Ухвала
від 24.06.2022 по справі 753/14386/21
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/14386/21

провадження № 1-кс/753/1080/22

У Х В А Л А

"24" червня 2022 р. Дарницький районний суд м. Києва в складі

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

розглянувши увідкритомусудовомузасіданні у м. Києві клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 від 21.06.2022, погодженого прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 11.03.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100020000761, про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваному ОСОБА_6 та його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 ,

ВСТАНОВИВ:

22.06.2022 до слідчого судді Дарницького районного суду міста Києва надійшло клопотанняслідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 від 21.06.2022, погоджене прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження, внесеного 11.03.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100020000761, про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваному ОСОБА_6 та його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 .

Клопотання мотивоване тим, що в провадженніслідчого відділу Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві перебуває кримінальне провадження, відомості про якевнесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№12021100020000761 від 11.03.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбаченихч.ч. 2,3 ст. 149 КК України.

У вчиненні даних кримінальних правопорушень підозрюється в т.ч. ОСОБА_6 , інтереси яких у даному кримінальному провадженні представляє захисники - адвокати ОСОБА_4 та ОСОБА_7

03.02.2022 в порядку ст. 290 КПК України шляхом надіслання листа за № 1730/125/48-2022 повідомлено підозрюваного ОСОБА_6 , адвокатів ОСОБА_4 та ОСОБА_7 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування, оскільки зібрані під час досудового розслідування докази визнано достатніми для складання обвинувального акту.

Слідчий вважає, що будучи ознайомленим про завершення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, підозрюваний ОСОБА_6 , адвокати ОСОБА_4 та ОСОБА_7 умисно затягують строки ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, оскільки вони не прибули до слідчого відділу Дарницького УП ГУ НП у м. Києві для ознайомлення з матеріалами.

Оскільки на думку слідчого, підозрюваний та його захисники умисно зволікають із ознайомленням з матеріалами кримінального провадження, до яких ним надано доступ, у своєму клопотанні просив слідчого суддю встановити підозрюваному ОСОБА_6 , його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 12021100020000761 від 11.03.2021 за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 149 КК України.

В судове засідання з`явився прокурор, який підтримав вимоги клопотання, просив встановити підозрюваному ОСОБА_6 , його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. Зазначив, що на сьогоднішній день досудове розслідування у цьому провадженні завершено, однак у зв`язку зі зволіканням з боку підозрюваних та їхнього захисника з ознайомленням із матеріалами провадження в порядку ст. 290 КПК України, немає можливості скерувати це провадження для судового розгляду. Враховуючи те, що усі матеріали кримінального провадження скопійовані слідчим на оптичні носії інформації, які можуть бути надані стороні захисту для ознайомлення, вважає, що встановлення строку до 29.06.2022 буде достатньо для того, щоб ознайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Захисник підозрюваного ОСОБА_4 у судовому засіданні подав письмові заперечення на клопотання про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, проти задоволення клопотання заперечував, посилаючись на допущення стороною обвинувачення спливу строку досудового розслідування та відсутність фактів необґрунтованого зволікання під час ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні. Зазначив, що сторона захисту не зволікає з ознайомленням із матеріалами досудового розслідування, оскільки ні він, ні підозрюваний не були належним чином повідомленні про завершення досудового розслідування, у зв`язку з чим і не з`являлися до слідчого.

Заслухавши пояснення учасників судового засідання, вивчивши клопотання та матеріали, якими воно обґрунтовано, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно ч. 1 ст. 290 КПК України, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом`якшенню покарання. Прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ та можливість скопіювати або відобразити відповідним чином будь-які речові докази або їх частини, документи або копії з них, а також надати доступ до приміщення або місця, якщо вони знаходяться у володінні або під контролем держави, і прокурор має намір використати відомості, що містяться в них, як докази у суді. Надання доступу до матеріалів включає в себе можливість робити копії або відображення матеріалів.

Отже, після завершення досудового розслідування підозрюваному та його захиснику надається можливість ознайомитися з усіма матеріалами досудового розслідування, які є в розпорядженні прокурора, детектива, що включає в себе можливість робити копії або відображати матеріали іншим чином.

Повний доступ до зібраних під час досудового розслідування матеріалів є важливою гарантією забезпечення права на захист інтересів особи, щодо якої здійснюється провадження. Разом з тим, ознайомлення захисника та підозрюваного з матеріалами досудового розслідування має бути здійснене без зловживань і без шкоди для кримінального провадження. Ознайомлення з матеріалами досудового розслідування в межах розумних строків відповідає завданням кримінального провадження (ст. 2 КПК України) та засаді розумних строків (ст. 28 КПК України). Це, з одного боку, забезпечує реалізацію процесуальних прав сторони захисту, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема, іншого підозрюваного, потерпілого) та суспільства в цілому.

Згідно з ч. 10 ст. 290 КПК України стороні кримінального провадження (в тому числі стороні захисту) надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

Виходячи з вищезазначених положень кримінального процесуального закону України, встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування може мати місце виключно у випадку зволікання, допущеного учасником кримінального провадження при ознайомленні з вказаними матеріалами.

КПК України не містить поняття "зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ"; це - оціночна категорія і в кожному конкретному випадку вирішується в залежності від конкретних обставин справи. З урахуванням ст.ст. 28, 42, ч. 1, 10 ст. 290 КПК України для встановлення факту зволікання підозрюваним та захисником при ознайомленні з матеріалами досудового розслідування, дослідженню підлягають (1) виконання стороною обвинувачення свого обов`язку щодо надання доступу до матеріалів досудового розслідування, а також (2) обсяг, (3) складність матеріалів та (4) умови доступу до них. Також слід приймати до уваги засаду розумності строків (5) та за наявності вплив зволікання на реалізацію процесуальних прав і обов`язків інших суб`єктів кримінального провадження (6).

В судовому засіданні встановлено, що 03.02.2022 прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 в порядку ст. 290 КПК України дано доручення слідчим слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 та ОСОБА_8 повідомити підозрюваним ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 , ОСОБА_13 та їх захисникам про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні №12021100020000761 від 11.03.2021.

Слідчим слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 03.02.2022 було складено повідомлення про відкриття сторонами матеріалів кримінального провадження, яке за вихідним № 1730/125/48-2022 скероване підозрюваному ОСОБА_6 і його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 .

У зв`язку з неявкою підозрюваного та його захисників для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування станом на 21.06.2022 слідчий звернувся до слідчого судді із клопотанням про встановлення строку для ознайомлення.

Право на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не є абсолютним, про що також зазначив Конституційний Суд України в рішенні по справі № 1-4/2012 про ознайомлення обвинуваченого та захисника з матеріалами кримінальної справи. Ознайомлення обвинуваченого чи його захисника з матеріалами справи в межах розумних строків відповідає завданням кримінального судочинства, визначеним у ст. 2 КПК України, що з одного боку забезпечує реалізацію прав і свобод людини і громадянина, а з іншого - вимагає від особи відповідальної поведінки, зумовленої законними потребами, інтересами інших осіб (зокрема потерпілого) та суспільства в цілому. Встановлення строку для ознайомлення являє собою правомірну форму обмеження права на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

При вирішенні питання про наявність підстав для такого обмеження необхідно встановити, чи є підстави вважати, що сторона захисту зловживає своїм правом на ознайомлення, а також чи запропонований у клопотанні строк для ознайомлення може вважатися розумним строком.

У своєму клопотанні слідчий зазначає, що 03.02.2022 в порядку ст. 290 КПК України підозрюваному ОСОБА_6 і його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів кримінального провадження в повному обсязі.

У судовому засіданні захисник підозрюваного заперечив факт повідомлення підозрюваному про завершення досудового розслідування.

Вивченням матеріалів клопотання слідчим суддею встановлено, що в них відсутні належні докази повідомлення підозрюваного ОСОБА_6 і його захисників ОСОБА_4 та ОСОБА_7 про завершення досудового розслідування. Наявна в матеріалах клопотання копія повідомлення про відкриття сторонами матеріалів кримінального провадження за вихідним № 1730/125/48-2022 від 03.02.2022 на ім`я підозрюваного не може вважатися належним доказом повідомлення, оскільки не містить інформації про направлення його підозрюваному та його захисникам, отримання ними чи їх відмови в отриманні повідомлення.

З урахуванням досліджених обставин, слідчий суддя вважає, що стороною обвинувачення не доведено належними доказами факт повідомлення сторони захисту про надання доступу до матеріалів досудового розслідування відповідно до умов закону,

Отже, слідчий суддя вважає недоведеним слідчим й факт навмисного зволікання стороною захисту в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження, яка заперечує факт отримання нею вищезазначеного повідомлення про відкриття сторонами матеріалів кримінального провадження, що в свою чергу свідчить про відсутність підстав визначених п. 10 ст. 290 КПК України для встановлення строку, протягом якого сторона захисту має ознайомитися з матеріалами досудового розслідування, а тому в задоволенні клопотання слідчого слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 290, 369-372, 376 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого слідчого відділу Дарницького управління поліції ГУНП у м. Києві ОСОБА_5 від 21.06.2022, погодженого прокурором Дарницької окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_3 , поданого в рамках кримінального провадження, внесеного 11.03.2021 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021100020000761, про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування підозрюваному ОСОБА_6 та його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_7 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складений 29.06.2022.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення24.06.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу104983944
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —753/14386/21

Ухвала від 05.07.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Пойда С. М.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 24.06.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 03.09.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 11.02.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 28.01.2022

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

Ухвала від 09.12.2021

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Котвицький В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні