Рішення
від 14.07.2021 по справі 628/843/21
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/843/21

Провадження № 2/628/533/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2021 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

У складі: головуючого - судді Литвинова А.В.

при секретарі - Борщовій О.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження у залі суду в місті Куп`янську цивільну справу за уточненим позовом ОСОБА_1 до Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання права власності на майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з уточненим позовом до Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області Куп`янської міської ради Харківської області про визнання за ним на податковий номер НОМЕР_1 , права власності на нежитлову будівлю зерносховища в літ. А , площею 517,3 кв. м, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , а також на податковий номер НОМЕР_1 , права власності на нежитлову будівлю критого току в літ. А , площею 941,4 кв. м, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 .

Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що був членом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Зоря , яке було створено у зв`язку з реорганізацією КСП Петропавлівське . 18 грудня 2000 року на засіданні комісії по врегулюванню майнових паїв СТОВ Зоря , за результатами розгляду заяви позивача про виділ майнового паю, було вирішено виділити йому: зерносховище; критий тік, а також благоустрій біля критого току. Вказане майно було передано позивачу за актами приймання-передачі від 12 лютого 2001 року, але самі акти приймання-передачі, наразі втрачені. Рішенням Виконавчого комітету Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області №09 г від 28 лютого 2018 року Про присвоєння поштової адреси : нежитловій будівлі зерносховища присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_1 ; нежитловій будівлі критого току присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_2 .

28 березня 2018 року за результатами проведеної технічної інвентаризації КП Куп`янське бюро технічної інвентаризації виготовлено технічні паспорти на: нежитлову будівлю зерносховища в літ. А , площею 517,3 кв. м, за адресою: АДРЕСА_1 ; нежитлову будівлю критого току в літ. А , площею 941,4 кв. м, за адрееою: АДРЕСА_2 . Вказані об`єкти нерухомого майна розташовані на землях сільськогосподарського призначення (категорія земель) комунальної власності (форма власності) не наданих у власність або постійне користування в межах населених пунктів (правовий статус), що віднесені до земель КСП Петропавлівське Куп`янського району, правонаступником якого, як зазначалось вище, було СТОВ Зоря .

Сертифікованим інженером-землевпорядником ФОП ОСОБА_2 було виконано кадастрові плани земельних ділянок, на яких розташовані виділені позивачу в якості майнового паю об`єкти. Реєстрація права власності на вказані об`єкти нерухомого майна не була проведена за позивачем як в КП Куп`янське бюро технічної інвентаризації (в Реєстрі прав власності на нерухоме майно) за станом на 31 грудня 2012 року, так і після запровадження з 01 січня 2013 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

09 вересня 2020 року державним реєстратором прав на нерухоме майно Михайловою Яною Олександрівною, Пісочинська селищна рада Харківського району Харківської обл., за результатами розгляду заяв позивача про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (щодо реєстрації права власності) на виділені йому на майновий пай об`єкти нерухомого майна - критий тік та зерносховище було винесено Рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень №953974791 та №953 972213.

В свою чергу, через неможливість проведення державної реєстрації права власності на виділені позивачу на майновий пай об`єкти нерухомого майна, він позбавлений можливості, оформити своє право на земельні ділянки, на яких знаходиться зерносховище та критий тік з благоустроєм. У зв`язку з чим, позивач вимушений звернутись до суду за захистом своїх майнових прав, оскільки іншим способом захистити свої права неможливо.

Сторони у судове засідання не з`явились, позивач та представник позивача - адвокат Черненко О.А. надали заяви про слухання справи за їх відсутності з проханням задовольнити позовні вимоги. Представник відповідача також надав суду заяву про розгляд справи без його участі, просив ухвалити рішення згідно законодавства, проти задоволення позову не заперечують.

Враховуючи надані до суду сторонами заяви, згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

Суд, дослідивши письмові докази, наявні у матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються, у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

У відповідності до ст. ст. 13, 81 ЦПК України, суд розглядає справу не інакше, як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін чи інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і докази подаються сторонами і іншими особами, які беруть участь у справі.

Відповідно Довідки б/н від 17 січня 2002 року, виданою СТОВ Зоря , позивач ОСОБА_1 був членом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Зоря , яке було створено у зв`язку з реорганізацією КСП Петропавлівське , на його базі рішенням загальних зборів протокол №2 від 29.02.2000 року та відповідно яке являється правонаступником КСП Петропавлівське (а.с. 20).

Згідно виписки з протоколу № 5 від 18.12.2000 року, на засіданні комісії по врегулюванню майнових паїв СТОВ Зоря , за результатами розгляду заяви позивача про виділ майнового паю, вирішено виділити ОСОБА_1 майно: зерносховище; критий тік; благоустрій біля критого току (а.с. 13).

З витягу з протоколу засідання засновників СТОВ Зоря від 28 січня 2001 року, вбачається, що було прийнято рішення самоліквідуватись, а майно, що знаходиться у користуванні СТОВ Зоря розподілити між власниками паїв, шляхом передання пайового фонду (майна), яке було передано в оренду СТОВ Зоря колективам в особі їх уповноважених осіб. Зокрема, на вказаному засіданні засновників СТОВ Зоря затверджено рішення комісії по врегулюванню майнових відносин СТОВ Зоря відносно розподілу майна між новоствореними підприємствами і передання його обраним уповноваженим особам за актами прийому-передачі, а саме - ПП Водолазський виділено: зерносховище, критий тік, благоустрій біля критого току (а.с. 14).

Матеріали справи містять сільгоспоблікформи та накладні на вказане вище майно, яке виділене позивачу СТОВ Зоря (а.с. 15-19).

Згідно Рішення Виконавчого комітету Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області №09 г від 28 лютого 2018 року Про присвоєння поштової адреси : нежитловій будівлі зерносховища присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_1 ; нежитловій будівлі критого току присвоєно поштову адресу: АДРЕСА_2 (а.с. 21).

28 березня 2018 року за результатами проведеної технічної інвентаризації КП Куп`янське бюро технічної інвентаризації виготовлено технічні паспорти на: нежитлову будівлю зерносховища в літ. А , площею 517,3 кв. м, за адресою: АДРЕСА_1 ; нежитлову будівлю критого току в літ. А , площею 941,4 кв. м, за адрееою: АДРЕСА_2 , які містять схему їх розташування, експлікацію, план та характеристики (а.с. 22-29).

Сертифікованим інженером-землевпорядником ФОП ОСОБА_2 було виконано кадастрові плани земельних ділянок, на яких розташовані виділені позивачу в якості майнового паю об`єкти, а саме: нежитлова будівля зерносховища в літ. А , плошею 517,3 кв. м, за адресою: АДРЕСА_1 , розташована на земельній ділянці, площею 0,0844 га; нежитлова будівля критого току в літ. А , площею 941,4 кв. м, разом з благоустроєм (землі під проїздами, проходами та площадками) за адресою: АДРЕСА_2 , розташована на земельній ділянці, площею 0,1576 га (а.с. 30-32).

Згідно Інформаційних довідок №246269137 та №246269164 від 28.02.2021 року, реєстрація права власності на вищевказані об`єкти нерухомого майна не була проведена за позивачем ні в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, ні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (а.с. 35-36).

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч. 1 ст. 4 ЦПК України).

Згідно зі ст. 5 ЦПК України суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. А у випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Стаття 15 ЦК України передбачає право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа також має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

З урахуванням цих норм правом на звернення до суду за захистом наділена особа в разі порушення, невизнання або оспорювання саме її прав, свобод чи інтересів, а також у разі звернення до суду органів і осіб, уповноважених захищати права, свободи та інтереси інших осіб або державні та суспільні інтереси. Суд повинен встановити, чи були порушені, не визнані або оспорені права, свободи чи інтереси особи, і залежно від встановленого вирішити питання про задоволення позовних вимог або про відмову в їх задоволенні.

Згідно з положеннями статті 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності чи необґрунтованість активів, які перебувають у власності, не встановлені судом.

За змістом статті 41 Конституції України та статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю та мирно володіти своїм майном; право приватної власності є непорушним; ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (ч.ч. 1, 2 ст.319 ЦК України).

Згідно із ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст.182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація прав на нерухомість є публічною, здійснюється відповідним органом, який зобов`язаний надавати інформацію про реєстрацію та зареєстровані права в порядку, встановленому законом.

Статтею 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень - це офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Можливість виникнення права власності за рішенням суду ЦК України передбачено лише у ст.ст. 335 та 376 ЦК України. У всіх інших випадках право власності набувається з інших не заборонених законом підстав, зокрема із правочинів (частина перша статті 328 ЦК України). Стаття 392 ЦК України, у якій йдеться про визнання права власності, не породжує, а підтверджує наявне у позивача право власності, набуте раніше на законних підставах, якщо це право не визнається іншою собою, а також у разі втрати позивачем документа, який посвідчує його право власності.

Матеріали справи містять рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень № 53974791 та № 53972213 від 09 вересня 2020 року, якими позивачу відмовлено у державній реєстрації прав щодо реєстрації права власності на виділені позивачу на майновий пай об`єкти нерухомого майна - критий тік та зерносховище, так як згідно пункту 51 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року № 1127 з подальшими змінами і доповненнями (надалі по тексту - Порядок) для державної реєстрації права власності у зв`язку із виділенням нерухомого майна в натурі власникам майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств подаються:

1) свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) з відміткою підприємства правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства про виділення майна в натурі, засвідченою підписом керівника такого підприємства та печаткою;

2) акт приймання-передачі нерухомого майна.

Однак подане для державної реєстрації права власності Свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії ХА №9119586, видане ПП Водолазький В.І. 23 лютого 2008 року Петропавлівською сільською радою Куп`янського району Харківської області не містить відмітки СТОВ Зоря як правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства - КСП Петропавлівське .

Більше того, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відносно юридичної особи СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЗОРЯ , Ідентифікаційний код юридичної особи 30841454, міститься запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи: Дата запису: 01.10.2007, Номер запису: 14651170007000231, Підстава: судове рішення. Атрибути судового рішення: Судове рішення про припинення юридичної особи у зв`язку з визнанням її банкрутом від 18.09.2007 № Б-39/93-06 Господарський суд Харківської області, Дата набрання чинності: 18.09.2007, що відповідно наразі унеможливлює проставлення вказаної відмітки.

Також для проведення державної реєстрації права власності заявником не було представлено безпосередньо:

- Акту приймання-передачі №58 від 12 лютого 2001 року основних засобів - будівлі зерносховища, на який йдеться посилання в затвердженій СТОВ Зоря від 15 лютого 2001 року формі сільгоспобліку №52 (наказ Міністерства сільського господарства СРСР від 24.11.1972 №269-2) про передання основних засобів - будівлі зерносховища, балансовою вартістю 8 500 грн. комісією СТОВ Зоря Водолазькому В.І.

- Акту приймання-передачі №59 від 12 лютого 2001 року основних засобів - будівлі критого току, на який йдеться посилання в затвердженій СТОВ Зоря від 15 лютого 2001 року формі сільгоспобліку №52 (наказ Міністерства сільського господарства СРСР від 24.11.1972 №269-2) про передання основних засобів - будівлі критого току, балансовою вартістю 28 150 грн. комісією СТОВ Зоря Водолазькому В.І. (а.с. 37-38).

Статтею 1 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство передбачено, що колективне сільськогосподарське підприємство (надалі - підприємство) є добровільним об`єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство об`єктами права колективної власності підприємства є земля, інші основні та оборотні засоби виробництва, грошові та майнові внески його членів, вироблена ними продукція, одержані доходи, майно, придбане на законних підставах. Об`єктами права власності підприємства є також частки у майні та прибутках міжгосподарських підприємств та об`єднань, учасником яких є підприємство. Майно у підприємстві належить на праві спільної часткової власності його членам. Суб`єктом права власності у підприємстві є підприємство як юридична особа, а його члени - в частині майна, яку вони одержують при виході з підприємства.

Частинами 2 та 3 ст. 9 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство передбачено, що пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства. У разі виходу з підприємства його члени мають право на пай натурою, грішми або цінними паперами відповідно до розміру та структури пайового фонду або в іншій, за згодою сторін, формі. Спори, що виникають при здійсненні цього права, розглядаються судом.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань сайту Міністерства юстиції України, діяльність товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю Зоря (ідентифікаційний номер 30841454), припинена.

Пунктом 1 ч. 1 ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Пунктом 3 ч.1 ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що підставою для відмови в державній реєстрації прав, є те, що подані документи не відповідають вимогам, встановленим цим Законом.

Пунктом 51 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127(в редакції постанови КМУ від 23.08.2016 № 553) передбачено, що для державної реєстрації права власності у зв`язку із виділенням нерухомого майна в натурі власникам майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств подаються: свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) з відміткою підприємства правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства про виділення майна в натурі, засвідченою підписом керівника такого підприємства та печаткою; акт приймання-передачі нерухомого майна.

Таким чином, судом встановлено, що державний реєстратор прав на нерухоме майно Михайлова Я.О. Пісочинської селищної ради Харківського району Харківської області, прийнявши рішення про відмову у державній реєстрації прав та обтяжень від 09 вересня 2020 року № 53974791 та № 53972213, діяла у відповідності до вимог законодавста України, в межах своїх повноважень.

Отже, матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, що позивач ОСОБА_1 є власником будівлі зерносховища, а також будівлі критого току.

Таким чином, суд, зважаючи на предмет і підстави заявленого у даній справі позову, з огляду, зокрема, на те, що визнання у судовому порядку права власності на майнові паї, нормами ЦК України чи іншого нормативного акта не передбачено, суд дійшов висновку, що позов є безпідставним, не ґрунтується на законі, а відтак у задоволенні такого слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 81, 141, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 15, 16, 328 ЦК України, ст. ст. 1, 7, 9 Закону України Про колективне сільськогосподарське підприємство , ст. ст. 2, 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , п. 51 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого Постановою КМУ від 25.12.2015 № 1127 (в редакції постанови КМУ від 23.08.2016 № 553), суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволені уточненої позовної заяви ОСОБА_1 до Петропавлівської сільської ради Куп`янського району Харківської області про визнання права власності на майно - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду через Куп`янський міськрайонний суд шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до пункту 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Повний текст рішення виготовлений 16.07.2021 року.

Головуючий : А.В. Литвинов

Дата ухвалення рішення14.07.2021
Оприлюднено16.07.2021
Номер документу98358703
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на майно

Судовий реєстр по справі —628/843/21

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 04.05.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пилипчук Л. І.

Ухвала від 17.01.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Ухвала від 10.12.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Котелевець А. В.

Рішення від 14.07.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Рішення від 14.07.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Ухвала від 17.05.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Литвинов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні