Ухвала
від 10.01.2022 по справі 592/213/22
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/213/22

Провадження № 1-кс/592/120/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2022 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянула у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого відділу Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Сумської окружної прокуратури м. Суми ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12022200480000028, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.01.2022 за частиною 1 статті 203-2 Кримінального кодексу України,

в с т а н о в и в:

10.01.2021 до слідчого судді надійшло клопотання слідчого, погоджене з прокурором, згідно якого слідчий просить накласти арешт на пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 40*140*50 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги, вилучений в ході огляду місця події 06.01.2022.

Клопотання мотивовано тим, що на території м. Суми, по вул. Кооперативна, 1, під виглядом терміналів банківських установ, розташовано гральні автомати, де імовірно здійснюється надання послуг грального бізнесу, попри встановлені Законом заборони.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, земельна ділянка з кадастровим номером: 5910136300:02:006:0019, площею 0,0517 га за адресою: м. Суми, вул. Кооперативна, 1 перебуває в комунальній власності Сумської міської ради.

06.01.2021 в ході огляду місця події за правилами обшуку в період часу з 17 год. 53 хв. по 18 год. 48 хв. за участі двох понятих, на території орендованого приміщенні першого поверху ТРЦ «Універмаг Київ», а саме у проході між автостоянкою та вул. Кооперативною у м. Суми виявлено та вилучено пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 40*140*50 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги.

Зазначає, що досудовим розслідуванням зібрано достатньо доказів, які вказують на наявність сукупності підстав вважати, що вищевказане майно є речовим доказом у даному кримінальному провадженні, що є підставою для його арешту.

Не накладення арешту на вказане майно може призвести до подальшого його приховання, знищення чи втрати інформації, що в свою чергу вплине на повноту проведення досудового розслідування та не дасть змоги провести необхідні дослідження.

Дослідивши клопотання та додані матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що на підставі статті 172 КПК України клопотання про арешт майна підлягає поверненню прокурору для усунення недоліків виходячи з наступного.

З долученого до клопотання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що Сумське районне управління поліції ГУНП в Сумській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022200480000028, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.01.2022 за частиною 1 статті 203-2 КК України.

Згідно статті 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

За вимогами частини 2 статті 171 КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

Слідчий просить накласти арешт на майно відповідно до пункту 1 частини 2 статті 170 КПК України, зазначаючи, що вилучені документи, предмети та речі є необхідним для подальшого призначення комп`ютерно-технічної експертизи та мають доказове значення під час досудового розслідування для з`ясування суті кримінального правопорушення.

Однак, як предмет клопотання зазначає лише пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 40*140*50 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр».

Частиною 1 статті 172 КПК України передбачено, що клопотання про арешт майна розглядається слідчим суддею, судом не пізніше двох днів з дня його надходження до суду, за участю слідчого та/або прокурора, цивільного позивача, якщо клопотання подано ним, підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, і за наявності - також захисника, законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження.

У клопотанні слідчий просить розглянути клопотання без участі представників ТРЦ «Універмаг Київ» та/або інших осіб, яким належить майно.

Разом з тим, усупереч пункту 3 частини 2 статті 171 КПК України у клопотанні слідчого про арешт майна не зазначено: документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном.

Також у клопотанні слідчий зазначає, що земельна ділянка з кадастровим номером 5910136300:02:006:0019, площею 0,0517 га за адресою: м. Суми, вул. Кооперативна, 1, перебуває в комунальній власності Сумської міської ради, разом з тим, зазначає, що 06.01.2021 огляд місця події проводився на території орендованого приміщення першого поверху ТРЦ «Універмаг Київ».

Проте, хто є власником чи користувачем орендованого приміщення першого поверху ТРЦ «Універмаг Київ», де вилучено пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом, у клопотанні не зазначено, як і не надано доказів на підтвердження зазначених обставин, що позбавляє можливості слідчого суддю під час розгляду клопотання виконати вимоги частини 1 статті 172 КПК України.

Відповідно до частини 2 статті 64-2 КПК України прокурор звертається до суду з клопотанням про арешт майна третьої особи.

Проте клопотання про арешт майна подане слідчим, а погоджене прокурором ОСОБА_4 , як «прокурором Сумської окружної прокуратури м. Суми».

До окружних прокуратур Сумської області, зокрема, відносяться як Окружна прокуратура м. Суми, так і Сумська окружна прокуратура, однак у поданому клопотанні слідчий не визначив в якій прокуратурі займає посаду прокурор ОСОБА_4 .

Відповідна постанова про призначення групи прокурорів у кримінальному провадженні в рамках якого подане клопотання про арешт майна не долучена, що позбавляє слідчого суддю можливості встановити, чи уповноваженою особою погоджено клопотання.

Згідно частини 3 статті 172 КПК України слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимог статті 171 цього Кодексу, повертає його прокурору, цивільному позивачу та встановлює строк в сімдесят дві години або з урахуванням думки слідчого, прокурора чи цивільного позивача менший строк для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу.

Отже, відповідно до частини 3 статті 172 КПК України дане клопотання про арешт майна підлягає поверненню прокурору, з встановленням строку сімдесят дві години для усунення недоліків.

Керуючись статтями 170 - 172 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого відділу Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12022200480000028, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.01.2022 за частиною 1 статті 203-2 Кримінального кодексу України повернути прокурору Окружної прокуратурим.Суми ОСОБА_4 для усунення зазначених в ухвалі недоліків.

Для усунення недоліків встановити строк - сімдесят дві години з моменту отримання копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу102469867
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —592/213/22

Ухвала від 20.01.2022

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні