Ухвала
від 10.01.2022 по справі 915/1429/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

10 січня 2022 року Справа № 915/1429/21

м. Миколаїв.

Суддя Господарського суду Миколаївської області Коваль C.М.,

розглянувши матеріали

товариства з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство "НІБУЛОН", м. Миколаїв, вул. Фалеєвська, 9-Б, 54030;mail1@nibulon.com.ua;

до відповідачів:

1) комунального некомерційного підприємства "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради,

вул. Космонавтів, 43, м. Миколаїв, 54018;

2) Миколаївської обласної організації політичної партії "НАШ КРАЙ",

вул. Громадянська, 16, кв. 15, м. Миколаїв, 54001;

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача ? Вадатурський Олексій Опанасович ,

АДРЕСА_1 ;

про захист ділової репутації.,-

В С Т А Н О В И В:

Товариством з обмеженою відповідальністю сільськогосподарське підприємство (ТОВ СП) "НІБУЛОН" пред`явлено позов до відповідачів: 1) комунального некомерційного підприємства "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради (далі ? КНП "МОЦЛІХ") та 2) Миколаївської обласної організації політичної партії (МОО ПП) "НАШ КРАЙ" з такими вимогами:

"…3. Визнати недостовірною, негативною і такою, що принижує ділову репутацію ТОВ СП "НІБУЛОН" (ідентифікаційний код 14291113) інформацію, яка була поширена 09.10.2020, 26.01.2021, 05.11.2020 і 22.01.2021 у соціальній мережі Facebook в мережі Інтернет КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради (код за ЄДРПОУ 43443474) в особі директора КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради Федорової Світлани (за посиланнями

ІНФОРМАЦІЯ_3,

ІНФОРМАЦІЯ_4,

ІНФОРМАЦІЯ_5,

ІНФОРМАЦІЯ_6,

ІНФОРМАЦІЯ_7)

та заступника директора з інфекційного контролю цього підприємства - Дем`яненко Алевтиною (за посиланням

ІНФОРМАЦІЯ_8):

3.1) про те, що генеральний директор і учасник ТОВ СП "НІБУЛОН" Олексій Вадатурський є олігархом;

3.2) про неналежність якості робіт з капітального ремонту відділення №5 КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради, виконаних запрошеними ТОВ СП "НІБУЛОН" для виконання цих робіт Підрядниками за рахунок благодійних коштів, наданих ТОВ СП "НІБУЛОН", внаслідок якої (тобто, внаслідок неналежної якості робіт) відбулися аварії покрівлі, систем опалення, каналізації, кисневої системи у вищевказаному відділенні №5 КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради.

4. Заборонити КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради (код за ЄДРПОУ 43443474), зокрема, в особі директора КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради Федорової Світлани поширювати будь-яким способом визнану судовим рішенням недостовірною, негативною і такою, що принижує ділову репутацію ТОВ СП "НІБУЛОН" (ідентифікаційний код 14291113), інформацію.

5. Визнати недостовірною, негативною і такою, що принижує ділову репутацію ТОВ СП "НІБУЛОН" (ідентифікаційний код 14291113) інформацію про те, що генеральний директор і учасник ТОВ СП "НІБУЛОН" Олексій Вадатурський є олігархом, яка була поширена Миколаївською обласною організацією політичної партії "Наш край" (код за ЄДРПОУ 39956738):

5.1) у політичному ток-шоу "БИТВА ЗА МІСТО" (Випуск №2 від 21.09.2020) в особі висуванця від Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" на пост Миколаївського міського голови Миколою Кругловим, (хронометраж: 0-00:32, 59:40 - 1:01:25,

режим доступу ІНФОРМАЦІЯ_2);

5.2) 20.09.2020 у соціальній мережі Facebook в мережі Інтернет в особі керівника Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" Юрія Кормишкіна (посилання:https:ІНФОРМАЦІЯ_1).

6. Заборонити Миколаївській обласній організації політичної партії "Наш край" (код за ЄДРПОУ 39956738), у тому числі в особі керівника Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" Юрія Кормишкіна, поширювати будь-яким способом визнану судовим рішенням недостовірною, негативною і такою, що принижує ділову репутацію ТОВ СП "НІБУЛОН" (ідентифікаційний код 14291113), інформацію.

7. Стягнути з Відповідачів на користь ТОВ СП "НІБУЛОН" (ідентифікаційний код 14291113) судові витрати".

Позов обґрунтовано тим, що указані вище висловлювання, публікації і коментарі поширені керівником Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" Юрієм Кормишкіним, Миколою Кругловим, як суб`єктом виборчого процесу виборчої кампанії 2020 (п. 4 ч. 1 ст. 22 Виборчого кодексу України) - висуванцем від Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" на пост Миколаївського міського голови, депутатом від Миколаївської обласної організації політичної партії "Наш край" і директором КНП "Миколаївський обласний центр лікування інфекційних хвороб" Миколаївської обласної ради Федоровою Світланою і заступником директора з інфекційного контролю цього підприємства Дем`яненко Алевтиною у зв`язку з наданням ТОВ СП "НІБУЛОН" благодійної допомоги на користь КНП "МОЦЛІХ" і пов`язаними з цією обставиною подіями.

За твердженнями позивача, з огляду на зміст вищенаведених оприлюднених висловлювань, публікацій і коментарів, їх мовне оформлення і контекст, ці публікації і коментарі являють собою висловлення, оприлюднені з метою висвітлення певної інформації та впливу на розум, почуття й волю інших користувачів Facebook, є спонтанною реакцією на певні події, тобто, належать до сфери письмового спонтанного публічного мовлення, а відтак, представляють один з жанрових різновидів публіцистичного стилю. Завданням публіцистичного стилю є, зокрема, формування громадської думки, переконування читача або слухача в правоті однієї чи іншої інтерпретації подій.

Позивач вважає, що вищевказана поширена інформація у цілому не є нейтральною, не відповідає дійсності, є недостовірною і негативною, такою, що принижує ділову репутацію позивача в громадській думці чи думці окремих громадян з точки зору додержання законів, дискредитує його. При цьому поширення інформації про недобросовісність керівника юридичної особи неминуче зачіпає інтереси самої юридичної особи, в даному випадку ? позивача.

Ухвалою суду від 09.12.2021 даний позов залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви, - десять днів з дня вручення цієї ухвали. Її ТОВ СП "НІБУЛОН" отримано 17.12.2021, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Від ТОВ СП "НІБУЛОН" за заявою, зареєстрованою в Господарському суді Миколаївської області 28.12.2021 за №19513/21, надійшли відомості з урахуванням вимог, викладених в ухвалі судді.

У відповідності до господарського процесуального законодавства, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, установлений судом, вона вважається поданою в день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу (ч.ч. 1-3 ст. 174 ГПК України).

Ураховуючи викладене, суд визнає, що недоліки позовної заяви позивач усунув у встановлений строк, тому позовна заява підлягає прийняттю до розгляду.

Разом з тим судом враховується, що постановою Кабінету Міністрів України на всій території України встановлено карантин.

Ураховуючи наведене, та з метою забезпечення законних прав та інтересів сторін, повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, а також з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, з метою надання можливості учасникам справи скористатись своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, враховуючи завдання господарського судочинства, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання, і розглянути вказану справу у "розумний строк", згідно ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, поза межами встановленого ст. 177 Господарського процесуального кодексу України строку.

Керуючись ст.ст. 174, 176, 234 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 24.02.2022 о 10 год. 00 хв.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Миколаїв, Будинок Рад, вул. Адміральська, 22, поверх 9, зал засідань № 929.

4. Провести розгляд справи поза межами встановленого ст. 177 ГПК України строку у розумний строк, тривалість якого обумовлюється запровадженням в Україні карантину через спалах у світі короновірусу "COVID-19".

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов, оформленого згідно вимог ст. 165 ГПК України, - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив, з урахуванням вимог ст. 166 ГПК України, - десять днів з моменту отримання відзиву на позов.

7. Встановити відповідачу строк для подання заперечень, з урахуванням вимог ст. 167 ГПК України, - десять днів з моменту отримання відповіді на відзив.

8. Суд зауважує, що до відзиву, відповіді на відзив або заперечень, у відповідності до ст.ст. 165-167 ГПК України, мають бути додані, зокрема, документи, що підтверджують надіслання (надання) таких документів та доданих до них доказів іншим учасникам справи.

9. Звернути увагу сторін на те, що заяви і клопотання по справі необхідно оформлювати згідно вимог ст. 170 ГПК України і надавати їх судові лише у письмовій формі та завчасно до судових засідань (підготовчих або слухання по суті).

10. Явка учасників справи в судове засідання не є обов`язковою.

11. Запропонувати учасникам справи подати клопотання про розгляд справи за відсутності представників учасників справи № 915/1429/21, за наявними у ній матеріалами або клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, в зв`язку зі встановленням на усій території України карантину відповідно до постанови Кабінету Міністрів України.

12. Повідомити учасників справи про можливість подати процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі, з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

13. Суд звертає увагу сторін на те, що у зв`язку з критичною ситуацією, що склалась із фінансовим забезпеченням діяльності судів у 2021 році, зокрема в частині відсутності асигнувань на оплату послуг з відправки поштової кореспонденції, враховуючи рекомендації ДСА України викладені у листі від 19.11.2020 вих. № 15-211163/20, суд рекомендує сторонам надіслати разом з першою заявою по суті заяву про надсилання їм процесуальних документів на електронну пошту для забезпечення належного обміну процесуальними документами та (або) заяву про повідомлення щодо часу та місця розгляду справи шляхом направлення SMS-повідомлення.

Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб- порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://mk.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, проте заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.М.Коваль.

Дата ухвалення рішення10.01.2022
Оприлюднено27.01.2022
Номер документу102731940
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист ділової репутації

Судовий реєстр по справі —915/1429/21

Ухвала від 12.09.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Постанова від 17.02.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 19.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 10.01.2022

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 24.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 09.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 02.12.2021

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Давченко Т.М.

Постанова від 17.11.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Діброва Г.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні