Ухвала
від 28.01.2022 по справі 753/14386/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14386/21

провадження № 1-кс/753/274/22

У Х В А Л А

"28" січня 2022 р. Дарницький районний суд міста Києва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2

захисників ОСОБА_3

ОСОБА_4

прокурора ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві клопотання захисника ОСОБА_4 в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про надання дозволу на етапування підозрюваного за межі Київського СІЗО з метою надання медичних послуг,

ВСТАНОВИВ:

26.01.2022 до слідчого судді Дарницького районного суду м. Києва звернувся адвокат ОСОБА_4 , який є захисником підозрюваного ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 12021100020000761, з клопотанням про надання дозволу на етапування підозрюваного за межі Київського СІЗО з метою надання медичних послуг.

В обґрунтування клопотання зазначив, що слідчим відділом Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12021100020000761 від 11.03.2021 щодо ОСОБА_6 та інших, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України. 08.09.2021 ОСОБА_6 було затримано в порядку ст. 208 КПК України і в даний час він утримується у Київському СІЗО, оскільки відносно нього застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який ухвалами слідчих суддів Дарницького районного суду м. Києва неодноразово продовжувався. За час перебування підозрюваного ОСОБА_6 під вартою стан його здоров`я погіршився і виникла потреба у наданні йому медичної допомоги у стаціонарних умовах. У зв`язку з чим просив надати дозвіл керівництву Київського СІЗО - начальнику арештного дому Державної установи "Київський слідчий ізолятор" на етапування ОСОБА_6 до Медичного центру "Меділенд" з метою надання медичних послуг.

У судовому засіданні захисники підозрюваного ОСОБА_6 вимоги клопотання підтримали з викладених у ньому мотивів, просили клопотання задовольнити.

У судовому засідання прокурор проти задоволення клопотання про надання дозволу на етапування підозрюваного за межі Київського СІЗО з метою надання медичних послуг заперечив, оскільки надання такого дозволу чинним кримінально-процесуальним законодавством не передбачено.

Заслухавши учасників судового засідання, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні з огляду на таке.

За змістом клопотання та доданих до нього захисником підозрюваного ОСОБА_6 матеріалів суд встановив, що слідчим відділом Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві здійснюється досудове розслідування кримінального провадження № 12021100020000761 від 11.03.2021 щодо ОСОБА_6 та інших, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України.

08.09.2021 ОСОБА_6 було затримано в порядку ст. 208 КПК України і в даний час він утримується у ДУ "Київський слідчий ізолятор".

За час перебування підозрюваного ОСОБА_6 під вартою стан його здоров`я погіршився і виникла потреба у наданні йому медичної допомоги у стаціонарних умовах.

За приписами п.18 ч.1 ст.3 КПК України слідчий суддя - це суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст.26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд та віднесені до його повноважень цим Кодексом.

Чинним Кримінально-процесуальним кодексом України серед повноважень слідчого судді не визначено надання дозволу на етапування підозрюваного за межі місця тримання під вартою підозрюваних з метою надання медичних послуг.

Проте, слідчий суддя вважає необхідним звернути увагу на те, що проведення медичного обстеження підозрюваного та оперативне лікування за його зверненням являється однією із гарантій забезпечення прав і законних інтересів особи, яка тримається під вартою.

Слідчий суддя враховує, що відповідно до вимог ст. 11 Закону України «Про попереднє ув`язнення», медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув`язнення організуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров`я. Порядок надання ув`язненим медичної допомоги, використання з цією метою не підпорядкованих органам, що здійснюють попереднє ув`язнення, державних та комунальних закладів охорони здоров`я, залучення їх медичного персоналу та проведення медичних експертиз визначається Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до Порядку взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України 10.02.2012 №239/5/104 (далі також - Порядок), керівництво СІЗО забезпечує перевезення особи, узятої під варту, до закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку та направляє довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, органу або особі, в провадженні яких знаходиться кримінальна справа цієї особи.

Відповідно до п.п. 2.6 - 2.8 розділу 2 Порядку взаємодії закладів охорони здоров`я Державної кримінально-виконавчої служби України із закладами охорони здоров`я з питань надання медичної допомоги особам, узятим під варту, за №212/20525, затвердженого Наказом МОЗ України №239/5/104 від 10.02.2012, особа, узята під варту, має право на вільний вибір лікаря. У разі звернення особи, узятої під варту, до лікаря медичної частини СІЗО з проханням про допуск обраного лікаря-фахівця лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан її здоров`я та запит до керівництва СІЗО. Керівництво СІЗО забезпечує допуск обраного особою лікаря-фахівця. Усі висновки медичного обстеження, консультації та дані щодо проведеного лікування лікарем-фахівцем в обов`язковому порядку вносяться до форми первинної облікової документації № 025/о «Медична карта амбулаторного хворого № ___» або до форми первинної облікової документації № 003/о «Медична карта стаціонарного хворого № ___», затверджених Наказом № 110. Відшкодування витрат, пов`язаних із залученням обраного лікаря-фахівця, здійснюється за рахунок особи, узятої під варту, якій надавалась медична допомога, або її родичів. У разі необхідності в додаткових лабораторних обстеженнях, які не можуть бути проведені в медичних частинах СІЗО (наявним обладнанням, лабораторіями та обсягом медико-санітарної допомоги не передбачено проведення цих обстежень), вони проводяться на базі закладів охорони здоров`я з орієнтовного переліку. Про необхідність проведення обстеження, яке потребує вивезення особи, узятої під варту, до закладу охорони здоров`я, лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан її здоров`я та запит до керівництва СІЗО. Керівництво СІЗО забезпечує своєчасне направлення особи, узятої під варту, на обстеження до обраного лікарем медичної частини СІЗО закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку. Якщо за результатами огляду чи обстеження особи, узятої під варту, встановлено, що вона потребує надання медичної допомоги у закладі охорони здоров`я з орієнтовного переліку, лікар медичної частини СІЗО готує медичну довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, та звертається із запитом до керівництва СІЗО. Керівництво СІЗО забезпечує перевезення особи, узятої під варту, до закладу охорони здоров`я з орієнтовного переліку та направляє довідку про стан здоров`я особи, узятої під варту, органу або особі, в провадженні яких знаходиться кримінальна справа цієї особи. Керівництво СІЗО організовує та забезпечує цілодобову охорону особи, узятої під варту, під час лікування у закладах охорони здоров`я відповідно до вимог нормативно-правових актів Міністерства юстиції, Міністерства охорони здоров`я.

Отже, законодавством чітко визначений порядок обстеження та надання медичної допомоги особам, узятим під варту і забезпечення виконання зазначеного порядку покладено саме на керівництво СІЗО. Надання слідчим суддею дозволу на етапування підозрюваних вищезазначений Порядок не передбачає.

Враховуючи викладене, в разі виникнення скарг з боку підозрюваного щодо незадовільного стану здоров`я та наявність медичних довідок з поставленням відповідного діагнозу і рекомендації про оперативне лікування, керівництво ДУ "Київський слідчий ізолятор" відповідно до норм вищенаведеного Порядку зобов`язано забезпечити етапування підозрюваного ОСОБА_6 за межі СІЗО у відповідний медичний заклад з метою надання необхідних медичних послуг.

Згідно з ч. 1 ст. 206 КПК України кожен слідчий суддя суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою, має право постановити ухвалу, якою зобов`язати будь-який орган державної влади чи службову особу забезпечити додержання прав такої особи.

Тому, у випадку недотримання встановленої Порядком процедури обстеження та надання медичної допомоги узятим під варту особам керівництвом ДУ "Київський слідчий ізолятор", яке територіально розташоване у Шевченківському районі м. Києва, сторона захисту може звернутися із відповідною скаргою в порядку ст. 206 КПК України до слідчого судді, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться особа, яка тримається під вартою.

За таких обставин, у слідчого судді Дарницького районного суду міста Києва відсутні підстави для реагування на клопотання захисника підозрюваного ОСОБА_6 про надання дозволу на етапування підозрюваного за межі Київського СІЗО з метою надання медичних послуг, у зв`язку з чим у його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 2, 3, 369-372, 376 КПК України,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання захисника ОСОБА_4 в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про надання дозволу на етапування підозрюваного за межі Київського СІЗО з метою надання медичних послуг - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складений 02.02.2022.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.01.2022
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу102934178
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —753/14386/21

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 09.12.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні