Рішення
від 02.02.2022 по справі 128/2878/21
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/2878/21

РІШЕННЯ

Іменем України

02 лютого 2022 року місто Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі

головуючого - судді Ганкіної І.А.,

при секретарі Рипюк Т.П.,

з участю присяжних Богачук М.І., Поліщук Л.Г.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 з викликом заінтересованої особи Органу опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, -

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, посилаючись на те, що вона є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вказує, що проживають разом за адресою: АДРЕСА_1 . Також зазначає, що її син хворіє на стійке психічне захворювання з 2010 року. Внаслідок хвороби він не здатний до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду та допомоги, є інвалідом з дитинства, група інвалідності Перша А , встановлена безтерміново, а також внаслідок захворювання, наявності хронічного стійкого психічного розладу, не може усвідомлювати значення своїх дій. Вказує що усе його життя вона та її чоловік проживають разом із сином, доглядають сина та піклуються про нього, зокрема і про стан його здоров`я. З 04.06.2021 року по 08.07.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в черговий раз перебував на стаціонарному лікуванні у 2-му відділенні Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради з діагнозом: Важка деменція обумовлена перенесеною нейроінфекцією з психотичними порушеннями у вигляді епізодів психомоторного збудження, дистрофій, в анамнезі сутінкових розладів свідомості, повною соціально-трудовою дезадаптацією. Відношення до хвороби анозогностичне. Тип пристосувальної поведінки регресивний. Адаптивні ресурси особистості на інверсному рівні. Клінічний та трудовий прогноз несприятливий. Ефективність лікувальних міроприємств недостатня. С-09 Стійкі важкі залишкові явища перенесеної нейроінфекції, асоційованої з Епштейн-Барр вірусним ураженням головного мозку (прогресуючий лейкоенцифаліт). 0-48 Симптоматична фармакорезистентна епілепсія з частими поліформними генералізованими парціальними, з вторинною генералізацією судомними нападами, складними абсансами (15 на місяць). Залишкові явища перенесених оперативних втручань: стерео токсичної кальозотомії 2012 рік, у вигляді вираженого лівобічного спастичного геміпарезу та вираженого вестибуло-атактичного синдрому, імплантації вагусного стимулятора 2016 рр. у вигляді важких психічних розладів. Виражене порушення функції ходи, рухів, функції тазових органів, самообслуговування. Т-02.5 Залишкові зміни множинних переломів лівої п`яткової кістки зі зміщенням у вигляді деформуючого артрозу суглобів стопи, привідних контрактур . В подальшому, з тим же діагнозом, він був направлений на обласну психіатричну МСЕК для визначення ступеню обмеження життєдіяльності.

Оскільки, внаслідок свого захворювання дитина ОСОБА_2 позбавлений можливості розуміти значення своїх дій та керувати ними, тому заявитель по справі, змушена була звернутися до суду з даною заявою про визнання свого сина недієздатним.

Представник заявника ОСОБА_1 адвокат Данілевич Т.М. надала суду заяву, відповідно до якої просила справу щодо визнання ОСОБА_2 недієздатним, встановлення над ним опіки та призначенні опікуна розглянути в їх відсутність, вимоги заяви підтримують в повному обсязі, просила вимоги задоволити.

Представник Органу опіки та піклування Стрижавської селищної ради в особі Войтюк Н. також надала суду заяву згідно якої справу просить розглянути без її участі, та не заперечує проти задоволення вимог заяви.

Частиною 3 статті 211 ЦПК України визначено, що учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

За вказаних обставин суд вважає можливим розглянути справу за відсутності учасників справи та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Врахувавши думку позивача, викладену у наданій суду письмовій заяві, дослідивши письмові докази у справі та надавши їм належну правову оцінку, суд дійшов такого висновку.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 виданим 30 квітня 2003 року Міським відділом реєстрації актів громадянського стану управління юстиції Вінницької області.

ОСОБА_1 зареєстрована та проживає разом із сином - ОСОБА_2 та чоловіком - ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією паспорта ОСОБА_3 , довідкою про реєстрацію місця проживання особи №1531 від 17.05.2018 року; довідкою виконавчого комітету Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області №2882 від 04 жовтня 2021 року.

Син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє на хронічне, стійке психічне захворювання з 2010 року, внаслідок хвороби він не здатний до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду та допомоги, є інвалідом з дитинства, група інвалідності Перша А , встановлена безтерміново. Внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними; не може самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки, що підтверджується: корінцем медичного висновку №1 про дитину-інваліда до 16 років від 01 червня 2010 року; рішенням обласної лікувально-консультативної комісії Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні №195 від 26.04.2012 року (історія хвороби №4363); випискою з медичної карти стаціонарного хворого №4347 для МСЕК ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебував на стаціонарному лікуванні в 2-му відділенні КНП ВОКПЛ ім. О.І. Ющенка ВОР з 04.06.2021 року по 08.07.2021 року; довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12ААВ №252944 від 07.09.2021 року.

З 04.06.2021 року по 08.07.2021 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в черговий раз' перебував на стаціонарному лікуванні у 2-му відділенні Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної ради , з діагнозом: Важка деменція обумовлена перенесеною нейроінфекцією з психотичними порушеннями у вигляді епізодів психомоторного збудження, дистрофій, в анамнезі сутінкових розладів свідомості, повною соціально-трудовою дезадаптацією. Відношення до хвороби анозогностичне. Тип пристосувальної поведінки регресивний. Адаптивні ресурси особистості на інверсному рівні. Клінічний та трудовий прогноз несприятливий. Ефективність лікувальних міроприємств недостатня; С-09 Стійкі важкі залишкові явища перенесеної нейроінфекції, асоційованої з Епштейн-Барр вірусним ураженням головного мозку (прогресуючий лейкоенцифаліт); 0-48 Симптоматична фармакорезистентна епілепсія з частими поліформними генералізованими парціальними, з вторинною генералізацією судомними нападами, складними абсансами (15 на місяць). Залишкові явища перенесених оперативних втручань: стерео токсичної кальозотомії 2012 рік, у вигляді вираженого лівобічного спастичного геміпарезу та вираженого вестибуло-атактичного синдрому, імплантації вагусного стимулятора 2016 рр. у вигляді важких психічних розладів! Виражене порушення функції ходи, рухів, функції тазових органів, самообслуговування; Т-02.5 Залишкові зміни множинних переломів лівої п`яткової кістки зі зміщенням у вигляді деформуючого артрозу суглобів стопи, привідних контрактур

В подальшому, з тим же діагнозом, ОСОБА_2 був направлений на обласну психіатричну МСЕК для визначення ступеню обмеження життєдіяльності, що підтверджується випискою з медичної карти стаціонарного хворого №4347 для МСЕК ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебував на стаціонарному лікуванні в 2-му відділенні КНП ВОКПЛ ім. О.І. Ющенка ВОР з 04.06.2021 року по 08.07.2021 року.

Відповідно до ст. 39 ЦК України - фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного , стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та ( або) керувати ними.

У відповідності до ст.55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст.58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

У відповідності до ст.60 ч.1 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України передбачено, що опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування.

Згідно ст.63 ЦК України опікуном може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, котра є членом сім`ї або родичом з підопічним.

Суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна (ч. 1 ст. 300 ЦПК України).

Оскільки суду доведено, що ОСОБА_2 внаслідок свого хронічного психічного захворювання не може усвідомлювати значення своїх дій, керувати ними, а тому може бути визнаний недієздатним.

Оскільки ОСОБА_3 дає згоду на призначення її опікуном над сином ОСОБА_2 , має всі можливості для цього, добре характеризується за місцем проживання, піклується про його стан здоров`я, а тому може бути призначена опікуном хворого сина ОСОБА_2 .

Керуючись ст.. 39, 58, 60, 62, 63 ЦК України, 247,295, 296,298, 299,300 ЦПК України, суд -

В и р і ш и в:

Заяву - задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - опіку.

Призначити опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 - його матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_3 , зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 .

Встановити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - два роки з дня набрання рішенням законної сили. Повідомити опікуна, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною.

Копію рішення після набуття законної сили направити Органу опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Вінницький районний суд Вінницької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Повний текст судового рішення виготовлено 02.02.2022.

Суддя І.А. Ганкіна

Присяжні М.І. Богачук

Л.Г. Поліщук

СудВінницький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення02.02.2022
Оприлюднено08.02.2022
Номер документу102984603
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —128/2878/21

Постанова від 09.07.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Постанова від 09.07.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 04.07.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 14.06.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Войтко Ю. Б.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 28.05.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Карпінська Ю. Ф.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні