Ухвала
від 20.01.2022 по справі 676/51/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

20 січня 2022 року

м. Київ

справа № 676/51/21

провадження № 61-1120ск22

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Фаловської І. М. розглянув касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанову Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року у справі за позовом Першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Еко-Граунд , треті особи: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Форк , про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2021 року заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (далі - ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області), ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест (далі - ТОВ Зарус-Інвест ), Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Еко-Граунд (далі - ТОВ Агро-Еко-Граунд ), треті особи: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Форк (далі - ТОВ Форк ), про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року позов заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави задоволено.

Визнано поважними причини пропуску та поновлено строк для звернення прокурора до суду з вказаним позовом.

Визнано недійсним наказ ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області

від 13 жовтня 2017 року № 22-20454-СГ, яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 2,00 га, кадастровий номер: 6822484100:03:001:0169, з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, що знаходиться за межами населених пунктів Китайгородської (Колодіївської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Витребувано у ТОВ Зарус-Інвест , ТОВ Агро-Еко-Граунд на користь держави в особі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку з кадастровим номером: 6822484100:03:001:0169, загальною площею 2,00 га, що знаходиться за межами населених пунктів Китайгородської (Колодіївської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, в координатах, межах та конфігурацій, що була передана відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області від 13 жовтня 2017 року № 22-20454-СГ ОСОБА_1 .

Скасовано у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки із кадастровим номером 6822484100:03:001:0210, із одночасним припиненням (скасуванням) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державної реєстрації права приватної власності на неї ТОВ Зарус-Інвест та ТОВ Агро-Еко-Граунд , а також усіх зареєстрованих щодо неї інших речових прав та їх обтяжень, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1457196868224.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області

від 29 липня 2021 року залишено без змін.

У січні 2022 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга

ТОВ Зарус-Інвест на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанову Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року.

Подана касаційна скарга не може бути прийнята до розгляду та вирішення питання про відкриття касаційного провадження, оскільки у порушення вимог пункту 3 частини четвертої статті 392 ЦПК України до касаційної скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження

в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 176 ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

Підпунктом 2 пунктів 1, 2 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір передбачено, що за подання до суду позовної заяви майнового характеру юридичною особою ставка судового збору становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За подання до суду позовної заяви немайнового характеру юридичною особою або фізичною особою - підприємцем ставка судового збору становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Підпунктом 7 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір передбачено, що за подання касаційної скарги на рішення суду справляється судовий збір, що становить 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви в розмірі оспорюваної суми.

Відповідно до частини третьої статті 6 Закону України Про судовий збір за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Згідно з частиною четвертою статті 6 Закону України Про судовий збір , якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за судовим рішенням), судовий збір за подання скарги (заяви) вираховується та сплачується лише щодо перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум).

Позов заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави містить вимоги про витребування земельної ділянки (майнового характеру) та скасування державної реєстрації земельної ділянки (немайнового характеру).

Враховуючи те, що заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави звернувся до суду першої інстанції

у січні 2021 року, то заявник за подання касаційної скарги в частині немайнової вимоги має сплатити судовий збір у розмірі 4 540 грн.

Проте, касаційна скарга ТОВ Зарус-Інвест та судові рішення судів попередніх інстанцій не містять відомостей про ціну позову (вартість земельної ділянки). Таким чином, суд касаційної інстанції позбавлений можливості вирішити питання про відкриття касаційного провадження у справі, оскільки неможливо встановити вартість майна, про витребування з чужого незаконного володіння якого просить позивач у позові.

Позовна вимога майнового характеру - це вимога про захист права або інтересу, об`єктом якої виступає благо, що підлягає грошовій оцінці. Тобто будь-який майновий спір має ціну, а категорію майнових спорів складають, зокрема, спори, пов`язані з підтвердженням прав на майно, на володіння майном і будь-які форми його використання на договірній чи позадоговірній основі.

Таким чином, позовна вимога про витребування майна з чужого незаконного володіння є майновою, оскільки за своєю правовою природою пов`язана з володінням майном.

Отже, заявнику необхідно самостійно визначити розмір судового збору

за подання касаційної скарги, підтвердивши його розмір належними доказами (зокрема, позовна заява з визначеною ціною позову станом

на день її подання, експертний висновок тощо) та сплатити його у розмірі 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви з урахуванням вартості вказаного майна.

Отже, ТОВ Зарус-Інвест слід сплатити суму судового збору за подання касаційної скарги до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, який має бути перераховано або внесено за наступними реквізитами: отримувач коштів ? ГУК у місті Києві/Печерський район/22030102; код отримувача (код за ЄДРПОУ) - 37993783; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача - UA288999980313151207000026007; призначення платежу - Судовий збір (Верховний Суд, 055) .

Порядок сплати судового збору визначено статтею 6 Закону України Про судовий збір . На підтвердження сплати судового збору необхідно суду надати документ, що підтверджує його сплату.

Відповідно до частини другої статті 393 ЦПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 392 цього Кодексу, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Керуючись статтями 185, 392, 393 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанову Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року залишити без руху.

Надати для усунення зазначених вище недоліків строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

У разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде повернута заявникові.

Суддя І. М. Фаловська

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.01.2022
Оприлюднено24.01.2022
Номер документу102634341
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —676/51/21

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Окрема думка від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні