Ухвала
від 10.01.2022 по справі 278/21/22
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №278/21/22

У Х В А Л А

10 січня 2022 року м. Житомир

Суддя Житомирського районного суду Житомирської області Дубовік О. М., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Тетерівського дитячого будинку-інтернат Житомирської обласної ради, Департаменту соціального захисту населення Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирської обласної ради про поновлення на роботі та виплату заробітку за час вимушеного прогулу, -

ВСТАНОВИВ:

Позивача звернулась до суду із вище вказаною позовною заявою, в якій просить: скасувати наказ № 154 від 08.12.2021 року про відсторонення від роботи ОСОБА_1 та поновити її на роботі - молодшої медичної сестри санітарки палатної в Тетерівському дитячому будинку-інтернат Житомирської обласної ради з 08.12.2021 року; зобов`язати Департамент соціального захисту аселення Житомирської обласної державної адміністрації, Тетерівський дитячий будинок-інтернат Житомирської обласної ради нарахувати та виплатити ОСОБА_1 заробітну плати за час вимушеного прогулу; стягнути втрати на правову правничу допомогу.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суддя дійшов наступного висновку.

Статтями 175, 177 ЦПК України визначено вимоги до форми та змісту позовної заяви.

Згідно із ч.4 ст.177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

За вимогами ч.ч.1, 2 ст.9 Закону України Про судовий збір судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Із позовної заяви вбачається, що позивачем оспорюється наказ відповідача про відсторонення від роботи на час відсутності щеплення проти COVID-19 без збереження заробітної плати, тобто ним фактично порушується питання про допуск до виконання трудових обов`язків, адже позивача не було звільнено із займаної посади, а лише відсторонено.

Оскільки предметом позову є оскарження наказу про відсторонення позивача від роботи, яке по своїй суті є призупиненням виконання ним своїх трудових обов`язків, а не звільненням із займаної посади, тому позивач від сплати судового збору не звільняється.

За змістом приписів статей 94, 116, 117 КЗпП України та статей 1, 2 Закону України Про оплату праці заробітна плата за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою є спеціальним видом відповідальності роботодавця та не входить до структури заробітної плати.

Відтак позивач повинний сплатити судовий збір на загальних підставах.

Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Підпунктом 2 пункту 1 частини 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою належить сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 992,40 грн.

Підпунктом 1 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір за ставкою 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (складає 992,40 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (складає 12405,00 грн).

Тому, за подання позову в частині скасування наказу та стягнення заробітної плати за час незаконного відсторонення від роботи позивачу необхідно сплатити судовий збір за вимогу немайнового та майнового характеру у сумі 1984,80 грн та надати документ, що підтверджує сплату судового збору в повному обсязі відповідно до заявлених позовних вимог.

Частиною 1 ст. 185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на наведене, суд вважає за потрібне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу час для усунення її недоліків, а саме для сплати судового збору в сумі 908,00 грн.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Залишити без руху позовну заяву, надавши позивачу строк для усунення її недоліків тривалістю 10 днів з дня вручення копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. М. Дубовік

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено13.01.2022
Номер документу102486673
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та виплату заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —278/21/22

Постанова від 16.05.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Постанова від 16.05.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 17.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 07.04.2022

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Рішення від 20.03.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 11.02.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 25.01.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 10.01.2022

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні