Ухвала
від 17.01.2022 по справі 628/843/21
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


У Х В А Л А

17 січня 2022 року

м. Харків

справа № 628/843/21

провадження № 22-ц/818/2401/22

Харківський апеляційний суд в складі судді судової палати у цивільних справах Котелевець А.В.,

розглянувши в порядку підготовки до апеляційного розгляду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання права власності на майно за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року в складі судді Литвинова А.В.,

у с т а н о в и в:

Рішенням Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року в задоволенні позову ОСОБА_1 до Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання права власності на майно - відмовлено.

На зазначене рішення суду першої інстанції 08 грудня 2021 року ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу в якій міститься клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження мотивовано тим, що копію рішення Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року він не отримував. З рішенням суду першої інстанції ознайомився 01 грудня 2021 року на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Частиною 3 статті 3 ЦПК України встановлено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частин 1, 2 статті 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду ; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Матеріали справи свідчать, що копію рішення суду першої інстанції від 14 липня 2021 року отримано дружиною ОСОБА_1 22 липня 2021 року за вказаною ним адресою листування, а саме: АДРЕСА_1 , що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а. с. 78).

Відповідно до частини 3 статті 130 ЦПК України якщо особу, якій адресовано судову повістку, не виявлено в місці проживання, повістку під розписку вручають будь-кому з повнолітніх членів сім`ї, які проживають разом з нею. У такому випадку особа, якій адресовано повістку, вважається належним чином повідомленою про час, дату і місце судового засідання, вчинення іншої процесуальної дії.

Отже, позивачу необхідно надати докази не підтвердження обставин щодо неможливості подачі апеляційної скарги у визначений законом строк, оскільки причини пропуску такого строку, які викладені у клопотанні не можна визнати поважними.

Крім того, в апеляційній скарзі міститься клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року.

Клопотання мотивовано скрутним майновим становищем, яке зумовлено світовою кризою та поширенням на території України коронавірусної епідемії.

Частиною 1 статті 4 Закону України Про судовий збір встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

В статті 8 Закону України Про судовий збір вказано, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити / розстрочити / зменшитисплату судового збору або звільнити від його сплати за умови, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу фізичної особи за попередній календарний рік.

В пункті 29 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року №10 Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах роз`яснено, що відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI та статті 82 ЦПК єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Клопотання про відстрочення або розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 10 ЦПК повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Отже, для вирішення клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору, необхідно подати докази на підтвердження того, його майновий стан перешкоджає сплаті судового збору, а саме - перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік.

Позивач не позбавлений можливості звернутись до суду апеляційної інстанції з клопотанням про звільнення від сплати судового збору за умови, якщо розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу фізичної особи за попередній календарний рік.

Згідно з пунктом 1.6 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду апеляційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Судовий збір по вказаній справі при поданні апеляційної скарги становить 1362,00 грн .

Із розрахунку: 908 х 150 % = 1362.

Реквізити рахунку для сплати судового збору:

Отримувач коштів: ГУК Харків обл/мХар Основ"ян/22030101;

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37874947;

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.);

Код банку отримувача (МФО): 899998;

Рахунок отримувача: UA398999980313161206080020661;

Код класифікації доходів бюджету: 22030101;

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків - фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті); Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на рішення від
(Дата оскаржуваного рішення) по справі
(Номер справи), Харківський апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

До апеляційної скарги додається документ, що підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону (пункт 3 частини 4 статті 356 ЦПК України).

Згідно з частиною 2 статті 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 356 ЦПК України, а також у разі несплати суми судового збору, застосовуються положення статті 185 ЦПК України.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає залишенню без руху з наданням апелянту строку для подання клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції та для надання доказів на підтвердження скрутного майнового стану (довідка про дохід фізичної особи за попередній календарний рік), що перешкоджає сплаті судового збору або сплати судового збору та подання оригіналу платіжного доручення.

Керуючись статтями 185, 356, 357, п. 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України, Законом України «Про судовий збір» , суддя

у х в а л и в :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року - залишити без руху, надавши строк для подання клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції та для надання доказів на підтвердження скрутного майнового стану, що перешкоджає сплаті судового збору або сплати судового збору та подання оригіналу платіжного доручення, роз`яснивши, що у разі невиконання у встановлений строк вищевказаних вимог суд відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Харківського

апеляційного суду А.В.Котелевець

Дата ухвалення рішення17.01.2022
Оприлюднено24.01.2022
Номер документу102622268
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Куп`янського міськрайонного суду Харківської області від 14 липня 2021 року в складі судді Литвинова А.В

Судовий реєстр по справі —628/843/21

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Рішення від 14.07.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Рішення від 14.07.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні