Вирок
від 26.01.2022 по справі 610/570/21
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В И Р О К

Іменем України

єдиний унікальний № 610/570/21

провадження № 1-кп/610/57/2022

м. Балаклія 26.01.2022 року

Балаклійський районний суд Харківської області у складі:

головуючого: ОСОБА_1

за участі

прокурорів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

потерпілих: представника Управління соціального захисту населення за довіреністю ОСОБА_4 , представника Головного управління Пенсійного фонду України в Харківській області за довіреністю ОСОБА_5 ,

обвинуваченої: ОСОБА_6 ,

захисника: ОСОБА_7 ,

секретарів: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судуоб`єднане кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; уродженки: с. Асіївка Балаклійського району Харківської області, зареєстрованої і проживаючої: АДРЕСА_1 ; громадянки України; з професійно-технічною освітою; офіційно не працевлаштованої; не заміжньої, має на утриманні 4-х малолітніх дітей; рнокпп НОМЕР_1 ; раніше не судимої,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 190; ч. 3 ст. 191; ч. 1, 3, 4 ст. 358 КК України,

в с т а н о в и в:

Наказом (розпорядженням) директора філії Харківської дирекції АТ «Укрпошта» ОСОБА_6 призначена шляхом переведення на посаду листоноші 3 класу відділення поштового зв`язку Асіївка (далі ВПЗ) Центру поштового зв`язку № 2 (далі ЦПЗ) Харківської дирекції (далі - Філія) Акціонерного товариства «Укрпошта» (далі Товариство).

Відповідно до Посадової інструкції листоноші відділення поштового зв`язку Асіївка, затвердженого 01.10.2019 року начальником ЦПЗ № 2 Харківської дирекції АТ «Укрпошта», з якою ОСОБА_6 03.12.2019 року була ознайомлена, листоноша серед іншого, зобов`язана забезпечувати повноту та достовірність складених документів, їх відповідність внутрішнім стандартам Товариства, вчасне надання безпосередньому керівнику та за належністю, дотримуватись порядку обліку, зберігання, використання та знищення відомостей, документів, справ, видань, що містять службову та іншу конфіденційну інформацію чи анкетні дані, зберігати поштові відправлення, інші товарно-матеріальні цінності, грошову готівку, виплатні та робочі документи, здійснювати доставку та виплату пенсій і соціальної допомоги за виплатними документами, відповідно до встановлених правил та у визначені терміни, приймання передплати на періодичні друковані видання, приймання платежів.

Згідно договору про повну індивідуальну матеріальну відповідальність від 10.07.2019р., ОСОБА_6 , виконуючи роботу відповідно до вищевказаної посадової інструкції, безпосередньо пов`язану із збереженням, обробкою, оформленням грошей, приймає на себе повну матеріальну відповідальність за не забезпечення охорони переданих їй матеріальних цінностей, які передані їй адміністрацією і в зв`язку з цим зобов`язується: дбайливо відноситися до матеріальних цінностей і грошей, які передані для охорони та інших цілей і вживати заходи до запобігання шкоді; своєчасно повідомляти адміністрацію про всі обставини, які загрожують охороні цінностей; вести облік, складати та надавати у встановленому порядку звіти про рух та залишки матеріальних цінностей, якій передані їй.

Тобто, листоноша ОСОБА_6 була матеріально-відповідальною особою, в обов`язки якої входить збереження ввірених їй товаро-матеріальних цінностей, наділена правомочністю здійснювати доставку та виплату пенсій і соціальної допомоги за виплатними документами за рахунок ввірених їй на ці цілі грошових коштів, зобов`язана забезпечувати повноту та достовірність складених документів.

I 28 січня 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , у якості оплати комунальних послуг, а саме плати за розподіл (доставку) природного газу за січень-лютий 2020 року, отримала від ОСОБА_10 грошові кошти у сумі 334 гривні, що оформила квитанцією № 33/10, поставивши відмітку про оплату у вигляді підпису, відтиску печатки відділення поштового зв`язку та вказаної суми. Діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення за рахунок чужого майна, зловживаючи довірою ОСОБА_10 , не маючи намiру виконувати домовленість між ними з приводу здійснення оплати за комунальні послуги у виді плати за розподіл (доставку) природного газу заволоділа вказаними грошовими коштами.

II 28 січня 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , у якості оплати комунальних послуг, а саме плати за розподіл (доставку) природного газу за січень-лютий 2020 року, отримала від ОСОБА_11 грошові кошти у сумі 529 гривень, що оформила квитанцією № 37/1, поставивши відмітку про оплату у вигляді підпису, відтиску печатки відділення поштового зв`язку та вказаної суми. Діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення за рахунок чужого майна, зловживаючи довірою ОСОБА_11 , не маючи намiру виконувати домовленість між ними з приводу здійснення оплати за комунальні послуги у виді плати за розподіл (доставку) природного газу повторно заволоділа вказаними грошовими коштами.

III 28 січня 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , у якості оплати комунальних послуг, а саме плати за розподіл (доставку) природного газу за січень-лютий 2020 року, отримала від ОСОБА_12 грошові кошти у сумі 397 гривень, що оформила квитанцією № 37/4, поставивши відмітку про оплату у вигляді підпису, відтиску печатки відділення поштового зв`язку та вказаної суми. Діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення за рахунок чужого майна, зловживаючи довірою ОСОБА_12 , не маючи намiру виконувати домовленість між ними з приводу здійснення оплати за комунальні послуги у виді плати за розподіл (доставку) природного газу повторно заволоділа вказаними грошовими коштами.

IV 8 лютого 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , у якості оплати комунальних послуг, а саме плати за розподіл (доставку) природного газу за січень-лютий 2020 року, отримала від ОСОБА_13 грошові кошти у сумі 303 гривні 50 копійок, що оформила квитанцією № 37/11, поставивши відмітку про оплату у вигляді підпису, відтиску печатки відділення поштового зв`язку та вказаної суми. Діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення за рахунок чужого майна, зловживаючи довірою ОСОБА_13 , не маючи намiру виконувати домовленість між ними з приводу здійснення оплати за комунальні послуги у виді плати за розподіл (доставку) природного газу повторно заволоділа вказаними грошовими коштами.

V 5 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт у відділенні поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта» за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, відомість № 4/6301 на виплату субсидій форми В1-м від 05.04.2020р. та грошові кошти у виді соціальної допомоги в сумі 2959 грн. 69 коп., що призначалась для виплати, серед інших і ОСОБА_14 в сумі 902 грн. 44 коп. та належали Управлінню соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, однак виплату останніх не провела, а кошти соціальної допомоги в сумі 902 грн. 44 коп., що були їй ввірені, повторно привласнила, витративши їх на власні потреби, при цьому підробивши підпис отримувача про отримання субсидії у грошовій готівковій формі від імені ОСОБА_14 , чим завдала майнову шкоду Управлінню соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, як розпоряднику вказаних коштів державного бюджету, на вищевказану суму.

VI 5 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримавши під звіт відомість № 4/6301 на виплату субсидій форми В1-м від 05.04.2020р., яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, та грошові кошти у виді вказаної соціальної допомоги, що призначалась для виплати, серед інших і ОСОБА_14 в сумі 902 грн. 44 коп., не ставлячи до відома останню, підробила підпис від її імені в рядку «підпис одержувача» у вказаній відомості, тим самим підробила вказаний офіційний документ з метою його подачі, як звіт про виконану роботу та підтвердження отримання ОСОБА_14 грошових коштів.

VI I 5 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, передала для звіту адміністрації відділення поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», яка знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, раніше підроблену нею відомість № 4/6301 про виплату субсидій форми В1-м від 05.04.2020р., яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, в якому містилась неправдива інформація про отримання ОСОБА_14 коштів соціальної допомоги в сумі 902 грн. 44 коп. та був наявний підроблений підпис від її імені, тим самим використала завідомо підроблений документ.

VIII 12 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене,отримала підзвіт увідділенні поштовогозв`язку«Асіївка» Центрупоштового зв`язку№ 2Харківської дирекціїАкціонерного товариства«Укрпошта»,який знаходитьсяза адресою:Харківська область,Балаклійський район,с.Асіївка,вул.Центральна,буд.7відомість заформою В1-мтипу 98№14/6301«на виплатусубсидій угрошовій готівковійформі» від12.04.2020р.,а такожгрошові коштив сумі3339грн 74коп.призначених длявиплат,серед інших ОСОБА_15 всумі 768грн.06коп.та ОСОБА_16 в сумі1708грн 65коп.та належалиУправлінню соціальногозахисту населенняБалаклійської районноїдержавної адміністраціїХарківської області,однак доставкута виплатувказаних коштівостання непровела,а коштисоціальної допомогина виплатусубсидій угрошовій форміна загальнусуму 2476грн 71 коп., що були їй ввірені, повторно привласнила, витративши їх на власні потреби, при цьому підробивши підписи отримувачів грошових коштів на виплату субсидій від імені ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , чим завдала майнову шкоду Управлінню соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, як розпоряднику вказаних коштів державного бюджету, на вищевказану суму.

IX 12 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримавши під звіт відомість № 14/6301 на виплату субсидій форми В1-м від 12.04.2020р., яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, та грошові кошти у виді вказаної соціальної допомоги, що призначалась для виплати, серед інших і ОСОБА_15 та ОСОБА_16 на загальну суму 2476 грн 71 коп., не ставлячи до відома останніх підробила підпис від їх імені в рядках «підпис одержувача» напроти анкетних даних останніх у відомості про отримання ОСОБА_15 та ОСОБА_16 коштів соціальної допомоги на вищевказану суму, тим самим повторно підробила вказаний офіційний документ з метою подачі, як звіт про виконану роботу та підтвердження отримання останніми грошових коштів.

X 12 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, передала для звіту адміністрації відділення поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», яка знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, раніше підроблену нею відомість форми В1-м типу 98 № 14/6301 на виплату субсидій від 12.04.2020р., яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, в якому містилась неправдива інформація про отримання ОСОБА_15 та ОСОБА_16 коштів соціальної допомоги в загальній сумі 2476 грн 71 коп. та були наявні підроблені підписи від їх імені, тим самим використала завідомо підроблений документ.

XI 24 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт у відділенні поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», який знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7 відомість за формою В1-м № 30/6301 «на виплату субсидій у грошовій готівковій формі» від 24.04.2020р., а також грошові кошти в сумі 2896 грн. 63 коп., призначених для виплат ОСОБА_17 в сумі 1304 грн 56 коп., ОСОБА_18 в сумі 1022 грн. 32 коп. та ОСОБА_19 в сумі 569 грн. 75 коп. та належали Управлінню соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, однак доставку та виплату вказаних коштів остання не провела, а кошти соціальної допомоги на виплату субсидій у грошовій формі на загальну суму 2896 грн 63 коп., що були їй ввірені, повторно привласнила, витративши їх на власні потреби, при цьому підробивши підписи отримувачів грошових коштів на виплату субсидій від імені ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 , чим завдала майнову шкоду Управлінню соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області, як розпоряднику вказаних коштів державного бюджету, на вищевказану суму.

XII 24 квітня 2020 року, точного часу не встановлено,за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт відомість № 30/6301 на виплату субсидій форми В1-м від 24.04.2020р., яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, та грошові кошти у виді вказаної соціальної допомоги, що призначалась для виплати ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 на загальну суму 2896 грн 63 коп., не ставлячи до відома останніх, підробила підписи від їх імені в рядках «підпис одержувача» напроти їх анкетних даних у відомості про отримання останніми коштів соціальної допомоги на вищевказану суму, тим самим повторно підробила вказаний офіційний документ з метою подачі, як звіт про виконану роботу та підтвердження отримання останніми грошових коштів.

XIII 24 квітня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, передала для звіту адміністрації відділення поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», яка знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, раніше підроблену нею відомість форми В1-м № 30/6301 від 24.04.2020р. «на виплату субсидій у грошовій готівковій формі», яка є офіційним документом та видана Управлінням соціального захисту населення Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області і яка надає право на отримання субсидій, в якому містилась неправдива інформація про отримання ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та ОСОБА_19 коштів соціальної допомоги в загальній сумі 2896 грн. 63 коп. вищевказаних коштів та були наявні підроблені підписи від їх імені, тим самим використала завідомо підроблений документ.

XIV 7 травня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт у відділенні поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», який знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, відомість поштового грошового переказу Ф.122 № 1/1932, та грошові кошти у виді пенсії в сумі 5 126 грн. 97 коп. на ім`я ОСОБА_20 для доставки адресату та які належали Головному управлінню Пенсійного Фонду України в Харківській області, однак доставку та виплату вказаних коштів ОСОБА_6 не провела, а кошти грошового переказу в сумі 5 126 грн. 97 коп., що були їй ввірені, повторно привласнила, витративши їх на власні потреби, при цьому підробивши підпис отримувача про отримання переказу на ім`я ОСОБА_20 , чим завдала майнової шкоди Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області на вищевказану суму.

XV 7 травня 2020 року, точного часу не встановлено,за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримавши під звіт відомість поштового грошового переказу Ф.122 № 1/1932, яка є офіційним документом та видана Головним управлінням Пенсійного Фонду України в Харківській області і яка надає право на отримання пенсії, та грошові кошти у виді вказаного переказу, що призначався для виплати ОСОБА_20 в сумі 5 126 грн. 97 коп., не ставлячи до відома останнього, підробила підпис від його імені в рядку «переказ одержав та письмове повідомлення одержав» у вказаній відомості, тим самим повторно підробила вказаний офіційний документ з метою його подачі, як звіт про виконану роботу та підтвердження отримання ОСОБА_20 грошових коштів.

XVI 7 травня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, передала для звіту адміністрації відділення поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», яка знаходиться за адресою Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, раніше підроблену нею відомість поштового грошового переказу Ф.122 № 1/1932, яка є офіційним документом та видана Головним управлінням Пенсійного Фонду України в Харківській області і яка надає право на отримання пенсії, в якій містилась неправдива інформація про отримання ОСОБА_20 коштів грошового переказу (пенсії) в сумі 5 126 грн. 97 коп. та був наявний підроблений підпис від імені ОСОБА_20 , тим самим використала завідомо підроблений документ.

XVII 24 травня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт у відділенні поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв`язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», який знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7 відомість за формою В1-м № 61/20505 «на виплату пенсій та соціальних допомог за травень 2020 року» від 24.05.2020р., а також грошові кошти в сумі 26054 грн. 79 коп., призначених для виплат, серед інших ОСОБА_15 в сумі 2190 грн. 82 коп., ОСОБА_17 в сумі 1770 грн. 20 коп., ОСОБА_21 в сумі 4595 грн. 63 коп. та ОСОБА_19 в сумі 3534 грн. 25 коп. грн. та належали Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області, однак доставку та виплату вказаних коштів остання не провела, а кошти на виплату пенсій та соціальних допомог за травень 2020 року у грошовій формі в загальній сумі 12090 грн. 90 коп., що були їй ввірені, повторно привласнила, витративши їх на власні потреби, при цьому підробивши підписи отримувачів грошових коштів на виплату пенсії від імені ОСОБА_17 , ОСОБА_19 , ОСОБА_15 та ОСОБА_21 , чим заподіяла майнову шкоду Головному управлінню Пенсійного фонду України в Харківській області на вищевказану суму.

XVIII 24 травня 2020 року, точного часу не встановлено,за адресою: АДРЕСА_2 , на робочому місці, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, отримала під звіт відомість № 61/20505 від 24.05.2020р. на виплату пенсій та соціальних допомог за травень 2020 року, яка є офіційним документом та видана Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області і яка надає право на отримання вказаних виплат, та грошові кошти у виді пенсії, що призначалась для виплат, серед інших і ОСОБА_17 , ОСОБА_19 , ОСОБА_15 та ОСОБА_21 на загальну суму 12090 грн. 90 коп., не ставлячи до відома останніх, підробила підписи від їх імені в рядках «підпис одержувача» напроти їх анкетних даних у вказаній відомості, тим самим повторно підробила вказаний офіційний документ з метою подачі, як звіт про виконану роботу та підтвердження отримання останніми грошових коштів.

XIX 24 травня 2020 року, точного часу не встановлено, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливого мотиву і мети збагачення шляхом привласнення чужого майна, яке було їй ввірене, передала для звіту адміністрації відділення поштового зв`язку «Асіївка» Центру поштового зв 'язку № 2 Харківської дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», яка знаходиться за адресою: Харківська область, Балаклійський район, с. Асіївка, вул. Центральна, буд. 7, раніше підроблену нею відомість форми В1-м № 61/20505 від 24.05.2020р. на виплату пенсій та соціальних допомог за травень 2020 року, яка є офіційним документом та видана Головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області і яка надає право на отримання вказаних виплат, в якій містилась неправдива інформація про отримання ОСОБА_17 , ОСОБА_19 , ОСОБА_21 та ОСОБА_15 пенсій в загальній сумі 12090 грн. 90 коп. та були наявні підроблені підписи від імені останніх, тим самим використала завідомо підроблений документ.

Обвинувачена у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень винуватою себе визнала повністю і підтвердила факт їх вчинення при обставинах, викладених у даному вироку.

Під час допиту пояснила, що з літа 2019 року працювала листоношою. Люди передавали їй гроші для оплати комунальних послуг, а вона їх привласнювала. Людям видавала квитанції, а гроші до поштового відділення не здавала. Також видавала пенсії та соціальні виплати. Начальник відділення видає відомості на видачу, де вона розписувалася замість людей, гроші привласнювала, а відомості здавала до відділення.

На такі вчинки пішла внаслідок перебування у скрутному майновому стані. Вона проживає у орендованому безоплатно житловому будинку з матір`ю-пенсіонером, чотирма неповнолітніми дітьми, є матір`ю-одиначкою, від батьків дітей матеріальної допомоги на їх утримання не отримує. Заробітну плату отримувала у розмірі 2100 гривень, що відповідає 0,5 ставки, ще й інші села в окрузі фізично не можливо обслуговувати. Від держави отримувала допомогу на дитину віком до 6 років у розмірі 1700 гривень на місяць. Субсидій та пільг на оплату комунальних послуг та опалення не отримувала. Оплата за опалення будинку в опалювальний сезон виходила порядку 4000 гривень на місяць. Виникала заборгованість з оплати комунальних послуг, оскільки могла оплачувати їх лише наполовину. За оренду земельної ділянки 3,5 га у рік отримувала 9000 гривень.

Планувала повернути гроші за рахунок отримання орендної плати. Їй видали гроші за оренду земельної ділянки за 2 роки наперед, майнову шкоду усім потерпілим відшкодувала, вибачилася перед ними.

Потерпілі просили судовий розгляд провести за їхньої відсутності, надали згоду на скорочений судовий розгляд (а.с. 32, 38, 103, 106-109, 174, 176, 178, 180).

Виконавши вимоги ч. 3 ст. 349 КПК України, за клопотанням учасників судового провадження суд визнав недоцільним дослідження доказів на підтвердження події інкримінованих кримінальних правопорушень, винуватості обвинуваченої у їх вчиненні.

Суд кваліфікує дії обвинуваченої за:

ч. 1 ст. 190 КК України, як

заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство) (епізод I),

ч. 2 ст. 190 КК України, як

заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене повторно (епізоди II,III, IV),

ч. 3 ст. 191 КК України, як

привласнення чужого майна, яке було ввірене

особі, вчинене повторно (епізоди V, VIII, XI, XIV,

XVII),

ч. 1 ст. 358 КК України, як

підроблення офіційного документа, який видається та посвідчується підприємством, чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем (епізод VI),

ч. 3 ст. 358 КК України, як

підроблення офіційного документа, який видається

та посвідчується підприємством, чи іншою особою,

яка має право видавати чи посвідчувати такі

документи, і який надає права або звільняє від

обов`язків, з метою використання його

підроблювачем, вчинене повторно (епізоди

IX, X II, XV, XVII),

ч. 4 ст. 358 КК України, як

використання завідомо підробленого документа

(епізоди VII, X, XIII, XVI, XIX).

Обвинувачена: раніше не судима; не перебуває на обліках в органі з питань пробації, нарколога, психіатра; за місцем проживання характеризується виключно позитивно; на цей час офіційно не працевлаштована; не заміжня, є багатодітною матір`ю-одиначкою, має на утриманні 4-х доньок 2009, 2013, 2015, 2016 років народження.

В суді винуватою себе у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень визнала, що свідчить про надання допомоги суду у встановленні обставин справи, щиро розкаялася, щиро жаліла з приводу цього та осуджувала свою поведінку, відшкодувала завдану шкоду, що на підставі ст. 66 КК України визнається пом`якшуючими покарання обставинами.

Відсутні обставини, що обтяжують покарання.

Визначаючи вид та розмір покарання суд також виходить з того, що: вчинені 5-ть епізодів тяжких злочинів і 14-ть епізодів кримінальних проступків.

Одночасно враховується притягнення до кримінальної відповідальності вперше, конструктивна процесуальна поведінка обвинуваченої в суді і сприяння кримінальному провадженню, її показання також покладені в основу обвинувачення, позиція потерпілих, які не наполягали на суворому покаранні і претензій до обвинуваченої не мають внаслідок повного, добровільного відшкодування завданої їм кримінальним правопорушенням майнової шкоди.

На основі засадзаконності,справедливості,обґрунтованості таіндивідуалізації покаранняйого, з урахуванням встановленої ч. 3 ст. 61 КК України неможливості застосування обмеження волі до жінок, які мають дітей віком до 14 років, необхідно призначити у мінімально можливих видах і розмірах санкцій, дійшовши висновку про можливість виправлення обвинуваченої без відбування цього покарання, при застосуванні ст. 75, 76 КК України - звільнення від відбування покарання з випробуванням, однак вже на перевищуючий мінімальний термін і покладанням обов`язків.

За сукупністю кримінальних правопорушень покарання можливо визначити шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, за правилами ч. 1 ст. 70 КК України, вважаючи саме таке покарання необхідним і достатнім в якості кари за скоєне, для виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень, а також не буде становити «особистий надмірний тягар для особи», адже відповідатиме справедливому балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи, будуть враховані інтереси усіх суб`єктів кримінально-правових відносин.

Питання про речові докази по справі суд вирішує відповідно до ч. 9 ст. 100 КПК України.

Процесуальні витрати, пов`язані з проведенням почеркознавчих експертиз, стягнути за правилами ст. 124 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 100, 124, 369-378 КПК України,

у х в а л и в:

1. ОСОБА_6 визнати винуватою у пред`явленому обвинуваченні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, 2 ст. 190; ч. 3 ст. 191; ч. 1, 3, 4 ст. 358 КК України, призначивши їй покарання за:

oч. 1 ст. 190 КК України 200 годин громадських робіт,

oч. 2 ст. 190 КК України 1 рік позбавлення волі,

oч. 3 ст. 191 КК України 3 роки позбавлення волі, з позбавленням на 1 рік права обіймати посади, пов'язані зі збереженнямматеріальних цінностей, матеріальною відповідальністю,

oч. 1 ст. 358 КК України штраф 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 гривень.

oч. 3 ст. 358 КК України 1 рік позбавлення волі,

oч. 4 ст. 358 КК України штраф 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 510 гривень.

2.На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_6 остаточне покарання 3 роки позбавлення волі, з позбавленням на 1 рік права обіймати посади, пов'язані зі збереженням матеріальних цінностей, матеріальною відповідальністю.

3.На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі звільнити, якщо вона протягом іспитового строку 2 роки не вчинить новий злочин і виконає покладені на неї обов`язки.

4.У відповідності до ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_6 : 1) періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

5.Початок строку відбування покарання обчислювати з моменту проголошення даного вироку, а саме з 26 січня 2022 року.

6.Речові докази: документи, які зберігаються в кримінальному провадження зберігати там же.

7.Процесуальні витрати в сумі 31055,50гривень стягнути з ОСОБА_6 на користь держави.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги, через Балаклійський районний суд Харківської області, протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Обвинувачений має право подати клопотання про помилування, ознайомитися з журналом судового засідання і подати на нього письмові зауваження.

Попередити про те, що у разі невиконання покладених на неї обов`язків або систематичного вчинення правопорушень, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про її небажання стати на шлях виправлення, вона може бути направлена для відбування призначеного покарання.

Головуючий ОСОБА_1

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.01.2022
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу102782412
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —610/570/21

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Васянович Г. М.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Вирок від 26.01.2022

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 14.09.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

Ухвала від 11.06.2021

Кримінальне

Балаклійський районний суд Харківської області

Стригуненко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні