Ухвала
від 21.01.2022 по справі 2-3243/11
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2-3243/11

Провадження № 6/761/299/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2022 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

головуючого судді: Савицького О.А.,

при секретарі: Горюк В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФК Форт , заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест Хаус , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі за позовом Відкритого акціонерного товариства Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ:

27.08.2021 р. на адресу суду надійшла заява ТОВ ФК Форт про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі № 2-3243/11 за позовом ВАТ КБ Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Свої вимоги представник заявника обґрунтовує тим, що 16.02.2011 р. Шевченківським районним судом м.Києва ухвалено рішення у цивільній справі № 2-3243/11 за позовом ВАТ КБ Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, яким даний позов задоволено. Вказане рішення набрало законної сили, за яким представнику стягувача ПАТ КБ Надра , яке є правонаступником ВАТ КБ Надра , було видано виконавчі листи. Ухвалою від 07.05.2021 р. задоволено заяву ТОВ ФК Інвест Хаус та замінено сторону стягувача у виконавчому проваджені з примусового виконання рішення від 16.02.2011 р. в цивільній справі № 2-3243/11, а саме ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТОВ ФК Інвест Хаус . Представник заявника зазначає, що 05.11.2020 р. між ТОВ ФК Інвест Хаус та ТОВ ФК Форт був укладений договір, за якими відступлено право вимоги за кредитними договорами та договорами забезпечення з врахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, а тому просить суд замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення суду від 16.02.2011 р. в цивільній справі № 2-3243/11, а саме ТОВ ФК Інвест Хаус на його правонаступника ТОВ ФК Форт .

Разом з тим, посилаючись на те, що запровадження процедури ліквідації ПАТ КБ Надра сприяло втраті оригіналів виконавчих листів, а також свідчить про те, що строк для пред`явлення їх до виконання пропущений з об`єктивних причин, представник заявника просить суд видати дублікати виконавчих листів та поновити строк для пред`явлення їх до виконання.

Заявник в судове засідання не з`явився, однак зі змісту поданої заяви вбачається, що останній у ній просив суд розглянути заяву за його відсутності.

Представник заінтересованої особи ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, однак через канцелярію суду подав письмову заяву, зі змісту якої вбачається, що останній проти заявлених вимог заперечив, просив суд відмовити у їх задоволенні та розглянути заяву за його відсутності.

Інші особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, своїх представників до суду не направили, про дату, час і місце судового розгляду повідомлялись належним чином у встановленому законом порядку, причин неявки не повідомили, а тому суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності вказаних осіб.

Дослідивши письмові докази, які містяться в матеріалах справи, суд вважає, що заява про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що 16.02.2011 р. Шевченківським районним судом м.Києва ухвалено рішення у цивільній справі № 2-3243/11 за позовом ВАТ КБ Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, яким даний позов задоволено, а саме стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 на користь ВАТ КБ Надра заборгованість за кредитним договором в сумі 27936,32 дол. США, що в еквіваленті складає 221420,46 грн., а також судові витрати по сплаті судового збору в сумі 1700,00 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в сумі 250,00 грн.

Вказане рішення набрало законної сили, за яким представнику ПАТ КБ Надра , яке є правонаступником ВАТ КБ Надра , 25.09.2013 р. було видано виконавчі листи, що підтверджується письмовою розпискою.

Ухвалою від 07.05.2021 р. задоволено заяву ТОВ ФК Інвест Хаус та замінено сторону стягувача у виконавчому проваджені з примусового виконання рішення від 16.02.2011 р. в цивільній справі № 2-3243/11, а саме ПАТ КБ Надра на його правонаступника ТОВ ФК Інвест Хаус .

05.11.2020 р. між ТОВ ФК Інвест Хаус та ТОВ ФК Форт укладено договір про відступлення прав вимоги, відповідно до якого відбулось відступлення прав вимоги за кредитними договорами та договорами забезпечення з врахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, у томі числі за кредитним договором № 221/П/74/2008-840, укладеним 28.05.2008 р. між ВАТ КБ Надра , правонаступником якого є ПАТ КБ Надра , та ОСОБА_1 , а також договорами забезпечення до нього.

При цьому, зазначений договір, за яким відбулось відступлення прав вимоги, в судовому порядку недійсним не визнавався та є чинним.

Таким чином, внаслідок укладення вказаного договору ТОВ ФК Форт стало правонаступником ТОВ ФК Інвест Хаус щодо вимог за кредитним договором № 221/П/74/2008-840 від 28.05.2008 р. та договорами забезпечення до нього.

Відповідно до ст.ст. 512, 514 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч.ч.1, 5 ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Відповідно до ч.5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження , у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи, що відповідно до вищевказаного договору право вимоги перейшло до ТОВ ФК Форт , що в свою чергу є підставою правонаступництва у виконавчому провадженні, суд вважає за необхідне замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення суду від 16.02.2011 р. в цивільній справі № 2-3243/11 за позовом ВАТ КБ Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, а саме ТОВ ФК Інвест Хаус на його правонаступника ТОВ ФК Форт .

Відповідно до ч.1 ст. 433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Аналогічне положення містить ч.6 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження , згідно якої стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Суди, при розгляді заяв про поновлення строку пред`явлення виконавчих листів до виконання мають детально досліджувати всі обставини, які вплинули на пропуск строків пред`явлення виконавчих документів до виконання і розглядати їх в сукупності шляхом встановлення відповідного причинно-наслідкового зв`язку.

З`ясування вказаних обставин відповідає правовій позиції Верховного Суду України, яка викладена у постанові від 20.01.2016 р. в справі № 6-711цс15.

Метою статті 433 ЦПК України про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання є захист інтересів добросовісного стягувача, який пропустив строк з поважних причин. Поважними можна вважати причини, які не залежали від волі стягувача.

Питання про поважність пропуску строків є оціночним. Поважність причин може залежати від таких обставин як поведінка заявника (бездіяльність або незаінтересованість в питаннях звернення судового рішення до виконання), інших осіб, обставин, які безпосередньо унеможливлюють можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом строк, які виникли об`єктивно, так і від чинників, що не пов`язані з людським фактором, що підтверджуються належними і допустимими засобами доказування.

Суд не може безпідставно поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання, оскільки це порушує гарантоване право на справедливий суд.

Звертаючись до суду в даною заявою, представник заявника, як на підставу для її задоволення в частині вимог про поновлення строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання, посилається на те, що цей строк пропущено з об`єктивних причин, зокрема через запровадження процедури ліквідації ПАТ КБ Надра .

Так, частина 2 статті 36 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб визначає, що на період тимчасової адміністрації усі структурні підрозділи, органи та посадові особи банку підпорядковуються у своїй діяльності Фонду та уповноваженій особі Фонду в межах повноважень, встановлених цим Законом та делегованих Фондом, і діють у визначених Фондом/уповноваженою особою Фонду межах та порядку.

Згідно з п.п.1, 8, 9 ч.2 ст. 37 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , Фонд безпосередньо або уповноважена особа Фонду у разі делегування їй повноважень має право, вчиняти будь-які дії та приймати рішення, що належали до повноважень органів управління і органів контролю банку; призначати проведення аудиторських перевірок та юридичних експертиз з питань діяльності банку за рахунок банку в межах кошторису витрат, затвердженого виконавчою дирекцією Фонду; приймати на роботу, звільняти з роботи чи переводити на іншу посаду будь-кого з керівників чи працівників банку, переглядати їх службові обов`язки, змінювати розмір оплат

Крім того, Фонд зобов`язаний забезпечити збереження активів та документації банку. Фонд вживає передбачені законодавством заходи щодо стягнення простроченої заборгованості позичальників та інших боржників банку (ч.ч.1, 6 ст. 38 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб ).

Відповідно до п.п.1, 4 ч.1 ст. 48 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , Фонд безпосередньо або шляхом делегування повноважень уповноваженій особі Фонду з дня початку процедури ліквідації банку здійснює такі повноваження: здійснює повноваження органів управління банку; вживає у встановленому законодавством порядку заходів до повернення дебіторської заборгованості банку, заборгованості позичальників перед банком та пошуку, виявлення, повернення (витребування) майна банку, що перебуває у третіх осіб.

Таким чином, спочатку службові особи ПАТ КБ Надра , потім уповноважена особа ФГВФО на тимчасову адміністрацію, а згодом на ліквідацію мали всі необхідні повноваження для належного контролю за судовими справами, пред`явленням виконавчих листів до виконання, а у подальшому й супроводжувати виконавчі провадження.

Тобто твердження про те, що у зв`язку із запровадженням процедури ліквідації та відсутністю належного контролю за судовими справами, ПАТ КБ Надра був позбавлений можливості здійснювати контроль у справі по даним боржникам є такими, що не відповідають обставинам справи.

З матеріалів справи вбачається, що виконавчі листи були отримані представником ПАТ КБ Надра 25.09.2013 р., при цьому у визначений в них строк, встановлений для пред`явлення їх до виконання, жодного разу до виконання не пред`являлись, що підтверджується витягами з АСВП від 18.08.2021 р.

06.05.2014 р. представник ПАТ КБ Надра звернувся до суду із заявою про поновлення строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання, за результатами розгляду якої судом постановлено ухвалу від 17.06.2014 р. про відмову в її задоволенні.

Ухвалою Апеляційного суду м.Києва від 10.09.2014 р. апеляційну скаргу ПАТ КБ Надра задоволено, ухвалу Шевченківського районного суду м.Києва від 17.06.2014 р. скасовано та постановлено нову ухвалу, якою заяву задоволено та поновлено строк для пред`явлення виконавчих листів до виконання.

Враховуючи, що даною ухвалою суду апеляційної інстанції стягувачу поновлювався строк для пред`явлення виконавчих листів до виконання, однак як вбачається з витягів із АСВП від 18.08.2021 р., що вказані виконавчі листи щодо боржників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до виконання у подальшому представником ПАТ КБ Надра також не пред`являлись, будь-які виконавчі провадження, де стягувачем є ПАТ КБ Надра , а боржниками - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , не відкривались.

Разом з тим, представником заявника не обґрунтовано, а судом не встановлено, що з часу отримання виконавчих листів, а також після поновлення строку для пред`явлення їх до виконання, стягувачем ПАТ КБ Надра вчинялись будь-які дії, спрямовані на примусове виконання виконавчих листів, або існували обставини, які об`єктивно цьому перешкоджали.

Таким чином, суд вважає, що наведені представником заявника у заяві причини пропуску строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання не є поважними, а отже не можуть бути підставою для поновлення вказаного строку.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що, реалізуючи п.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух (рішення суду у справі Жоффер де ля Прадель проти Франції від 16.12.1992 р.).

Встановлення в законі строків на пред`явлення виконавчих листів до виконання також спрямовано на забезпечення вказаного принципу. Безпідставне поновлення строку може порушити принцип правової визначеності.

Разом з тим, сторони у розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (рішення у справі Олександр Шевченко проти України ).

Сторона, яка приймає участь у судовому процесі, зобов`язана з розумним інтервалом часу сама цікавитись провадженням у її справі, добросовісно користуватися належними їй процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Безпідставне та необґрунтоване поновлення строків порушує законні права та інтереси сторін і суперечить принципу (правової визначеності) права на справедливий суд, що закріплене в ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950 р., яка набрала чинності для України з 11.09.1997 р. та згідно зі статтею 9 Конституції України є частиною національного законодавства України (п.53 рішення Європейського суду з прав людини від 29.10.2015 р. у справі Устименко проти України заява № 32053/13).

Відповідно до п.17.4 ч.1 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Отже, умовою для видачі дубліката виконавчого листа є подання відповідної заяви до суду відповідно до підпункту п. 17.4 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України протягом строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання, який повинен обчислюватися з урахуванням переривання цього строку та/або його зупинення.

Враховуючи викладене, під час вирішення питання про можливість видачі судом дубліката виконавчого документа на підставі звернення особи до суду з такою заявою обов`язковому з`ясуванню підлягають обставини дотримання заявником строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Якщо строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання не сплив або суд його поновив, то заява про видачу дубліката втраченого документа вважається поданою у межах встановленого для пред`явлення його до виконання строку.

Натомість, коли строк для пред`явлення виконавчого документа до виконання сплив, і суд його не поновив, то за результатами розгляду заяви про видачу дубліката втраченого виконавчого документа, суд відмовляє у задоволенні цієї заяви (висновок викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 21.08.2019 р. у справі № 2-836/11, провадження № 14-308цс19).

За таких обставин, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у сукупності, суд вважає, що представником заявника не доведено поважності причин пропуску строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання, що свідчить про відсутність правових підстав для видачі їх дублікатів, а тому приходить до висновку про відмову в задоволенні заяви у частині вимог про видачу дубліката виконавчого документа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Керуючись ст.ст. 259-261, 353-355, 433, 442, Перехідними положеннями ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ФК Форт , заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест Хаус , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про заміну сторони виконавчого провадження, видачу дубліката виконавчого документа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання у цивільній справі за позовом Відкритого акціонерного товариства Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити частково.

Замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання рішення Шевченківського районного суду м.Києва від 16 лютого 2011 року в цивільній справі № 2-3243/11 за позовом Відкритого акціонерного товариства Комерційний банк Надра до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитним договором, а саме Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія Інвест Хаус (код ЄДРПОУ 41661563) на Товариство з обмеженою відповідальністю ФК Форт (код ЄДРПОУ 42725156).

В решті вимог заява задоволенню не підлягає.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд м.Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення21.01.2022
Оприлюднено31.01.2022
Номер документу102800681
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-3243/11

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 31.08.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 07.05.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 07.05.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 26.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Савицький О. А.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

Ухвала від 27.09.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Гулієва М. І.

Ухвала від 19.03.2018

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Гулієва М. І.

Ухвала від 27.09.2011

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Галущенко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні