заяви;

- письмове пояснення щодо процесуальної необхідності залучення третьої особи до участі у справі, визначити на чиїй стороні - позивача або відповідача належить залучити третю особу до участі у справі.

3.Встановити позивачу строк у 10 календарних днів з дня вручення цієї ухвали для усунення позивачем зазначених в цій ухвалі недоліків.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Суддя Гушилик С.М.

Дата ухвалення рішення30.12.2021
Оприлюднено31.12.2021
Номер документу102342298
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за договором з доступу до елементів інфраструктури об`єктів від 17.09.2020 року в розмірі 265065,28 грн

Судовий реєстр по справі —926/5400/21

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гушилик Світлана Миколаївна

Ухвала від 13.01.2022

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гушилик Світлана Миколаївна

Ухвала від 30.12.2021

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гушилик Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні