Постанова
від 16.06.2010 по справі 2а-11538/09/0570
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Головуючий у 1 інстанції - Могильницький М.С.

Суддя-доповідач - Сухарь ок М.Г.

ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИ Й АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2010 року справ а №2а-11538/09/0570

приміщення суду за адресою : 83017, м. Донецьк, бул. Шевченка, 26

Донецький апеляційний адм іністративний суд у складі к олегії суддів:

головуючого судді Сухарьк а М.Г., суддів Гаврищук Т.Г., Біл ак С.В.

при секретарі Чеплигіні П.І .,

за участю : від позивача Ан гелін І.І., Махтей Л.Л., Т уболєв О.В., від відповідача Вовненко Ю.І.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні Донецького апеляційного а дміністративного суду апеля ційну скаргу Горлівської об' єднаної державної податково ї інспекції Донецької област і на постанову Донецького ок ружного адміністративного с уду від 18 вересня 2009 року по спр аві № 2а-11538/09/0570 за позовом товари ства з обмеженою відповідаль ністю “Техпроммаш” м. Горлів ка до Горлівської об' єднано ї державної податкової інспе кції Донецької області про в изнання недійсним податково го повідомлення-рішення № 00000523 34/0 від 15 квітня 2009 року про донар ахування суми податкових зоб ов' язань по податку на приб уток на суму 247 582,50 грн. та визнан ня недійсним податкового пов ідомлення-рішення № 0000062334/0 від 15 квітня 2009 року про донарахува ння суми податкових зобов' я зань по податку на додану вар тість на суму 850 041,00 грн., -

В СТАНОВИЛА:

Позивач звернувся з адміні стративним позовом до Горлів ської об' єднаної державної податкової інспекції Донець кої області про визнання нед ійсним податкового повідомл ення-рішення Горлівської ОДП І Донецької області № 0000052334/0 від 15 квітня 2009 року про донарахув ання ТОВ “Техпроммаш” суми п одаткових зобов' язань по по датку на прибуток на суму 247 582.50 грн. та визнання недійсним по даткового повідомлення-ріше ння Горлівської ОДПІ Донецьк ої області № 0000062334/0 від 15 квітня 200 9 року про донарахування пози вачу суми податкових зобов' язань по податку на додану ва ртість на суму 850 041.00 грн.

Постановою Донецького окр ужного адміністративного су ду від 18 вересня 2009 року по спра ві № 2а-11538/09/0570 позовні вимоги поз ивача задоволені у повному о бсязі.

Відповідач не погодився з постановою суду і подав апел яційну скаргу, в якій просив с касувати постанову та ухвали ти нове рішення, яким відмови ти в задоволенні позовних ви мог. Апеляційну скаргу мотив ує невірним застосуванням су дом першої інстанції норм ма теріального та процесуально го права.

Дослідивши матеріали спра ви, доводи апеляційної скарг и, колегія суддів встановила наступне.

Товариство з обмеженою від повідальністю “Техпроммаш” зареєстроване виконавчим ко мітетом Горлівської міської ради 28.10.2003 року є юридичною осо бою - суб' єктом господарськ ої діяльності в контексті ви мог Закону України “Про опод аткування прибутку підприєм ств”.

Позивач посилаючись на пол оження п. 5.1 ст. 5, п.п.11.2.1 п. 11.2 статті 11 Закону України “Про оподатк ування прибутку підприємств ” доводить, що придбання посл уг з перевезення вантажів з б оку товариства з обмеженою в ідповідальністю “Укрспецен ерго” на адресу ТОВ “Техпром маш” підтверджується відпов ідними первинними документа ми. Отримання послуг від ТОВ “ Трейдекс”, на думку позивача , також підтверджується акта ми приймання виконаних робіт за січень-квітень 2008 року. Опла та позивачем отриманих послу г з перевезення товарно-мате ріальних цінностей з боку вк азаних вище підприємств підт верджується банківськими ви писками. Крім того, на підстав і додаткових угод, укладених між вказаними підприємствам и, було встановлено можливіс ть залучення з боку підрядни ків субпідрядні організації . На виконання вказаних полож ень додаткових угод з боку за значених вище підприємств бу ла залучена фізична особа - підприємець ОСОБА_6, який має відповідну ліцензію на з дійснення вантажних перевез ень. Факти перевезень підтве рджуються екземплярами това рно-транспортних накладних і з зазначенням замовника, пер евізника, пункту відвантажен ня товару та пункту призначе ння, які мають всі необхідні р еквізити. На підставі надани х первинних документів бухга лтерського обліку, позивач в казує на рух зазначених вище товарно-матеріальних ціннос тей по підприємству та викор истання їх у власній господа рській діяльності. Позивач при придбанні товарів від ПП “Ломофер”, в частині, розраху вався векселем на суму 1500000 грн ., решту заборгованості було п огашено шляхом безбанківськ ого заліку взаємної заборгов аності, на що надані акти від 2 3.04.2008 року та від 29.02.2008 року. Позива ч здійснив взаємозалік із ТО В “Укрспеценерго” на суму 406057,6 8 грн.

Колегія суддів вважає, що су дом першої інстанції необ' є ктивно було досліджена та на дана невірна юридична оцінка доказової базі, що призвело д о неправильного застосуванн я чинного законодавства про оподаткування і неправильни х висновків.

Так, відносно податкового п овідомлення - рішення № 0000052334/0 ві д 15.04.2009 року щодо визначення під приємству податкового зобов 'язання з податку на прибуток , суд першої інстанції посила ється на недоведеність матер іалами справи порушення пози вачем порядку формування скл аду валових витрат за резуль татами взаємовідносин з конт рагентами ТОВ “Укрспеценерг о” та ТОВ “Трейдекс”, та посил ається на документи, за якими вбачає виконання в повному о бсязі умов договорів поставк и та купівлі продажу ТМЦ.

Разом з тим, даючи оцінку пе реліченим документам, колегі я зазначає, що ці докази не під тверджують факт отримання по зивачем автотранспортних по слуг, вартість яких включено ним до складу валових витрат за спірний період.

Відповідно до п. 5.1, п.п. 5.2.1 п.5.2 ст . 5 Закону України від 28.12.1994 № 334/94-ВР “Про оподаткування прибутку підприємств”, валові витрат и виробництва та обігу це сум а будь-яких витрат платника п одатку у грошовій, матеріаль ній або нематеріальній форма х, здійснюваних як компенсац ія вартості товарів (робіт, по слуг), які придбаваються (виго товляються) таким платником податку для їх подальшого ви користання у власній господа рській діяльності. До складу валових витрат включаються: сума будь-яких витрат, сплаче них (нарахованих) протягом зв ітного періоду у зв'язку з під готовкою, організацією, веде нням виробництва, продажем п родукції (робіт, послуг) і охор оною праці, у тому числі витра ти з придбання електричної е нергії (включаючи реактивну) , з урахуванням обмежень, уста новлених пунктами 5.3-5.7 цієї ста тті. Таким чином, визначально ю ознакою валових витрат є їх безпосередній зв'язок з госп одарською діяльністю платни ка податків.

За наказом Міністерства тр анспорту України № 488/346 від 29.12.95 р . для всіх суб'єктів господарю вання, незалежно від форм вла сності, визнано обов'язковим для застосування форми перв инного обліку роботи вантажн ого транспорту, наявність то варно-транспортної накладно ї встановленої форми. У розум інні положень ст.1 Закону Укра їни “Про бухгалтерський облі к та фінансову звітність в Ук раїні” товарно-транспортна н акладна є документом, який мі стить відомості про господар ську операцію та підтверджує її здійснення.

Колегія зазначає, що також в ідображено в Акті перевірки податкового органу, має місц е невідповідність встановле ній формі товарно-транспортн их накладних, що фігурують за матеріалами справи (відсутн і номери подорожніх листів, у графі “відпуск дозволив” не зазначено найменування пост ачальників продукції, не вка зано ціну та суму відпущених товарів, не зазначається пос ада осіб, які такий відпуск до зволяли). Тобто у товарно-тран спортних накладних за жовтен ь-грудень 2007 р. та січень - квіте нь 2008 р. зазначено лише загальн і відомості про товар, покупц я і постачальника.

Разом з тим, відповідно до а кту ДПІ у м. Харцизьку від 31.03.2009 № 55/23-3/32698535 “Про неможливість пров едення перевірки ТОВ “Укрспе ценерго” з питань підтвердже ння правових відносин з ТОВ “ Техпроммаш”, у даного контра гента відсутні основні фонди , технічний персонал, виробни чі активи, складські приміще ння, транспортні засоби. Згід но з даними про доходи громад ян за формою 1-ДФ кількісний ск лад працівників - 1 особа. За ін формацією про види діяльност і, підприємство не мало ліцен зій на здійснення автотрансп ортних послуг та договорів с убпідряду.

Відповідно до акту ДПІ у Вор ошиловському районі м. Донец ька від 30.03.2009 № 308/23-2/34399645 “Про неможл ивість проведення перевірки ТОВ “Трейдтекс” з питань під твердження правових відноси н з ТОВ “Техпроммаш”, у ТОВ “Тр ейдекс” відсутні основні фон ди, технічний персонал, вироб ничі активи, складські примі щення, транспортні засоби. Зг ідно з інформацією про види д іяльності, підприємство не м ало ліцензій на здійснення а втотранспортних послуг та до говорів субпідряду. Згідно з даними про доходи громадян з а формою 1-ДФ кількісний склад працівників - 1 особа.

Угоди, що фігурують за матер іалами справи, мають ознаки н ікчемності, оскільки

виконавці не мали трудових ресурсів для їх виконан ня, загальні обсяги задеклар ованих господарських операц ій не співпадають з обсягом п ослуг, які вказані в актах вик онаних робіт (послуг), підприє мства-виконавці автотранспо ртних послуг відсутні за міс цезнаходженням, та невідомо, в чому саме виражений резуль тат наданих послуг. З наведен ого слід зробити висновок, що укладені угоди не були спрям овані на реальне настання пр авових наслідків, що обумовл ено ними, а мали за мету неспла ту існуючих податкових зобов 'язань ТОВ “Техпроммаш”.

За відомостями, які викладе ні в листі ГВПМ Горлівської О ДНІ від 01.04.2009 № 463, що фігурує в мат еріалах справи, дані підприє мства визначено як такі, що вх одить до складу “конвертацій ного центру”, а саме: ТОВ “Трей дтекс” (ЄДРПОУ 34399645), ПП “Технотр ейдцентр” (ЄДРПОУ 34665386) та ТОВ “У крспеценерго” (ЄДРПОУ 3269835) ПП “ Ломофер” (ЄДРПОУ 34778182. У відноше нні осіб ТОВ “Трейдтекс” СУ У ПМ ДПА у Донецькій області 22. 04. 2008 р. порушено кримінальну спр аву № 180-435 за ч. 2 ст.205 КК України “Ф іктивне підприємництво”.

Виходячи з аналізу вищевка заних доказів, слід зазначит и, що висновки податкового ор гану щодо завищення валових витрат підприємства у Деклар ації з податку на прибуток за 2007 рік (4 квартал) в сумі 338381 грн. та за 1 квартал 2008 року, півріччя 200 8 року на загальну суму 321840 грн. є обумовленими фактичними обс тавинами справи та грунтують ся на положеннях чинного зак онодавства про оподаткуванн я, що визначає й правомірніст ь застосування до позивача ш трафних (фінансових) санкцій на підставі п.п. 17.1.3 п. 17.1 ст. 17 Зако ну України “Про порядок пога шення зобов' язань платникі в податків перед бюджетами т а державними цільовими фонда ми”.

Відносно податкового пові домлення - рішення № 0000062334/0 від 15.04 .2009 р. з податку на додану варті сть, колегія не може погодити ся з висновками суду першої і нстанції щодо визнання недій сним зазначеного податковог о повідомлення - рішення у час тині визначення, як правомір ного, включення ТОВ “Техпром маш” до складу податкового к редиту вартості отриманих по слуг з автоперевезення за жо втень - грудень 2007 р. та січень - к вітень 2008 р. від ТОВ “Укрспецен ерго” та ТОВ “Трейдекст” з ви щенаведених підстав.

Зазначене кореспондується і з висновками податкового о ргану щодо завищення позивач ем складу податкового кредит у за 1 півріччя 2008 р. за фактом вз аємовідносин ТОВ “Техпромма ш” з ПП “Ломофер” щодо отрима ння товарно-матеріальних цін ностей, а саме гірнично-шахтн ого обладнання за договором купівлі - продажу від 04.01.2008 р.. Акт ом зустрічної перевірки ДПІ у Ворошиловському районі м. Д онецька від 30.03.2009 № 308/23-2/34399645 визнач ено неможливість проведення перевірки ПП “Ломофер” з пит ань підтвердження правових в ідносин з ТОВ “Техпроммаш” з ПП “Ломофер” у зв' язку з тим , що до єдиного державного реє стру внесено запис про відсу тність підтвердження відомо стей підприємства. Та зазнач ається на відсутності у ПП “Л омофер” основних фондів, тех нічного персоналу, виробничи х активів, складських приміщ ень, транспортних засобів. Зг ідно з інформацією про види д іяльності, підприємство не м ало ліцензій на здійснення а втотранспортних послуг та до говорів субпідряду. Згідно з даними про доходи громадян з а формою 1 -ДФ кількісний склад працівників - 1 особа. Остання звітність з відсутністю дан их про здійснення діяльності надана ПП "Ломофер" за березен ь 2008 року за допомогою електро нного зв'язку 17.04.2008р. за № 39458. За кв ітень 2008 року податкова звітн ість підприємством до ДПІ у В орошиловському районі м. Дон ецька не надана.

Даний контрагент позивача також значиться у складі “ко нвертаційного центру” за змі стом службової записки ГВПМ Горлівської ОДПІ від 01.04.2009 № 463, щ о фігурує за матеріалами спр ави.

Включення позивачем за пер іод з 01.10.2007 р. по 31.12.2008 р. до складу по даткового кредиту з ПДВ варт ості автотранспортних послу г та вартості отриманих ТМЦ (г ірнично - шахтного обладнан ня) за нікчемними угодами та в ідсутності належним чином ск ладених первинних бухгалтер ських документів, які підтве рджують зв'язок понесених ви трат з господарською діяльні стю підприємства є прямим по рушенням пп. 7.4.1, 7.4.4 п. 7.4 ст. 7 Закону України “Про податок на дода ну вартість” №168/97 від 03.04.97 р..

Судом першої інстанції бул о помилково визначено, як пра вомірне, формування позиваче м податкового кредиту за фак том здійснення першої із под ій, за положеннями п.п.7.5.1 п.7.5 ст.7 Закону України “Про податок на додану вартість”, та взага лі не досліджувалось питання відсутності документальног о обґрунтування правомірнос ті складання податкових накл адних на які посилається поз ивач.

Враховуючи вищевикладене, судова колегія прийшла до ви сновку, що рішення першої інс танції не відповідає вимогам матеріального та процесуаль ного права і повинно бути ска соване з підстав, що наведені в апеляційній скарзі.

Керуючись статтями 2, 11, 21, 70, 71, 159 , 160, 184, 195, 196, 198 - 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу ад міністративного судочинств а України, колегія судів, -

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу Го рлівської об' єднаної держа вної податкової інспекції До нецької області на постанову Донецького окружного адміні стративного суду від 18 вересн я 2009 року по справі № 2а-11538/09/0570 за по зовом товариства з обмеженою відповідальністю “Техпромм аш” до Горлівської об' єднан ої державної податкової інсп екції Донецької області про визнання недійсним податков ого повідомлення-рішення Гор лівської ОДПІ Донецької обла сті № 0000052334/0 від 15 квітня 2009 року пр о донарахування ТОВ “Техпром маш” суми податкових зобов' язань по податку на прибуток на суму 247 582.50 грн. та визнання не дійсним податкового повідом лення-рішення Горлівської ОД ПІ Донецької області № 0000062334/0 ві д 15 квітня 2009 року про донараху вання позивачу суми податков их зобов' язань по податку н а додану вартість на суму 850 041.00 грн. - задовольнити.

Постанову Донецького окру жного адміністративного суд у від 18 вересня 2009 року по справ і № 2а-11538/09/0570 - скасувати.

В задоволенні позовних вим ог товариства з обмеженою ві дповідальністю “Техпроммаш ” м. Горлівка до Горлівської о б' єднаної державної податк ової інспекції Донецької обл асті про визнання недійсним податкового повідомлення-рі шення № 0000052334/0 від 15 квітня 2009 року про донарахування суми пода ткових зобов' язань по подат ку на прибуток на суму 247 582,50 грн . та визнання недійсним подат кового повідомлення-рішення № 0000062334/0 від 15 квітня 2009 року про до нарахування суми податкових зобов' язань по податку на д одану вартість на суму 850 041,00 гр н. - відмовити.

Вступна та резолютив на частини постанови виготов лені у нарадчій кімнаті та пр оголошені у судовому засідан ні 16 червня 2010 року, її повний те кст буде виготовлений 21 червн я 2010 року.

Постанова суду апеля ційної інстанції за наслідка ми перегляду набирає законно ї сили з моменту проголошенн я та може бути оскаржена до Ви щого адміністративного суду України протягом одного мі сяця після набрання законної сили судовим рішенням суду а пеляційної інстанції, а в раз і складення постанови в повн ому обсязі відповідно до ста тті 160 цього Кодексу - з дня скла дення постанови в повному об сязі.

Головуючий: Сухарьок М.Г.

Судді: Білак С.В.

Га врищук Т.Г.

СудДонецький апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.06.2010
Оприлюднено09.08.2010
Номер документу10303531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-11538/09/0570

Ухвала від 09.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 09.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 09.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 29.03.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок Михайло Гаврилович

Ухвала від 09.06.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок М.Г.

Постанова від 16.06.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Сухарьок М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні