Ухвала
від 24.01.2022 по справі 910/800/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про задоволення заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви

м. Київ

24.01.2022Справа № 910/800/22

Суддя Господарського суду міста Києва Літвінова М.Є ., розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрогіос"

про забезпечення позову до подання позовної заяви

Особи, які можуть отримати статус учасників справи:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю Амада Пром (відповідач 1)

2. Державне підприємство "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України"(відповідач 2)

Без виклику представників учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрогіос" (далі - заявник, ТОВ "Агрогіос") звернулось до Господарського суду міста Києва із заявою про забезпечення позову до подання позовної заяви до Товариства з обмеженою відповідальністю Амада Пром (далі - ТОВ Амада Пром ) та Державного підприємства "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" (далі - Агрофірма "Надія") в якій просить суд вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони вчиняти будь-які дії щодо відчуження товару, а саме врожаю кукурудзи 2021 року, окрім, з метою збереження та необхідністю вчасно організувати збір врожаю, надання допуску представникам ТОВ "АГРОГІОС" (код ЄДРПОУ 43775894), до місць збирання врожаю кукурудзи 2021 року, за адресою: Сумська обл., Роменський р-н, село Перехрестівка, а саме: для збору ними врожаю кукурудзи 2021 року, загальною площею 968,82 га, визначивши місце зберігання зібраного врожаю кукурудзи 2021 року- ДП"Миргородський КХП №1", за адресою: Полтавська обл., Миргородський район смт Ромодан, вул. Миру, 1, - до набрання законної сили судовим рішенням у справі.

Обґрунтовуючи необхідність вжиття заходів забезпечення позову, заявник зазначає, що відповідачами вчиняються дії, які містять ознаки протиправності, а також порушують права, свободи та інтереси ТОВ "Агрогіос", оскільки створені вказаними особами перешкоди, а саме: блокпости з найманої охорони уздовж периметру земельних ділянок, блокування та неможливість в`їзду та виїзду сільськогосподарської техніки заявника на земельні ділянки, визначені п. 1.2 Договору поставки № 01-0005 від 05.05.2021, перешкоджають ТОВ "Агрогіос" виконанню ним умов вказаного договору, що, на думку заявника, є достатньою підставою для забезпечення позову, з яким він має намір звернутися до суду.

Розглянувши заяву ТОВ "Агрогіос" про забезпечення позову до подання позовної заяви, суд зазначає наступне .

Відповідно до статті 136 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з пунктами 2, 4 частини першої статті 137 Господарського процесуального кодексу України позов забезпечується: забороною відповідачу вчиняти певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві, або виконувати щодо нього інші зобов`язання.

За приписами частин 1, 6 статті 140 Господарського процесуального кодексу України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи. Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Суд зазначає, що особа, яка подала заяву про забезпечення позову, повинна обґрунтувати причини звернення із заявою про забезпечення позову. З цією метою та з урахуванням загальних вимог, передбачених процесуальним законом, обов`язковим є подання доказів наявності фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

У вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками судового процесу.

Забезпечення позову - це по суті обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача (відповідачів) з метою реалізації в майбутньому актів правосуддя й задоволених вимог позивача.

Метою вжиття заходів щодо забезпечення позову є уникнення можливого порушення в майбутньому прав та охоронюваних законом інтересів позивача, а також можливість реального виконання рішення суду та уникнення будь-яких труднощів при його виконанні у випадку задоволення позову.

При розгляді заяви про забезпечення позову суд має з урахуванням доказів, наданих заявником на підтвердження своїх вимог, пересвідчитись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову.

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Адекватність заходу забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається.

При зверненні до суду із заявою про забезпечення позову, предметом якого, за твердженнями ТОВ "Агрогіос", будуть вимоги про визнання недійсним договору про надання послуг № 01/06 від 01.06.2021, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю Амада Пром та Державним підприємством "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" та зобов`язання Державного підприємства "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" виконати умови договору поставки № 01-0005 від 05.05.2021, який було укладено з ТОВ Агрогіос .

Як вбачається з матеріалів заяви про забезпечення позову, 05.05.20201 між Державним підприємством "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" (далі - постачальник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Агрогіос (покупець) укладено Договір поставки № 01-005 від 05.05.2021, відповідно до п. 1.1 якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Постачальник зобов`язався поставити, а Покупець - прийняти і оплатити сільськогосподарську продукцію, а саме кукурудзу врожаю 2021 року, загальною площею 968,82 га, іменований надалі - Товар, в порядку та на умовах, визначених цим Договором.

Відповідно до п. 1.2 договору поставки № 01-0005 від 05.05.2021 місцезнаходженням товару є земельні ділянки, які знаходяться за адресою: Сумська обл., Роменський р-н, село Перехрестівка.

Згідно з п. 3.1. договору поставки № 01-0005 від 05.05.202 поставка товару здійснюється Покупцем власними силами та за власний рахунок. Місцем поставки товару є склад Покупця.

Покупець зобов`язався власними силами та за власний рахунок забезпечити збір урожаю в будь-який час на власний розсуд в період з 01.10.2021 року до 01.02.2022 року та здійснити поставку Товару на склад Покупця (п. 3.2 договору поставки № 01-0005 від 05.05.2021).

В подальшому, 07.05.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю Агрогіос (далі - постачальник) та Державним підприємством "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" укладено договір поставки товару № 01-0705, відповідно до п. 1.1 якого Постачальник зобов`язався в порядку га на умовах . визначених у ньому Договорі передати у власність Покупця (поставити) Товар . а Покупець зобов`язується в порядку та на умовах . визначених у цьому Договорі, прийняти Товар та оплатити його вартість

Найменування Товару, його кількість, терміни поставки та оплати, визначені у Специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною. Ціна за одиницю виміру Товару та його загальна ціна, яку мас сплатити Покупець, визначається Специфікаціями (додатками) до цього Договору, з урахуванням вимог щодо нього, викладених в тексті самого Договору (п. 1.2 договору).

Як вбачається з видаткової накладної № 1 від 21.05.2021 на виконання умов договору № 01-0705 від 07.05.2021 Товариством з обмеженою відповідальністю Агрогіос (постачальник) було поставлено Державному підприємству "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" насіння кукурудзи на суму 3 812 983, 50 грн.

В свою чергу, як зазначає заявник йому стало відомо, що між Товариством з обмеженою відповідальністю Амада Пром (далі - виконавець) та Державним підприємством "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" (далі - замовник) було укладено договір про надання послуг № 01/06 від 01.06.2021.

Пунктом 1.1 встановлено, що Виконавець зобов`язався за завданням Замовника протягом визначеного в Договорі строку виконувати за плату: всі необхідні дії, направлені на забезпечення надання сільськогосподарських послуг при зборі сільськогосподарської продукції, а саме кукурудзи врожаю 2021 року, загальною площею 968,82 га, надалі - Сільськогосподарські послуги, в порядку та на умовах, визначених цим Договором.

Місцезнаходженням надання сільськогосподарських послуг є земельні ділянки, які знаходяться за адресою: Сумська обл., Роменський р-н, село Перехрестівка (п. 1.2 договору про надання послуг № 01/06).

Надання сільськогосподарських послуг зі збору врожаю кукурудзи 2021 здійснюється в період з 01.10.2021 року по 01.02.2022 року (п1.4 договору про надання послуг № 01/06).

Замовник гарантує, що щодо предмету договору не ведуться судові спору, треті особи не мають першочергового права на надання сільськогосподарських послуг зі збору врожаю кукурудзи 2021 року, з третіми особами не укладені договори про надання сільськогосподарських послуг визначені в п. 1.1 даного Договору, тощо. (п. 1.6 договору про надання послуг № 01/06).

Заявник у заяві про забезпечення позову зазначає, що очевидними є ознаки протиправних дій з боку відповідачів 1, 2 та порушення прав, свобод і інтересів особи, яка звертається до суду, оскільки відповідні перешкоди з боку відповідачів створюють заявнику перешкоди для виконання умов договору поставки №01-0005 від 05.05.2021 року, які полягають: в блокпостах з найманої охорони вздовж периметру земельних ділянок, блокуванні та неможливості в`їзду та виїзду сільськогосподарської техніки Товариства з обмеженою відповідальністю Агрогіос на місця збирання врожаю визначені п. 1.2. Договору.

Крім того, заявник звертає увагу суду на те, що Державне підприємство "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" на свій власний розсуд без відповідних дозвільних документів умисно своїми діями перешкоджає заявнику у виконанні умов договору поставки №01-0005 від 05.05.2021 р., незважаючи на те, що врожай кукурудзи 2021 року посіяний за рахунок насіння кукурудзи, яке було надано заявником, що підтверджується видатковою накладною № 1 від 21.05.2021, копія якої долучена до матеріалів заяви, з зобов`язанням останнього виростити врожай кукурудзи 2021 року та передати його Товариству з обмеженою відповідальністю Агрогіос .

З огляду на вказані обставини, за доводами заявника створюються умови, які можуть призвести до реальної загрози знищення та втрати врожаю та спричиненні значних матеріальних збитків Товариству з обмеженою відповідальністю Агрогіос .

Разом з цим, заявник у додаткових поясненнях до заяви про забезпечення позову вказав, що враховуючи той факт, що у ТОВ "АГРОГІОС" відсутній власний склад для забезпечення зберігання товару, між ТОВ "АГРОГІОС" та ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "УКРАЇНСЬКИЙ РЕСУРС", як із зерновим складом, було укладено договір № 05/21-36 складського зберігання зерна від 01.06.2021 року, який передбачає місце складського зберігання за адресою: 37650, Полтавська обл., Миргородський р-н, смт Ромодан, вул. Миру, 1 (ДП "Миргородський КХП №1").

Як вказує заявник, для захисту своїх прав та інтересів, задля збереження товару та організації збору врожаю, заявником неодноразово вчинялися дії щодо звернення до правоохоронних органів та можливості усунення перешкод при виконанні умов договору поставки №01-0005 від 05.05.2021 року, які прибували на місця збору врожаю.

До додаткових пояснень заявником було надані докази вчинення відповідачами умисних дій для перешкоджання позивачу виконати умови договору поставки №01-0005 від 05.05.2021 року .

Як зазначив заявник, зважаючи, що станом на день звернення до суду із заявою про забезпечення позову, врожай кукурудзи 2021 року, загальною площею 968,82 га, знаходиться на полях, за адресою: Сумська обл., Роменський р-н, село Перехрестівка та оскільки доступ до збирання якого обмежений, що в свою чергу створює реальну загрозу втрати та знищенню врожаю кукурудзи 2021 року, враховуючи природні фактори, ТОВ "АГРОГІОС" буде позбавлене можливості виконати умови договору поставки №01-0005 від 05.05.2021, у зв`язку з чим останній просить суд застосувати вказані вище заходи забезпечення позову.

У відповідності до ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Згідно із ст. 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" при здійсненні судочинства суди застосовують Конвенцію та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

У відповідності до приписів ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Відповідно до ст. 13 Конвенції кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

З огляду на закріплені в наведених положеннях принципи з урахуванням практики Європейського суду з прав людини щодо їх застосування (рішення від 29.06.2006 у справі "Пантелеєнко проти України", від 31.07.2003 у справі "Дорани проти Ірландії", від 17.07.2008 у справі "Каіч та інші проти Хорватії") вбачається, що Держава Україна несе обов`язок перед зацікавленими особами забезпечити ефективний засіб захисту порушених прав, зокрема - через належний спосіб захисту та відновлення порушеного права. Причому обраний спосіб захисту порушеного права має бути ефективним та забезпечити реальне відновлення порушеного права.

На це вказується, зокрема, і в пункті 4 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 02.11.2004 №15-рп/2004 у справі №1-33/2004, де зазначено, що верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовну діяльність, яка здійснюється, зокрема і судом як основним засобом захисту прав, свобод та інтересів у державі.

Крім того, Конституційний Суд України у п. 9 мотивувальної частини рішення від 30.01.2003 №3-рп/2003 у справі № 1-12/2003 наголошує на тому, що правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах.

Вжиття заходів до забезпечення позову шляхом встановлення зазначених у заяві заборон не обмежить права та законні інтереси як суб`єктів спірних правовідносин, так і інших осіб, адже такі заходи мають тимчасовий характер та не перешкоджають господарській діяльності товариств, в той час, як їх вжиття забезпечить збереження балансу інтересів сторін спірних правовідносин, унеможливить порушення інтересів інших осіб та узгоджується із критеріями розумності, обґрунтованості та адекватності.

Вищенаведені заходи забезпечення позову відповідають вимогам ч. 1 ст. 137 ГПК України та сприяють ефективному захисту і відновленню порушених прав та інтересів заявника.

Здійснивши оцінку обґрунтованості доводів заявника, суд зазначає, що заява про забезпечення позову є обґрунтованою, відтак, суд дійшов висновку щодо доцільності та необхідності забезпечення позову.

Разом з цим, суд не знайшов підстав для вжиття зустрічного забезпечення.

Відповідно до ч. 6 ст. 140 Господарського процесуального кодексу України, про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу.

Керуючись статтями 136, 137, 140, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрогіос" про забезпечення позову до подання позовної заяви задовольнити.

2. Вжити заходи забезпечення позову шляхом заборони вчиняти будь-які дії щодо відчуження товару, а саме врожаю кукурудзи 2021 року, окрім, з метою збереження та необхідністю вчасно організувати збір врожаю, надання допуску представникам Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОГІОС" (код ЄДРПОУ 43775894) до місць збирання врожаю кукурудзи 2021 року, за адресою: Сумська обл., Роменський р-н, село Перехрестівка, а саме: для збору ними врожаю кукурудзи 2021 року, загальною площею 968,82 га, визначивши місце зберігання зібраного врожаю кукурудзи 2021 року - ДП "Миргородський КХП №1", за адресою: Полтавська обл., Миргородський район смт Ромодан, вул. Миру, 1, - до набрання законної сили судовим рішенням у справі.

3. Ухвала про забезпечення позову набирає законної сили 24.01.2022 підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження відповідно до ч. 1 ст. 144 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала про забезпечення позову може бути пред`явлена до виконання в порядку передбаченому Законом України "Про виконавче провадження" протягом 3 (трьох) років з наступного дня після набрання ухвалою законної сили.

5. Стягувачем за даною ухвалою є : Товариство з обмеженою відповідальністю Агрогіос (вул. Велика Кільцева, буд. 5, с. Петропавлівська Борщагівка, Києво - Святошинський р-н, Київська область, 08129; ідентифікаційний код 43775894).

6. Боржниками за даною ухвалою є :

1. Товариство з обмеженою відповідальністю Амада Пром (вул. Джона Маккейна, буд. 31, м. Київ, 01042; ідентифікаційний код 41881981).

2. Державне підприємство "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України" (вул. Соборна, буд. 63, село Перехрестівка, Роменський р-н, Сумська область, 42073; ідентифікаційний код 00729639).

7. Ухвала може бути оскаржена в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст ухвали складено та підписано 24.01.2022.

Суддя М.Є. Літвінова

Дата ухвалення рішення24.01.2022
Оприлюднено26.01.2022
Номер документу102730383
СудочинствоГосподарське
Сутьзабезпечення позову до подання позовної заяви Особи, які можуть отримати статус учасників справи: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю Амада Пром (відповідач 1) 2. Державне підприємство "Дослідне господарство Агрофірма "Надія" Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України"(відповідач 2) Без виклику представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/800/22

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 26.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 24.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні