Постанова
від 01.07.2010 по справі 2а-2993/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2010 року м. Запорі жжя

(16 год. 12 хв.)

Справа № 2а-2993/10/0870

Запорізький окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді Артоу з О.О.

при секретарі судового зас ідання Гнідой А.В.

за участю представника поз ивача: Харламової О.О.

відпо відач: не з' явився

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовною заявою: Запоріз ького обласного відділення Ф онду соціального захисту інв алідів

до: Товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Степь-Агро»

про: стягнен ня адміністративно-господар ських санкцій та пені

ВСТАНОВИВ:

27 травня 2010 року Запорізьке о бласне відділення Фонду соці ального захисту інвалідів зв ернулось до Запорізького окр ужного адміністративного су ду із позовною заявою до Това риства з обмеженою відповіда льністю «Степь-Агро» про стя гнення суми адміністративно -господарських санкцій та пе ні за невиконання нормативу робочих місць для працевлашт ування інвалідів у 2009 році в ро змірі 11 881 грн. 17 коп.

Ухвалою суду від 28.05.2010 року ві дкрито провадження в адмініс тративній справі №2а-2993/10/0870, закі нчено підготовче провадженн я та призначено справу до суд ового розгляду на 15.06.2010. Розгляд справи відкладався у зв' яз ку із неявкою відповідача до 01.07.2010

В позовній заяві вказано, що відповідно до звіту ТОВ «Сте пь-Агро» про зайнятість та пр ацевлаштування інвалідів фо рми 10-ПІ, середньооблікова кіл ькість штатних працівників, що працювали у відповідача з а звітній період склала 30 осіб , таким чином, середньообліко ва кількість інвалідів, відп овідно до встановленому норм ативу повинна складати 1 особ у. Згідно відомостей, наданих відповідачем у звіті, середн ьооблікова кількість інвалі дів на підприємстві склала 0 о сіб, що є менше ніж встановлен о нормативом.

За невиконання нормативу р обочих місць для працевлашту вання інвалідів ТОВ «Степь-А гро» повинно сплатити позива чу адміністративно-господар ські санкції у розмірі 11 733 грн . 33 коп. Оскільки в добровільно му порядку адміністративно-г осподарські санкції ТОВ «Сте пь-Агро» не були сплачені, За порізьке обласне відділення Фонду соціального захисту і нвалідів нарахувала пеню у р озмір 147 грн. 84 коп.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги обґрунтовує ст. 69, 238-241 Господ арського кодексу України, ст . ст. 19, 20 Закону України «Про осн ови соціальної захищеності і нвалідів в Україні» від 21.03.91 № 87 5. Просить позов задовольнити та стягнути з відповідача су ми адміністративно-господар ських санкцій та пені за неви конання нормативу робочих мі сць для працевлаштування інв алідів у 2009 році в розмірі 11 881 гр н. 17 коп.

В судове засідання 01.07.2010 пред ставник відповідача не з' яв ився, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Вислухавши представника п озивача, дослідивши матеріал и справи, вислухавши пояснен ня сторін, з' ясувавши обста вини справи та перевіривши ї х доказами, суд приходить до н аступного висновку.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Степь-Агро» ( ідентифікаційний код 33284128) від носиться до підприємств, яки м, відповідно до ст.19 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні» встановлюється нормат ив робочих місць для працевл аштування інвалідів.

Відповідно до Звіту про зай нятість та працевлаштування інвалідів форми 10-ПІ річна-по штова, затвердженої наказом Мінпраці України від 10.02.2007 № 42 н аданого відповідачем, середн ьооблікова кількість штатни х працівників, що працювали у відповідача за 2009 рік склала 30 особи. Середньооблікова кіл ькість інвалідів, що працюва ли у відповідача у 2009 році скла ла 0 осіб.

Відповідно до ст. 19 Закону Ук раїни «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Укр аїні» для підприємств, устан ов, організацій, у тому числі п ідприємств, організацій гром адських організацій інвалід ів, фізичних осіб, які викорис товують найману працю, устан овлюється норматив робочих м ісць для працевлаштування ін валідів у розмірі 4% (чотирьох відсотків) середньообліково ї чисельності штатних праців ників облікового складу за р ік, а якщо працює від 8 до 25 осіб , - у кількості одного робочого місця.

Підприємства, установи, орг анізації, у тому числі підпри ємства, організації громадсь ких організацій інвалідів, ф ізичні особи, які використов ують найману працю відповідн о до ч 2 ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні» від 21. 03.91 № 875 самостійно розраховуют ь кількість робочих місць дл я працевлаштування інваліді в і забезпечують працевлашту вання інвалідів.

Отже, середньооблікова кіл ькість інвалідів, відповідно до нормативу, встановленого ч.1 ст.19 Закону України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні» у від повідача повинна складати 1 о собу.

Відповідно до ч.8 ст.69 Господа рського кодексу України, під приємства з правом найму роб очої сили зобов' язані забез печувати визначену, згідно з акону, кількість робочих міс ць для працевлаштування непо внолітніх, інвалідів, інших к атегорій громадян, що потреб ують соціального захисту, і в становлює відповідальність підприємства за порушення д аної вимоги.

Основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні і га рантії їм рівних з усіма інши ми громадянами можливостей д ля участі в економічній, полі тичній і соціальній сферах ж иття суспільства, створення необхідних умов, які дають мо жливість інвалідам вести пов ноцінний спосіб життя, визна чаються Законом України «Про основи соціальної захищенос ті інвалідів в Україні» від 21. 03.91 № 875.

Статтею 18 Закону України «П ро основи соціальної захищен ості інвалідів в Україні» ві д 21.03.91 № 875 визначено, що забезпеч ення прав інвалідів на праце влаштування та оплачувану ро боту здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення д о підприємств, установ, орган ізацій чи до державної служб и зайнятості. Підприємства, у станови, організації, фізичн і особи, які використовують н айману працю, зобов' язані в иділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у т.ч. спеціальні ро бочі місця створювати для ни х умови праці з урахуванням і ндивідуальних програм реабі літації і забезпечувати інші соціально - економічні гаран тії, передбачені чинним зако нодавством, надавати державн ій службі зайнятості інформа цію, необхідну для організац ії працевлаштування інвалід ів, звітувати Фонду соціальн ого захисту інвалідів про за йнятість та працевлаштуванн я інвалідів у порядку, встано вленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до абзацу друго го пункту 2 статті 19 Закону Укр аїни «Про зайнятість населен ня», державна служба зайнято сті має право одержувати від підприємств, установ і орган ізацій, незалежно від форм вл асності, адміністративні дан і про наявність вакантних ро бочих місць, у тому числі приз начених для працевлаштуванн я інвалідів, характер і умови праці на них, про всіх вивільн юваних, прийнятих і звільнен их працівників та інформацію про передбачувані зміни в ор ганізації виробництва і прац і, інші заходи, що можуть призв ести до вивільнення працівни ків.

Згідно з ч. 4 ст. 20 Закону Украї ни «Про зайнятість населення »,

підприємства, установи і організації незалежно від форми власності реєструютьс я у місцевих центрах зайнято сті за їх місцезнаходженням як платники збору до Фонду за гальнообов'язкового державн ого соціального страхування України на випадок безробіт тя, щомісяця подають цим цент рам адміністративні дані у п овному обсязі про наявність вільних робочих місць (вакан сій), у тому числі призначених для працевлаштування інвалі дів.

Інформацію про наявність в ільних робочих місць (вакант них посад) для працевлаштува ння інвалідів роботодавці по дають центру зайнятості за м ісцем їх реєстрації як платн иків страхових внесків на за гальнообов' язкове державн е соціальне страхування на в ипадок безробіття за формою, затвердженою Наказом Мініст ерства праці та соціальної п олітики України від 19 грудня 2 005 року № 420 за погодженням з Дер жкомстатом.

Правила подання роботодав цями звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів відділенням Фонду та інформ ації про наявність вільних р обочих місць (вакантних поса д) передбачено Порядком пода ння підприємствами, установа ми, організаціями та фізични ми особами, що використовуют ь найману працю, звітів про за йнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, нео бхідної для організації їх п рацевлаштування, затверджен им постановою Кабінету мініс трів України «Про реалізацію статей 19 і 20 закону України «Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні» від 31.01.2007 № 70.

Згідно відповіді Мелітопо льського районного центру за йнятості від 07.06.2010 № 819, ТОВ «Степ ь-Агро» у період з грудня 2008 рок у по грудень 2009 року інформаці ю про наявність вільних робо чих місць (звіт 3-ПН), в тому числ і для працевлаштування інвал іді до центру зайнятості не н адавалось.

Стаття 20 Закону України «Пр о основи соціальної захищено сті інвалідів в Україні», під приємства, установи, організ ації, у тому числі підприємст в, організацій громадських о рганізацій інвалідів, фізичн их осіб, які використовують н айману працю, де середньообл ікова чисельність працюючих інвалідів є менша, ніж устано влено нормативом, передбачен им ст.19 Закону України «Про ос нови соціальної захищеності інвалідів в Україні», щороку сплачують відповідним відді ленням Фонду соціального зах исту інвалідів адміністрати вно-господарські санкції, су ма яких визначається в розмі рі середньої річної заробітн ої плати на відповідному під приємстві, установі, організ ації, у тому числі підприємст ві, організації громадських організацій інвалідів, фізич ної особи, яка використовує н айману працю, за кожне робоче місце, призначене для працев лаштування інваліда і не зай нято інвалідом.

Згідно ч.2 ст.20 Закону України «Про основи соціальної захи щеності інвалідів в Україні» , порушення термінів сплати а дміністративно-господарськ их санкцій тягне за собою нар ахування пені. Пеня обчислює ться виходячи з 120 відсотків р ічних облікової ставки Націо нального банку України, що ді яла на момент сплати, нарахов ану на повну суму недоїмки за весь її строк. Доказів створе ння умов та виконання зобов' язань відповідачем не надано .

Відповідно до матеріалів с прави за невиконання нормати ву робочих місць для працевл аштування інвалідів ТОВ «Сте пь-Агро» повинно сплатити ад міністративно-господарські санкції у розмірі 11 733 грн. 33 коп . та оскільки в добровільному порядку адміністративно-гос подарські санкції ТОВ «Степь -Агро» не було сплачено, Запор ізьке обласне відділення Фон ду соціального захисту інвал ідів нарахувала пеню у розмі р 147 грн. 84 коп.

Враховуючи викладене, суд в важає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню.

За правилами частини 4 ст. 94 К АС України, у справах, в яких п озивачем є суб' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, с удові витрати, здійснені поз ивачем, з відповідача не стяг уються. Крім цього, позивачем не було надано суду доказів п онесених ним судових витрат.

Керуючись ст.ст. 161, 162, 163, 167 КАС У країни, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов За порізького обласного відділ ення Фонду соціального захис ту інвалідів до Товариства з обмеженою відповідальністю «Степь-Агро» про стягнення с уми адміністративно-господа рських санкцій та пені за нев иконання нормативу робочих м ісць для працевлаштування ін валідів у 2009 році в розмірі 11 881 г рн. 17 коп. задовольнити в повно му обсязі.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ст епь-Агро» (ідентифікаційний код 33284128) суми адміністративно -господарських санкцій та пе ні за невиконання нормативу робочих місць для працевлашт ування інвалідів у 2009 році в ро змірі 11 881 (одинадцять тисяч ві сімсот вісімдесят одна) грн. 17 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ків подання заяви про апеляц ійне оскарження та апеляційн ої скарги, якщо вони не були по дані у встановлені строки. У р азі подання апеляційної скар ги постанова, якщо її не скасо вано, набирає законної сили п ісля закінчення апеляційног о розгляду справи.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Запорізький окружни й адміністративний суд шляхо м подання в 10-денний строк з дн я її проголошення, а в разі скл адення постанови не у повном у обсязі відповідно до статт і 160 КАС України - з дня складенн я її в повному обсязі, заяви пр о апеляційне оскарження і по дання після цього протягом 20 д нів апеляційної скарги, з под ачею її копії відповідно до к ількості осіб, які беруть уча сть у справі. Копія апеляційн ої скарги одночасно надсилає ться особою, яка її подає, до с уду апеляційної інстанції.

Якщо постанову було прогол ошено у відсутності особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви про апеляцій не оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови.

Постанова у повному обсязі складена 06 липня 2010 року.

Суддя /під пис/ О.О. Артоуз

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення01.07.2010
Оприлюднено06.08.2010
Номер документу10297525
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2993/10/0870

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Ухвала від 28.05.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

Постанова від 01.07.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Артоуз Олеся Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні