Ухвала
від 28.01.2022 по справі 569/1399/22
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/1399/22

1-кс/569/596/22

УХВАЛА

28 січня 2022 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 прокурора ОСОБА_3 розглянувши клопотання виконувача обов`язків прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Виконувач обов`язків прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся в суд із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання зазначає, що слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за №42022180000000005 від 06.01.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, за фактом заволодіння майном державної форми власності службовими особами орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй», за сприяння службових осіб Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що цілісний майновий комплекс санаторію « Червона калина » державної форми власності, що за адресою Рівненська обл., Рівненський р-н, с. Жобрин, вул. Лісова, 1, Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області (код ЄДРПОУ 42956062, на даний час назва Регіональне відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирських областях) у 1994 році передано в оренду для Орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» (код ЄДРПОУ 21082717, юридична адреса Рівненська обл., Рівненський р-н, с. Жобрин, вул. Лісова, 1) згідно договору оренди з правом викупу від 20.05.1994.

При цьому, службовими особами орендного підприємства «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй» за сприяння службових осіб Регіонального відділення ФДМУ по Рівненській області за період використання цілісного майнового комплексу вжито заходів щодо виведення з останнього державного майна - об`єктів нерухомості на підставі недостовірних документів та реєстрації прав на об`єкти за суб`єктами господарювання приватної форми власності, зокрема за ОП «Санаторій «Червона калина» та ТОВ «Водограй».

Так, згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ОП «Санаторій «Червона калина» орендує наступні об`єкти нерухомості державної форми власності за адресою Рівненська обл., Рівненський р., с. Жобрин, вул. Лісова, 1: закрита трансформаторна підстанція (державна частка: 51/100, 49/100 - ОП санаторій «Червона калина»), свердловина № 6 Р (літ. Д-1), скважина забору води №3 Г(літ. З2), очисні споруди, туалет, водонапірна башта, каналізаційна насосна станція (літ. Я), скважина забору води №2-ре (літ. З1), скважина збору води №2-ре (літ. З), господарський корпус (літ. Ї), котельня з трубою (літ. И), гаражі автомобілів (літ. Д), свердловина №1(літ. Г2), свердловина № 2 (літ. Г3), картоплесховище (літ. Р), насосна станція (літ. Г-1), головний корпус (12438,6 кв.м.), водоозокеритолікарня (6247,3 кв.м., власники по Ѕ - держава та ОП санаторій «Червона калина»).

За тією ж адресою за ОП «Санаторій «Червона калина» зареєстровано право власності на Ѕ водоозокеритолікарня, 49/100 закритої трансформаторної підстанції, теплиця, спальний корпус з громадським приміщенням, церква, приміщення рятувальника, котельня, магазин, 67/1000 будинку житлового. За тією ж адресою за ТОВ «Водограй» зареєстровано право власності на склад, консервний цех, прохідна, адміністративна будівля, цех розливу мінеральної води, адміністративно-побутові приміщення з котельнею, виробничо-складська будівля, гідрогеологічні свердловини №7, №5.

У подальшому, з метою приховування протиправної діяльності 15.01.2019 Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Рівненській області укладено новий договір щодо передачі об`єктів державної власності для ОП «Санаторій «Червона калина» в оренду - «Договір про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 року шляхом викладення його в новій редакції», серія та номер: 50 (зі змінами від 24.01.2019, серія та номер: 106), в якому відсутні об`єкти комплексу, які передавалися в користування, вартістю понад 500 тис.грн.

Крім того, вищевказаними особами у період користування цілісним майновим комплексом забезпечено виведення окремих частин земельної ділянки під комплексом на користь суб`єктів господарювання приватної форми власності (кадастрові номери 5624684500:03:004:0068, 5624684500:03:004:0065).

З метою приховування протиправних дій, а також створення умов для подальшого заволодіння іншими об`єктами цілісного майнового комплексу «Санаторію «Червона калина» державної форми власності у ході приватизації (відповідно до відкритих даних Мінеконмрозвитку запланована протягом 2021-2023 років) службовими особами ОП «Санаторій «Червона калина» - в особі голови правління ОСОБА_4 , ТОВ «Водограй» - в особі засновника та керівника ОСОБА_5 , досягнуто домовленостей з керівником РВ ФДМУ по Рівненській області ОСОБА_6 , ініційовано та 15.01.2019 укладено новий договір про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994.

Для приховування фактів відчуження об`єктів державної власності, а також створення умов до заволодіння іншими об`єктами у ході подальшої приватизації цілісного майнового комплексу керівник РВ ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях ОСОБА_6 відібрав документальні матеріали приватизаційної справи санаторію « Червона Калина », в якій міститься документація з первинними даними про державні об`єкти та їх вартість, для знищення та перевіз для приховування до свого місця проживання за адресою АДРЕСА_1 , а частину зберігає у власному автомобілі «Шевроле-Каптіва» (д.н.з. НОМЕР_1 ) разом з іншими документами щодо протиправної передачі в оренду та приватизації об`єктів державної власності на території регіону.

Таким чином, на даний час виникла необхідність у відшуканні та вилученні речей та документів, які відповідно до ст. 98 КПК України можуть бути речовими доказами у кримінальному провадженні, зокрема: Договір оренди з правом викупу від 20.05.1994, Договір про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 року (серія та номер 50 від 15.01.2019), інших договорів та додаткових угод про внесення змін та/або доповнень до Договору оренди з правом викупу від 20.05.1994, правовстановлюючі документи та інші документи, які підтверджують платне або безоплатне відчуження чи передачу у користування цілісного майнового комплексу санаторію « Червона калина », що за адресою Рівненська обл., Рівненський р-н, с. Жобрин, вул. Лісова, 1 , у період з 20.05.1994 року по даний час, а також, компютерна техніка, електронні носії та інші речі, які мають значення для кримінального провадження.

Прокурор в судовому засідання клопотання підтримав, просив задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши надані матеріали кримінального провадження судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України, ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження.

З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів. Слідчий, прокурор вживає належних заходів для забезпечення присутності під час проведення обшуку осіб, чиї права та законні інтереси можуть бути обмежені або порушені. Незалежно від стадії цієї слідчої дії слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов`язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу.

Таким чином, оцінюючи надані прокурором матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на проведення обшуку та приходить до переконання, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування можуть знаходиться в автомобілі «Chevrolet Captiva» д.н.з. НОМЕР_1 , власником якого є ОСОБА_6 та мають значення для досудового розслідування.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку автомобіля «Chevrolet Captiva» д.н.з. НОМЕР_1 , власником якого є ОСОБА_6 з метою відшукання та вилучення речей та документів: договору оренди з правом викупу від 20.05.1994, договору про внесення змін до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994 року (серія та номер 50 від 15.01.2019), інших договорів та додаткових угод про внесення змін та/або доповнень до договору оренди з правом викупу від 20.05.1994, правовстановлюючих документів та інших документів, які підтверджують платне або безоплатне відчуження чи передачу у користування цілісного майнового комплексу санаторію « Червона калина », що за адресою Рівненська обл., Рівненський р-н, с. Жобрин, вул. Лісова, 1 , у період з 20.05.1994 року по даний час, а також комп`ютерної техніки, електронних носіїв, чорнових записів та інших речей та документів, які мають значення для кримінального провадження.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу102882303
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/1399/22

Ухвала від 16.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 26.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 24.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 20.01.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 15.08.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні