Ухвала
від 22.12.2021 по справі 200/2657/18
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А Справа № 200/2657/18

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ Провадження № 1-кс/932/5314/21

22 листопада 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Екосіті», про скасування арешту майна,-

В С Т А Н О В И В:

20 грудня 2021 року адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Екосіті» звернувся до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська із клопотанням про зняття арешту майна, який накладено в ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12018040030000213 від 19 січня 2018 року, ухвалою слідчого судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 19 червня 2018 року, шляхом заборони відчуження та користування на об`єкт нерухомості, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 25, А-2 та складаються з: приміщення 1 загальна площа 221.6 кв.м., опис нежитлове приміщення № 1, що складається з 1-сход. клітка, 2 коридор, 3- кабінет, 4 кабінет, 5 кабінет, 6 кабінет, 7 умивальна, 8 санвузол, 9 -коридор, 10 кабінет, 11 кабінет, 12 коридор, 13 коридор, 14 умивальна, 15 туалет, 16 гараж, 17 котельна; приміщення 2 загальною площею 390 кв.м., опис у нежитловій будівлі літ. А-3, другий поверх складається з: 18 сход. клітка, 19 -коридор, 20 кабінет, 21 кабінет, 22 коридор, 23 кабінет, 24 кабінет, 25 кабінет, 26 кабінет, 27 кабінет, 28 санвузол, 29 сход. клітка, 30 туалет, 31 умивальна; мансардний поверх, загальною площею 183 кв.м. складається з: 32 сход. клітка, 33 коридор, 34 приміщення, 35 щитова, 36 коридор, 37 кабінет, 38 кабінет, 39 кабінет, 40 сход. клітка, 41 умивальна, 42 туалет, 43 комора; адміністративна будівля літ. А-2, 1 {1} 1, А {11} 2, а {1} схожі пожежні, № 2 огорожа, № 3 хвіртка, II мостіння, загальною площею 611,6 кв.м.

Заявник обгрунтовує свою позицію наступним. 19.06.2018 року слідчий суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська виніс ухвалу, якою наклав арешт на майно, яке належить ТОВ «Екосіті» Підставою для накладення арешту на вказане майно була заява від 19.01.2018 року, відповідно до якої просили прийняти міри до невстановленої особи, яка шахрайським шляхом намагалась заволодіти нерухомим майном, яке належить ТОВ «Екосіті», слідчий в рамках цього кримінального провадження звернувся із клопотанням про арешт майна. На думку адвоката, на сьогодні відпала потреба в подальшому застосуванні цього заходу забезпечення, оскільки кримінальне провадження вже закрите. У зв`язку із цим заявник звернувся до слідчого судді із даним клопотанням.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, про дату, місце та час судового засідання був повідомлений належним чином, надав до суду заяву з проханням розглянути клопотання без його участі, у зв`язку із чим, враховуючи положення ч. 6 ст. 9 КПК України, суд вважає за необхідне застосувати загальні засади кримінального провадження, передбачені ст. 28 КПК України та розглянути клопотання без участі заявника та його представника, з метою прийняття процесуального рішення по ній в розумні строки.

Слідчий у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, до суду надав заяву про розгляд клопотання без його участі та постанову про закриття кримінального провадження, прохав прийняти рішення на думку суду.

У зв`язку з неявкою усіх учасників фіксування судового засідання технічними засобами, відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, не здійснювалось.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 174 КПК України неявка слідчого не є перешкодою для вирішення слідчим суддею клопотання про скасування арешту майна.

Розглянувши клопотання, дослідивши наданні до нього додатки, приходжу до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню за наступних підстав.

Ухвалою слідчого судді Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 19 червня 2018 року було накладено арешт на об`єкт нерухомості, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 25, А-2 та складаються з: приміщення 1 загальна площа 221.6 кв.м., опис нежитлове приміщення № 1, що складається з 1-сход. клітка, 2 коридор, 3- кабінет, 4 кабінет, 5 кабінет, 6 кабінет, 7 умивальна, 8 санвузол, 9 -коридор, 10 кабінет, 11 кабінет, 12 коридор, 13 коридор, 14 умивальна, 15 туалет, 16 гараж, 17 котельна; приміщення 2 загальною площею 390 кв.м., опис у нежитловій будівлі літ. А-3, другий поверх складається з: 18 сход. клітка, 19 -коридор, 20 кабінет, 21 кабінет, 22 коридор, 23 кабінет, 24 кабінет, 25 кабінет, 26 кабінет, 27 кабінет, 28 санвузол, 29 сход. клітка, 30 туалет, 31 умивальна; мансардний поверх, загальною площею 183 кв.м. складається з: 32 сход. клітка, 33 коридор, 34 приміщення, 35 щитова, 36 коридор, 37 кабінет, 38 кабінет, 39 кабінет, 40 сход. клітка, 41 умивальна, 42 туалет, 43 комора; адміністративна будівля літ. А-2, 1 {1} 1, А {11} 2, а {1} схожі пожежні, № 2 огорожа, № 3 хвіртка, II мостіння, загальною площею 611,6 кв.м.

Ухвалюючи рішення про накладення арешту, слідчий суддя виходив з того, що дані, викладені у матеріалах кримінального провадження дають підстави для висновку, що з метою встановлення відомостей про обставини вчинення зазначеного кримінального правопорушення накладання арешту на зазначене майно є необхідним.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно із ч. 1 ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Статтею 214 КПК України визначено, що досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а така процесуальна заборона як арешт майна застосовується до вичерпного кола суб`єктів указаного у ст. 170 КПК України.

Відповідно до цієї норми така заборона стосується підозрюваного, обвинуваченого, засудженого чи юридичної особи, до якої може бути застосовано заходи кримінально-правового характеру. Крім того, арешт може бути накладено за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

Пунктом 13 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 05.04.2013р. № 223-559/0/4-13 «Про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження» встановлено, що розгляд питання щодо скасування заходів забезпечення кримінального провадження здійснюється у порядку, передбаченому статтями 147, 158, 174 КПК. Слідчий суддя скасовує ці заходи забезпечення лише у випадках: визнання доводів особи, яка не була присутня при прийнятті рішення про накладення грошового стягнення, щодо безпідставності застосування такого заходу обґрунтованими. Рішення за результатами розгляду клопотання про скасування ухвали про накладення грошового стягнення оскарженню не підлягає; надходження від підозрюваного/обвинуваченого, його захисника, законного представника, іншого власника чи володільця майна клопотання про скасування повністю або частково арешту майна, якщо зазначені особи: 1) не були присутні при розгляді питання про арешт майна; 2) доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу минула потреба; 3) доведуть, що арешт накладено необґрунтовано.

Відповідно до п. 2.6 Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 лютого 2014 року при накладенні арешту на майно слід перевіряти наявність - належних підстав для арешту майна; - доказів, що вказують на вчинення особою чи особами, на майно яких слідчий просить накласти арешт, кримінального правопорушення; - встановлення розміру шкоди та питання щодо наявності цивільного позову, та співрозмірність обмеження права власності; - відповідність клопотання слідчого вимогам ст. 171 КПК; - чи накладається арешт на майно особи, яка не є підозрюваним у кримінальному провадженні.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини у справі «Ісмаїлов проти Росії» від 06.11.2008 року, де вказувалися порушення ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, в якому зазначено, що кожна фізична та юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше, як в інтересах суспільства на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права».

Між тим, статтею 28 КПК України передбачено, що під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Критерії для визначення розумності строків кримінального провадження визначені ч. 3 ст. 28 КПК України, однак він має бути об`єктивно необхідним для прийняття процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини, продовження заходів забезпечення кримінального провадження, як упродовж досудового розслідування так і судового розгляду, ґрунтується на презумпції, що з перебігом ефективного розслідування справи та її судового розгляду зменшуються ризики, які стали підставою для застосування заходу забезпечення кримінального провадження, відповідно зі спливом певного часу орган досудового розслідування має навести додаткові доводи в обґрунтування наявних ризиків, що залишаються та їх аналіз, як підстави для подальшого втручання у права особи в тому числі щодо позбавлення або обмеження права власності.

Відповідно до копії постанови слідчого ДРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 від 23.12.2019 року, наданої до клопотання кримінальне провадження № 12018040030000213 від 19.01.2018 року було закрите у зв`язку з тим, що у кримінальному провадженні склалися господарсько-правові відносини, які вирішуються у порядку господарського судочинства.

У зв`язку із цим, слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання про скасування арешту майна у кримінальному провадженні № 12018040030000213, оскільки кримінальне провадження вже закрите та на час розгляду вказаного клопотання відпала необхідність у подальшому застосуванні вказаного заходу забезпечення.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-175, 309, 392, 532 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах ТОВ «Екосіті», про скасування арешту майна, накладеного ухвалою Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 19 червня 2018 року у кримінальному провадженні № 12018040030000213 від 19.01.2018 року задовольнити.

Скасувати арешт накладений ухвалою Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 19 червня 2018 року по кримінальному провадженню № 12018040030000213 від 19.01.2018 року, на об`єкт нерухомості, що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 25, А-2 та складаються з: приміщення 1 загальна площа 221.6 кв.м., опис нежитлове приміщення № 1, що складається з 1-сход. клітка, 2 коридор, 3- кабінет, 4 кабінет, 5 кабінет, 6 кабінет, 7 умивальна, 8 санвузол, 9 -коридор, 10 кабінет, 11 кабінет, 12 коридор, 13 коридор, 14 умивальна, 15 туалет, 16 гараж, 17 котельна; приміщення 2 загальною площею 390 кв.м., опис у нежитловій будівлі літ. А-3, другий поверх складається з: 18 сход. клітка, 19 -коридор, 20 кабінет, 21 кабінет, 22 коридор, 23 кабінет, 24 кабінет, 25 кабінет, 26 кабінет, 27 кабінет, 28 санвузол, 29 сход. клітка, 30 туалет, 31 умивальна; мансардний поверх, загальною площею 183 кв.м. складається з: 32 сход. клітка, 33 коридор, 34 приміщення, 35 щитова, 36 коридор, 37 кабінет, 38 кабінет, 39 кабінет, 40 сход. клітка, 41 умивальна, 42 туалет, 43 комора; адміністративна будівля літ. А-2, 1 {1} 1, А {11} 2, а {1} схожі пожежні, № 2 огорожа, № 3 хвіртка, II мостіння, загальною площею 611,6 кв.м., власником якого є ТОВ «Екосіті» (ЄДРПОУ -35446673)

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.12.2021
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу102570595
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —200/2657/18

Ухвала від 03.02.2022

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 22.12.2021

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Куцевол В. В.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Яковлев Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні