Ухвала
від 31.01.2022 по справі 754/1372/22
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2-к/754/6/22

Справа № 754/1372/22

У Х В А Л А

Іменем України

31 січня 2022 року суддя Деснянського районного суду міста Києва Гринчак О.І., перевіривши дотримання вимог ЦПК України під час надходження до суду від Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) клопотання Відкритого акціонерного товариства ЦБК-Консалт про надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Економічного суду Гомельської області Республіки Білорусь від 16 вересня 2021 року у справі № 153ЭИП21294,

ВСТАНОВИВ:

27 січня 2022 року до Деснянського районного суду міста Києва відЦентрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшло клопотання директора Відкритого акціонерного товариства ЦБК-Консалт про надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Економічного суду Гомельської області Республіки Білорусь від 16 вересня 2021 року у справі № 153ЭИП21294 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Алекс-Груп на користь Відкритого акціонерного товариства ЦБК-Консалт 26 305,76 дол. США.

Товариство з обмеженою відповідальністю Алекс-Груп (ЄДРПОУ: 42638969) зареєстроване за адресою: м. Київ, Деснянський район, вул. Магнітогорська, 1.

Відповідно до ст. 462 ЦПК України рішення іноземного суду (суду іноземної держави, інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Виходячи із змісту ст. ст. 463, 464 ЦПК України рішення іноземного суду може бути пред`явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред`явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення. Питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

Відповідно до ст. 465 ЦПК України клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду подається до суду безпосередньо стягувачем (його представником) або відповідно до міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, іншою особою (її представником). Якщо міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, передбачено подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду через органи державної влади України, суд приймає до розгляду клопотання, що надійшло через орган державної влади України.

Згідно зі ст. 17 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993, ратифікованої Україною Законом України №240/94-ВР від 10.11.1994, у відношеннях один з одним при виконанні цієї Конвенції установи юстиції Договірних Сторін користуються державними мовами Договірних Сторін або російською мовою.

Відповідно до ст. 53 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах клопотання про дозвіл примусового виконання рішення подається в компетентний суд Договірної Сторони, де рішення підлягає виконанню. Воно може бути подано й у суд, що виніс рішення в справі в першій інстанції. Цей суд направляє клопотання судові, компетентному винести рішення по клопотанню. До клопотання додаються: а) рішення або його засвідчена копія, а також офіційний документ про те, що рішення набуло законної сили і підлягає виконанню або про те, що воно підлягає виконанню до набуття законної сили, якщо це не випливає із самого рішення; б) документ, з якого випливає, що сторона, проти якої було винесене рішення, що не прийняла участі в процесі, була в належному порядку і вчасно викликана в суд, а у випадку її процесуальної недієздатності була належним чином представлена; в) документ, що підтверджує часткове виконання рішення на момент його пересилання; г) документ, що підтверджує угоду сторін, по справах договірної підсудності. Клопотання про дозвіл примусового виконання рішення і прикладені до нього документи забезпечуються завіреним перекладом на мову запитуваної Договірної Сторони або на російську мову.

За приписами частини третьої статті 466 ЦПК України якщо міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, не визначено перелік документів, що мають додаватися до клопотання, або за відсутності такого договору, до клопотання додаються такі документи: 1) засвідчена в установленому порядку копія рішення іноземного суду, про примусове виконання якого подається клопотання; 2) офіційний документ про те, що рішення іноземного суду набрало законної сили (якщо це не зазначено в самому рішенні); 3) документ, який засвідчує, що сторона, стосовно якої постановлено рішення іноземного суду і яка не брала участі в судовому процесі, була належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи; 4) документ, що визначає, в якій частині чи з якого часу рішення іноземного суду підлягає виконанню (якщо воно вже виконувалося раніше); 5) документ, що посвідчує повноваження представника (якщо клопотання подається представником); 6) засвідчений відповідно до законодавства переклад перелічених документів українською мовою або мовою, передбаченою міжнародними договорами України.

Згідно з ч. 1 ст. 467 ЦПК України про надходження клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду суд у п`ятиденний строк письмово повідомляє боржника і пропонує йому у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

Керуючись ст. ст. 462, 463, 464, 467 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду клопотання Відкритого акціонерного товариства ЦБК-Консалт , яке надійшло з Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Економічного суду Гомельської області Республіки Білорусь від 16 вересня 2021 року у справі № 153ЭИП21294.

Повідомити Товариство з обмеженою відповідальністю Алекс-Груп , яке зареєстровано за адресою: м. Київ, Деснянський район, вул. Магнітогорська, 1, про надходження клопотання Відкритого акціонерного товариства ЦБК-Консалт про надання дозволу на примусове виконання на території України рішення Економічного суду Гомельської області Республіки Білорусь від 16 вересня 2021 року у справі № 153ЭИП21294 та запропонувати йому у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання.

Попередити боржника, що відповідно до ч. 2 ст. 467 ЦПК України після подання боржником заперечень у письмовій формі або у разі його відмови від подання заперечень, а також якщо у місячний строк з часу повідомлення боржника про одержане судом клопотання заперечення не подано, клопотання буде призначено до розгляду.

Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернетhttps://ds.ki.court.gov.ua/sud2603/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Деснянського

районного суду м. Києва Оксана ГринчаК

СудДеснянський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2022
Оприлюднено02.02.2022
Номер документу102865287
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —754/1372/22

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 30.06.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

Ухвала від 31.01.2022

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Гринчак О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні