Ухвала
від 31.01.2022 по справі 904/2403/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

31.01.2022м. ДніпроСправа № 904/2403/21

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ІД", м. Дніпро

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "ІД", м. Дніпро

про визнання банкрутом

Суддя Мартинюк С.В.

за участю секретаря судового засідання Ільєнко В.Ю.

Представники:

Від ТОВ "ПТАХОКОМПЛЕКС "ДНІПРОВСЬКИЙ": Шеєнко Ю.О., дов. від 28.01.2022, адвокат;

Ліквідатор ТОВ"ІД": Касаткін Д.М.

Інші учасники провадження по справі у судове засідання не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

11.03.2021 Товариство з обмеженою відповідальністю "ІД" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "ІД" на підставі ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 30.03.2021 відкрито провадження у справі №904/2403/21 за заявою ТОВ "ІД" про визнання його банкрутом. Призначено розпорядником майна боржника - ТОВ "ІД" арбітражного керуючого Ревункова В.М.

29.06.2021 постановлено ухвалу господарського суду за підсумками попереднього засідання. Цією ж ухвалою призначено підсумкове судове засідання на 27.07.2021.

Постановою господарського суду від 27.07.2021 припинено процедуру розпорядження майном ТОВ «ІД» , припинено повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Ревункова В.М., визнано ТОВ «ІД» - банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 27.07.2022, ліквідатором ТОВ «ІД» призначено арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича.

До господарського суду надійшло клопотання ліквідатора про скасування арешту та інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута.

Ухвалою господарського суду від 04.01.2022 судове засідання для розгляду клопотання ліквідатора Касаткіна Д.М. про скасування арешту та інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута призначено на 31.01.2022.

В обґрунтування клопотання про скасування арештів, ліквідатор посилається на те, що існування не скасованих заборон на відчуження активів банкрута перешкоджає ліквідатору у виконанні покладених на нього Кодексом України з процедур банкрутства обов`язків щодо формування ліквідаційної маси та продажу майна банкрута для задоволення вимог кредиторів.

Дослідивши наявні матеріали справи та надані докази, господарський суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно із ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Кодексом про банкрутство.

Згідно зі ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвали господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури: продаж майна банкрута допускається в порядку, передбаченому цим Кодексом; скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі, без винятку, обтяження його активів підлягають скасуванню.

При цьому господарський зазначає, що зняття заборон, арештів, обтяжень (обмежень) іпотек, застав із майна банкрута у відповідності до статті 59 Кодексу України з процедур банкрутства є безумовним, і стосується будь-яких органів і посадових осіб.

Слід також зазначити, що Кодексу України з процедур банкрутства є спеціальним законом та має пріоритет перед іншим законодавством при розгляді справ про банкрутство.

Тому органи виконавчої служби, нотаріуси, адміністратори Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України повинні виконувати вимоги Кодексу про банкрутство в частині зняття таких обтяжень.

Згідно зі ст. 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , обтяженням є заборона розпоряджатися та/або користуватися нерухомим майном, яка встановлена або законом, або актами уповноважених на це органів державної влади, їх посадових осіб або яка виникає на підставі договорів.

Частинами 2, 3 ст. 6 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень передбачено, що держателем Державного реєстру прав є спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань державної реєстрації прав - Міністерство юстиції України, а адміністратором Державного реєстру прав є державне підприємство, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України, здійснює заходи із створення та супроводження програмного забезпечення Державного реєстру прав та відповідає за технічне і технологічне забезпечення, збереження та захист даних, що містяться у Державному реєстрі прав.

Підставами для здійснення державної реєстрації обтяжень є: встановлена законом заборона користування та/або розпорядження нерухомим майном; рішення судів, що набрали законної сили (п. 5 ст. 19 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень ).

Відповідно до ст. 43 Закону України Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень передбачено, що відомості про припинення обтяження реєструються держателем або реєстратором Реєстру на підставі рішення суду або відповідної заяви обтяжувана, в якій зазначаються реєстраційний номер запису, найменування боржника, ідентифікаційний код боржника в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України чи індивідуальний ідентифікаційний номер боржника в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов`язкових платежів та інформація про припинення обтяження.

Статтею 124 Конституції України передбачено поширення юрисдикції судів на всі правовідносини, що виникають в державі. Судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Проведення реєстрації відомостей про припинення публічного обтяження покладається на уповноважений орган чи на уповноважену ним особу.

Згідно з ч. 1 ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державним реєстратором є: 1) громадянин України, який має вищу освіту за спеціальністю правознавство, відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством юстиції України, та перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації прав; 2) нотаріус; 3) державний виконавець, приватний виконавець - у разі державної реєстрації обтяжень, накладених під час примусового виконання рішень відповідно до закону, а також у і разі державної реєстрації припинення іпотеки у зв`язку з придбанням (передачею) за результатом прилюдних торгів (аукціонів) нерухомого майна, що є предметом іпотеки.

Зняття заборон та арештів з майна боржника в порядку ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб, у тому числі реєструючих та правоохоронних органів.

Відповідно до частини 5 статті 59 Закону України "Про виконавче провадження", арешт з майна може бути знятий за рішенням суду.

Частиною 2 статті 59 Закону України "Про виконавче провадження", передбачено, що у разі набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Отже, скасування всіх арештів, накладених на майно ТОВ "ІД", та інших обмежень щодо розпорядження його майном, є передбаченим законом правовим наслідком визнання особи банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, у зв`язку з чим, клопотання ліквідатора ТОВ "Україна" арбітражного керуючого Касаткіна Д.М. підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 59, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 121, 216, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Касаткіна Д.М. про скасування арешту та інших обмежень щодо розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "ІД " (49031, м. Дніпро, проспект Богдана Хмельницького, б. 176; ідентифікаційний код 31891003).

Скасувати усі арешти та інші обмеження щодо розпорядження майном накладені на майно Товариства з обмеженою відповідальністю "ІД" (49031, м. Дніпро, проспект Богдана Хмельницького, б. 176; ідентифікаційний код 31891003), а саме:

- запис №28586517 зареєстровано 23.02.2021 о 13:21:54, реєстратор: Лисенко Юрій Олександрович, приватний виконавець Лисенко Ю.О., Дніпропетровська обл., тип обтяження: арешт рухомого майна, об`єкт обтяження: все рухоме майно боржника, документ-підстава: постанова про арешт коштів боржника, серія та номер: ВП №64620150, виданий: 23.02.2021, видавник: приватний виконавець Лисенко Юрій Олександрович, обтяжувач: приватний виконавець Лисенко Ю.О., розмір основного зобов`язання: 114008,41 грн., термін дії: 23.02.2026.

- запис №40684866 (спеціальний розділ), зареєстровано 23.02.2021 о 13:29:17, реєстратор: Лисенко Юрій Олександрович, приватний виконавець Лисенко Ю.О., Дніпропетровська обл., вид обтяження: арешт нерухомого майна, опис предмета обтяження: все майно боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю ІД (код ЄДРПОУ: 31891003),підстава внесення запису: Рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 56760643 від 23.02.2021 13:36:16, Лисенко Юрій Олександрович, приватний виконавець Лисенко Ю.О., Дніпропетровська обл.; підстава для державної реєстрації: постанова, про арешт майна боржника, серія та номер: ВП №64620150, виданий 23.02.2021, видавник: приватний виконавець Лисенко Юрій Олександрович; обтяжувач: приватний виконавець Лисенко Юрій Олександрович.

Ухвала набирає законної сили 31.01.2022 та може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 02.02.2022

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення31.01.2022
Оприлюднено04.02.2022
Номер документу102912579
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/2403/21

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 01.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 28.07.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 31.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 04.01.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 25.08.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні