Ухвала
від 28.12.2021 по справі 193/1571/21
СОФІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

ЄУН 193/1571/21

Провадження № 2/193/532/21

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

28 грудня 2021 року смт. Софіївка

Суддя Софіївського районного суду Дніпропетровської області Томинець О.В., ознайомившись із матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Злагода , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Криворізька районна державна адміністрація Дніпропетровської області, про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом витребування її із незаконного користування та скасування державної реєстрації,

В С Т А Н О В И В:

23.12.2021 позивач ОСОБА_2 звернулася до Софіївського районного суду через свого представника - адвоката Каправчука В.Л. з цивільним позовом до відповідача ТОВ Злагода згідно якого просив ухвалити судове рішення про усунення перешкоди у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою (кадастровий номер 1225255100:01:001:0334), площею 7,59 га, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Софіївської селищної ради, Криворізького району, Дніпропетровської області шляхом її витребування із незаконного користування та скасувати державну реєстрацію додаткової угоди про продовження терміну дії договору оренди вищевказаної земельної ділянки від 25 березня 2018 року.

За протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.12.2021 матеріали цивільної справи передані на розгляд судді Томинця О.В.

Статтею 4 ЦПК України передбачено право на звернення до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів. Заявами по суті справи є позовна заява яка подається до суду в письмовій формі та повинна відповідати загальним вимогам, що встановлені статтею 175 ЦПК України та документи, що додаються до позовної заяви у відповідності до ст. 177 ЦПК України .

Перевіривши матеріали позовної заяви, вважаю, що її слід залишити без руху для усунення недоліків, з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

В позовній заяві представником позивача заявлено вимогу майнового характеру усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, шляхом витребування даної земельної ділянки позивачу.

Судом встановлено, що між сторонами виник спір з приводу нерухомого майна, який за своїм правовим змістом є майновим й зокрема стосується повернення земельної ділянки загальною площею 7,59 га власнику.

Статтею 181 ЦК України встановлено, що до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Згідно з частиною 1статті 90 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Таким чином, позовні вимоги про повернення земельної ділянки у розумінні змісту даної статті є майновою вимогою, тобто судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового характеру.

Отже, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Про вищезазначене свідчить і позиція Верховного Суду у справі № 923/441/18 (ухвала Верховного Суду від 04.03.2019 року). Верховний Суд дійшов висновку, що з врахуванням наведених вище приписів Закону України Про судовий збір , позивач має сплатити судовий збір за ставкою, що підлягає сплаті при поданні позову, виходячи з вартості земельної ділянки.

Відповідно до ч.2ст.4 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, розмір судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст. 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2021 рік прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01 січня 2021 року складає 2270 грн. на місяць. (2270 х 0,4 = 908 грн.).

Всупереч положенням п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позивач заявляючи таку самостійну вимогу майнового характеру ціну позову все ж не вказав.

Водночас, згідно вимог п. 2 ч. 1 та ч. 2 ст. 176 ЦПК України у позовах про визнання права власності на майно або його витребування (зобов`язання повернути) ціна позову визначається вартістю майна. Якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач просив витребувати з чужого незаконного володіння відповідача належну їй земельну ділянкою, для ведення сільськогосподарського призначення, площею 9,63 га, що розташована на території Софіївської селищної ради Софіївського району Дніпропетровської області, однак документів, які вказують на дійсну вартість цього нерухомого майна на час звернення до суду ОСОБА_2 та його представник не надали.

За таких обставин, суд попередньо визначає ціну позову виходячи з нормативної грошової оцінки, яка міститься в матеріалах іншої цивільної справи з аналогічними вимогами, де вартість земельної ділянки площею 9,64 га з таким же самим цільовим призначенням та розташованю на території тієї самої селищної ради становить 234 354,71 грн., а тому вважає за можливе визначити вартість спірної земельної ділянки, площею 7,59 га, у розмірі 184 517 грн.

Відтак, саме від розміру такої ціни позову підлягає сплата судового збору за пред`явлення вимоги майнового характеру, яку позивачу необхідно було сплатити у розмірі 1845,17 грн. (ціна позову 184 517 грн. х 1% ).

Тоді як, позивачем при зверненні з позовом до суду у було надано квитанцію від 23.12.2021 про сплату судового збору в розмірі 908 грн., у зв`язку з чим йому необхідно доплатити невистачаючу суму судового збору у розмірі 937,17 грн. (1845,17 - 908).

Або ж, у разі наявності у позивача підстав для звільнення його від сплати судового збору, останньому необхідно зазначити докази, які свідчать про ці обставини та заявити відповідне клопотання.

Згідно вимог ч. 1 та ч. 2 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст. 175 та 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів.

Керуючись ч. 1, 2 ст. 185, ст. 260 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю Злагода , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів: Криворізька районна державна адміністрація Дніпропетровської області, про усунення перешкод у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом витребування її із незаконного користування та скасування державної реєстрації, - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність на протязі десяти днів з дня отримання копії цієї ухвали, усунути недоліки свого позову. Інакше позовна заява вважатиметься не поданою і буде йому повернута.

Ухвала суду в частині визначення розміру судових витрат (судового збору) може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Томинець

СудСофіївський районний суд Дніпропетровської області 
Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено31.12.2021
Номер документу102342961
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —193/1571/21

Ухвала від 25.04.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 25.04.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

Ухвала від 28.12.2021

Цивільне

Софіївський районний суд Дніпропетровської області

Томинець О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні