Ухвала
від 13.01.2022 по справі 128/52/22
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/52/22

УХВАЛА

13 січня 2022 року м. Вінниця

Суддя Вінницького районного суду Вінницької області Бондаренко О.І., оглянувши матеріали позовної заяви товариства з обмеженою відповідальністю Українські технологічні продукти до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

ТОВ Українські технологічні продукти звернулося до Вінницького районного суду Вінницької області з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди.

Згідно ч.1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Відповідно до ч.3 ст. 28 ЦПК України позови про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю фізичної особи, чи шкоди, заподіяної внаслідок вчинення кримінального правопорушення, можуть пред`являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди.

Як вбачається з позовної заяви, відповідач ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_1 ; місцем заподіяння шкоди, яку позивач просить стягнути на його користь з відповідача - автодорога Вінниця - Велика Михайлівка, зі сторони смт Турбів Липовецького району Вінницької області, в напрямку м. Вінниця, в районі 1-го км.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області від 12.06.2020 визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Вінницької області згідно з додатком, в якому зазначено, що центром Турбівської територіальної громади є смт Турбів Липовецького району Вінницької області, до якої входить територіальна громада с. Сиваківці.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України Про утворення та ліквідацію районів від 17.07.2020, яка набрала законної сили 19.07.2020, у Вінницькій області утворено Вінницький район (з адміністративним центром у місті Вінниця) у складі територій Агрономічної сільської, Вінницької міської, Вороновицької селищної, Гніванської міської, Іллінецької міської, Липовецької міської, Літинської селищної, Лука-Мелешківської сільської, Немирівської міської, Оратівської селищної, Погребищенської міської, Стрижавської селищної, Сутисківської селищної, Тиврівської селищної, Турбівської селищної, Якушинецької сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 3-1. Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про судоустрій і статус суддів , до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України Про утворення та ліквідацію районів від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не пізніше 1 січня 2022 року.

Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України Про судоустрій і статус суддів ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

Статтею 125 Конституції України визначено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Суд утворюється, реорганізовується і ліквідовується законом, проект якого вносить до Верховної Ради України Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя.

Згідно ст. 129 Конституції України суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права.

В статті 19 Конституції України закріплено положення про те, що правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

На даний час закону України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів Верховною Радою України не ухвалено.

Так, до набрання чинності Постановою Верховної Ради України Про утворення та ліквідацію районів від 17.07.2020, с. Сиваківці не відносилось до Вінницького району Вінницької області, натомість відносилось до Липовецького району Вінницької області.

Таким чином, з огляду на вищевикладене, враховуючи, що ні місце проживання відповідача, ні місце заподіяння шкоди, відповідно до адміністративно - територіального поділу не відносяться до території Вінницького району Вінницької області, а є територією Липовецького району Вінницької області та відповідно перебувають під юрисдикцією Липовецького районного суду Вінницької області, позовну заяву ТОВ Українські технологічні продукти слід передати для розгляду до територіальної юрисдикції (підсудності) Липовецького районного суду Вінницької області.

Згідно п.1 ч.1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Керуючись ст. ст. 27, 28, 31 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю Українські технологічні продукти до ОСОБА_1 про відшкодування матеріальної шкоди - передати на розгляд до територіальної юрисдикції (підсудності) Липовецького районного суду Вінницької області.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя О.І. Бондаренко

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.01.2022
Оприлюднено17.01.2022
Номер документу102551467
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/52/22

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Шпортун С. В.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Бондаренко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні