Ухвала
від 03.02.2022 по справі 536/170/22
КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №536/170/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2022 року суддя Кременчуцького районного суду Полтавської області Даніліна Ж.О., перевіривши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до акціонерного товариства Альфа-Банк про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Калінін С.К., звернувся до Кременчуцького районного суду Полтавської області з позовом до АТ Альфа-Банк про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, встановлено наступне.

Змістом позовних вимог є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого напису приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіди В.О. від 26 жовтня 2021 року за номером 35881 про стягнення з ОСОБА_1 на користь АТ Альфа--Банк заборгованості у розмірі 23 669, 90 грн.

Позивачем позов пред`явлено до АТ Альфа-Банк , яке являється стягувачем у виконавчому провадженні з виконання спірного виконавчого напису та знаходиться за адресою: місто Київ, вулиця Велика Васильківська, будинок 100.

Частиною 12 статті 28 ЦПК України передбачено, що позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Як вбачається з матеріалів позову, позивач при подачі позову до Кременчуцького районного суду Полтавської області керувався правилами саме альтернативної підсудності цивільних справ та вказав, що даний позов подається за правилами частини 12 статті 28 ЦПК України за місцем виконання спірного виконавчого напису нотаріуса, тобто за місцем реєстрації позивача - АДРЕСА_1 .

Однак, з таким тлумаченням позивачем норми частини 12 статті 28 ЦПК України погодитися не можна, враховуючи положення чинного законодавства, справа не підсудна Кременчуцькому районному суду Полтавської області, виходячи з наступного.

Згідно положень пункту 3 частини 1 статті 3 Закону України Про виконавче провадження , відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих документів - виконавчих написів нотаріусів.

За змістом частини 1 статті 24 Закону України Про виконавче провадження , виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Отже, законодавець пов`язує місце виконання рішення з місцем вчинення виконавчих дій.

Зі змісту доданих до позовної заяви документів вбачається, що позивач ОСОБА_1 яка являється боржником у виконавчому провадженні, отримує дохід в публічному акціонерному товаристві Крюківський вагонобудівний завод , де перебуває на виконанні постанова приватного виконавця виконавчого округу Полтавської області Скрипник В.Л. від 25 листопада 2021 року про звернення стягнення на дохід боржника за виконавчим написом із доходів позивача у ПАТ Крюківський вагонобудівний завод , місцем розташування якого є м.Кременчук, вулиця Івана Приходька, 139, що територіально відноситься до Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області та є місцем виконання оспорюваного виконавчого документу.

Отже, в даному випадку виконавчі дії з виконання спірного виконавчого напису вчиняються за місцем отримання доходів боржником ОСОБА_1 , що відповідно до положень статтей 24, 68 Закону України Про виконавче провадження є місцем проведення виконавчих дій, а отже, являється місцем виконання виконавчого напису.

За вимогами частини 3 статті 68 Закону України Про виконавче провадження , про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника виконавець виносить постанову, яка надсилається для виконання підприємству, установі, організації, фізичній особі, фізичній особі - підприємцю, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи.

Вирішуючи питання про передачу справи за підсудністю суддя враховує, що при поданні позовної заяви позивач обрав альтернативну підсудність справи за місцем виконання виконавчого напису нотаріуса, відповідно положень частини 12 статті 28 ЦПК України, та приходить до висновку, що справу слід передати на розгляд Крюківському районному суду м.Кременчука Полтавської області, оскільки у межах територіальної юрисдикції вказаного суду проводяться виконавчі дії з примусового виконання оскаржуваного позивачем виконавчого напису.

Відповідно матеріалів позову жодних виконавчих дій у межах виконавчого провадження № 67658827 на території Кременчуцького району Полтавської області приватним виконавцем не здійснювалось.

Згідно з нормами Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року, Закону України Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у пункті 1 статті 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається належний суд , тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

З урахуванням викладеного, позовна заява не підсудна Кременчуцькому районному суду Полтавської області, у зв`язку із чим підлягає передачі за належною підсудністю до Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області як суду на території юрисдикції якого виконується спірний виконавчий напис нотаріуса.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Цивільного процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За викладених обставин, керуючись ст. ст. 19, 27, 28, 31, 260, 353 ЦПК України, суддя,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до акціонерного товариства Альфа-Банк про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню - передати до Крюківського районного суду м.Кременчука Полтавської області, для розгляду за підсудністю.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду або ухвала суду не були вручені у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяЖ. О. Даніліна

Дата ухвалення рішення03.02.2022
Оприлюднено07.02.2022
Номер документу102943214
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —536/170/22

Рішення від 11.05.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Рішення від 11.05.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МУРАШОВА Н. В.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

Ухвала від 03.02.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні