Ухвала
від 26.01.2022 по справі 377/768/21
СЛАВУТИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа №377/768/21

Провадження №2/377/44/22

26 січня 2022 року суддя Славутицького міського суду Малишенко Т.О., розглянувши заяву судді Малишенко Т.О., про самовідвід -

У С Т А Н О В И В :

09.12.2021 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Дитячої школи мистецтв м. Славутич в особі директора Варицької Тетяни Петрівни, третя особа - Відділ культури, національностей та релігій Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області - про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення від роботи.

Ухвалою Славутицького міського суду від 13.12.2021 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Ухвалою суду 24.01.2022 року призначено розгляд справи у судовому засіданні на 17.02.2022 року.

26.01.2022 року подана заява про самовідвід судді по даній справі на підставі п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України. Із змісту заяви вбачається, що відповідачем у справі є Дитяча школа мистецтв м. Славутич в особі директора Варицької Тетяни Петрівни, школи ученицею якої є дочка судді.

Заява про самовідвід підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.36 ЦПК України, суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо, зокрема, є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Згідно з ч.1 ст.39 ЦПК України, з підстав, зазначених у статтях 36 , 37 і 38 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов`язані заявити самовідвід.

Відповідно до ч. ч. 1-2 ст. 40 ЦПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Як вбачається з ч.9 ст.40 ЦПК України, питання про самовідвід судді вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу.

Пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод передбачено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Як вбачається з рішення Європейського суду з прав людини від 09.11.2006 року у справі Білуха проти України (заява № 33949/02), відповідно до усталеної практики Суду наявність безсторонності відповідно до п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями. Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі. Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь-яких сумнівів у його безсторонності. У кожній окремій справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду. Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного.

Згідно зі статтею 15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов`язком судді. Суддя має право заявити самовідвід у випадках, передбачених процесуальним законодавством, у разі наявності упередженості щодо одного з учасників процесу, а також у випадку, якщо судді з його власних джерел стали відомі докази чи факти, які можуть вплинути на результат розгляду справи. Суддя не повинен зловживати правом на самовідвід. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи у разі неможливості ухвалення ним об`єктивного рішення у справі.

Відповідно до п. 2.5. Бангалорських принципів поведінки судді суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об`єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді.

Врахувавши зазначені рекомендації, та обставини самовідводу, які викладені у заяві судді, заява судді Малишенко Т.О., про самовідвід з підстав, передбачених ст. 36 ЦПК України , з метою забезпечення права сторін на справедливий суд, уникнення сумніву щодо неупередженості судді під час проведення судового розгляду та вирішення даної справи, приходжу до переконання, що суддя обґрунтовано заявила собі самовідвід і заява про самовідвід підлягає до задоволення.

Керуючись ст. ст. 36 , 39 , 40 ЦПК України , суд,-

У Х В А Л И В :

Задовольнити заяву судді Малишенко Т.О., про самовідвід по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Дитячої школи мистецтв м. Славутич в особі директора Варицької Тетяни Петрівни, третя особа - Відділ культури, національностей та релігій Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області - про визнання протиправним та скасування наказу про відсторонення від роботи.

Справу спрямувати до керівника апарату суду для визначення іншого судді в порядку повторного автоматизованого розподілу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту ухвалення.

Суддя Т. О. Малишенко

Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено27.01.2022
Номер документу102756252
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —377/768/21

Рішення від 20.04.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 28.01.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Теремецька Н. Ф.

Ухвала від 27.01.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Бабич Н. С.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Славутицький міський суд Київської області

Малишенко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні