Рішення
від 10.01.2022 по справі 155/1553/21
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/1553/21

Провадження №2/155/22/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2022 року місто Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Яремчук С.М.;

за участю секретаря судового засідання - Задурської К.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду м.Горохів цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Горохівської міської ради про визнання права на завершення приватизації, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася з позовом до відповідача, в якому просить визнати за нею, ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом першої черги право на завершення приватизації земельної ділянки площею 0,49 га для ведення особистого підсобного господарства, яка була передана у приватну власність ОСОБА_2 згідно рішення Новосілківської сільської ради від № 15/1 від 14.10.1993 року та зареєструвати дану земельну ділянку після ОСОБА_2 .

Мотивує свій позов тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її чоловік, ОСОБА_2 . Після його смерті залишилося спадкове майно, а саме неприватизована земельна ділянка площею, 0,49 га для ведення особистого підсобного господарства, яка була передана у приватну власність ОСОБА_2 згідно рішення Новосілківської сільської ради №15/1 від 14.10.1993 року. Позивач є спадкоємцем за законом першої черги після померлого ОСОБА_2 , спадщину прийняла шляхом спільного проживання. Однак, оформити спадщину в нотаріальному порядку вона не може, оскільки ОСОБА_2 не завершив приватизацію вищевказаної земельної ділянки та не виготовив правовстановлюючих документів на землю. Спадкодавець ОСОБА_2 відповідно до вищевказаного рішення Новосілківської сільської ради розпочав приватизацію вказаної земельної ділянки, однак не завершив приватизацію у зв`язку зі смертю. Враховуючи вищенаведене, просить позов задовольнити.

Ухвалою судді Горохівського районного суду Волинської області від 15 листопада 2021 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 15 листопада 2021 року за клопотанням позивача витребувано копію спадкової справи, яка була заведена по смерті ОСОБА_2 .

Позивач в підготовче засідання не з`явився, 23.11.2021 подав суду клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача, Горохівської міської ради, в підготовче засідання не з`явився, в заяві, яка надійшла до суду 23.11.2021, міський голова просить справу розглядати у відсутності представника ради, заявлені вимоги визнає у повному обсязі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У відповідності до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України в разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд встановив, що визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги у їх сукупності та взаємозв`язку, об`єктивно оцінивши усі наявні докази, які мають юридичне значення для розгляду справи по суті, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 11 жовтня 2019 року виконавчим комітетом Новосілківської сільської ради Горохівського району Волинської області (а.с.5).

ОСОБА_2 перебував у зареєстрованому шлюбі з позивачем, ОСОБА_1 , що підтверджуються свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_2 (а.с.6).

Довідкою Новосілківської сільської ради Горохівського району Волинської області від 23.11.2020 №579 стверджується, що спадкодавець ОСОБА_2 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 разом із дружиною ОСОБА_1 , яка проживає там на даний час. Заповіт ОСОБА_2 у сільській раді не посвідчувався. Спадкоємець ОСОБА_1 вступила у фактичне володіння майном шляхом спільного проживання зі спадкодавцем до дня його смерті (а.с.8).

Із матеріалів витребуваної згідно ухвали суду спадкової справи №26/2020 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 вбачається, що ОСОБА_3 03 березня 2020 року подав приватному нотаріусу Горохівського районного нотаріального округу Волинської області Кудиму Р.А. заяву, в якій від прийняття спадщини за законом після смерті батька - ОСОБА_2 відмовився. Спадщину після померлого ОСОБА_2 за законом шляхом спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини прийняла його дружина, ОСОБА_1 , яка звернулася 04.11.2020 з відповідною заявою до нотаріальної контори і їй були видані Свідоцтва про право на спадщину за законом від 04 листопада 2020 року. Спадщина, на яку видано свідоцтва, складається з житлового будинку АДРЕСА_1 , земельної ділянки площею 0,2000 га., кадастровий номер 0720884802:01:001:0003, яка розташована в с.Ковбань Горохівського району Волинської області, земельної ділянки площею 2,7403 га., кадастровий номер 0720884800:01:001:0014, яка розташована в с.Новосілки, за межами населеного пункту, Горохівського району Волинської області. Крім того, 04 листопада 2021 року ОСОБА_1 подала приватному нотаріусу заяву, в якій просила видати Свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,49 га., яка розташована на території с.Ковбань Луцького району Волинської області. Приватний нотаріус Кудим Р.А. у постанові про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 04.11.2021 року №46/02-31 відмовив ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,49 га. У постанові приватний нотаріус зазначив, що спадкоємець ОСОБА_1 не подала правовстановлюючого документа на земельну ділянку площею 0,49 га, виданого на ім`я спадкодавця.

Виходячи з вищенаведеного, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 прийняла спадщину як спадкоємець за законом першої черги після смерті чоловіка ОСОБА_2 шляхом спільного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. На частину спадкового майна позивачу 04.11.2020 видані Свідоцтва про право на спадщину за законом. На неприватизовану земельну ділянку ОСОБА_1 не може оформити спадщину у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на дане спадкове майно.

Син спадкодавця відмовився від прийняття спадщини. Інших спадкоємців, які претендують на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , судом не встановлено.

Загальні положення про спадкування визначені главою 84 ЦК України.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно з ч.1 ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч.1 ст.1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з ч.1 ст.1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Згідно з статтею 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Статтею 1268 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно з п. г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) підставою набуття права власності на земельні ділянки є прийняття спадщини.

Відповідно до ст.125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно з п.7 розділу Х Перехідні положення Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи, що одержали у власність, у тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди, земельні ділянки у розмірах, що були передбачені раніше діючим законодавством, зберігають права на ці ділянки.

Відповідно до абз.2 п.1 розділу X Перехідні положення ЗК України рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року Про приватизацію земельних ділянок , є підставою для реєстрації права власності на земельні ділянки цих громадян або їх спадкоємців відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень . Державна реєстрація таких земельних ділянок здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Нормами чинного законодавства України визначено, що набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано, то право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п.1 розділу X Перехідні положення ЗК України.

Відповідно до п.3.5 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 16 травня 2013 року №4-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст.125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку.

Як вбачається з виписки із рішення Новосілківської сільської Ради народних депутатів Горохівського району від 14.10.1993 №15/1 с.Новосілки ОСОБА_4 передано у приватну власність для ведення особистого селянського господарства земельну ділянку площею 0,49 га.

Згідно рішення Горохівської міської ради Луцького району Волинської області від 10 вересня 2021 року №12-438/2021, вирішено внести зміни у порядковий номер 83 списку громадян, яким передаються земельні ділянки у приватну власність п.1 рішення, слова ОСОБА_4 замінити на ОСОБА_2

Таким чином, оскільки спадщина після смерті ОСОБА_2 , який за життя не набув права власності на спірну земельну ділянку, хоча розпочав процедуру її приватизації, відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , позивач, як спадкоємець його майна за законом першої черги, яка прийняла спадщину в установленому порядку, має право на завершення приватизації та реєстрацію права власності на вищевказану земельну ділянку відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Суд вважає, що позивачем доведено належними та допустимими доказами порушення її права, окрім того, на думку суду, спосіб захисту порушеного права, обраний позивачем, передбачений законом, а тому позов підлягає до задоволення повністю.

Керуючись ст.ст.12, 13, 76, 77, 78, 200, 247, 258, 259, 263-265, 268, 273 ЦПК України, ст.ст.392, 1217, 1218, 1225, 1258, 1261, 1268 ЦК України, ст.ст.81, 125 ЗК України, п.1 розділу X Перехідні положення ЗК України, -

УХВАЛИВ

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом першої черги право на завершення приватизації та реєстрацію права власності відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень земельної ділянки площею 0,49 га для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території с.Ковбань Луцького району Волинської області, як на спадкове майно, що залишилося після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду може бути оскаржено до Волинського апеляційного суду через Горохівський районний суд Волинської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 (45754, с.Ковбань Луцького району Волинської області, РНОКПП НОМЕР_3 ).

Відповідач: Горохівська міська рада (45700, м.Горохів, вул.Шевченка, 17, Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 04051276).

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області Яремчук С.М.

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено12.01.2022
Номер документу102466205
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на завершення приватизації

Судовий реєстр по справі —155/1553/21

Рішення від 10.01.2022

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 15.11.2021

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

Ухвала від 08.11.2021

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Яремчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні