Рішення
від 10.01.2022 по справі 641/5401/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 2/641/2329/2021 Справа № 641/5401/21

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2022 року м.Харків

Комінтернівський районний суд м.Харкова у складі:

головуючого судді - Фанда О.А.,

за участю секретаря судових засідань - Зюкіної К.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя, -

в с т а н о в и в:

20 липня 2021 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вказаним позовом.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилалася на те, що з 02 жовтня 1993 року перебувала в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , який було зареєстровано в м.Харкові міським відділом реєстрації актів громадянського стану, про що зроблено запис №1910.

03 березня 1998 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладено договір дарування відповідно до якого ОСОБА_2 прийняв у дарунок 7/10 частин домоволодіння з відповідною частиною надвірних будівель, що знаходиться в АДРЕСА_1 , та складається з житлового будинку літ А-1 - цегловий, житловою площею 86,7 кв.м., житлового будинку літ. Б-1 - шлакоблочний, житловою площею 29,8 кв.м., та надвірних будівель: сараї літ. Ж , З , О , льохи літ. Г , К , вбиральня літ. Е , літні кухні літ. Д , Р , душ літ. Н , гараж літ. П , М , бесідка літ. Л , огорожа №1-4, дворовий водопровід №5-6, що розташовані на земельній ділянці 1010 кв.м.

12 серпня 2010 року між сторонами укладено шлюбний договір відповідно до якого майно подароване одному з подружжя під час зареєстрованого шлюбу, сторони визнають об`єктом спільної сумісної власності подружжя. Користування та розпорядження таким майном будь-яким способом, не забороненим законом, відбувається за згодою другого з подружжя. У випадку розірвання шлюбу частки у праві власності на це майно є рівними та складають по Ѕ (одній другій) частці кожного з подружжя.

У випадку розірвання шлюбу (за взаємною згодою або за ініціативою однієї з сторін) поділ майна відбувається з урахуванням положень цього договору.

Заочним рішенням Комінтернівського районного суду м.Харкова від 17 травня 2021 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, рішення набрало законної сили.

Посилаючись на вказані обставини, а також на вимоги ст.ст.69,70,92,93,97 Сімейного кодексу України позивач просила: в порядку поділу спільного сумісного майна подружжя визнати за нею право власності на 7/20 частини домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ. А-1 - цегловий, житловою площею 86,7 кв.м., житлового будинку літ Б-1 - шлакоблочний, житловою площею 29,8 кв.м., та надвірних будівель: сараї літ. Ж , З , О , льохи літ. Г , К , вбиральня літ. Е , літні кухні літ. Д , Р , душ літ. Н , гараж літ. П , М , бесідка літ. Л , огорожа №1-4, дворовий водопровід №5-6, що розташовані на земельній ділянці 1010 кв.м., а також вирішити питання про відшкодування понесених нею судових витрат.

В судове засідання позивач не з`явилася, направила до суду свого представника, який підтримав позовні вимоги в повному обсязі, просив слухання справи проводити без його участі, проти ухвалення заочного рішення не заперечував.

Відповідач до судового засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, причин неявки суду не повідомив, відзив на позов не подав.

Враховуючи умови ст.280 ЦПК України судом розглянуто справу в заочному порядку.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази в їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.21 Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану.

З матеріалів справи вбачається, що з 02 жовтня 1993 року сторони у справі перебувала в зареєстрованому шлюбі, який було зареєстровано в м.Харкові міським відділом реєстрації актів громадянського стану, про що зроблено запис №1910.

Заочним рішенням Комінтернівського районного суду м.Харкова від 17 травня 2021 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано, рішення набрало законної сили. (а.с.11).

За час перебування у шлюбі подружжям 12 серпня 2010 року укладено шлюбний договір, який посвідчено приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Харківської області Саутенко Н.В., зареєстровано в реєстрі за №974. Відповідно до п.1.4 шлюбного договору майно, подароване одному з подружжя під час зареєстрованого шлюбу, сторони визнають об`єктом спільної сумісної власності подружжя. Користування та розпорядження таким майном будь-яким способом, не забороненим законом, відбувається за згодою другого з подружжя. У випадку розірвання шлюбу частки у праві власності на це майно є рівними та складають по Ѕ (одній другій) частці кожного з подружжя.

Згідно п.1.5 шлюбного договору у випадку розірвання шлюбу (за взаємною згодою або за ініціативою однієї з сторін) поділ майна відбувається з урахуванням положень цього договору. (а.с.9)

Так, 03 березня 1998 року між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 укладено договір дарування, який посвідчено приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Трощій І.В., зареєстровано в реєстрі за №625. Відповідно до договору дарування ОСОБА_2 прийняв у дарунок 7/10 частин домоволодіння з відповідною частиною надвірних будівель, що знаходиться в АДРЕСА_1 , та складається з житлового будинку літ. А-1 - цегловий, житловою площею 86,7 кв.м., житлового будинку літ. Б-1 - шлакоблочний, житловою площею 29,8 кв.м., та надвірних будівель: сараї літ. Ж , З , О , льохи літ. Г , К , вбиральня літ. Е , літні кухні літ. Д , Р , душ літ. Н , гараж літ. П , М , бесідка літ. Л , огорожа №1-4, дворовий водопровід №5-6, що розташовані на земельній ділянці 1010 кв.м. (а.с.10).

Статтею 60 Сімейного кодексу України передбачено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Відповідно до ч.1,2 ст.69 Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають право на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою. Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений.

Згідно ч.1 ст.70 Сімейного кодексу України у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Відповідно до ст.92,93 Сімейного кодексу України шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям. Шлюбним договором регулюються майнові відносини між подружжям, визначаються їхні майнові права та обов`язки.

Згідно ст.97 Сімейного кодексу України у шлюбному договорі може бути визначене майно, яке дружина, чоловік передає для використання на спільні потреби сім`ї, а також правовий режим майна, подарованого подружжю у зв`язку з реєстрацією шлюбу. Сторони можуть домовитися про непоширення на майно, набуте ними за час шлюбу, положень статті 60 цього Кодексу і вважати його спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожного з них. Сторони можуть домовитися про можливий порядок поділу майна, у тому числі і в разі розірвання шлюбу. У шлюбному договорі сторони можуть передбачити використання належного їм обом або одному з них майна для забезпечення потреб їхніх дітей, а також інших осіб. Сторони можуть включити до шлюбного договору будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо вони не суперечать моральним засадам суспільства.

З врахуванням вищезазначеного позовні вимоги про визнання за позивачем права власності на 7/20 частки вказаного майна обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Питання розподілу судових витрат суд вирішує відповідно до вимог ст.141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.5,12,13,81,141,259,263,264,265,280-283 ЦПК України суд,-

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про поділ спільного майна подружжя - задовольнити.

В порядку поділу спільного сумісного майна подружжя: визнати за ОСОБА_1 право власності на 7/20 частини домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ А-1 - цегловий, житловою площею 86,7 кв.м., житлового будинку літ Б-1 - шлакоблочний, житловою площею 29,8 кв.м., та надвірних будівель: сараї літ. Ж З , О , льохи літ. Г , К , вбиральня літ. Е , літні кухні літ. Д , Р , душ літ. Н , гараж літ. П , М , бесідка літ. Л , огорожа №1-4, дворовий водопровід №5-6, що розташовані на земельній ділянці 1010 кв.м.

Вважати, що ОСОБА_2 на праві власності належить 7/20 частини домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , що складається з житлового будинку літ А-1 - цегловий, житловою площею 86,7 кв.м., житлового будинку літ Б-1 - шлакоблочний, житловою площею 29,8 кв.м., та надвірних будівель: сараї літ. Ж З , О , льохи літ. Г , К , вбиральня літ. Е , літні кухні літ. Д , Р , душ літ. Н , гараж літ. П , М , бесідка літ. Л , огорожа №1-4, дворовий водопровід №5-6, що розташовані на земельній ділянці 1010 кв.м.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати по сплаті судового збору, сплаченого при поданні позову у розмірі 4187,20 грн.

Відповідно до ч.ч.9,10 ст.158 ЦПК України скасувати заходи забезпечення позову вжиті ухвалою Комінтернівського районного суду м.Харкова від 30 липня 2021 року після набрання рішенням законної сили.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили протягом тридцяти днів з дня його проголошення, якщо не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подання безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів апеляційної скарги.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Текст судового рішення доступний для ознайомлення у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою: http://wwwreyestr.gov.ua .

Повний текст заочного рішення суду складено 12 січня 2022 року.

Суддя: О. А. Фанда

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено13.01.2022
Номер документу102510725
СудочинствоЦивільне
Сутьподіл спільного майна подружжя

Судовий реєстр по справі —641/5401/21

Рішення від 10.01.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Рішення від 10.01.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 26.07.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Фанда О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні