Рішення
від 12.01.2022 по справі 520/23706/21
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

12 січня 2022 року № 520/23706/21

Харківський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Зінченко А.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області (вул. Шевченка, буд. 8,м. Харків,61013, код ЄДРПОУ 38631015) до Приватно-орендного малого підприємства "ЛИМАН-СІЧ" (вул. Металіста, буд. 14,м. Вовчанськ, Харківська область,62504, код ЄДРПОУ 25463913) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив суд застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення (заборони) експлуатації будівель та споруд ПРИВАТНО-ОРЕНДНИМ МАЛИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «ЛИМАН-СІЧ» , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14, шляхом їх знеструмлення, опечатування пристроїв відключення джерел електропостачання та зобов`язання припинити використання цих будівель і споруд до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей.

В обґрунтування позовних вимог було зазначено, що з 13.08.2021 по 16.08.2021 Чугуївським районним управлінням Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведена позапланова перевірка виконання вимог приписів від 13.04.2021 №30, від 13.04.2021 №31 та від 13.04.2021 №32 про усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки Приватно-орендним малим підприємством Лиман-Січ , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Металіста, 14; вул. Господарська, 86; вул. Вишнева, 89-А.

Перевірка проводилась у відповідності до вимог Кодексу цивільного захисту України, Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , наказу від 29.07.2021 №19 Про проведення позапланових перевірок об`єктів , посвідчень на проведення перевірок від 03.08.2021 №257, від 03.08.2021 №258, від 03.08.2021 №259 Чугуївського районного управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

Відповідно до вимог пункту 6 статті 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , в останній день позапланового заходу державного нагляду (контролю) - 16.08.2021 директору Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ було вручено (надано) Акти складені за результатами проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки №198, №199, №200, під підпис та без зауважень.

В ході перевірки будівель та споруд, в яких здійснює господарську діяльність Приватно-орендне мале підприємство Лиман-Січ , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14, було встановлено, що вони експлуатуються з порушеннями вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, що підтверджено актами та детальним описом встановлених порушень.

Усунення зазначених порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки попередить виникнення пожежі (надзвичайної ситуації), а у разі її виникнення обмежить розповсюдження полум`я, забезпечить оперативну ліквідацію пожежі (надзвичайної ситуації) та безпеку для життя і здоров`я людей від небезпечних, чинників. За наявності таких порушень, до повного їх усунення, будівель та споруд Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14,, не можуть експлуатуватися, а тому позивач звернувся до суду з вимогою застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення (заборони) експлуатації будівель та споруд Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14.

Надаючи правову оцінку вищенаведеному та дослідивши надані матеріали справи, суд вказує, що відповідно до вимог пункту 12 частини 1 статті 67, частини 2 статті 68, частин 1 та 2 статті 70 Кодексу цивільного захисту України посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки у разі встановлення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації об`єктів, будівель, споруд, цехів, дільниць, окремих приміщень, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг.

Також, вимогами частини 7 статті 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , передбачено, що на підставі акта перевірки, у разі виявлення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров`ю людей, ДСНС України або її територіальний орган звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації будівель, об`єктів, споруд, цехів, дільниць, окремих приміщень, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, зупинення проведення робіт, у тому числі будівельно-монтажних, випуску і реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг. При цьому, Наявність припису, складеного на підставі акта перевірки, не позбавляє ДСНС України або її територіальний орган права звернення до адміністративного суду з позовом про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю) при наявності порушень, які створюють загрозу життю та/або здоров`ю людей .

Частиною 2 статті 70 Кодексу цивільного захисту України та частиною 5 статті 4 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності визначено, що повне або часткове зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, виконання робіт, надання послуг здійснюється виключно за рішенням адміністративного суду.

Також, в частині 4 статті 4 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності зазначено, що Виключно законами встановлюються вичерпний перелік підстав для зупинення господарської діяльності .

Згідно вимог пунктів 1 та 4 частини 1 статті 70 Кодексу цивільного захисту України Підставою для звернення центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сфері техногенної та пожежної безпеки, до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, об`єктів, окремих виробництв, цехів, дільниць, експлуатації машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів є:

1) недотримання вимог пожежної безпеки, визначених цим Кодексом, іншими нормативно-правовими актами, стандартами, нормами і правилами; - порушення таких вимог зазначено в Акті, з посиланнями на Правила пожежної безпеки в Україні, що затверджені наказом МВС України від 30.12.2014 року №1417 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 05.03.2015 року за №252/26697;

4) нездійснення заходів щодо захисту персоналу від шкідливого впливу ймовірних надзвичайних ситуацій; - тобто нездійснення заходів по захисту людей від небезпечного впливу вже виниклої надзвичайної ситуації на об`єкті, які також вказані в Акті.

При дослідженні наданих матеріалів справи, судом встановлено, що згідно висновків Акту перевірки порушення відповідачем не усунено.

Проаналізувавши наведене, суд приходить до висновку про наявність підстав для застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення (заборони) експлуатації будівель Приватно-орендного малого підприємства Лиман-Січ , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14, шляхом їх знеструмлення, опечатування пристроїв відключення джерел електропостачання та зобов`язання припинити використання цих будівель до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей.

При зазначених обставинах, суд вважає вимоги позивача правомірними та такими, що ґрунтуються на положеннях діючого законодавства, належним чином обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, а тому підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 243, 244, 245, 246КАС України , суд,

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області (вул. Шевченка, буд. 8,м. Харків,61013, код ЄДРПОУ 38631015) до Приватно-орендного малого підприємства "ЛИМАН-СІЧ" (вул. Металіста, буд. 14,м. Вовчанськ,Харківська область,62504, код ЄДРПОУ 25463913) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду - задовольнити.

Застосувати заходи реагування у вигляді повного зупинення (заборони) експлуатації будівель та споруд ПРИВАТНО-ОРЕНДНИМ МАЛИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «ЛИМАН-СІЧ» , за адресами: Харківська область, м. Вовчанськ, вул. Вишнева, 89-А; вул. Господарська, 86; вул. Металіста, 14, шляхом їх знеструмлення, опечатування пристроїв відключення джерел електропостачання та зобов`язання припинити використання цих будівель і споруд до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду у відповідності до ст. 295 цього Кодексу.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано.

Суддя А.В.Зінченко

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2022
Оприлюднено17.01.2022
Номер документу102530139
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/23706/21

Постанова від 03.04.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Ухвала від 15.02.2022

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

П’янова Я.В.

Рішення від 12.01.2022

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

Ухвала від 17.11.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Зінченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні