Рішення
від 28.12.2021 по справі 645/3824/21
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/3824/21>

Провадження № 2/645/1860/21>

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2021 року Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді Мартинової О.М.,

секретар судового засідання - Кривченко Т.В.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Харкові цивільну справу за позовною заявою Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини, -

в с т а н о в и в:

Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом, в якому просить позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; стягнути з ОСОБА_3 на користь малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на його утримання в розмірі 1/4 частки всіх видів її доходів, але не менше 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісяця, починаючи з дня пред`явлення позову і до її повноліття.

В обґрунтування позовної заяви зазначено, що мати ОСОБА_2 - ОСОБА_3 злісно ухиляються від виховання та утримання сина, це свідчить про байдуже ставлення матері до своєї дитини, до її долі, розвитку, здоров`ю та життю вцілому. Відомості про батька малолітнього ОСОБА_2 записані у свідоцтво про народження відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України. ОСОБА_3 народила дитину ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 в КНП Міський клінічний пологовий будинок № 7 ХМР.

11.12.2020 року відповідачка звернулась до адміністрації лікувального закладу із заявою про відмову забрати новонароджену дитину із закладу охорони здоров`я у зв`язку із необхідністю деякого часу, для створення належних умов дитині, про що було складено Акт закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з полового будинку, іншого закладу охорони здоров`я. Вбачається, що ОСОБА_3 відмовилась забрати із пологового будинку свою дитину, ОСОБА_2 . При надходженні до закладу охорони здоров`я матір`ю не пред`явлений документ, що посвідчує особу, надана була лише копія паспорту. Відомості про інших родичів або законного представника дитини відсутні. Подалі, згідно повідомлення з КНП Міський клінічний пологовий будинок №7 вбачається, що ОСОБА_2 був переведений до КНП Міський перинатальний центр ХМР.

Малолітній ОСОБА_2 перебуває на обліку Служби у справах дітей по Немишлянському району, як такий, що опинився у складних життєвих обставинах. В Департаменті охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації була отримана путівка на малолітнього ОСОБА_2 до КНП ХОР Обласний будинок дитини № 2 , де його було влаштовано на повне державне забезпечення.

Також у позові зазначено, що з моменту народження дитини і до цього часу мати дитини не зверталася ні до Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради, ні до Служби у справах дітей по Немишлянському району ні з яких питань щодо долі дитини.

Ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 18 червня 2021 року прийнято до розгляду зазначену позовну заяву та відкрито загальне позовне провадження у справі.

Ухвалою Фрунзенського районного суду м.Харкова від 20 вересня 2021 року призначено справу до судового розгляду по суті.

Присутня в судовому засіданні представник Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради Побережська Ю.Г. підтримала позовні вимоги та обставини викладені в позовній заяві, просила задовольнити їх в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилась, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила, відзив на позов не надала.

Третя особа КНП Обласний будинок дитини №2 явку свого представника у судове засідання не забезпечила. Від в.о. директора КНП Обласний будинок дитини №3 Чистіліної О. через канцелярію суду надійшла заява про розгляд справи без їх участі, позовну заяву підтримала у повному обсязі.

Враховуючи вимоги ч. 1 ст. 280 ЦПК України , судом проведено заочний розгляд справи.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи та надані докази, вважає позовні вимоги позивача обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідного до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 23.02.2021 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків), актовий запис № 322, ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_2 , батьками якого вказані ОСОБА_4 та ОСОБА_3 .

З витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 СК України № 00029681847 від 23.02.2021 року вбачається, що батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначено ОСОБА_4 , відомості про якого внесені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України .

Згідно заяви батьків (матері або батька), інших родичів або законного представника про відмову забрати дитину з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я, ОСОБА_3 відмовилась забрати свою дитину - хлопчика ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку із тим, що їй необхідний час для створення належних умов для виховання дитини. Заяву підписала особисто.

Відповідно до акту закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я від 11.12.2020 року, у КНП Міський клінічний пологовий будинок № 7 ХМР 11.12.2020 року о 13.00 год. матір - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відмовилась забрати дитину чоловічої статі, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , - ОСОБА_2 , з причини необхідності часу для створення належних умов для виховання дитини.

Рішенням Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області від 10.02.2021 року № 38, доручено Службі у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради здійснити у відділі державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) реєстрацію народження малолітньої дитини на підставі акта закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров`я, від 11.12.2020 року.

Рішенням Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області від 10.02.2021 року № 38, доручено Службі у справах дітей по Немишлянському району Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради вжити заходи щодо отримання в Департаменті охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації путівки до державного закладу для дітей та влаштування на повне державне забезпечення малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком на шість місяців.

Згідно листа КНП ХОР Обласний будинок дитини №2 № 523 від 27.10.2021 року, з 07.04.2021 року на вихованні в будинку дитини знаходиться ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . За весь час перебування дитини ОСОБА_2 мати ОСОБА_3 свого малолітнього сина у закладі не відвідувала, не телефонувала, не цікавилася станом здоров`я дитини, не виявляла бажання забрати дитину додому.

Законодавство про охорону дитинства ґрунтується на Конституції України , Конвенції ООН про права дитини, відповідно до преамбули якої, дитині для повного й гармонійного розвитку необхідно зростати в сімейному оточенні. Згідно зі ст.9 Конвенції, держави-сторони дбають про те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їхньому бажанню. Статтею 18 Конвенції про права дитини, передбачено, що батьки несуть основну відповідальність за виховання дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування. Крім цього, вказані правовідносини регулюються міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, і складається із Закону України Про охорону дитинства від 21. 06. 2001 року №-2558-ІІІ, а також інших нормативно - правових актів, що регулюють суспільні відносини у цій сфері.

Відповідно до ст.ст. 3 , 8 , 9 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права, утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави, а чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Згідно зі ст. 11 Закону України Про охорону дитинства сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього.

Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом із батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків. Право дитини на отримання належного сімейного виховання виникає у неї від народження.

Згідно з ч. 1 ст.12 Закону України Про охорону дитинства - виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. На кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Проте, жодного з покладених законом на батьків обов`язків, відповідач ОСОБА_3 не виконує. Як вже було зазначено, відповідач не проявляла до сина материнської турботи, не цікавилася та не відвідувала його, не турбувалася про його фізичний і духовний розвиток, не надавала матеріальної допомоги на виховання.

Згідно п. 2 ч. 1 ст.164 СК України , мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 15 постанови Пленуму Верховного суду України від 30.03.2007 р. позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно п. 16 постанови особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 СК , зокрема як ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Зі змісту висновку № 340 від 08.06.2021 року вбачається, що Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, як представник органу опіки та піклування, вважає за доцільне позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітнього сина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно ст. 81 ЦПК України , кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень .

Крім того, до матеріалів справи додана копія заочного рішення Фрунзенського районного суду м. Харкова від 18.12.2019 року, згідно якого ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої доньки - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (справа № 645/1062/19, провадження № 2/645/1032/19). Також додана копія заочного рішення Фрунзенського районного суду м. Харкова від 14.02.2020 року, згідно якого ОСОБА_3 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої доньки - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (справа № 645/7791/19, провадження № 2/645/554/20).

Відповідач в судове засідання не з`явилася, не надала доказів, що спростовують заявлені до неї вимоги, не надала заперечень, що свідчить про її небажання займатися дитиною, відстоювати свої інтереси й інтереси дитини.

Таким чином, суд вважає, що позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно малолітнього сина ОСОБА_2 є доцільним та таким, що не суперечить вимогам сімейного законодавства України.

Судом встановлено, що відповідач не займається вихованням своєї дитини, не надає йому матеріальну допомогу, тобто ухиляється від виконання своїх обов`язків.

Відповідно до вимог ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Щодо порядку сплати аліментів, то частиною третьою статті 193 СК України встановлено, що за рішенням суду аліменти можуть перераховуватися на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

Відповідно до договору № 19730963621 про відкриття мешканцю дитячого закладу/закладу охорони здоров`я/закладу соціального захисту населення поточного рахунку в національній валюті та його обслуговування від 13.04.2021 року, у АТ Державний ощадний банк України на ім`я ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , відкрито поточний рахунок № НОМЕР_3 .

Відтак, суд визначає розмір аліментів на утримання неповнолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в розмірі 1/4 частки всіх видів доходів відповідача, але не менше 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку щомісяця, починаючи з дня звернення до суду з позовом і до дитиною повноліття.

Згідно п.1 ч.1 ст.430 ЦПК України , суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць.

Питання про розподіл судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст. 141 ЦПК України .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України , суд присуджує стягнути з відповідача на користь держави судовий збір в розмірі 1816 грн. 00 коп.

Приймаючи до уваги вищенаведене та керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 259 , 263-265 , 268 , 280 , 284 ЦПК України , суд,-

в и р і ш и в:

Позов Департаменту служб у справах дітей Харківської міської ради в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 2 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно малолітнього сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , аліменти на його утримання в розмірі 1/4 частини від всіх видів її доходів, щомісячно, але не менше ніж 50 відсотків мінімального прожиткового мінімуму та не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку щомісяця, починаючи з 15.06.2021 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнення аліментів на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснювати на рахунок № НОМЕР_3 , відкритий на ім`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у АТ Державний ощадний банк України , адреса: м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г, адреса філії банку: ТВБВ 10020/0301 ОПЧ Харків, вул. Клочківська, буд. 276-Б.

Рішення в частині стягнення з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1816 (одна тисяча вісімсот шістнадцять) гривень 00 копійок.

Відповідачем протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення може бути подана письмова заява про перегляд заочного рішення відповідно до вимог ст. ст. 284-285 ЦПК України.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення може бути оскаржене позивачем в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до апеляційного суду Харківської області.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач: Департамент служб у справах дітей Харківської міської ради, код ЄДРПОУ 26489104, місцезнаходження: м. Харків, пр. Петра Григоренка, буд. 17.

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт громадянина України НОМЕР_4 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Третя особа: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний будинок дитини № 2 , код ЄДРПОУ 24664147, місцезнаходження: м. Харків, вул. Кузнецька, буд. 1.

Повне судове рішення складено 30.12.2021 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено31.12.2021
Номер документу102359332
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —645/3824/21

Рішення від 28.12.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

Рішення від 28.12.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

Ухвала від 18.06.2021

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Мартинова О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні