Ухвала
від 01.02.2022 по справі 909/1109/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1109/20

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01.02.2022 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П.А. секретар судового засідання Попович Л.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області № про визнання грошових вимог та включення їх до реєстру вимог кредиторів у справі

за заявою фізичної особи - підприємця Дащак О.П., АДРЕСА_1

до боржника:: Товариства з обмеженою відповідальністю "Скайсолар",вул. Короля Данила, буд. 14,м. Івано-Франківськ,76018

про банкрутство,

учасники провадження не з"явились

в с т а н о в и в :

Постановою Господарського суду Івано-Франківської області від 01.11.2021 ТОВ "Скайсолар" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру щодо нього, призначено ліквідатором ТОВ "Скайсолар" арбітражного керуючого Ловас В.О.

Повідомлення про визнання боржника ТОВ "Скайсолар" банкрутом і введення процедури погашення боргів боржника оприлюднено 02.11.2021 на офіційному веб-порталі судової влади України, № публікації 67552.

23.12.2021р., до суду надійшла заява Головного управління ДПС у Івано-Франківській області про грошові вимоги до банкрута на загальну суму 131723,57грн.

Ухвалою від 28.12.2021 суд прийняв до розгляду заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області, розгляд заяви призначив в судовому засіданні на 01.02.2022.

28.12.2021 до суду від ліквідатора боржника надійшло повідомлення про результати розгляду кредиторських вимог .( вх.20820/21 від 28.12.2021)

Частина 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачає, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства, кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Згідно ч.14 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі; з моменту відкриття провадження у справі пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися у випадку та порядку, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.5 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів.

Відповідно до ч.8 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства до визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються в межах справи про банкрутство шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом.

Частиною 3 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що з метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов`язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до ч.4 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів. Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Таким чином, у силу наведених приписів Кодексу України з процедур банкрутства поточні вимоги кредиторів можуть пред`являтися та розглядатися судом тільки в межах ліквідаційної процедури, на що прямо вказує застереження у частині четвертій статті 60 Кодексу щодо розгляду судом тих заяв, які надійшли після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання банкрутом. У постанові Великої Палати Верховного Суду від 20.11.2018 у справі № 5023/10655/11 наведено правовий висновок про те, що мораторій поширює свою дію на конкурсну заборгованість та не поширює на поточну. Поточні вимоги кредиторів боржника знаходяться у вільному правовому режимі до визнання боржника банкрутом. Суддя, який розглядає справу про банкрутство, відмовляє у прийнятті заяв поточних кредиторів з вимогами до боржника, що ґрунтуються на зобов`язаннях, які виникли після порушення провадження у справі, оскільки спори за такими вимогами підлягають розгляду у порядку позовного провадження.

23.12.2021 з вимогами до боржника звернулося Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Розглянувши заяву Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про грошові вимоги до ТОВ "Скайсолар", заслухавши присутніх в судовому засіданні учасників у справі про банкрутство, суд зазначає таке.

Станом на момент звернення до суду з даною заявою за ТОВ "Скайсолар" обліковується податковий борг в сумі 131723,57 грн., по орендній платі з юридичних осіб, який виник на підставі:

-131723,57 грн. - нарахований згідно самостійно поданої платником податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 18.01.2021 за період:

- березень 2021 року в розмірі 49197,96 грн. квітень 2021 року в розмірі 49197,96 грн.

- за травень 2021 року в розмірі 33327,65 грн. - відповідно до уточнюючої податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 22.06.2021.

Таким чином, загальний розмір грошових вимог до боржника становить 131 723,57 грн. основного платежу.

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду.

Порядок виникнення грошових зобов`язань щодо сплати податків та зборів визначений Податковим кодексом України (далі - ПК України), положеннями п. 1.1 та 1.3 ст. 1 якого унормовано, що цей Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів. їх права та обов`язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов`язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства; однак питання погашення податкового боргу з осіб, на яких поширюються процедури. визначені Законом про банкрутство, регулюються цим Законом.

Статтею 41 ПК України органи державної податкової служби віднесено до переліку контролюючих органів, що здійснюють від імені держави функції контролю за своєчасністю і правильністю сплати суб`єктами господарювання податків і зборів, зокрема, шляхом проведення документальних позапланових виїзних перевірок платників податків відповідно до ст. 78 цього Кодексу.

Отже сума існуючого податкового боргу, яка підтверджена копією податкових декларацій з плати за землю (земельний податок плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) від 18.01.2021 22.06.2021 (витяг з Автоматизованої інформаційної системи ДПС України Податковий блок ) та витягом з інтегрованої картки платника по орендній платі з юридичних осіб (витяг з Автоматизованої інформаційної системи ДПС України Податковий фок є обґрунтованою.

Беручи до уваги вищевикладене, суд дійшов висновку про те, що заборгованість боржника перед Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області в сумі 131723,57грн. документально підтверджена та обґрунтована, тому підлягає визнанню.

Керуючись ст. 45, 47, 64 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 232-235, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в

Визнати грошові вимоги Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області у розмірі 131ё723,57грн. та 4540 грн 00 коп. судового збору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути оскаржена у визначені ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України, ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства строк та порядку.

Повний текст ухвали складений 01.02.2022.

Суддя Шкіндер П.А.

Копію ухвали направити

- арбітражному керуючому Ловасу В.О., ІНФОРМАЦІЯ_1

- кредитору - ГУ ДПС в Івано-Франківській області, www.if.official.@tax.gov.ua

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено03.02.2022
Номер документу102889880
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1109/20

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 06.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 11.04.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 04.04.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 26.01.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Постанова від 16.12.2021

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Матущак Олег Іванович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні