Рішення
від 04.02.2022 по справі 665/1435/21
ЧАПЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

набрало чинності "___"


20____р.

Справа № 665/1435/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" лютого 2022 р. Чаплинський районний суд Херсонської області

в складі: головуючого судді Березнікова О.В.,

за участю секретаря Собчук М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Чаплинка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , представника позивача - адвоката Кузьменка Д.А. до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , третя особа: Чаплинська селищна рада Херсонської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача адвокат Кузьменко Д.А. звернувся до суду із вказаним позовом в якому просить визнати за позивачкою право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 13,7320 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, та право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 13,22 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, які належали спадкодавцю - матері позивачки ОСОБА_4 .

Позовна заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помела мати позивачки ОСОБА_4 . Після її смерті залишилось спадкове майно, яке складається із вказаних земельних ділянок. Позивачка звернулася до нотаріальної контори, проте їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з тим, що спадкова справа вже заведена іншою нотаріальною конторою АР Крим 27 січня 2014 року.

Позивач в судове засідання не з`явився, її представник Кузьменко Д.А . подав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

В судове засідання відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 не з`явилися, надали через канцелярію суду заяву про проведення розгляду справи за їх відсутності, позовні вимоги визнали, проти їх задоволення не заперечують.

Третя особа: Чаплинська селищна рада Херсонської області також подали заяву про розгляд справи без участі їх представника, проти позову не заперечували.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, в зв`язку з неявкою сторін, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помела мати позивачки ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, серії НОМЕР_1 .

Після смерті матері позивача залишилося спадкове майно, а саме: земельна ділянка площею 13,7320 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, та земельна ділянка площею 13,22 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, які належали спадкодавцю - матері позивачки ОСОБА_4 на підставі державних актів на право власності серії ЯК №115435, кадастровий номер 6525483800:04:001:0012, та серії ХС № 083993, кадастровий номер 6525483800:04:003:0013.

Мати позивачки до реєстрації шлюбу 06.05.1997 мала прізвище ОСОБА_4 , після реєстрації - ОСОБА_4 .

Позивачка звернулася до державного нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте отримав відмову у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з тим, що спадкова справа вже заведена іншою нотаріальною конторою АР Крим 27 січня 2014 року, про що винесено постанову від 30.07.2021.

Родинні відносини позивачки з померлою підтверджуються свідоцтвом про її народження НОМЕР_2 .

Наведені докази є належними та допустимими, оскільки отримані у встановленому законом порядку, містять інформацію щодо предмету доказування, узгоджуються між собою, не заперечуються сторонами та не викликають сумніву щодо їх достовірності.

Згідно ч.1 ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1258 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України до першої черги спадкоємців відносяться діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Стаття 1268 ЦК України регламентує, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ч.3 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину.

Відповідно до ст. 1274 ЦК України , спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги.

У відповідності до статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового права, одним із способів захисту цивільного права та інтересу може бути визнання права.

Пленум Верховного Суду України в абз.3 п.23 постанови №7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування зазначив, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Щодо заведеної спадкової справи №49 від 27 січня 2014 року слід зазначити наступне.

Відповідно до ч.4 ст.11-1 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , вчинення нотаріальних дій щодо спадкових справ, які були зареєстровані у Спадковому реєстрі до початку тимчасової окупації, але не закінчені, здійснюється будь-яким нотаріусом на підконтрольній Уряду України території за зверненням спадкоємця.

Як встановлено з матеріалів, нотаріус відмовив позивачу у вчиненні нотаріальної дії на підставі п. 2.4. глави 10 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, яким передбачено, що у разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження

Разом з тим, п. 2.14 цього Розділу передбачено, що якщо спадщина була відкрита на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополь до початку тимчасової окупації та щодо якої спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрі, але не була закінчена, приватний нотаріус (державна нотаріальна контора), до якого (якої) звернувся спадкоємець для завершення спадкування, продовжує провадження такої спадкової справи на підставі відповідної заяви спадкоємця.

При прийнятті заяви нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність зареєстрованої спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Із зазначеного слід дійти висновку, що у випадку заведення спадкової справи на те риторії Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та відмови нотаріуса на підконтрольній території України в оформленні спадкових прав (завершення спадкування), такі громадяни мають право звер нутися до суду за захистом свого цивільного права.

Обраний позивачем спосіб захисту невизнаного права відповідає вимогам закону та змісту правовідносин.

Отже, суд вважає за необхідне задовольнити позов повністю, оскільки позивач, будучи спадкоємцем за законом, прийняв спадщину у встановленому законом порядку після смерті матері, спадкове майно, яким є земельні ділянки, належали спадкодавцю, інші спадкоємці першої черги, відповідачі по справі, в оформленні спадкових справ відмовляються, шляхом визнання позову позивача.

З урахуванням викладеного та керуючись частиною 3 статті 1268 ЦК України, керуючись статтями 2,4,5,76-81,259,263-265,315-319,354,355 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 13,7320 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯК №115435, кадастровий номер 6525483800:04:001:0012, яка належала ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 13,22 гектарів в межах згідно з планом, яка розташована на території Скадовської сільської ради (Каховського) Чаплинського району Херсонської області, яку передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (державний акт на право власності на земельну ділянку серії ХС № 083993, кадастровий номер 6525483800:04:003:0013, яка належала померлій ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та видане на ім`я ОСОБА_4 .

Рішення суду може бути оскаржено до Херсонського апеляційного суду через Чаплинський районний суд Херсонської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: О.В. Березніков

СудЧаплинський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення04.02.2022
Оприлюднено08.02.2022
Номер документу102996927
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —665/1435/21

Рішення від 04.02.2022

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Березніков О. В.

Ухвала від 10.11.2021

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Березніков О. В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Березніков О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні