Ухвала
від 11.01.2022 по справі 242/18/21
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

1-кс/242/8/22

242/18/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2022 року слідчий суддя Селидівського міського суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СВ відділу поліції № 3 Покровського РУП ГУНП в Донецькій області про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020050500000739 від 08.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, -

де сторонами є: прокурор ОСОБА_3 , слідчий ОСОБА_4

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором, про продовження строку досудового розслідування в кримінальному провадженні № 12020050500000739 від 08.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, до шести місяців, тобто до 29.06.2022 року. Досудове розслідування даного кримінального провадження неможливо закінчити у строк до 05.01.2022 року, оскільки на даний час необхідно провести ряд слідчих дій. В подальшому прокурором подано доповнення до клопотання, в якому вказано, що процесуальний строк, визначений ч. 5 ст. 294 КПК України (не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування подається клопотання) було пропущено з поважних причин через те, що слідчим необґрунтовано було винесено постанову про закриття кримінального провадження, яку в подальшому скасовано, тому відповідно до ст. 117 КПК України просить поновити процесуальний строк.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Встановлено, що досудове розслідування розпочато відповідно до ст. 214 КПК України та відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020050500000739 від 08.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 190 КК України є нетяжким злочином відповідно дост. 12 КК України.

Пунктом 21 частини першої статті 7 КПК України передбачено, що зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відноситься розумність строків.

Згідно із частинами першою, другою статті 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки, проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження суд.

Відповідно до ч. 5 ст. 294 КПК України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогостаттею 219цього Кодексу

Статтею 113 КПК України передбачено, що процесуальні строки це встановлені законом або відповідно до нього прокурором, слідчим суддею або судом проміжки часу, у межах яких учасники кримінального провадження зобов`язані (мають право) приймати процесуальні рішення чи вчиняти процесуальні дії. Будь-яка процесуальна дія або сукупність дій під час кримінального провадження мають бути виконані без невиправданої затримки і в будь-якому разі не пізніше граничного строку, визначеного відповідним положенням цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 117 КПК України пропущений з поважних причин строк повинен бути поновлений за клопотанням заінтересованої особи ухвалою слідчого судді, суду.

Із вказаного слід зробити висновок, що законодавцем чітко визначено порядок, тобто послідовність та уповноважені суб`єкти для прийняття рішення про продовження строків.

Так, з клопотання та долучених до нього документах вбачається, що казаний процесуальний строк пропущений з поважної причини, оскільки в кримінальному провадженні слідчим 19.05.2021 було винесено постанову про закриття провадження, та 08.09.2021 була скасована прокурором, що в свою чергу унеможливлювало звернутися з даним клопотанням, тому процесуальний строк, передбачений ч. 5 ст. 294 КПК України підлягає поновленню.

Щодо продовження строку досудового розслідування, то слідчий суддя виходить з наступного.

Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція) встановлено право кожного на справедливий суд. В аспекті цієї норми Європейський суд з прав людини (далі ЄСПЛ, Суд) вважає, що у кожній справі першочерговим завданням Суду є оцінка загальної справедливості кримінального провадження. Дотримання вимог справедливого судового розгляду повинне розглядатися в кожній справі з урахуванням розвитку провадження в цілому, а не на основі окремого розгляду одного конкретного аспекту або одного конкретного інциденту. Проте неможливо виключати, що конкретний фактор може бути настільки вирішальним для того, щоб дозволити оцінити справедливість судового розгляду на більш ранньому етапі провадження (Ібрагім та інші проти Сполученого Королівства [ВП], § 250). Крім того, сукупний ефект різних процесуальних недоліків може викликати порушення статті 6 Конвенції, навіть якщо кожен недолік, взятий окремо, не переконав Суд у тому, що провадження було несправедливим (Мірілашвілі проти Росії,§ 165).

Згідно із ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження. Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину становить дванадцять місяців.

Частиною 4 зазначеної статті КПК України визначено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченомупараграфом 4глави 24 цього Кодексу.

Статтею 294 КПК України визначено, що якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений участині другійстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановленийпунктами 2і3частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Згідно із ст. 295-1 КПК України у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

У клопотанні слідчим зазначено, що під час проведення досудового розслідування проведено наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії: допитано свідка ОСОБА_5 , 03.11.2020 направлено запити, 04.11.2020 доручено проведення процесуальних дій на іншій території, 01.12.2020 отримано результати виконання постанови, 04.11.2020 надано доручення в порядку ст. 40 КПК України, 18.12.2020 отримано матеріали виконаного доручення, 18.02.2021 направлено постанову про проведення процесуальних дій на іншій території, 01.11.2021 направлено запит начальнику ГУ ПФУ в Донецькій області та до Державної прикордонної служби України, начальнику Селидівського управління соціального захисту, 21.12.2021 надано доручення в порядку ст. 40 КПК України, 22.12.2021 направлений запит приватному виконавцю.

В доповненнях до клопотання прокурор зазначав, що оскільки 19.05.2021 кримінальне провадження було закрито, але прокурор тільки 08.09.2021 скасував постанову слідчого про закриття кримінального провадження, отже на думку прокурора, строк досудового розслідування закінчується 29.12.2021.

З наданих слідчому судді документів вбачається, що відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР внесено 08.09.2020, постанову про закриття кримінального провадження прийнято 19.05.2021, а її скасовано тільки 08.09.2021.

Як зазначено прокурором в ході проведення досудового розслідування ним було проведено ряд слідчих дій, однак жодній особі не оголошено про підозру у вчиненні даного кримінального правопорушення.

За загальним правилом, слідчі (розшукові) дії, негласні слідчі (розшукові) дії можуть проводитися лише в розпочатому кримінальному провадженні, відомості про яке занесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, та не можуть проводитися після закінчення строків досудового розслідування.

У статті9КПК Українизазначено,що у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7цього Кодексу.

Тобто, діючий КПК України забороняє застосування аналогії закону.

Даною статтею чітко передбачено застосовувати загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження.

Слід зазначити, що КПК України не визначає, що строк з моменту прийняття слідчим постанови про закриття кримінального провадження до дня скасування такої постанови не включається у строки, передбачені статтею 219 КПК України, а отже слід застосовувати загальні засади кримінального провадження, визначенічастиною першою статті 7КПК України.

Відповідно до ст. 7 КПК України зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться, зокрема:

- верховенство права,тобто кримінальнепровадження здійснюєтьсяз додержаннямпринципу верховенстваправа,відповідно доякого людина,її правата свободивизнаються найвищимицінностями тавизначають змісті спрямованістьдіяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини. (ст.8 КПК України));

- законність, тобто під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної влади зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, КПК України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства. Прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень. (ст. 9 КПК України);

- рівність перед законом і судом , тобто не може бути привілеїв чи обмежень у процесуальних правах, передбачених цим Кодексом, за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних чи інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, громадянства, освіти, роду занять, а також за мовними або іншими ознаками. (ст. 10 КПК України);

- публічність, тобто прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила. (ст. 25 КПК України );

-диспозитивність,тобто стороникримінального провадженняє вільнимиу використаннісвоїх праву межахта успосіб,передбачених цимКодексом (ст.26 КПК України);

- розумність строків, тобто під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень (ст. 28 КПК України).

Окремо слід зазначити, що відповідно до ст.28 КПК України проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Критеріями длявизначення розумностістроків кримінальногопровадження є: 1)складність кримінальногопровадження,яка визначаєтьсяз урахуваннямкількості підозрюваних,обвинувачуваних такримінальних правопорушень,щодо якихздійснюється провадження,обсягу таспецифіки процесуальнихдій,необхідних дляздійснення досудовогорозслідування тощо; 2)поведінка учасниківкримінального провадження; 3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Підсумовуючи зазначене та беручи до уваги клопотання прокурора, згідно якого наполягає на продовженні строків досудового розслідування, слідчий суддя зазначає, що прокурор та слідчий під час досудового розслідування, користуючись повноваженнями наділеними КПК України, зобов`язані неухильно додержуватися вимогКонституції України, КПК України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства, всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень з дотриманням вимог ст.ст. 28, 219 КПК України. Тобто, провести досудове розслідування (вчинити необхідні процесуальні дії) у розумні строки. Прокурор, у свою чергу, повинен забезпечити проведення досудового розслідування у розумні строки.

У даному кримінальному провадженні жодній особі не повідомлено про підозру, що у свою чергу, у разі неможливості закінчити досудове розслідування у строк, визначений ст.. 219 КПК України, надає можливість прокурору або слідчому подати клопотання про продовження цього строку на строк, встановлений п. 2 і 3 ч. 4 ст. 219 КПК України.

За матеріалами доповнення до клопотання вбачається, що наказом ГУНП в Донецькій області від 22.11.2021 № 2321 вжито заходів дисциплінарного впливу відносно слідчого за порушення службової дисципліни та КПК України при проведенні досудового розслідування кримінального провадження № 12020050500000739 від 08.09.2020 року, тому в даному випадку слідчий суддя не вважає за доречне звертати увагу на неефективність організації досудового розслідування з боку органу, на якій воно покладено та неналежний контроль з боку процесуального керівника.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 110, 294, 295-1, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання прокурора про поновлення пропущеного процесуального строку, передбаченого ч. 5 ст. 294 КПК України задовольнити.

Поновити пропущений строк для звернення до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 12020050500000739від 08.09.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Клопотання слідчого СВ відділу поліції № 3 Покровського РУП ГУНП України в Донецькій області, погодженого з прокурором, про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020050500000739від 08.09.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України задовольнити.

Строк досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020050500000739від 08.09.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, продовжити на шість місяців, тобто до 29 червня 2022 року.

Ухвала слідчого судді, прийнята за результатами розгляду клопотання про продовження строку досудового розслідування, оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.01.2022
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу102506168
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12020050500000739 від 08.09.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, - де сторонами є: прокурор ОСОБА_3 , слідчий ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —242/18/21

Ухвала від 11.03.2022

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 11.01.2022

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Черков В. Г.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні