Ухвала
від 12.01.2022 по справі 522/21010/20
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/21010/20

Провадження №1-кс/522/194/22

У Х В А Л А

12 січня 2022 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі судового засідання в приміщенні Приморського районного суду м. Одеси клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старший лейтенант юстиції ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020160000000661 від 16.07.2020, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, на 6 (шість) місяців, а саме до 16.07.2022 року,

В С Т А Н О В И В :

У провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020160000000661 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, на 6 (шість) місяців, а саме до 16.07.2022 року.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020160000000661від 16.07.2020, кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Нагляд за додержанням законів під час здійснення досудового розслідування у формі процесуального керівництва у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Одеською обласною прокуратурою.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені службові особи Державного підприємства «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції» (ЄРДПОУ 00724896), на даний час Державне підприємство «Дослідне господарство «Одеське» Інституту водних проблем і меліорації НААНУ», діючи умисно та за попередньою змовою, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, у продовж 2016-2018 років вчиняли дії, які призвели до нанесення збитків державному підприємству в особливо великих розмірах, що виразилось у незаконному відчуженні нерухомого майна Національної академії аграрних наук України, яке перебувало на балансі ДП «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції».

Також, досудовим розслідуванням встановлено, що колишній директор ДП «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції» громадянин України ОСОБА_5 , діючи в інтересах співробітників вищевказаного ДП, а також сторонніх осіб, в порушення вимог чинного законодавства надав дозвіл на приватизацію нерухомого майна (житлових приміщень в гуртожитках), яке належить Національної академії аграрних наук України, а саме гуртожитків які знаходяться за адресами: АДРЕСА_1 , та перебувають на балансі вищевказаного ДП.

Згідно з відповіддю на запит Національної академії аграрних наук України № 10.1.3/80 від 17.06.2020 року, станом на 01.06.2020 року в автоматизованій системі «Юридичні особи» міститься інформація, що на балансі ДП «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції» знаходяться об`єкти житлового фонду (нерухоме майно), а саме: 3 (три) гуртожитки для робітників та службовців і 4 (чотири) багатоквартирні будинки масової забудови.

Крім того, згідно вищевказаної відповіді Національної академії аграрних наук України, ДП «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції» (ЄРДПОУ 00724896), на даний час ДП «Дослідне господарство «Одеське» Інституту водних проблем і меліорації НААНУ» не надавався дозвіл на безоплатну передачу, передачу в оренду, продаж, приватизацію чи відчуження вищевказаного майна Національної академії аграрних наук України.

Таким чином, досудовим розслідуванням встановлено, що нерухоме майно (житлові приміщення в гуртожитках) ДП «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції» (ЄРДПОУ 00724896), на даний час ДП «Дослідне господарство «Одеське» Інституту водних проблем і меліорації НААНУ», розташоване за адресами: Одеська область, Баляївський район, смт. Хлібодарське, вул. Маяцька дорога, буд. 7 (кв. АДРЕСА_2 ); Одеська область, Баляївський район, смт. Хлібодарське, вул. Маяцька дорога, буд. 11 (кв. АДРЕСА_3 ); АДРЕСА_4 кв. № 36, кв. № 39, кв. № 46), приблизною загальною площею 1091,3 м2, фактично вибуло з державної власності Національної академії аграрних наук України, з порушеннями встановленого порядку.

В ході досудового розслідування вищевказаного кримінального провадження проведено комплекс слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, направлених на встановлення об`єктивної сторони по справі, встановлення та притягнення винних до вчинення вказаного кримінального правопорушення осіб до кримінальної відповідальності, а саме:

-скеровано відповідні запити до Національної академії аграрних наук України;

-скеровано відповідні запити до Державного підприємства «Дослідне господарство Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України»;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів у «Центрі державної реєстрації Хлібодарської селищної ради Одеської області»;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у ПП «Офіс БТІ»;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у КП «Центр державної реєстрації Хлібодарської селищної ради Одеської області»;

-проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у «Центрі надання адміністративних послуг Біляївської районної державної адміністрації».

-допитано 22 (двадцять дві) особи, у якості свідків;

-призначено 30 (тридцять) оціночно-будівельних експертиз та отримано відповідні висновки експерта;

-ініційовано та проведено документальну перевірку фінансово-господарської діяльності Державного підприємства «Дослідне господарство «Одеське» Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України» в частині розпорядження нерухомим майном вищевказаного державного підприємства у формі безоплатної приватизації.

У відповідності до санкції ч. 5 ст. 191 КК України, за вчинення привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від семи до дванадцяти років.

Відповідно до ст. 12 КК України, злочин, за який передбачено покарання у вигляді понад 5 років, відноситься до категорії тяжких злочинів.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо тяжких або особливо тяжких злочинів становить вісімнадцять місяців з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені 16.07.2020.

Вісімнадцятимісячний строк досудового розслідування у вищевказаному кримінальному провадженні закінчується 16.01.2022, однак завершити досудове розслідування до вказаного строку не представляється за можливе з об`єктивних причин.

Так, у рамках вищевказаного кримінального провадження необхідно виконати слідчі (розшукові) дії та процесуальні дії, без яких неможливо завершити досудове розслідування.

Для проведення вищевказаних слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, а також для завершення досудового розслідування необхідний строк не менше 6(шістьох) місяців.

Слідчий просив суд розглянути клопотання без його участі, у зв`язку із зайнятістю у проведенні невідкладних слідчих (розшукових) дій. Вимоги, викладені у клопотанні, підтримав у повному обсязі та просив суд його задовольнити.

Враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснювалося, що відповідає положенням ч. 4 ст.107 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч. 1 ст.28КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до статті 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; 2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до статті 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Згідно з ч. 4 ст.295-1КПКУкраїни слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Конституційний Суд України в рішенні N 3-рп/2003 у справі N 1-12/2003 від 30 січня 2003 року зазначив, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Відповідно до п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Судом встановлено, що Слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42020160000000661 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування проведено значний обсяг слідчих та процесуальних дій.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020160000000661 від 16.07.2020 спливає 16.01.2022 року.

Для завершення досудового розслідування необхідно виконати певний обсяг процесуальних та слідчих дій, а саме:

-отримати всі необхідні відповіді на запити та доручення від оперативних підрозділів;

-звернутись до суду з відповідним клопотанням про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до речей і документів «Біляївської районної державної нотаріальної контори Одеської області»;

-згідно відповідної ухвали слідчого судді провести тимчасовий доступ до речей і документів у «Біляївській районній державній нотаріальній конторі Одеської області»;

-призначити судово-економічну експертизу та отримати відповідний висновок експерта;

-призначити оціночно-будівельну експертизу та отримати відповідний висновок експерта;

-у разі встановлення достатніх доказів, вирішити питання стосовно повідомлення про підозру громадянину України ОСОБА_5 , та/або іншим особам;

-у випадку необхідності провести інші слідчі/процесуальні дії;

-виконати вимогу, передбачену ст. 290 КПК України;

-виконати вимоги, передбаченні ст. 291 КПК України, а саме скласти обвинувальний акт і реєстр матеріалів досудового розслідування.

Стороною обвинувачення доведено, що провести вказані процесуальні дії раніше не уявлялося можливим з об`єктивних причин.

Під час розгляду клопотання встановлено, що додатковий строк є необхідним для проведення процесуальних дій та отримання доказів, які будуть використані під час судового розгляду.

З огляду на викладене, клопотання слідчого необхідно задовольнити та продовжити строк досудового розслідування кримінального провадження на 6 місяців.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України,

У Х В А Л И В :

Задовольнити клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу Управління СБ України в Одеській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020160000000661 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020160000000661 від 16.07.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, на 6 (шість) місяців, а саме до 16.07.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.01.2022
Оприлюднено16.01.2023

Судовий реєстр по справі —522/21010/20

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

Ухвала від 12.01.2022

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Єршова Л. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні