Ухвала
від 01.02.2022 по справі 20/5007/1274-б/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "01" лютого 2022 р. м. Житомир Справа № 20/5007/1274-Б/12

Господарський суд Житомирської області у складі судді Макаревича В.А. за участю секретаря судового засідання Підгаєцької М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №20/5007/1274-Б/12

За заявою Публічного акціонерного товариства "Кредитпромбанк" (м. Київ)

До боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область)

про банкрутство

за участі представників:

- від боржника: Терещук О.В. - ліквідатор;

- від кредиторів: Менський В.В., представник ГУ ДПС в Житомирській області, витяг з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; Гімадієва Р.К., представник Житомирського обласного центру зайнятості, дов. від 21.01.2019 №275/16-19;

У провадженні Господарського суду Житомирської області знаходиться справа №20/5007/1274-Б/12 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область).

Відповідно до ч.6 ст.12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою арбітражного суду Житомирської області від 19.11.2012 за заявою Публічного акціонерного товариства "Кредитпромбанк" (м. Київ) порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область) відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у редакції, чинній до 19.01.2013.

В подальшому справа розглядалась відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у редакції після 19.01.2013 року.

20.04.2019 в офіційному друкованому виданні "Голос України" опубліковано Кодекс України з процедур банкрутства.

Згідно п.1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, цей Кодекс набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом.

Відтак, 21.10.2019 набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

У відповідності п.2 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" втратив чинність.

За приписами п.4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч.3. ст. 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Отже, справа розглядається судом відповідно до Кодексу України з процедур банкрутства з урахуванням положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у відповідній редакції, чинній на момент правовідносин, що склались).

Господарським судом Житомирської області 31.01.2022 за допомогою автоматизованої комп`ютерної системи діловодства Господарського суду Житомирської області зроблено запит та отримано витяг (долучений до матеріалів справи) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань стосовно Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Фінанс" (ідентифікаційний код 36698193) та встановлено актуальний стан на фактичну дату та час формування - зареєстровано в ЄДР; місцезнаходження: 04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, будинок 15/15.

Відповідно до долученого до матеріалів справи Реєстру на відправку рекомендованої з повідомленням кореспонденції Господарського суду Житомирської області відправлення - ухвалу суду від 11.11.2021 у даній справі вручено 16.12.2021 представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "Вердикт Фінанс".

Відтак, судом встановлено, що всі учасники провадження у справі, зокрема і забезпечений кредитор ТОВ "Вердикт Фінанс" були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання.

У процесі здійснення ліквідаційної процедури ліквідатором підприємства - банкрута вжито відповідні заходи, передбачені Кодексом України з процедур банкрутства.

09.06.2021 від ліквідатора Терещука О.В. до суду надійшов остаточний звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область).

Ухвалою суду від 10.06.2021 було прийнято та призначено для розгляду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область).

У судовому засіданні ліквідатор повідомив, що на даний момент у боржника відсутні будь-які активи та майно, а тому відсутня можливість задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі. Підтримав подане до суду клопотання про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область).

Присутні у судовому засіданні представники кредиторів; ГУ ДПС в Житомирській області та Житомирського обласного центру зайнятості підтримали клопотання про затвердження остаточного звіту ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область) та закриття провадження у справі.

Судом встановлено, що письмових заперечень проти затвердження остаточного звіту ліквідатора та закриття провадження у справі на адресу суду не надходило

Розглянувши звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область) та матеріали справи, заслухавши усні пояснення ліквідатора, присутніх у судовому засіданні представників кредиторів, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область) зареєстровано Любарською районною державною адміністрацією Житомирської області 07.10.2002 року, юридична адреса: Житомирська область, Любарський район, смт. Любар, вул. Леніна, 17, ідентифікаційний код 31884855, що підтверджується, зокрема, довідкою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (т. 1 а.с. 84).

13.11.2012 року на адресу господарського суду Житомирської області надійшла заява Публічного акціонерного товариства "Кредитпромбанк" про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес".

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 19.11.2012 р. за заявою Публічного акціонерного товариства "Кредитпромбанк" господарським судом Житомирської області порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес".

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 19.03.2013 р., зокрема, визнано ознаки неплатоспроможності боржника, введено процедуру розпорядження майном боржника строком на шість місяців до 19.09.2013 р. включно, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого Шведюк Л.П.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 24.09.2013 р., зокрема, затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес".

Постановою Господарського суду Житомирської області від 03.12.2013 Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес було визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Крутоус О.В.

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 13 серпня 2015 відмовлено у затвердженні звіту ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес Крутоус О.М. №02-10/1274-Б від 03.12.2014, продовжено строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес на шість місяців, припинено повноваження ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес (смт. Любар Житомирська область) - Крутоус Оксани Миколаївни, призначено арбітражного керуючого Терещука Олександра Володимировича (10002, м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 112; свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №1319 від 17.07.2013) ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес (смт. Любар Житомирська область).

Документи, які підтверджували факти перебування працівників у трудових відносинах з банкрутом ліквідатору не передавалися.

Відповідно до наказу ліквідатора від 28.08.2015 №2 проведено інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків ТОВ Торгова компанія Велес (Код ЄДРПОУ 31884855, юридична адреса: 13100, Житомирська обл., Любарськнй р-н, смт. Любар, вул.Леніна,буд.17), за результатами якої майна банкрута не виявлено.

Документацію та печатку підприємства - банкрута ліквідатору не передано.

Згідно довідки Центру надання послуг, пов`язаних з використанням транспортних засобів м. Житомира за банкрутом зареєстрований атомобіль ГАЗ 3302, 2006 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 , з свідоцтвом про державну реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 03.10.2006.

Як убачається з матеріалів справи, 04.09.2019 ліквідатор звернувся до Головного управління національної поліції в Житомирській області із зверненням від 28.08.2019 №02-17/04/35 про розшук автомобіля ГАЗ 3302 ДНЗ НОМЕР_3 .

22.10.2018 №02-17/04/39 Житомирському відділу Головного управління національної поліції в Житомирській області Національної поліції України направлено повідомлення про злочин щодо розбирання автомобіля ГАЗ, модель 3302, 2006 р. в., ДНЗ НОМЕР_3 .

Листом від 13.11.2019 №11484/19 Житомирський відділ Головного управління національної поліції в Житомирській області Національної поліції України повідомив, що автомобіль ГАЗ 3302. ДНЗ НОМЕР_3 знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Кооперативна, 20 на території ТОВ Укргоспторг .

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 17.02.2020 в межах справи №20/5007/1274-Б/12 заяву ліквідатора ТОВ Торгова компанія Велес Терещука О.В. №02-17/04/16 від 10.06.2019 задоволено частково: витребувано з незаконного володіння Житомирського товариства з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724. м. Житомир, вул. Кооперативна, 20) на користь ТОВ Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район. Житомирська область, код 31884855) автомобіль ГАЗ 3302, 2006 року' випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , у зв`язку з чим Товариство з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724, м. Житомир, вул. Кооперативна. 20) було зобов`язано передати за актом приймання - передачі ТОВ Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район, Житомирська область, код 31884855) автомобіль ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Крім того, вищевказаним рішенням суду від 17.02.2020 стягнуто з Житомирського товариства з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724. м. Житомир, вул. Кооперативна, 20) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район, Житомирська область, код 31884855) 1921 грн витрат по сплаті судового збору.

16.03.2020 старшим державним виконавцем Корольовського ВДВС у м. Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м. Хмельницький) Ратушною Олено Вікторівною згідно наказу №20/5007/1274-Б/12, виданого Господарським судом Житомирської області, винесено постанову про відкриття виконавчого провадження 61592920 про витребування з незаконного володіння Житомирського товариства з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724, м. Житомир, вул. Кооперативна, 20) на користь ТОВ Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район, Житомирська область, код 31884855) автомобіля ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , у зв`язку з чим Товариство з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724, м. Житомир, вул. Кооперативна, 20) зобов`язано передати за актом приймання - передачі ТОВ Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район, Житомирська область, код 31884855) автомобіль ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

Також, відкрито виконавче провадження ВИ №61593077 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Укргоспторг (ідентифікаційний код 01552724, м. Житомир, вул. Кооперативна, 20) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес (смт. Любар, Любарський район. Житомирська область, код 31884855) 1921,00 грн витрат по сплаті судового збору, про що 19.03.2020 винесена відповідна постанова.

22.07.2020 згідно акту вилучення та передачі майна автомобіль (розукомплектований) ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 ліквідатором ТОВ Торгова компанія Велес прийнято та відповідно до наказу від 22.07.2020 оприбутковано та забезпечено його зберігання.

24.07.2020 старшим державним виконавцем Корольовського ВДВС у м. Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України (м.Хмельницький) Ратушною О.В. винесено постанову про закінчення виконавчого провадження №61592920.

Наказом №2 від 31.08.2020 ліквідатором включено до ліквідаційної маси Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес дебіторську заборгованість ТОВ Укргоспторг м. Житомир у сумі 1921,00грн.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області у цій справі від 29.10.2020 задоволено клопотання ліквідатора Терещука О.В. №02-17/04/53 від 17.09.2020 про визначення умов продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес , а саме автомобіля ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , який є предметом застави.

Відповідно до укладеного договору, на електронний майданчик ТОВ Е-Тендер подано заявку (оголошення) про продаж автомобіля ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 (розукомплектований, відсутні агрегати та вузли в моторному відділенні, крім блоку двигуна без головки, відсутня коробка передач, щиток приладів, фари розукомплектовані, задній міст розукомплектований, карданний вал від`єднаний, газове обладнання з балонами відсутнє, двері від`єднані, передній бампер від`єднаний та пошкоджений), свідоцтво про реєстрацію відсутнє з початковою ціною - 7000,00 грн без ПДВ та кроком аукціону 70,00 грн, що відповідає визначеним ухвалою господарського суду Житомирської області у цій справі від 29.10.2020 умовам продажу майна на аукціоні.

26.11.2020 відбувся аукціон з продажу автомобіля ГАЗ 3302, 2006 року випуску, синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 за ціною 10 100,01грн, що підтверджується сформованим протоколом електронного аукціону Української універсальної біржі №UА-РS-2020-11-10-000106-2 від 26.11.2020.

Відповідно до результатів, проведеного Українською універсальною біржею аукціону, 26.11.2020 з переможцем ОСОБА_1 укладено договір купівлі продажу автомобіля НОМЕР_3 .

На ліквідаційний рахунок надійшли кошти від покупця ОСОБА_1 та від Української універсальної біржі на загальну суму 10 100,01грн.

13.03.2021 підписано акт придбання автомобіля на аукціоні та передано автомобіль переможцю аукціону ОСОБА_1 .

Кошти, які надійшли від продажу майна були направлені на погашення понесених витрат ліквідатора Терещука О.В. у ліквідаційній процедурі.

30.03.2021 старшим державним виконавцем Корольовського відділу державної виконавчої служби у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) Ратушною О.В. у виконавчому провадженні ВИ №61593077 винесена постанова про повернення виконавчого документа стягувачу, у зв`язку з відсутністю майна Житомирського ТОВ Укргоспторг м. Житомир.

Наказом від 27.05.2021 №1 виключено з ліквідаційної маси Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова компанія Велес та списано дебіторську заборгованість ТОВ Укргоспторг м. Житомир у сумі 1921,00грн.

Також, ліквідатором вжиті інші заходи щодо виявлення майна боржника. Так, до державних установ подані запити щодо надання відомостей про наявність чи відсутність майнових активів банкрута.

Житомирська митниця ДФС у листі від 06.10.2015 №628/10/06-70-24 повідомила ліквідатора , що інформація щодо наявності чи відсутності зареєстрованого майна та інших активів за ТОВ ТК Велес відсутня.

На запит до Бердичівського МБТІ Житомирської області отримано відповідь від 13.10.2015 №781 про відсутність зареєстрованого права власності на майно за ТОВ Торгова компанія Велес .

Відділ Держгеокадастру у Любарському районі Житомирської області у листі від

20.10.2015 №59/01-10 повідомив, що за ТОВ ТК Велес земельні ділянки у власності або користуванні на території Любарського району не зареєстровані.

Державне космічне агентство України у листі від 30.10.2015 №4785/10-М4.2/15 повідомляє про відсутність відомостей щодо наявності або відсутності активів за ТОВ ТК Велес .

Згідно Витягу з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 15.12.2015 №21534280 убачається відсутність серед засновників інших юридичних осіб ТОВ Торгова компанія Велес .

В інформаційній довідці з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, щодо суб`єкта, індексний №51701216, інформації з Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна індексний №51701251 від 16.01.2016 повідомляється про відсутність відомостей по ТОВ Торгова компанія Велес .

Філія Головний інформаційно-обчислювальний центр ПАТ Українська залізниця листом №000966 від 26.04.2016 повідомляє, що за ТОВ Торгова компанія Велес вантажні вагони не зареєстровані.

У витязі з ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 19.01.2019 №1004884894 повідомляється про відсутність відокремлених підрозділів ТОВ Торгова компанія Велес .

Головне управління Держпродспоживслужби у Житомирській області у відповіді на запит від 17.05.2021 №1652/04./-ДВ повідомило, що за ТОВ Торгова компанія Велес згідно уніфікованої бази даних AgroTech сільськогосподарська техніка не зареєстрована.

На офіційному веб-порталі Державної служби України з безпеки на транспорті повідомляється, що відсутні записи щодо суден, власником або судновласником яких є боржник.

На офіційному веб-портапі Державної архітектурно-будівельної інспекції України повідомляється про відсутність звернень від ТОВ Торгова компанія Велес щодо здійснення господарської діяльності.

Головне управління Держпраці у Житомирській області від 05.05.2021 №3267 повідомило, що за боржником не зареєстровано великотоннажних автомобілів та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації у вулично-дорожній мережі загального користування.

На офіційному веб-порталі Державної авіаційної служби України повідомляється, що на 03.05.2021 цивільних повітряних суден за ТОВ Торгова компанія Велес не зареєстровано.

На офіційному веб-порталі Державної служби інтелектуальної власності України станом на 06.05.2021 повідомляється про відсутність зареєстрованої інформації щодо наявності об`єктів інтелектуальної власності за ТОВ Торгова компанія Велес .

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку у листі від 11.05.2021 №10/04/9673 повідомляє про відсутність ТОВ Торгова компанія Велес серед власників пакетів голосуючих акцій (5 відсотків і більше) акціонерних товариств.

Відповідно до довідки Комунального підприємства по обслуговуванню адміністративних приміщень об`єктів комунальної власності територіальних громад Любарської селищної ради Житомирської області №83 від 12.04.2021, документи довгострокового зберігання ТОВ Торгова компанія Велес до архіву не надходили.

Довідка АТ КБ Приватбанк № 210422SU10110401 від 22/04/2021 свідчить про закриття розрахункового рахунку ТОВ Торгова компанія Велес .

Відповідно до ч. 1 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: відомості за результатами інвентаризації майна та перелік ліквідаційної маси; відомості про реалізацію об`єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії документів, що підтверджують відчуження активів боржника під час ліквідаційної процедури (у тому числі протоколи про проведення аукціону, договори купівлі-продажу, акти приймання-передачі майна, акти про придбання майна на аукціоні тощо); реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів; довідку архівної установи про прийняття документів, які відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню; для акціонерних товариств - розпорядження про скасування реєстрації випуску акцій, видане Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку; для емітентів боргових цінних паперів - звіт про результати погашення цінних паперів.

Господарський суд після розгляду звіту ліквідатора та думки кредитора постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Ліквідатором банкрута Терещуком О.В. до суду подано звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ Торгова компанія Велес .

При цьому, слід зазначити, що ліквідатором не подано протокол засідання комітету кредиторів на якому був розглянутий остаточний звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ Торгова компанія Велес .

Ліквідатор повідомив, що членам комітету кредиторів були надіслані листи про проведення комітету кредиторів шляхом опитування.

Відповіді на запити ліквідатора надійшли лише від Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області (1 голос) та Головного управління ДПС України в Житомирській області (1 голос), що становить 0,3% від загальної кількості голосів (674), що свідчить про відсутність прийнятих рішень комітетом кредиторів з повноважними голосами.

При цьому судом встановлено, що будь - яких письмових заперечень на остаточний звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ Торгова компанія Велес від учасників провадження у справі на адресу суду не надходило. Натомість присутні у судовому засіданні учасники провадження у справі підтвердили та не заперечували здійснення ліквідатором Терещуком О.В. всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів банкрута, що підтверджуються доказами у справі.

У судовому засіданні ліквідатор повідомив, що ним було проаналізовано всю доказову базу наявних у справі матеріалів та документів та встановлено безперспективність подання позовів до суду для притягнення до солідарної та субсидіарної відповідальності третіх осіб, засновників, керівників боржника та інших осіб відповідно до частини 2 статті 65 Кодексу України з процедур банкрутства у зв`язку з відсутністю необхідних доказів та подальше навантаження для кредиторів оплати винагороди ліквідатора у зв`язку з тривалістю позовів без зрозумілої та обґрунтованої перспективи.

Присутні представники Житомирського обласного центру зайнятості та ГУ ДПС у Житомирській області підтримали зазначену правову позицію ліквідатора та повідомили, що заперечують проти подальшого навантаження для кредиторів оплати винагороди ліквідатора у зв`язку з тривалістю позовів без зрозумілої та обґрунтованої перспективи.

Відтак, судом встановлено, що наявні матеріали справи свідчать про дотримання ліквідатором обов`язку щодо здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника, що передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, тобто ліквідатором додержано принцип безсумнівної повноти дій ліквідатора у ліквідаційній процедурі. Крім того, дії або бездіяльність ліквідатора під час проведення ним ліквідаційної процедури у справі № 20/5007/1274-Б/12 кредиторами не оскаржувались, заходи по ліквідаційній процедурі ліквідатором узгоджувались з комітетом кредиторів, які були проінформовані ліквідатором у відповідних звітах.

Аналіз приписів ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства дає підстави дійти висновку, що відсутність думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів, які не приймають участі або утримуються від голосування з питань схвалення звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу боржника не є для господарського суду безумовною підставою для відмови у затвердженні звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу у зв`язку із здійсненням ліквідатором Терещуком О.В. всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів банкрута, що підтверджуються доказами у справі.

При здійсненні правосуддя суд має виходити з необхідності дотримання основних засад господарського судочинства, зазначених в ст.ст. 2, 4 Господарського процесуального кодексу України, стосовно забезпечення права сторін на розгляд справ у господарському суді після їх звернення до нього у встановленому порядку, гарантованому чинним законодавством, та всебічно забезпечити дотримання справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Захищене статтею 6 Європейської конвенції з прав людини право на справедливий судовий розгляд також передбачає право на змагальність провадження. Кожна сторона провадження має бути поінформована про подання та аргументи іншої сторони та має отримувати нагоду коментувати чи спростовувати їх.

Дія принципу змагальності ґрунтується на переконанні: протилежність інтересів сторін найкраще забезпечить повноту матеріалів справи через активне виконання сторонами процесу тільки їм притаманних функцій. Принцип змагальності припускає поєднання активності сторін у забезпеченні виконання ними своїх процесуальних обов`язків із забезпеченням судом умов для здійснення наданих їм прав.

Відповідно до ч.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Як свідчать матеріали справи, майнові активи та грошові кошти, які б можливо було включити до складу ліквідаційної маси на дату складання звіту та ліквідаційного балансу у банкрута відсутні.

Банкрут не має в своєму розпорядженні коштів чи інших активів для погашення кредиторських вимог.

У зв`язку з відсутністю у банкрута майнових активів та грошових коштів залишається непогашеною заборгованість перед кредиторами.

Відсутність у банкрута майнових активів підтверджена даними ліквідаційного балансу банкрута.

З урахуванням зазначеного та за наслідками дослідження судом матеріалів справи встановлено, що ліквідатором банкрута Терещуком О.В. у ході ліквідаційної процедури здійснено усі необхідні заходи, передбачені Кодексом про банкрутство.

Згідно п. 7 ст. 64 Кодексу України з процедур банкрутства вимоги, не погашені у зв`язку з недостатністю майна, вважаються погашеними.

Частиною 2 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, якщо за результатами ліквідаційної процедури після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд постановляє ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута. Копія цієї ухвали надсилається державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи - банкрута, а також власнику майна.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо, зокрема, затверджено звіт ліквідатора у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Враховуючи зазначене в сукупності, звіт ліквідатора арбітражного керуючого Терещука О.В. та ліквідаційний баланс ТОВ Торгова компанія Велес підлягають затвердженню, а підприємство-банкрут - ліквідації.

Керуючись ст.ст.1, 2, ч.4 ст.9, ст.ст. 60, 61, 64, 65, пунктом 5 частини 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 233 - 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Житомирської області

УХВАЛИВ:

1. Затвердити звіт арбітражного керуючого Терещука О.В. та ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (13100, Житомирська область, Любарський район, смт. Любар, вул. Леніна, 17, ідентифікаційний код 31884855).

2. Ліквідувати юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (13100, Житомирська область, Любарський район, смт. Любар, вул. Леніна, 17, ідентифікаційний код 31884855).

3. Припинити повноваження ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" Терещука Олександра Володимировича після внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

4. Вимоги кредиторів у справі, які не задоволені за недостатністю майна, вважати погашеними.

5. Провадження у справі закрити.

6. Арбітражному керуючому Терещуку О.В.:

- вжити заходів внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи - банкрута.

7. Надіслати копію ухвали про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу арбітражному керуючому Терещуку О.В., кредиторам у справі, державному реєстратору, органу державної статистики для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Ухвала господарського суду набирає законної сили 01.02.2022 та підлягає оскарженню.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Північно - Західного апеляційного господарського суду або через Господарський суд Житомирської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту ухвали.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

Дата підписання ухвали: 04.02.2022

Суддя Макаревич В.А.

Список розсилки:

1 - в справу

2 - ТОВ "Вердикт Фінанс" (04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, 15/15) - рек. з пов.

3 - боржнику Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" - 13100, Житомирська обл., Любарський р-н, смт. Любар, вул. Леніна, буд. 17 прост.

4 - Житомирський обласний центр зайнятості 10001, м. Житомир, вул. Київська, 83 - реком. з пов.

та e-mail: zhitom@ocz.ic.zt.ua - на елек. пошту

5 - ГУ ПФУ в Житомирській обл. - E-mail: gupfu@zt.pfu.gov.ua - на елек. пошту

та (10003, м. Житомир, вул. О. Ольжича, 7) - рек. з пов.

6 - УВД ФСС України у Житомирській області -- на елек. пошту

та (10014, м. Житомир, Майдан Корольова, 2) - рек. з пов.

7 - ГУ ДПС у Житомирській області - Електронна пошта: zt.official@tax.gov.ua - на елек. пошту

та (10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7) - рек. з пов.

8 - а/к Терещуку О.В. - на електронну пошту - ІНФОРМАЦІЯ_1.

9 - ТОВ "Право Інвест Консалтинг" - 04080, м. Київ, вул. О. Терьохіна, 8А реком. з пов.

10- Головне управління статистики у Житомирській області - вулиця Миколи Сціборського, 6А, Житомир, Житомирська область, 10002 - реком.

11- Центр надання адміністративних послуг Любарської селищної ради - вул. Незалежності, 15, Старий Любар, Житомирська область, 13133 (рек. з пов.)

Дата ухвалення рішення01.02.2022
Оприлюднено07.02.2022
Номер документу102972853
СудочинствоГосподарське
Сутьзатвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія "Велес" (смт. Любар Житомирська область). Присутні у судовому засіданні

Судовий реєстр по справі —20/5007/1274-б/12

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 01.02.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 17.01.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 11.11.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 21.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 08.09.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

Ухвала від 22.06.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Макаревич В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні