Ухвала
від 20.01.2022 по справі 592/213/22
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/213/22

Провадження № 1-кс/592/335/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2022 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянула у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділення розслідування злочинів у сфері господарської діяльності слідчого відділу Сумського районного управління поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором Сумської окружної прокуратури м. Суми ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12022200480000028, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.01.2022 за частиною 1 статті 203-2 Кримінального кодексу України,

в с т а н о в и в:

19.01.2022 до слідчого судді поштою надійшло клопотання слідчого (здано на пошту 18.01.2022), погоджене з прокурором, згідно якого слідчий просить накласти арешт на пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 40*140*50 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги, вилучений в ході огляду місця події 06.01.2022.

Клопотання мотивовано тим, що підставою реєстрації кримінального правопорушення стало повідомлення на лінію «102» про те, що на території м. Суми, по: вул. Кооперативна, 1 групою невстановлених осіб обладнано гральні пристрої, через які здійснюється доступ до азартних ігор, заборонених в Україні.

В ході досудового розслідування, встановлено, що на території АДРЕСА_1 під виглядом терміналів банківських установ, розташовано гральні автомати, де імовірно здійснюється надання послуг грального бізнесу.

06.01.2021 в ході огляду місця події за правилами обшуку в період часу з 21 год. 15 хв. по 21 год. 31 хв. за участі двох понятих, на території автостоянки ТРЦ «Універмаг Київ», неподалік від магазину «Еко Маркет» виявлено та вилучено пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 48*140*52 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги.

Постановою слідчого від 06.01.2022 вилучений в ході огляду місця події ігровий автомат визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Зазначає, що вилучений ігровий автомат необхідний для призначення комп`ютерно-технічної експертизи, перевірки дійсності факту надання та розповсюдження грального бізнесу, має доказове значення під час досудового розслідування для з`ясування суті кримінального правопорушення. Не накладення арешту може призвести до подальшого його приховання, знищення чи втрати інформації, тому з метою забезпечення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування слід накласти арешт на вилучене майно.

Слідчий ОСОБА_3 надав заяву, згідно якої клопотання підтримав та просив розглядати без його участі.

Представник Спільного українсько-білоруського підприємства «Укртехсинтез» у формі товариства з обмеженою відповідальністю, якому належить ТРЦ «Універмаг Київ», будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду клопотання, у судове засідання не прибув, що відповідно до частини 1 статті 172 КПК України не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Слідчим встановлено, що Сумське районне управління поліції ГУНП в Сумській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022200480000028, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 06.01.2022 за частиною 1 статті 203-2 Кримінального кодексу України.

Згідно Протоколу огляду місця події від 06.01.2022 на відкритій ділянці місцевості, що розташована за адресою: м. Суми, вул. Кооперативна, 1, на території автостоянки ТРЦ «Універмаг Київ», неподалік від магазину «Еко Маркет» виявлено та вилучено пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 48*140*52 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги.

Постановою про визнання речовим доказом від 06.01.2022 пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 48*140*52 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги вилучений 06.01.2022 в ході огляду місця події визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено (частина 5 статті 171 КПК України).

10.01.2022 слідчий звернувся до слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми з клопотання про арешт майна.

10.01.2022 ухвалою слідчого судді Ковпаківського районного суду м. Суми клопотання слідчого Сумського районного управлінняполіції ГУНПв Сумськійобласті ОСОБА_3 про арешт майна повернуто прокурору Окружної прокуратури м. Суми ОСОБА_4 та встановлено строк для усунення недоліків сімдесят дві години.

19.01.2022 клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні повторно надійшло до суду поштою, тобто з дотриманням строку передбаченого частиною 5 статті 171 КПК України.

За вимогами статті 170 Кримінального процесуального кодексу України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження (частина 1). Арешт майна допускається, зокрема з метою забезпечення збереження речових доказів (пункт 1 частина 2 статті 170 Кримінального процесуального кодексу).

Відповідно до частини 3 статті 170 Кримінального процесуального кодексу України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Стороною обвинувачення доведено, що вказане у клопотанні майно, вилучене згідно Протоколу огляду місця події від 06.01.2022 відповідає критеріям статті 98 Кримінального процесуального кодексу України, може бути використано як доказ у кримінальному провадженні, а тому з метою збереження речових доказів, запобігання можливості пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження, слід накласти арешт на вилучене майно до його скасування у визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України порядку.

Не застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна може в подальшому перешкодити кримінальному провадженню.

За наведених підстав з метою збереження речових доказів, суд вважає необхідним клопотання задовольнити.

Керуючись статтями 131, 132, 167, 170, 172, 173 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого відділеннярозслідування злочиніву сферігосподарської діяльностіслідчого відділуСумського районногоуправління поліціїГУНП вСумській області ОСОБА_3 задовольнити.

Накласти арешт на вилучений згідно Протоколу огляду місця події від 06.01.2022 пристрій (автомат) для зайняття ігровим бізнесом чорного кольору з дисплеєм, виготовлений з металу, розмірами близько 40*140*50 см, оснащений отворами з написами «Видача чека», «Видача грошей» та «Прийом купюр», що вмонтований за допомогою гвинта до підлоги - до його скасування у визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України порядку.

Копію ухвали для виконання негайно направити слідчому, прокурору, особі, щодо майна якої вирішувалося питання про арешт не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання копії ухвали слідчого судді.

Підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКовпаківський районний суд м.Сум
Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено20.05.2024
Номер документу102667477
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —592/213/22

Ухвала від 20.01.2022

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Косолап М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні