Рішення
від 10.01.2022 по справі 904/7164/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.01.2022м. ДніпроСправа № 904/7164/20 (904/8718/21)

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Мартинюка С.В.

за участю секретаря судового засідання Ільєнко В.Ю.

Представники:

Від позивача: Єремєєв А.В., дов. від 28.12.2021, представник;

Від відповідача: не з`явився;

Від третьої особи: не з`явився.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження господарську справу

за позовом Ордо-Василівської сільської ради, с. Ордо-Василівка

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Регул-Агро", м. Кривий Ріг

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Девладівська сільська рада, с. Девладове

про розірвання договору оренди земельної ділянки

в межах справи №904/7164/20

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "БУДОПТСЕРВІС УКРАЇНА", м.Київ

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "РЕГУЛ-АГРО", м. Кривий Ріг

про визнання банкрутом

ПРОЦЕДУРА

Ордо-Василівська сільська рада звернулась до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Регул-Агро" про розірвання договору оренди земельної ділянки.

Ухвалою господарського суду від 08.11.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження, залучено до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача Девладівську сільську раду, призначено підготовче засідання на 06.12.2021.

Ухвалою господарського суду від 06.12.2021 закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду по суті.

У судових засіданнях здійснювалось повне фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до статті 222 Господарського процесуального кодексу України.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України в судовому засіданні 10.01.2021 оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача

Позивач в позовній заяві, як на підставу своїх вимог, посилався на порушення умов договору з боку відповідача в частині сплати орендної плати.

Позиція відповідача

Відповідач не скористався своїм правом на надання відзиву, про наявність спору та розгляд справи в судовому порядку обізнаний, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи.

Позиція третьої особи

01.12.2021 до суду від третьої особи надійшли пояснення щодо позовної заяви, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити в повному обсязі.

01.12.2021 до суду від третьої особи надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника.

Перелік обставин, які є предметом доказування у справі

Предметом доказування по даній справі є зміст умов та дії сторін щодо виконання умов договорів оренди земельної ділянки № 2 від 29.04.2016.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

29.04.2016 між Ордо-Василівською сільською радою та відповідачем ТОВ РЕГУЛ-АГРО було укладено договір оренди земельної ділянки №2.

Відповідно до умов Договору, Орендодавець надає, а орендар ТОВ РЕГУЛ-АГРО приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, а саме для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Ордо-Василівської сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області, площею 8,75 га, з кадастровим номером 1225286600:02:005:0379.

Договір оренди укладено на 7 років.

Відповідним договором передбачено, що за користування земельною ділянкою орендар сплачує орендну плату у розмірі 4 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Ордо-Ваеилівській сільській раді Софіївського району по Дніпропетровській області, що становить 1142,42 грн. за 1 га орендованої площі земельної ділянки за рік. Пізніше сторонами було укладено дві додаткові угоди до Договору - № 1 від 01 червня 2017 року та № 1/20 від 27 травня 2020 року, якими розмір орендної плати було змінено, Так, додатковою угодою № 1 від 01.06.2017 було визначено, що орендна плата становить 6 % від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по Ордо-Василівській сільській раді Софіївського району по Дніпропетровській області, що становить 1713,64 грн. за 1 га орендованої площі земельної ділянки за рік. В свою чергу додатковою угодою № 1/20 від 27.05.2020 визначено, що розмір орендної плати становить 8% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення і становить 2437,05 грн за 1 га орендованої площі земельної ділянки за рік.

Пунктом 5.3 Договору передбачено, що орендна плата вноситься Орендарем щомісячно по 1/12 частині від загальної річної орендної плати, орендна плата вноситься щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця.

Відповідно до п. 12.2 Договорів, дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із Сторін у наслідок невиконання другою Стороною обов`язків, передбачених Договором.

Відповідачем орендну плату відповідно до Договору за 2018 - 2020 не сплачено.

Позивач у зв`язку з систематичним порушенням відповідачем умов Договору оренди земельної ділянки просив припинити даний договір шляхом його розірвання, що і є причиною спору.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється згідно з ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), зокрема шляхом застосування інших, передбачених законом, способів. Частиною 4 ст. 124 цього Кодексу передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно із ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 ЦК України).

За змістом ч. 2 ст. 792 ЦК України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства щодо договору, договору найму, регулюються актами земельного законодавства - ЗК України, Законом України Про оренду землі.

Законом України Про оренду землі визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі. Відповідно до статті 13 Закону України Про оренду землі під договором оренди землі розуміється договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Об`єктом оренди є земельна ділянка. За змістом статті 79 ЗК України земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами. Згідно з нормою статті 791 ЗК України земельна ділянка набуває ознак об`єкта цивільних прав з моменту її формування з присвоєнням кадастрового номера та внесення в Державний земельний кадастр.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі, який є спеціальним законом і має пріоритет перед іншими законами і застосуванні щодо даних правовідносин, на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. У пункті д частини першої статті 141 ЗК України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Підставою для розірвання договору оренди землі є систематична несплата орендної плати (два та більше випадки).

Господарський суд доходить висновку, що порушення відповідачем обов`язків щодо нарахування та виплати орендної плати за 2018-2020 роки у визначених Договором розмірах та строки та несплата земельного податку є істотним порушенням умов договору.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги.

СУДОВІ ВИТРАТИ

Враховуючи положення ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 2, 3, 20, 73 - 79, 86, 91, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Розірвати договір №2 оренди земельної ділянки, укладений 29.04.2016 року між Ордо-Василівською сільською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю РЕГУЛ-АГРО (50023, м. Кривий Ріг, вул. Ленінського Комсомолу, б. 33, ідентифікаційний код 38101332), який зареєстровано 27.05.2016 року, щодо земельної ділянки площею 8,75га., кадастровий номер 1225286600:02:005:0379.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю РЕГУЛ-АГРО (50023, м. Кривий Ріг, вул. Ленінського Комсомолу, б. 33, ідентифікаційний код 38101332) на користь Ордо-Василівською сільською радою (53110, Дніпропетровська область, Софіївський район, с. Ордо-Василівка, вул. Весняна, 50, ідентифікаційний код юридичної особи 04337966) витрати по сплаті судового збору в розмірі 2270,00 грн.

Наказ видати після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення двадцятиденного строку з дня складання повного судового рішення і може бути оскарженим протягом цього строку до Центрального апеляційного господарського суду в порядку ст.ст. 256, 257 ГПК України з урахуванням пп. 17.5 п.17 ч.1 розділу ХІ ГПК України.

Повне рішення складено 20.01.2022

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102725344
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/7164/20

Ухвала від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Постанова від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Судовий наказ від 14.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 20.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Рішення від 14.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні