Ухвала
від 10.01.2022 по справі 161/468/21
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 161/468/21 Провадження № 22-ц/802/233/22 Головуючий у 1 інстанції: Кирилюк В. Ф. Категорія: 58 Доповідач: Федонюк С. Ю.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

10 січня 2022 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Федонюк С. Ю., перевіривши апеляційну скаргу ОСОБА_1 , подану його представником ОСОБА_2 , на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 16 листопада 2021 року в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , громадської організації Всеукраїнська організація Авто Євро Сила , Дочірнього підприємства Телерадіокомпанія Аверс Відкритого акціонерного товариства Корпорація Аверс про визнання недостовірною та такою, що порочить честь, гідність і ділову репутацію інформації, зобов`язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди,

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області від 16 листопада 2021 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погоджуючись із даним рішенням суду, 30 грудня 2021 року (згідно з відміткою на поштовому конверті) позивач ОСОБА_1 через свого представника ОСОБА_2 , подав апеляційну скаргу, яка не в повній мірі відповідає вимогам процесуального закону.

Разом з тим, в апеляційній скарзі заявник просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду, покликаючись на те, що оскаржуване судове рішення отримано позивачем 16 грудня 2021 року.

Отже, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга, зокрема на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Частиною першою статті 127 ЦПК України передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними.

За змістом пункту 4 частини 4 статті 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного судового рішення суду першої інстанції (за наявності).

Будь-яких належних та допустимих доказів на підтвердження дати отримання ОСОБА_1 копії повного тексту оскаржуваного рішення суду першої інстанції або порушення судом порядку вручення судового рішення, передбаченого статтею 272 ЦПК України, матеріали апеляційної скарги не містять.

За таких обставин, суд позбавлений можливості вирішити питання щодо поважності причин пропуску заявником строку на апеляційне оскарження з наведених підстав.

Безпідставне поновлення строку на оскарження судового рішення, що набрало законної сили, є порушенням статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Несвоєчасне отримання копії судового рішення не змінює визначений законом строк і порядок апеляційного оскарження, а може бути лише підставою для його поновлення у разі подання відповідної заяви з наданням доказів.

Європейський суд з прав людини зауважив, що вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими. Від судів вимагається вказувати підстави (PONOMARYOV v. UKRAINE, № 3236/03, § 41, ЄСПЛ, від 03 квітня 2008 року).

Враховуючи наведене, апеляційну скаргу слід залишити без руху та роз`яснити заявникові про необхідність надання доказів, що підтверджують дату отримання копії повного тексту оскаржуваного рішення Луцького міськрайонного суду від 16 листопада 2021 року або порушення судом порядку вручення судового рішення, передбаченого статтею 272 ЦПК України.

Такими доказами можуть бути оригінал (належним чином завірена копія) поштового конверту, довідка із суду, поштового відділення зв`язку тощо.

Приписами ч.3 статті 357 ЦПК України регламентовано, що апеляційна скарга залишається без руху, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 354 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали особа має право звернутися до суду апеляційної інстанції з заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Частиною 4 даної статті встановлено, що якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження будуть визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження у порядку, встановленому статтею 358 цього Кодексу.

Разом з тим, апеляційний суд звертає увагу на наступне.

Частиною 4 статті 356 ЦПК України встановлено, що до апеляційної скарги додається, зокрема, документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Проте, даної вимоги процесуального закону апелянтом не виконано.

Частиною 1 статті 4 Закону України Про судовий збір визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до п.п.5 п.1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду позовної заяви про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, а саме: позовної заяви немайнового характеру, ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; а за подання позовної заяви про відшкодування моральної шкоди - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із пп.6 п.1 ч.2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 % ставки, яка підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

При зверненні до суду із даним позовом, ОСОБА_1 завляв 5 вимог немайнового характеру та 2 вимоги майнового характеру (про стягнення з відповідачів ГО Всеукраїнська організація Авто Євро Сила , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 моральної шкоди в розмірі 5 000,00 грн. з кожного; та з відповідача ДП Телерадіокомпанія Аверс ВАТ Корпорація Аверс на користь позивача заподіяну моральну шкоду у розмірі 1,00 грн).

Враховуючи дані вимоги Закону, кількість вимог позову, розмір ставки, що підлягала сплаті при звернні до суду в січні 2021 року, за подану у даній справі апеляційну скаргу слід сплатити судовий збір у розмірі 10215 грн ((908 грн х 5)+2270 грн) х 150%) за наступними реквізитами:

отримувач коштів - ГУК у Волин. обл. /м. Луцьк /22030101;

код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38009371;

банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.);

рахунок отримувача : UA938999980313121206080003550;

призначення платежу: 101; _____/; реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний податковий орган і має відповідну відмітку у паспорті); судовий збір; за позовом ОСОБА_1 ; на рішення суду від 16.11.2021; справа № 161/468/21; Волинський апеляційний суд.

Відповідний документ про сплату (оригінал), або належним чином посвідчену копію документу, що підтверджує наявність пільг з сплати судового збору, подати до Волинського апеляційного суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 356 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу. За п. 3 ч. 4 ст. 356 ЦПК України до апеляційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

З огляду на зазначені обставини, до апеляційної скарги необхідно застосувати вимоги ст. 357 ЦПК України і залишити її без руху та надати строк для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 185 ч.ч. 1, 2, 357 ч. 2 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 , подану його представником ОСОБА_2 , на рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області від 16 листопада 2021 року в даній справі залишити без руху.

Надати особі, яка подала апеляційну скаргу, строк для виконання вимог даної ухвали десять днів з дня отримання копії цієї ухвали.

У випадку невиконання вимог цієї ухвали щодо подачі заяви про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду із наданням доказів, що підтверджують дату отримання копії повного тексту оскаржуваного рішення Луцького міськрайонного суду від 16 листопада 2021 року або порушення судом порядку вручення судового рішення, передбаченого статтею 272 ЦПК України у встановлений строк, у відкритті апеляційного провадження буде відмовлено.

У випадку невиконання вимог цієї ухвали щодо сплати судового збору у встановлений строк, апеляційна скарга буде вважатись неподаною та повернута особі, яка її подала

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено11.01.2022
Номер документу102453855
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недостовірною та такою, що порочить честь, гідність і ділову репутацію інформації, зобов`язання вчинити дії, відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —161/468/21

Постанова від 27.04.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Постанова від 27.04.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Рішення від 16.11.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Рішення від 16.11.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 20.10.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 28.01.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

Ухвала від 14.01.2021

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Кирилюк В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні