Рішення
від 11.01.2022 по справі 925/1147/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2022 року м. Черкаси справа № 925/1147/21

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Боровика С.С. з секретарем судового засідання Пастуховою О.С., за участю:

від позивача: не з`явився,

від відповідачів: не з`явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гоголя-375»

до товариства з обмеженою відповідальністю «Управлінська компанія «Нова якість» Дільниця №23»

та товариства з обмеженою відповідальністю «Сантехбудконструкція»

про зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Гоголя-375» (позивач) звернулося до Господарського суду Черкаської області із позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Нова якість" Дільниця 23" (відповідач1) та товариства з обмеженою відповідальністю Сантехбудконструкція (відповідач2) про зобов`язання солідарно відповідачів здійснити дії, а саме: передати позивачу:

- наявну технічну документацію на будинок (технічний паспорт, інвентаризаційну справу, проект, креслення мереж електромережі, креслення мереж водовідведення, водопостачання, теплопостачання, газопостачання);

- інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії договору;

- інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору;

- дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку за строк дії договору.

У позовній заяві позивач також просить господарський суд стягнути з відповідачів на користь позивача понесені останнім судові витрати.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 01.09.2021 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі і ухвалено проводити її розгляд за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 01.11.2021.

Ухвалою суду від 01.11.2021 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 27.12.2021.

Ухвалою суду від 03.12.2021 виправлено технічну описку та призначено справу до судового розгляду по суті на 11.01.2022.

Від відповідача1 та відповідача2 надійшли відзиви на позовну заяву, в яких просили суд відмовити у задоволенні позовних вимог.

У судове засідання 11.01.2022 представники сторін не з`явились, причин неявки не повідомили.

Частиною 1 статті 202 ГПК України визначено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Виконавчий комітет Черкаської міської ради своїм рішенням від 15.05.2019 №550 "Про переможця конкурсу з визначення управителя багатоквартирних будинків" уклав Договір №484 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з товариством з обмеженою відповідальністю "Сантехбудконструкція" і призначив останнє управителем багатоквартирних будинків міста Черкаси, у тому числі і багатоквартирного будинку по вулиці Гоголя-375.

У червні 2019 року відбулася реорганізація товариства з обмеженою відповідальністю "Сантехбудконструкція" шляхом виділення із нього, зокрема, товариства з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Нова якість" Дільниця 23", яке стало правонаступником товариства з обмеженою відповідальністю "Сантехбудконструкція" як управителя за договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком.

30.03.2019 співвласники багатоквартирного будинку створили об`єднання співвласників багатоквартирного будинку " Гоголя-375", державна реєстрація якого із внесенням запису про це до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань була проведена 22.05.2019.

Позивач своїми заявами повідомив товариство з обмеженою відповідальністю "Сантехбудконструкція" і товариство з обмеженою відповідальністю "Управлінська компанія "Нова якість" про створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Гоголя-375" та просив передати цьому об`єднанню технічну документацію на будинок.

30.01.2020 виконавчий комітет Черкаської міської ради прийняв рішення №105 "Про дострокове припинення договорів з управителем про надання послуг з управління багатоквартирним будинком".

Цим рішенням виконавчий комітет Черкаської міської ради, пославшись на створення, державну реєстрацію об`єднань співвласників багатоквартирного будинку, прийняття ними рішень про зміну форми управління будинками або про обрання іншого управителя, керуючись частиною п`ятою статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", статтею 40 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та пункту 33 договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком вирішив вважати достроково припиненими договори про надання послуг з управління багатоквартирним будинком згідно з переліком, що додається, названим виконавчим комітетом Черкаської міської ради "Переліком договорів з управителем, дія яких достроково припинена у зв`язку з надходженням повідомлення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, уповноваженої особи співвласників багатоквартирного будинку до управителя про прийняття рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя".

До цього переліку виконавчий комітет Черкаської міської ради включив 30 договорів.

05.08.2019 ТОВ Сантехбудконструкція своїм листом №0805/19-1 повідомило ОСББ Гоголя-375 , що саме воно надає послуги з управління їх будинком на підставі договору від 20.05.2019 №484, який був укладений внаслідок рішення Виконавчого комітету Черкаської міської ради від 15.05.2019 №550. При цьому, ТОВ Сантехбудконструкція договір від 20.05.2019 №484 вважає чинним.

13.08.2019 ОСББ Гоголя-375 своїм листом №4 просило ТОВ Сантехбудконструкція (вх.46 від 13.08.19р.) передати йому всю технічну документацію на будинок.

03.09.2019 ОСББ Гоголя-375 адресувало листа №6 до заступника міського голови м.Черкас - Бордунос Л.І. (вх.№19130-01-18 від 03.09.19). За змістом листа йшлося прохання в сприянні переходу будинку на самостійне утримання - передачі будинку та прибудинкової території на баланс ОСББ Гоголя 375 .

09.09.2019 заступник міського голови м. Черкас Бордунос Л.І. переадресувала листом за №19130-01-18 листа ОСББ Гоголя-375 від 03.09.2019 №6 до ТОВ Управлінська компанія Нова якість Дільниця №23 з проханням його розглянути та вжити пов`язані з цим заходи.

10.09.2019 між Виконавчим комітетом Черкаської міської ради та ТОВ Управлінська компанія Нова якість Дільниця 23 була підписана нікчемна додаткова угода №1 до оспорюваного правочину. В силу положень статей 203, 215 Цивільного кодексу України зазначена додаткова угода є нікчемною в зв`язку із порушенням закону та не є доказом зміни управителя з ТОВ Сантехбудконструкція до ТОВ Управлінська компанія Нова якість Дільниця 23 .

Статтею 385 Цивільного кодексу України передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку визначає Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Згідно з частинами 1 та 4 статті 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до статті 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання; вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Статтею 12 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що управління багатоквартирним будинком об`єднання здійснюють через свої органи управління. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

За приписами статей 13, 14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", якщо функції з управління багатоквартирним будинком за рішенням загальних зборів об`єднання передано управителю, відносини з управління регулюються договором, укладеним між об`єднанням і управителем, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства. Кожен із співвласників має право одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання, знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки.

Частинами першою, вісімнадцятою та дев`ятнадцятою статті 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачено, що об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об`єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж.

У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об`єднання відновлює її за власний рахунок.

З вказаних частин статті 6 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" випливає, що обов`язок попереднього балансоутримувача будинку чи його управителя з передачі примірника документації на будинок об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку виникає з дня державної реєстрації об`єднання та підлягає виконанню без будь-яких інших додаткових умов, в тому числі і у разі відсутності у них на цей день такої документації, оскільки жодних інших підстав, крім державної реєстрації об`єднання, для передачі документації від попереднього балансоутримувача чи управителя законом не визначено.

Аналогічних висновків дійшов Верховний Суд у своїх постановах від 05.07.2019 у справі №910/6167/18, від 13.11.2019 у справі №917/1208/18 та від 11.06.2019 у справі №921/753/16-г/11.

Таким чином, з дня створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Гоголя-375" у нього виникло право на одержання від відповідача як управителя будинку документації на цей будинок, а у відповідача виник обов`язок щодо передачі документації позивачу без будь-яких інших умов.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

При поданні позову позивач за платіжним дорученням від 18.06.2021 №226 сплатив 2270,00 грн. судового збору, який відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України у зв`язку із задоволенням позову солідарно слід покласти на відповідачів.

Керуючись ст.ст. 129, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Зобов`язати солідарно товариство з обмеженою відповідальністю Управлінська компанія Нова якість дільниця 23 (вул. Смілянська, 145, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 43081381) та товариство з обмеженою відповідальністю Сантехбудконструкція (вул. Смілянська, 145, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 34726071) здійснити дії, а саме: передати об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку Гоголя-375 (вул. Гоголя, 375, кв. 26, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 43012737):

- наявну технічну документацію на будинок (технічний паспорт, інвентаризаційну справу, проект, креслення мереж електромережі, креслення мереж водовідведення, водопостачання, теплопостачання, газопостачання);

- інформацію про виконані роботи з технічного обслуговування і ремонту конструктивних елементів багатоквартирного будинку та інженерних систем за строк дії договору;

- інформацію про виникнення аварійних ситуацій і технічних несправностей у розрізі конструктивних елементів та інженерних систем за строк дії договору;

- дані бухгалтерського обліку доходів та витрат на утримання багатоквартирного будинку за строк дії договору.

3.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Управлінська компанія Нова якість дільниця 23 (вул. Смілянська, 145, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 43081381) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя-375 (вул. Гоголя, 375, кв. 26, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 43012737) 1135,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

4.Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Сантехбудконструкція (вул. Смілянська, 145, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 34726071) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Гоголя-375 (вул. Гоголя, 375, кв. 26, м. Черкаси, код ЄДРПОУ 43012737) 1135,00 грн. витрат зі сплати судового збору.

Видати накази.

Рішення суду набирає законної сили в порядку та строк визначені ст. 241 ГПК України.

Рішення суду може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки передбачені розділом ІV ГПК України.

Повне рішення складено 11.01.2022.

Суддя С.С.Боровик

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення11.01.2022
Оприлюднено17.01.2022
Номер документу102548353
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1147/21

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Постанова від 19.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 17.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 04.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Судовий наказ від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Судовий наказ від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Боровик С.С.

Постанова від 18.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Хрипун О.О.

Ухвала від 03.10.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Хрипун О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні