Ухвала
від 14.02.2022 по справі 676/51/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

14 лютого 2022 року

м. Київ

справа № 676/51/21

провадження № 61-1120ск22

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Фаловської І. М. (суддя-доповідач), Сердюка В. В., Стрільчука В. А.,

розглянув касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанову Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року у справі за позовом Першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Еко-Граунд , треті особи: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Форк , про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2021 року заступник керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави звернувся до суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області (далі - ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області), ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест (далі - ТОВ Зарус-Інвест ), Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Еко-Граунд (далі - ТОВ Агро-Еко-Граунд ), треті особи: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Форк (далі - ТОВ Форк ), про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року позов заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави задоволено.

Визнано поважними причини пропуску та поновлено строк для звернення прокурора до суду з вказаним позовом.

Визнано недійсним наказ ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області

від 13 жовтня 2017 року № 22-20454-СГ, яким затверджено проект землеустрою та надано у власність ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 2,00 га, кадастровий номер: 6822484100:03:001:0169, з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, що знаходиться за межами населених пунктів Китайгородської (Колодіївської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області.

Витребувано у ТОВ Зарус-Інвест , ТОВ Агро-Еко-Граунд на користь держави в особі ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області земельну ділянку з кадастровим номером: 6822484100:03:001:0169, загальною площею 2,00 га, що знаходиться за межами населених пунктів Китайгородської (Колодіївської) сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області, в координатах, межах та конфігурацій, що була передана відповідно до наказу ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області від 13 жовтня 2017 року № 22-20454-СГ ОСОБА_1 .

Скасовано у Державному земельному кадастрі державну реєстрацію земельної ділянки із кадастровим номером 6822484100:03:001:0210, із одночасним припиненням (скасуванням) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державної реєстрації права приватної власності на неї ТОВ Зарус-Інвест та ТОВ Агро-Еко-Граунд , а також усіх зареєстрованих щодо неї інших речових прав та їх обтяжень, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1457196868224.

Стягнуто з ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , ТОВ Зарус-Інвест , ТОВ Агро-Еко-Граунд на користь Хмельницької обласної прокуратури у відшкодування витрат з оплати судового збору по 1 576,50 грн з кожного.

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області

від 29 липня 2021 року залишено без змін.

У січні 2022 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга

ТОВ Зарус-Інвест на рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанову Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року.

Ухвалою Верховного Суду від 20 січня 2022 року касаційну скаргу залишено без руху та надано строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали. Запропоновано заявнику додати документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документів, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Попереджено про наслідки невиконання вимог вказаної ухвали.

У лютому 2022 року до Верховного Суду на виконання вимог ухвали суду

від 20 січня 2022 року від ТОВ Зарус-Інвест надійшла заява про усунення недоліків касаційної скарги, до якої доданий документ, підтверджує сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі відповідно до закону.

Отже, недоліки касаційної скарги, визначені в ухвалі Верховного Суду

від 20 січня 2022 року, усунуті.

Касаційна скарга подана у передбачений законом строк та з дотриманням вимог статті 392 ЦПК України.

Підстави для відмови у відкритті касаційного провадження або повернення касаційної скарги відсутні.

Відповідно до частини першої статті 394 ЦПК України, одержавши касаційну скаргу, оформлену відповідно до вимог статті 392 цього Кодексу, колегія суддів у складі трьох суддів вирішує питання про відкриття касаційного провадження (про відмову у відкритті касаційного провадження).

Підстави касаційного оскарження судових рішень визначені у частині другій статті 389 ЦПК України.

Згідно з частиною восьмою статті 394 ЦПК України в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу. Якщо разом з касаційною скаргою подано заяви чи клопотання, суд в ухвалі про відкриття касаційного провадження встановлює строк, протягом якого учасники справи мають подати свої заперечення щодо поданих заяв чи клопотань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

У касаційній скарзі заявник посилається на пункт 1 частини другої

статті 389 ЦПК України (суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку) як на підставу касаційного оскарження судових рішень.

Також у касаційній скарзі заявник посилається на пункт 4 частини другої

статті 389 ЦПК України (судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 411 цього Кодексу), а саме: суд не дослідив зібрані у справі докази, за умови висновку про обґрунтованість заявлених у касаційній скарзі підстав касаційного оскарження, передбачених пунктами 1, 2, 3 частини другої статті 389 цього Кодексу (пункт 1 частини третьої статті 411 ЦПК України).

Отже, наведені в касаційній скарзі доводи містять підстави, передбачені частиною другою статті 389 ЦПК України, для відкриття касаційного провадження.

Також до касаційної скарги додана заява про зупинення виконання оскаржуваних судових рішень до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Заява мотивована тим, що рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року, залишеним без змін постановою Хмельницького апеляційного суду

від 16 грудня 2021 року, позов Першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру

у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , ТОВ Зарус-Інвест ,

ТОВ Агро-Еко-Граунд , треті особи: ОСОБА_2 , ТОВ Форк , про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки, задоволено.

Заявник зазначив, що наявні всі підстави для зупинення виконання оскаржуваних судових рішень, оскільки рішення суду першої інстанції набрало законної сили, а тому підлягає примусовому виконанню, а, отже, буде відкрито виконавче провадження.

Разом з тим, оскаржувана земельна ділянка з кадастровим номером 6822484100:03:001:0169, щодо якої заявлено вимогу про витребування, увійшла до складу земельних ділянок з кадастровими номерами 6822484100:03:001:0209 та 6822484100:03:001:0210, які на даний час на підставі договору оренди перебувають в оренді ТОВ Агро-Еко-Граунд .

Також до складу земельних ділянок з кадастровими номерами 6822484100:03:001:0209 та 6822484100:03:001:0210 увійшли й інші земельні ділянки, щодо яких не заявлено позови про витребування, проте судами першої та апеляційної інстанції вирішено скасувати у Державному земельному кадастрі запис про державну реєстрацію земельної ділянки

з кадастровим номером 6822484100:03:001:0210.

ТОВ Агро-Еко-Граунд у вересні та жовтні 2021 року здійснило посів озимих культур на даних земельних ділянках, адже на момент проведення посівних робіт питання щодо витребування спірної земельної ділянки не було вирішено апеляційним судом.

При примусовому виконанні судового рішення, а саме при витребуванні земельної ділянки, не вирішеним залишиться питання про посіяні культури, оскільки виникнуть суперечності щодо права власності на урожай.

Вказане призведе до грубого втручання у мирне володіння майном

ТОВ Агро-Еко-Граунд . У такому випадку ТОВ Агро-Еко-Граунд зможе звернутись до суду із позовом до ТОВ Зарус-Інвест про відшкодування збитків, що спричинить негативні наслідки для ТОВ Зарус-Інвест .

Відповідно до частини восьмої статті 394 ЦПК України за наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії.

Згідно з частиною першою статті 436 ЦПК України суд касаційної інстанції за заявою учасника справи або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Отже, метою вирішення питання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії є недопущення порушення прав, свобод та охоронюваних законом інтересів особи, яка подала касаційну скаргу, та інших осіб, які беруть участь у справі, якщо такі наслідки можуть настати у зв`язку з виконанням (дією) судового рішення.

З урахуванням завдань та основних засад цивільного судочинства, визначених частинами першою, третьою статті 2 ЦПК України, вирішуючи питання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії, суд касаційної інстанції враховує необхідність у цьому, зокрема, у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, та які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки. Клопотання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії має бути мотивованим та містити обґрунтовані підстави для зупинення виконання судового рішення, які підтверджені належними та допустимими доказами.

Зважаючи на характер спірних правовідносин та предмет спору, з метою забезпечення балансу інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, та враховуючи те, що наведені у заяві

ТОВ Зарус-Інвест доводи є мотивованими, Верховний Суд зробив висновок про необхідність зупинення виконання оскаржуваних судових рішень до закінчення їх перегляду в касаційному порядку.

Згідно з частиною першою статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

У разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Керуючись статтями 389, 394, 395, 402, 436 ЦПК України, Верховний Суд

у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест

про зупинення виконання судових рішень задовольнити.

Зупинити виконання рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 29 липня 2021 року та постанови Хмельницького апеляційного суду від 16 грудня 2021 року до закінчення їх перегляду

в касаційному порядку.

Відкрити касаційне провадження у даній справі.

Витребувати з Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області цивільну справу № 676/51/21 за позовом Першого заступника керівника Хмельницької обласної прокуратури в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю Зарус-Інвест , Товариства з обмеженою відповідальністю Агро-Еко-Граунд , треті особи: ОСОБА_2 , Товариство з обмеженою відповідальністю Форк , про визнання недійсним наказу, витребування земельної ділянки та скасування державної реєстрації земельної ділянки.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: І. М. Фаловська

В. В. Сердюк

В. А. Стрільчук

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення14.02.2022
Оприлюднено16.02.2022
Номер документу103282954
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —676/51/21

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Окрема думка від 25.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 05.10.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 14.02.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Фаловська Ірина Миколаївна

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 16.12.2021

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні