Ухвала
від 18.01.2022 по справі 923/1359/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

18 січня 2022 року Справа № 923/1359/21

Господарський суд Херсонської області у складі судді Сулімовської М. Б. , за участю секретаря судового засідання Мальцевої О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОЛФІ-УКРАЇНА", м.Дніпро

до відповідача: Приватне підприємство "Виробнича комерційна фірма "КВАНТ-ЮГ", м.Херсон

про стягнення 283761,35 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: Горець О.А., адвокат, ордер серія АЕ №1095475 від 01.10.2021

від відповідача: Дудченко Ю.М., директор, рішення засновника від 02.03.2017, наказ №1-К від 02.03.2017

в с т а н о в и в:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ДОЛФІ-УКРАЇНА", м.Дніпро звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовом до відповідача Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "КВАНТ-ЮГ", м.Херсон про стягнення заборгованості в сумі 283761,35 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем умов Договору поставки №19/ХН від 06.04.2021 в частині оплати отриманого товару.

Ухвалою від 17.11.2021 позовну заяву прийнято до розгляду, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

09.12.2021 відповідачем подано відзив на позовну заяву.

Ухвалою від 10.12.2021, з метою повного та всебічного розгляду справи, на 18.01.2022 призначено судове засідання із викликом представників учасників провадження та зобов`язанням останніх надати на огляд суду оригінали укладеного між сторонами договору, примірники яких знаходяться у кожної сторони правочину.

10.01.2022 позивачем подано клопотання про зменшення позовних вимог.

12.01.2022 позивачем подано заяву про зміну підстав позову.

В судове засідання з`явились представники сторін.

Представник ТОВ "ДОЛФІ-УКРАЇНА" взяла участь в судовому засіданні в режимі відеконференції.

Господарським судом розглянуто подані позивачем заяви та встановлено наступне.

Що стосується клопотання про зменшення позовних вимог.

Так позивач Товариство з обмеженою відповідальністю "ДОЛФІ-УКРАЇНА", м.Дніпро звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовом до відповідача Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "КВАНТ-ЮГ", м.Херсон про стягнення заборгованості в сумі 283761,35 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконання відповідачем умов Договору поставки №19/ХН від 06.04.2021 в частині оплати отриманого товару.

Ухвалою від 17.11.2021 позовну заяву прийнято до розгляду.

15.11.2021 від позивача надійшло клопотання про уточнення позовних вимог, відповідно до якого останній просить стягнути з відповідача 220340,40 грн. заборгованості, а саме 200277,50 грн. основного боргу, 12966,02 грн. 30% річних, 7096,88 грн. пені.

Ухвалою від 18.11.2021 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "ДОЛФІ-УКРАЇНА" від 11.11.2021 про уточнення позовних вимог прийнято до розгляду, постановлено здійснювати подальший розгляд справи з урахуванням клопотання про уточнення позовних вимог.

10.01.2022 від позивача надійшло клопотання про зменшення позовних вимог, відповідно до якого останній, з посиланням на приписи п.2 ч.2 ст.46 ГПК України, просить закрити провадження в частині вимог в сумі 200277,50 грн. та повернути судовий збір, зменшити розмір позовних вимог та вважати їх наступними - стягнути з Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "КВАНТ-ЮГ" витрати по оплаті судового збору, витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 4800,00 грн. та 3000,00 грн. в якості відшкодування гонорару успіху.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 46 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до усталеної судової практики, під зменшенням розміру позовних вимог слід розуміти відповідно зменшення кількісних показників за тією ж самою вимогою, яку було заявлено в позовній заяві. Зменшено може бути лише розмір вимог майнового характеру.

Звертаючись до суду з означеним клопотанням позивач, крім іншого, просить закрити провадження в частині вимог в сумі 200277,50 грн.

При цьому, питання закриття провадження у справі врегульовано приписами ст.231 ГПК України.

Так відповідно до ч.1 ст.231 ГПК України, господарський суд закриває провадження у справі, якщо:

1) спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства;

2) відсутній предмет спору;

3) суд встановить обставини, які є підставою для відмови у відкритті провадження у справі відповідно до пунктів 2, 4, 5 частини першої статті 175 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною другою статті 175 цього Кодексу;

4) позивач відмовився від позову і відмову прийнято судом;

5) після відкриття провадження у справі між сторонами укладено угоду про передачу спору на вирішення до міжнародного комерційного арбітражу або третейського суду, якщо тільки суд не визнає, що така угода є недійсною, втратила чинність або не може бути виконана;

6) настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва;

7) сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Водночас, позивачем не вказано, з яких підстав він просить закрити провадження у справі в частині вимог в сумі 200277,50 грн.

В судовому засіданні представник позивача зазначила, що позивач відмовляється від вимог в цій частині.

У зв`язку з наведеним суд зауважує, що волевиявлення позивача щодо відмови від позову має бути оформлено у письмовій заяві, підписаній уповноваженою на то особою.

Також, визначаючи решту позовних вимог позивач просить стягнути з відповідача судовий збір, витрати на професійну правничу допомогу та відшкодування гонорару успіху.

Позов у господарському процесі - це письмово оформлена і адресована суду письмова вимога, що складається з вимоги процесуального характеру та вимоги матеріального характеру (захистити невизнане, оспорюване чи порушене право). А предмет позову - це матеріальний зміст цієї вимоги.

Таким чином, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняте судове рішення. Цей матеріальний зміст позовних вимог позивача проявляється в матеріально-правовій заінтересованості - отримати певне матеріальне благо.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Однак, зменшуючи позовні вимоги позивач просить суд стягнути з відповідача лише судові витрати. Вимог щодо стягнення заявлених позовних вимог в сумі 12966,02 грн. 30% річних, 7096,88 грн. пені заява не містить.

За наведеного суд констатує, що заява ТОВ "ДОЛФІ-УКРАЇНА" про зменшення позовних вимог викладена некоректно, не відповідає наведеним приписам Господарського процесуального кодексу України, за наведених обставин, суд приходить до висновку про відсутність підстав для прийняття заяви про зменшення позовних вимог від 06.01.2022 до розгляду.

Розглянувши заяву про зміну підстав позову, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.3 ст.46 ГПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача.

Слід зазначити, що правові підстави позову - це зазначена у позовній заяві нормативно-правова кваліфікація обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги.

Отже, зміна предмета позову означає зміну матеріальної вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову - це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається, оскільки у разі одночасної зміни предмета та підстав позову фактично виникає нова матеріально-правова вимога позивача, яка обґрунтовується іншими обставинами, що за своєю суттю є новим позовом.

Не вважаються зміною підстав позову доповнення його новими обставинами при збереженні в ньому первісних обставин та зміна посилання на норми матеріального чи процесуального права.

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду по справі 910/18389/20.

В даному випадку із поданої позивачем заяви вбачається, що позивачем заявлено нові обставини, якими позивач обґрунтовує свої позовні вимоги, що свідчить про зміну підстав даного позову.

Враховуючи вищенаведене та те, що позивачем було подано заяву про зміну підстав позову з дотриманням встановленого приписами ст.46 ГПК України строку, суд дійшов висновку про прийняття заяви позивача до розгляду.

При цьому суд звертає увагу, що прохальна частина заяви фактично відтворює прохальну частину заяви про зменшення позовних вимог і також викладена некоректно.

Позивачу слід визначитись щодо підстав закриття провадження у справі в частині вимог в сумі 200277,50 грн. та решти заявлених до стягнення вимог (12966,02 грн. 30% річних, 7096,88 грн. пені).

У зв`язку із прийняттям до розгляду заяви позивача про зміну підстав позову, з метою дотримання процесуальних прав учасників провадження, суд дійшов висновку про відкладення судового засідання.

Керуючись ст.ст.46, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в:

1. Відмовити ТОВ "ДОЛФІ-УКРАЇНА" у прийнятті заяви про зменшення позовних вимог від 06.01.2022 (вх.№53/22 від 10.01.2022).

2. Заяву ТОВ "ДОЛФІ-УКРАЇНА" про зміну підстав позову прийняти до розгляду та подальший розгляд справи здійснювати з її урахуванням.

3. Запропонувати відповідачу протягом десяти днів з дня отримання ухвали суду подати відзив на заяву про зміну підстав позову.

4. Запропонувати позивачу протягом п`яти днів з дня отримання відзиву подати відповідь на відзив.

5. Запропонувати відповідачу протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення.

6. Розгляд справи відкласти.

7 Призначити розгляд справи на 08.02.22 о 12:00 за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань № 318.

8. Ухвалу направити учасникам провадження.

Ухвала суду набрала законної сили 18.01.2021, оскарженню не підлягає.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.01.2022
Оприлюднено27.01.2022
Номер документу102747420
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1359/21

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Нікітенко С.В.

Ухвала від 17.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 18.01.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 13.01.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 18.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 17.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 25.10.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні