Рішення
від 28.12.2021 по справі 200/4942/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2021 року Справа№200/4942/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Олішевської В.В., за участю секретаря судового засідання Сєрих М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом Приватного акціонерного товариства «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча»

до відповідача: Офісу великих платників податків Державної податкової служби

про: визнання протиправним та скасування податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104.

за участю

представників сторін:

від позивача: Романенко А.В.,

від відповідача: Москалець Г.В.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Приватне акціонерне товариство «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча» , звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправним та скасування податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що не погоджується з податковим повідомленням-рішенням, винесеним на підставі акту документальної позапланової виїзної перевірки № 7/28-10-51-04/00191129 від 17.01.2020 р. в повному обсязі, вважає спірне податкове повідомлення - рішення незаконним через його невідповідність нормам діючого законодавства України, а висновки наведені в акті перевірки, хибними та безпідставними з наступних підстав.

Щодо встановлення заниження ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» бази оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, що є нижчими за її собівартість, в результаті чого відповідачем встановлено завищення суми від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку (р. 20.2.1) на загальну суму ПДВ 383540032 грн., позивач зазначив наступне.

Перевіркою встановлено, що в порушення п. п. 14.1.71 п. 14.1 ст.14, п. 188.1 ст.188 ПКУ, п.15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 зі змінами та доповненнями, ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» знижено базу оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, що є нижчими за її собівартість, в результаті чого знижено податок на додану вартість на загальну суму 383540032 грн., в тому числі по періодам: за квітень 2019 року - 29415578 грн. за травень 2019 року - 37482897 грн. за червень 2019 року - 46354649 грн. за липень 2019 року - 69268700 грн. за серпень 2019 року - 58287105 грн. за вересень 2019 року - 63323292 грн. за жовтень 2019 року - 79407811 грн.

Позивач зазначає, що в акті перевірки відсутнє посилання на норми ПК України, якими визначено поняття «собівартість» , не визначено який саме вид собівартості повинен використовуватися для визначення бази оподаткування ПДВ, також відсутнє посилання на законодавчі норми якими передбачено: з яких саме витрат вона (собівартість) повинна складатись; не визначені періоди для її формування; не визначено критерії щодо групування продукції власного виробництва для цілей визначення собівартості її одиниці; не вказано який метод повинен застосуватись при розподілі витрат звітного періоду між витратами на виробництво готової продукції, залишками незавершеного виробництва та напівфабрикатів на початок та на кінець періоду, тощо.

Також зазначає, що відповідачем безпідставно зроблено розрахунок бази оподаткування сум такого перевищення для нарахування податкових зобов`язань з ПДВ з використанням норм п. 188.1 ст. 188 ПК України методом, не передбаченим нормами Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 188.1 ст.188 ПК України - база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Звичайною ціною визнається ціна товарів (робіт, послуг), яка визначається сторонами договору, та апріорі вважається такою, що відповідає рівню ринкових цін. (п.п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14 ПК України)

Підприємство позивача є виробничим підприємством, яке засновано на приватному акціонерному капіталі, та не містить у складі свого капіталу державної частки - підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності керується власними інтересами, спрямованими на погашення зобов`язань та отримання прибутку з безумовним урахуванням кон`юнктури діючих у відповідному періоді ринкових цін на товари/послуги.

При укладанні договорів на постачання виробленої продукції ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» враховує отримані пропозиції покупців. Ціни варіюються в залежності від умов оплати, строків поставки, умов реалізації, об`ємів, пакування, тощо.

Відповідно ціни на готову продукцію ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» формуються на ринкових умовах шляхом прямих переговорів з покупцями.

В зв`язку з чим позивач вважає, що контролюючим органом не доведено той факт, що ціни реалізації продукції позивача не є звичайними.

Позивач зазначає, що під час перевірки контролюючий орган не використав для визначення звичайних цін на товари (роботи, послуги) офіційні джерела інформації, у тому числі: статистичні дані державних органів і установ; ціни спеціалізованих аукціонів з торгівлі окремими видами продукції, біржові котирування; довідкові ціни спеціалізованих комерційних видань та публікацій, у тому числі електронних та інших банків даних; звіти та довідки відділів з економічних питань у складі дипломатичних представництв України за кордоном; інші інформаційні джерела, що визнаються офіційними в установленому порядку, а тому його висновки не можуть базуватися виключно на основі співставлення цін продажу металопродукції в межах одного періоду по одному підприємству.

З урахуванням наведеного позивач вважає, що висновки відповідача, щодо зменшення суми бюджетного відшкодування з ПДВ на рахунок платника у банку у розмірі 383540032 грн. грн., є безпідставними та необґрунтованими.

Щодо встановлення відповідачем завищення податкового кредиту з ПДВ по операціям з придбання товарів/послуг на території України (рядок 10.1) на суму 5659057 грн. по взаємовідносинам з контрагентом ТОВ "АМЗ ГРУП", в результаті чого встановлено завищення суми від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку (р. 20.2.1) на загальну суму ПДВ 5659057 грн., позивач зазначив наступне.

Під час проведення перевірки відповідачем виявлено серед постачальників ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" суб`єктів господарювання, які здійснюють операції, не обумовлені економічними причинами (цілями ділового характеру), а саме ТОВ "АМЗ ГРУП", але позивач не погоджується, з даним висновком з урахуванням наступного.

Підприємством позивача до податкових декларацій з ПДВ за квітень, травень та жовтень 2019 р. включено до складу податкового кредиту суму ПДВ 5659057,22 грн. на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН ТОВ "АМЗ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39371603). Взаємовідносини між Комбінатом та ТОВ "АМЗ ГРУП" за перевіряємий період оформлені договором № 1548 від 08.08.2018 р.

Всі первинні бухгалтерські документи по взаємовідносинах ТОВ "АМЗ ГРУП" складені з дотриманням вимог Закону України № 996 та були надані до перевірки, а тому позивач мав всі підстави для включення операції до складу податкового кредиту.

Як зазначено у висновках в акті перевірки, комбінатом при проведенні перевірки були надані документи первинного бухгалтерського обліку та додаткові документи, якими підтверджуються факти здійснення перевіряємих господарських операцій, якими засвідчено факт придбання товарів/робіт/послуг у контрагентів - постачальників, а саме: договори, акти виконаних робіт, податкові накладні за господарськими операціями з контрагентами, прибуткові ордери, прибутково-видаткові накладні, документи, які підтверджують факт доставки товару на комбінат, регістри бухгалтерського обліку, сертифікати якості, паспорти виробників, платіжні доручення та інші документи.

Розбіжностей між податковими зобов`язаннями постачальників та податковим кредитом комбінату не виявлено. Тобто постачальники виконали свої обов`язки перед бюджетом України щодо реєстрації та декларуванню податкових зобов`язань з податку на додану вартість при здійсненні поставок на адресу комбінату.

Підприємство позивача не має обов`язку та повноважень здійснювати контроль за дотриманням з боку ТОВ "АМЗ ГРУП" вимог діючого законодавства щодо здійснення вказаним підприємством господарської діяльності, тощо.

Таким чином висновки перевіряючих про відсутність реальності здійснення господарських операцій між позивачем та ТОВ "АМЗ ГРУП" є безпідставними та необгрунтованими.

Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі та просив суд їх задовольнити в повному обсязі.

Відповідач проти задоволення позовної заяви заперечував надавши відзив та зазначив наступне.

За результатами документальної виїзна позапланова перевірка ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» з питань достовірності декларування суми від`ємного значення податку на додану вартість по декларації з податку на додану вартість за жовтень 2019 року із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень, уточнюючих розрахунків декларацій з ПДВ від 18.12.2019 № 9305262534 (квітень 2019 р.), № 9305263050 (травень 2019), № 9305262708 (червень 2019), № 9305262767 (липень 2019), № 9305262919 (серпень 2019), № 9305262847 (вересень 2019), від 19.12.2019 № 9306892533 (жовтень 2019), від 20.12.2019 № 9306965784 (жовтень 2019) із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень з урахуванням періодів виникнення від`ємного значення» складено Акт № 7/28-10-47- 06/00191158 від 17.01.2020 р. На підставі висновків Акту перевірки і було винесене податкове повідомлення - рішення № 0000515104, яким позивачу зменшено суму бюджетного відшкодування податку на додану вартість на 389199089 грн. за квітень-жовтень 2019 року і застосовано штрафні санкції у розмірі 194599544,50 грн.

Щодо заниження бази оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, що є нижчими за її собівартість, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 383540032 грн., відповідач зазначає наступне.

Перевіркою встановлено, що в порушення п. п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14, п. 188.1 ст. 188 ПКУ, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 зі змінами та доповненнями, ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» занижено базу оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, що є нижчими за її собівартість, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 383540032 грн.

Відповідач зазначає, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв`язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб`єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів) (п. 188.1. ст. 188 ПКУ).

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, ...»

В ході перевірки встановлено, що у ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відсутні економічні причини укладання угод за ціною нижчою за виробничу собівартість, так як підприємство має збитковий характер діяльності.

В результаті реалізації продукції за договірними цінами, розумна економічна причина (ділова мета) у ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відсутня.

Заниження доходів ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відбулось за рахунок реалізації металопродукції на території України підприємствам Групи Метінвест для подальшої реалізації на експорт на компанію MISA, Швейцарія.

Відповідач зазначає,що у ході перевірки було проведено порівняльний аналіз цін при реалізації ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191230) металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року непов`язаній особі ТОВ "МД ІСТЕЙТ" (код ЄДРПОУ 32040840) та реалізації ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року пов`язаним особам ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ" (код ЄДРПОУ 32036829) та ТОВ "ЮНІСТІЛ" (код ЄДРПОУ 35601339).

Проведеним аналізом встановлено, що ціни на металопродукцію при реалізації контрагентами позивача перевищують ціни при реалізації.

З урахуванням наведеного відповідач вважає, що ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» занижено базу оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, нижчими за собівартість реалізованої продукції, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 383540032 грн.

Також відповідач зазначає, що ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зареєстровані податкові накладні з порушенням норм податкового законодавств та не зареєстрованих взагалі.

Контролюючий орган зазначає що відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПК України, передбачено складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі зміни ціни виключно після події постачання товарів/послуг.

Скільки відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, при касовому методі податкового обліку ПДВ, дата постачання товарів/послуг не є підставою для відображення ПДВ у податкових зобов`язаннях постачальника та податковому кредиті покупця, то здійснення покупцем доплати у зв`язку із збільшенням ціни, не є підставою для складання постачальником розрахунку коригування до раніше складених по оплаті податкових накладних.

В зв`язку з чим вважає, що ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в порушення п. 192.1 ст 192, п 201.1, 201.10 статті 201, зареєстровано невірні податкові накладні: № 2708024 від 27.08.2019 р. зареєстрована ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» (код ЄДРПОУ 00191224) на загальну суму 247000000 грн. в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн.; № 1209006 від 12.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК АЗОВСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191158) на загальну суму 82014934,9 грн. в т.ч. ПДВ 13669155,82 грн.; № 2009051 від 20.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК АЗОВСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191158) на загальну суму 1925,98 грн. в т.ч. ПДВ 321 грн.; № 2009050 від 20.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК АЗОВСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191158) на загальну суму 45110,21 грн. в т.ч. ПДВ 7518,37грн. Та не зареєстровано податкову накладну та розрахунки коригувань на загальну суму 329061971,1 грн. в т. ч. ПДВ 54843661,8 грн.: податкову накладну за серпень 2019 р. в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» суму 247000000 грн. в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн.; розрахунки коригувань за вересень 2019 р. в адресу ПрАТ «МК АЗОВСТАЛЬ» на суму 82061971,1 грн. в т.ч. ПДВ 13672995,2 грн.

Також відповідач зазначив, що перевіркою встановлено, що ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" декларувало придбання у ТОВ "АМЗ ГРУП" алюміній АВ 87, алюміній АВ 97, алюмофлюс, який фактично відсутній, у зв`язку з не підтвердженням його придбання у ланцюгах постачання та не можливістю власного виробництва.

Таким чином, ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» завищено податковий кредит з податку на додану вартість по операціям з придбання товарів/послуг на території України у ТОВ "АМЗ ГРУП" на суму 5659057 грн.

З урахуванням вищезазначеного, відповідач вважає, що податкове повідомлення - рішення прийняте на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені законодавством, а позовна заява ПрАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча» є необґрунтованою та не підлягає задоволенню.

Представник відповідача у судовому засіданні підтримав заперечення які зазначені у відзиві на позовну заяву.

Представником позивача надано заперечення на відзив, яке долучено до матеріалів справи.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 22.05.2020 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 10.06.2020 р.

10.06.2020 р. ухвалою Донецького окружного адміністративного суду відкладено підготовче засідання на 13.07.2020 р.

13.07.2020 р. ухвалою Донецького окружного адміністративного суду відкладено підготовче засідання на 15.07.2020 р.

Ухвалами від 15.07.2020 р. Донецький окружний адміністративний суд призначив по справі судово - економічну експертизу та зупинив провадження по справі до одержання висновку судово - економічної експертизи.

02.02.2021 р. ухвалою Донецького окружного адміністративного суду, суд витребовув докази по справі для проведення судово - економічної експертизи.

25.08.2021 р. на адресу суду надійшла справа та висновок судово економічної експертизи № 243/26 від 20.08.2021 р.

В зв`язку з перебуванням судді у відпустці, з 16.08.2021 р. по 03.09.2021 р., листом від 06.09.2021 р. суд викликав сторін у судове засідання на 28.09.2021 р. для вирішення питання про поновлення провадження у праві.

У судове засідання призначене на 28.09.2021 р. сторони не з`явилися, в зв`язку з чим питання поновлення провадження по справі було призначено на 12.10.2021 р.

Ухвалою від 12.10.2022 р. суд поновив провадження по справі, також ухвалою від 12.10.2021 р. суд замінив відповідача по справі на його правонаступника та відклав розгляд справи на 02.11.2021 р.

02.11.2021 р. суд відклав розгляд справи на 25.11.2021 р.

Ухвалою від 25.11.2021 р. суд закрив підготовче провадження по справі та призначив справу до судового розгляду по суті на 08.12.2021 р.

08.12.2021 р. суд відклав розгляд справи на 22.12.2021 р.

22.12.2021 р. суд відклав розгляд справи на 28.12.2021 р.

Розглянувши матеріали справи та всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Приватне акціонерне товариство «Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча» є юридичною особою, зареєстровано Маріупольською міською радою 30.12.1996 року за № 12741200000000679, код ЄДРПОУ 00191129, зареєстровано платником ПДВ з 15.07.1997 р., основний вид діяльності - виробництво чавуну, сталі та феросплавів.

Посадовими особами Запорізького управління Офісу великих платників податків ДПС, на підставі наказу Офісу великих платників податків ДПС від 20.12.2019 №703 та направлень від 23.12.2019 №№ 107, 108, 109, була проведена документальна позапланова виїзна перевірка ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» з питань достовірності декларування суми від`ємного значення податку на додану вартість по декларації з податку на додану вартість за жовтень 2019 року із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень, уточнюючих розрахунків декларацій з ПДВ від 18.12.2019 р. № 9305262534 (квітень 2019 р.), № 9305263050 (травень 2019), № 9305262708 (червень 2019), № 9305262767 (липень 2019), № 9305262919 (серпень 2019), № 9305262847 (вересень 2019), від 19.12.2019 № 9306892533 (жовтень 2019), від 20.12.2019 № 9306965784 (жовтень 2019) із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень з урахуванням періодів виникнення від`ємного значення.

За наслідками проведеної перевірки Відповідачем було складено Акт перевірки від 17.01.2020 р. № 7/28-10-51-04/00191129. (т. 1 а.с. 55-143)

Актом перевірки встановлені наступні порушення:

1. п. п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14, п. 188.1 ст. 188, п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, ст. 194, п. 200.1, абз "б" п. 200.4 ст. 200, п. 201.1, п. 201.3, п. 201.10, п. 201.14, п. 201.15 ст. 201 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI із змінами та доповненнями, пп. 1, пп. 2 п. 3, пп. 1 пп. 5 п. 4, пп. 4, пп. 5 п. 5 Розділу V «Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість» , затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 26.01.2016 р. № 21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 29.01.2016р. за № 159/28289 (зі змінами та доповненнями), в результаті чого:

- завищено суму від`ємного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту (р. 19) на суму ПДВ 389199089 грн. в тому числі по періодах: квітень 2019 р. - 29619298 грн.; травень 2019 р. - 37574417 грн.; червень 2019 р. - 46354649 грн.; липень 2019 р. - 69268700 грн.; серпень 2019 р. - 58287105 грн.; вересень 2019 р. - 63323292 грн.; жовтень 2019 р. - 84771628 грн.

- завищено суму від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку (р. 20.2.1) на загальну суму ПДВ 389199089 грн., в тому числі по періодах: квітень 2019 р. - 29619298 грн.; травень 2019 р. - 37574417 грн.; червень 2019 р. - 46354649 грн.; липень 2019 р. - 69268700 грн.; серпень 2019 р. - 58287105 грн.; вересень 2019 р. - 63323292 грн.; жовтень 2019 р. - 84771628 грн.

2. п. 201.1, 201.10 статті 201 ПКУ, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 зі змінами та доповненнями, ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» не зареєстровано в ЄРПН:

а) податкові накладні на перевищення звичайних цін над ціною реалізації продукції, всього на суму ПДВ 383540032 грн., в тому числі по періодам: квітень 2019 р. - 29415578 грн.; травень 2019 р. - 37482897 грн.; червень 2019 р. - 46354649 грн.; липень 2019 р. - 69268700 грн.; серпень 2019 р. - 58287105 грн.; вересень 2019 р. - 63323292 грн.; жовтень 2019 р. - 79407811 грн.

б) не зареєстровано податкову накладну та розрахунки коригувань на загальну суму 329061971,1 грн. в т. ч. ПДВ 54843661,8 грн.

3. п. 12, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого Наказом Мінфіну від 31.12.2015 р., № 1307 "Про затвердження форми податкової накладної та Порядку заповнення податкової накладної» , в частині невірного зазначення обов`язкового реквізиту в податкових накладних складених на експортні операції з реалізації.

Не погодившись з висновками акту перевірки позивачем було надано заперечення до акту перевірки від 31.01.2020 р. № 33/193. (т. 1 а.с. 146-174)

За результатом розгляду поданих заперечень до акту перевірки, відповідач залишив висновки викладені в акті перевірки від 17.01.2020 р. № 7/28-10-51-04/00191129 без змін в зв`язку з чим надано відповідь на заперечення до акту перевірки від 11.02.2020 р. № 6059/10/28-10-51-04. (т. 1 а.с. 191-204)

14.02.2020 р. відповідачем прийнято податкове повідомлення-рішення форми «В1» № 0000515104 щодо зменшення суми бюджетного відшкодування з ПДВ на рахунок платника у банку у розмірі 389199089 грн. із застосуванням штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 194599544,50 грн. (т.1 а.с. 144-145)

26.02.2020 р. ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» було подано скаргу № 33/214 про скасування вказаного податкового повідомлення-рішення № 0000515104 від 14.02.2020 р. (т. 1 а.с. 175-190)

Згідно рішення № 14449/6/99-00-08-05-03-06 від 24.04.2020 року строк розгляду скарги було продовжено до 27.04.2020 року. Та відповідно до даного рішення податкове повідомлення-рішення від 14.02.2020 року № 0000515104 було залишено без змін, а скарга ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» - без задоволення. (т.1 а.с. 51-54)

Не погоджуючись з податковим повідомленням - рішенням від 14.02.2020 року № 0000515104, яким зменшено суму бюджетного відшкодування з ПДВ на рахунок платника у банку у розмірі 389199089 грн. та застосовано штрафні (фінансові) санкцій у розмірі 194599544,50 грн., позивач звернувся до суду з даним позовом.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з акту перевірки, в якому податковим органом, зазначено що в порушення п. п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14, п. 188.1 ст. 188 ПКУ, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 зі змінами та доповненнями, ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» занижено базу оподаткування операцій з постачання продукції на території України, що є нижчими за її собівартість, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 383504032 грн., в тому числі по періодам: квітень 2019 р. - 29415578 грн.; травень 2019 р. - 37482897 грн.; червень 2019 р. - 46354649 грн.; липень 2019 р. - 69268700 грн.; серпень 2019 р. - 58287105 грн.; вересень 2019 р. - 63323292 грн.; жовтень 2019 р. - 79407811 грн.

В обґрунтування встановленого порушення в акті перевірки зазначено наступне.

Згідно поданого ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» до контролюючого органу Звіту про фінансові результати за 9 місяців 2019 року, наданої до перевірки інформації стосовно виробничої собівартості реалізованої продукції за звітні періоди квітень - жовтень 2019 року, та з урахуванням даних податкових декларацій з ПДВ за квітень - жовтень 2019 року (з урахуванням уточнюючих розрахунків), документів на реалізацію продукції (податкові накладні, видаткові накладні, договори зі специфікаціями, рахунки, платіжні документи, тощо), встановлено реалізацію продукції підприємства за цінами нижчими ніж її собівартість.

Визначення фінансового результату здійснено виходячи з різниці між доходами від реалізації основної продукції та собівартістю реалізованої основної продукції.

При співставленні показника, задекларованого в рядку 1.1 декларацій з ПДВ, первинних документів на реалізацію (податкові накладні, видаткові накладні, договори зі специфікаціями, рахунки, платіжні документи, тощо) та даних бухгалтерського обліку ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» за квітень - жовтень 2019 року встановлено реалізацію окремих видів продукції підприємства за цінами, що є нижчими її собівартості, зокрема, наступним контрагентам - покупцям: ПрАТ "МК "АЗОВСТАЛЬ", ТОВ "ЮНІСТІЛ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ", ТОВ "ЮМДЖИ РЕСУРС", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС", ПрАТ "ІНГЗК", ПрАТ "ПІВНГЗК", ТОВ "РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС",ТОВ "МЕТІНВЕСТ- МРМЗ", ПАТ "ЗАПОРІЖСТАЛЬ", ПрАТ "ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ" на загальну суму 383540032 грн.

Під час проведення перевірки, як зазначено в акті, податковим органом було проаналізовано умови договорів, укладених підприємством позивача з вищезазначеними контрагентами за якими ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» у квітні - жовтні 2019 року відбувалась реалізація продукції власного виробництва за цінами, нижчими ніж її собівартість.

За результатами проведеного аналізу цін, визначених у специфікаціях встановлено, що в податкових накладних, виписаних ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» на постачання продукції власного виробництва зазначені договірні ціни. Тобто, податкові зобов`язання з податку на додану вартість по операціям з постачання готової продукції сформовані ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» виходячи з договірних цін.

Перевіркою встановлено юридичну залежність/пов`язаність ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» та ПрАТ "ІНГЗК", ПрРАТ "МК "АЗОВСТАЛЬ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ", ТОВ "ЮМДЖИ РЕСУРС", ТОВ "ЮНІСТІЛ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ- МРМЗ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ", ПрАТ "ПІВНГЗК", ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» (у контексті п. п. 14.1.159. п.14.1 ст.14 ПКУ).

З урахуванням зазначених обставин, застосування договірних цін в якості ринкових/звичайних цін в даних фінансово-господарських операціях між ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» та вищенаведеними контрагентами-покупцями суперечить пп. 14.1.71 пп. 14.1.219 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

За даними Звіту про фінансові результати за 1 квартал 2019 року встановлено здійснення ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» реалізації продукції з отриманням збитків (реалізація на експорт та на території України продукції власного виробництва та перепродаж) у сумі -354971557,65 грн.

Також здійснено визначення фінансового результату при реалізації продукції власного виробництва на експорт та на території України виходячи з різниці між вартістю реалізації та сумою витрат, що врахована ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» у складі собівартості виготовлених та реалізованих товарів за податковим обліком (відображених у податковій звітності за перевіряємий період), а саме:

- за даними Головної книги за січень, лютий та березень 2019 року здійснено співставлення рахунків 8001100001 «Дохід від реалізації основної продукції, товарів і послуг» та 9001100001 «Собівартість реалізованої основної продукції, товарів і послуг» , 9001100002 «Собівартість реалізованої основної продукції - коригування» , та встановлено, що загальна виробнича собівартість продукції ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» за січень, лютий та березень 2019 року перевищує вартість її реалізації.

Для співставлення вартості та ціни окремого виду продукції, ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» до перевірки надано товарний баланс по основній продукції за січень, лютий та березень 2019 року, в яких наведено кількість та собівартість реалізованої продукції та відповідно собівартість конкретного виду реалізованої продукції. Вартість та ціна реалізації зазначена у видаткових накладних та відповідних податкових накладних, виписаних ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» у момент реалізації продукції.

Під час перевірки податковим органом встановлено, що у ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відсутні економічні причини укладання угод за ціною нижчою за виробничу собівартість, так як підприємство має збитковий характер діяльності.

В результаті реалізації продукції за договірними цінами, розумна економічна причина (ділова мета) у ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відсутня.

Також як зазначено в акті перевірки, в ході перевірки було проведено порівняльний аналіз цін при реалізації ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191230) металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року непов`язаній особі ТОВ "МД IСТЕЙТ" (код ЄДРПОУ 32040840) та реалізації ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року пов`язаним особам ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ" (код ЄДРПОУ 32036829) та ТОВ "ЮНІСТІЛ" (код ЄДРПОУ 35601339).

Проведеним аналізом встановлено, що ціни на металопродукцію при реалізації ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» на адресу ТОВ "МД IСТЕЙТ" перевищують ціни при реалізації ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» металопродукції за відповідним кодом УКТЗЕД пов`язаним особам ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ" та ТОВ "ЮНІСТІЛ".

Крім того в акті зазначено, що було проведено порівняльний аналіз цін при реалізації ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року пов`язаній особі ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ» та реалізації в подальшому ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ» цієї металопродукції за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року.

Проведеним аналізом встановлено, що ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , як посередник між ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» та кінцевими споживачами металопродукції, значно збільшує ціну цієї металопродукції та відповідно істотну частину прибутку від реалізації металопродукції виробництва ПРАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» отримує посередник ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» .

Податковий орган зазначає, що оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів, послуг, робіт не може бути нижче їх виробничої собівартості.

Як зазначено вище, у ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» відсутні економічні причини укладання угод за ціною нижчою за виробничу собівартість, так як підприємство має збитковий характер діяльності.

Звичайна ціна на продукцію власного виробництва не може бути нижчою за фактичну собівартість кожної партії конкретного найменування продукції за відсутністю економічних причин чи ділової мети щодо укладання збиткових договорів на поставку продукції.

З огляду на вищенаведене, економічно обґрунтованою звичайною ціною у підприємств виробників є фактична собівартість.

Таким чином, висновки Акту перевірки щодо заниження ПрАТ «ММК ім. Ілліча» податкових зобов`язань з податку на додану вартість за період квітень - жовтень 2019 р. на загальну суму ПДВ 383540032,00 грн. базуються на тому, що звичайна ціна на продукцію власного виробництва не може бути нижчою за фактичну собівартість конкретного найменування продукції за відсутністю економічних причин чи ділової мети щодо укладання збиткових договорів на поставку продукції.

З урахуванням виявлених порушень в частині заниження податкових зобов`язань у зв`язку з реалізацією продукції власного виробництва по території України за цінами, що є нижчими ніж її собівартість ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» , податковим органом зроблено висновок, що підприємством порушено п. 201.1, 201.10 статті 201 ПКУ, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. № 1307 зі змінами та доповненнями, а саме: ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» не складено та не зареєстровано в ЄРПН податкові накладні на перевищення звичайних цін над ціною реалізації продукції, всього на суму 383540032 грн., в тому числі по періодам: квітень 2019 р. - 29415578 грн.; травень 2019 р. - 37482897 грн.; червень 2019 р. - 46354649 грн.; липень 2019 р. - 69268700 грн.; серпень 2019 р. - 58287105 грн.; вересень 2019 р. - 63323292 грн.; жовтень 2019 р. - 79407811 грн.

Відповідно до частини першої статті 3 Господарського кодексу України під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Згідно з пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, господарська діяльність - діяльність особи, що пов`язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Суд зазначає, що правові відносини щодо формування податкового кредиту з податку на додану вартість регулюються Податковим кодексом України (далі - ПК України), ведення бухгалтерського обліку по податкових операціях встановлено Законом України від 16.07.1999 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (зі змінами і доповненнями) (далі - Закон про бухгалтерський облік).

Для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, на підставі даних, не підтверджених документами.

Статтею 1 Закону Про бухгалтерський облік визначено загальне поняття та характеристика документу на підставі якого виникає право та обов`язок в платника податків на формування показників податкової, бухгалтерської та фінансової звітності. Таким документом є первинний документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Вимоги до первинного документу встановлені ст. 9 цього ж Закону та повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» господарською операцією є дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства.

Таким чином, проведення будь-якої господарської операції підприємства фіксується та підтверджується первинними документами, на підставі яких ведеться бухгалтерський облік. Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» , на даних бухгалтерського обліку базуються фінансова, податкова, статистична та інші види звітності. Отже, первинні документи по відображенню господарської операції є підставою й для податкового обліку.

Порядок формування податкового кредиту визначений ст. 198 Податкового кодексу України (надалі - ПК України).

Відповідно до п.п. 198.1 ст. 198 ПК України право на віднесення сум податку до податкового кредиту виникає у разі здійснення операцій, зокрема з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг. Пунктом 198.2 ПК України встановлено, що датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг, або дата отримання платником податку товарів/послуг, що підтверджено податковою накладною.

Відповідно до п. 198.3 ст.198 ПК України, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Пунктом 198.6 ст. 198 ПК України визначено, що не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Згідно п.201.1 ст. 201 ПК України, на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений Податковим Кодексом термін.

Згідно п.201.7 ст.207 ПК України податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Пунктом 201.8 ст.201 ПК України визначено, що право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку, передбаченому статтею 183 цього Кодексу.

Відповідно до п.201.10 ст.201 ПК України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Тобто, як вбачається з викладеного, необхідною умовою для віднесення сплачених у ціні товарів (послуг) сум податку на додану вартість є факт придбання товарів та послуг із метою їх використання у власній господарській діяльності.

Водночас, суд зазначає, що нормами Податкового кодексу України визначено, що нарахування податкового кредиту здійснюється на підставі податкової накладної, яка сама по собі є підставою для нарахування податкового кредиту за умови її відповідності вимогам законодавства, оскільки це єдиний документ первинного бухгалтерського та податкового обліку, що містить у собі суму ПДВ, яку можливо відобразити в податкових деклараціях з ПДВ. При цьому, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Таким чином, для цілей визначення об`єкта оподаткування податком на додану вартість мають бути фактично підтверджені належним чином складеними первинними документами, що відображають реальність господарської операції, яка є підставою для формування податкового обліку платника податків.

Згідно з пунктом 44.1 статті 44 ПК для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Відповідно до абзацу 2 пункту 188.1 статті 188 ПК база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

Згідно з підпунктом 14.1.71 пункт 14.1 статті 14 ПК звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до статті 39 цього Кодексу.

У разі якщо ціни (націнки) на товари (роботи, послуги) підлягають державному регулюванню згідно із законодавством, звичайною вважається ціна, встановлена відповідно до правил такого регулювання. Це положення не поширюється на випадки, коли встановлюється мінімальна ціна продажу або індикативна ціна. У такому разі звичайною ціною вважається ціна, визначена сторонами договору, але не нижче за мінімальну або індикативну ціну.

Відповідно до підпункту 14.1.219 пункту 14.1 статті 14 ПК ринкова ціна - ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах.

Судом з матеріалів справи встановлено що, між ПрАТ «ММК ім. Ілліча» було укладено наступні договори, на які є посилання у акті перевірки.

Договір постачання від 01.04.2015 р. № 2130-59, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) з ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» (далі - ПрАТ "ІНГЗК", Покупець), за умовами якого:

Постачальник зобов`язується поставити, а Покупець - прийняти та оплатити металопродукцію, іменовану далі за текстом «Продукція» , на умовах, передбачуваних цим Договором (п. 1.1 Договору).

За п. 2.1. Договору кількість і номенклатура Продукції зазначаються в Специфікаціях до цього Договору (в подальшому «Специфікація» ), та є його невід`ємною частиною.

Згідно п. 3.1 Договору поставка Продукції здійснюється видами транспорту, що зазначається у Специфікаціях. Постачальник зобов`язується поставити Продукцію на умова поставки, зазначеними у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2000 року. Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.4. Договору).

За п. 3.5 договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок - фактуру на оплату Продукції (оригінал);

- акт приймання-передачі на поставлену Продукцію;

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації.

Поставка Продукції здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Продукції (п. 4.1 договору).

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата Продукції Покупцем проводиться на наступних умовах:

- протягом терміну, зазначеному у специфікації;

- не менше, ніж 1 раз на місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

За узгодження Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству. Сума цього Договору дорівнює сумі всіх специфікацій.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2016 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних). Відповідно до додаткової угоди № 7 від 29.11.2018 р. термін дії договору продовжено до 31.12.2019 р.

Додатковою угодою № 9 від 30.06.2019 р. до договору постачання від 01.04.2015 р. № 2130-59, ціну реалізації чавуну передільного реалізованого у травні 2019 року обсягом 19973,10 тн змінено та встановлено у розмірі 7500,00 грн. (без НДС)/тн.

Як додаток до договору від 01.04.2015 р. № 2130-59 сторонами договору складена Специфікація № 3069SD від 09.07.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» Продукцію (ціна без ПДВ):

лист холоднокатаний оцинкований у рулоні, марка сталі DX51D+Z275, EN 10346:2009 EN 10143:2006 (код 24.11.316200.00411) розміром 1,15х1200 в кількості 120 тон по ціні за тону без ПДВ 14460,00 грн.;

лист холоднокатаний оцинкований у рулоні, марка сталі DX51D+Z275, EN 10346:2009 EN 10143:2006 (код 24.11.316200.00411) розміром 1,4х1200 в кількості 180 тон по ціні за тону без ПДВ 14000,00 грн.;

лист холоднокатаний оцинкований у рулоні, марка сталі DX51D+Z275, EN 10346:2009 EN 10143:2006 (код 24.11.316300.00326) розміром 1,75 х 1200 в кількості 50 тон по ціні за тону без ПДВ 13650,00 грн.;

лист холоднокатаний оцинкований у рулоні, марка сталі DX51D+Z275, EN 10346:2009 EN 10143:2006 (код 24.11.316300.00326) розміром 1,85 х 1132 в кількості 180 тон по ціні за тону без ПДВ 13650,00 грн.;

лист холоднокатаний оцинкований у рулоні, марка сталі DX51D+Z275, EN 10346:2009 EN 10143:2006 (код 24.11.316300.00326) розміром 1,95 х 1200 в кількості 50 тон по ціні за тону без ПДВ 13650,00 грн.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (чавун, рулон х/к) ПрАТ "ІНГЗК" внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 74838659 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 8548214 грн. (база оподаткування - 42741070 грн.); за травень 2019 року на суму 12865560 грн. (база оподаткування - 64327800 грн.); за липень 2019 року на суму 19156597 грн. (база оподаткування - 95782985 грн.); за серпень 2019 року на суму 16979005 грн. (база оподаткування - 84895025 грн.); за вересень 2019 року на суму 17289283 грн. (база оподаткування - 86446415 грн.).

Договори купівлі-продажу палива пиловугільного від 01.04.2016 р. № 965, купівлі-продажу сировинних, паливно-енергетичних або матеріально-технічних ресурсів від 18.12.2017 р. № 2481, від 19.01.2015 р. № 44/13/15, від 21.11.2017 р. № 089ЛС-01/683/2553, укладені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) з ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , за умовами яких:

Договір № 965 від 01.04.2016 р., відповідно до якого Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити поставки вугілля та/або продуктів його збагачення (далі - Ресурси) (п. 1.1 договору).

Кількість, номенклатура Ресурсів вказуються в Специфікаціях до договору, та є його невід`ємною частиною (п. 2.1 договору).

За п. 4.1 договору поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності до умов поставки, наведеними в Специфікаціях, і включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, що пов`язані із поставкою Ресурсів.

Ціна на Ресурси може бути змінена тільки за взаємною згодою сторін шляхом внесення змін в договір. Зміна ціни після оплати Ресурсів не допускається (п. 4.2 договору).

За п. 5.1 договору оплата Покупцем Ресурсів здійснюється у національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. У зв`язку з тим, що здійснення поставок Ресурсів має ритмічний та безперервний характер при постійних зв`язках із Покупцем, сторони прийшли до угоди про встановлення наступної періодичності оплати за поставлені Ресурси:

- на протязі строку, наведеному в Специфікації;

- не рідше одного разу в місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

Здійснювати оплату на адресу Постачальника окремим платіжним дорученням з відстрочкою платежу 30 календарних днів (п.п.5.2-5.3 договору).

За п. 5.5 договору податкові зобов`язання з ПДВ та податковий кредит з ПДВ, визнаються тільки по факту оплати/отримання грошових коштів, т.є. визнання ПДВ по касовому методу.

Як невід`ємні частини договору № 965 від 01.04.2016 р. сторонами узгоджені, наступні Специфікації: № 152 - № 155 від 01.04.2019 р., № 157 від 10.04.2019 р., № 158 від 15.04.2019 р., №№ 159, 160, 162 від 25.04.2019 р., №№ 163 - 166 від 01.05.2019 р., № 168 від 10.05.2019 р., № 169 від 15.05.2019 р., №№ 170 - 171 від 20.05.2019 р., №№ 173 - 179 від 01.06.2019 р., №№ 181 - 185 від 01.07.2019 р., №№ 188 - 197 від 01.08.2019 р., №№ 199 - 204 від 01.09.2019 р., № 205 від 15.09.2019 р., № 206 від 27.09.2019 р., № 207 від 27.09.2019 р., № 209 від 01.10.2019 р., № 210 від 10.10.2019 р., №№ 211 - 213 від 01.10.2019 р., № 214 від 10.10.2019 р., №№ 215 - 216 від 01.10.2019 р., на підставі яких у період квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» вугілля, із зазначенням ціни реалізованої продукції, умов поставки (FCA Інкотермс 2010р.) та періоду постачання зазначеної продукції.

Ціни реалізації вугілля коливаються у залежності від якісних характеристик та умов поставки, а саме за видами Ресурсів (без ПДВ):

- вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag (країна походження CША): ціни від 4680,97 до 6254,29 грн./т;

- вугілля низько-летуче коксівне POCAHONTAS Coal Company LLC (країна походження CША): ціни від 4927,21 до 6889,35 грн./т;

- вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША): ціни від 4665,85 до 6471,87 грн./т;

- відсів коксу доменного за ціною 6778,92 грн./т;

- вугілля горішок коксівний кл.крупн.10-25 мм ОК2, ОК3): ціни від 6778,92 до 7887,74 грн./т;

- вугілля ГЖО фракція 0-50 мм за ціною 2966,44 грн./т;

- вугілля антрацит АО фракція 25-70 мм за ціною 4872,05 грн./т.

Договір № 2481 купівлі - продажу сировинних, паливно-енергетичних або матеріально-технічних ресурсів від 18.12.2017 р., за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ), на умовах, передбачуваних цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначається у Специфікаціях Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п.3.2 Договору)

За п. 3.3 Договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок оплата на оплату Продукції;

- транспортні та супровідні документи;

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата Продукції Покупцем на наступних умовах:

- протягом терміну, зазначеному у специфікації;

- не менше, ніж 1 раз на місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

За узгодження Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству. Загальну суму цього Договору складає сума вартісних показників Ресурсів всіх специфікацій.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з 01.01.2018 року після його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

Згідно наданих узгоджених сторонами договору № 2481 від 18.12.2017 р. Специфікації № 122 від 02.05.2019 р., № 129 від 01.07.2019 р., № 129/1 від 30.09.2019 р., №№ 130 - 133 від 01.08.2019 р., № 134 від 02.09.2019 р., № 141 від 01.10.2019 р., на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» товарно-матеріальні цінності: ферромарганець ФМн78РА ДСТУ 3547-97, марганець (Мн95 кусковий ГОСТ 6008-90); ферросилікомарганец (МнС17 10-50 Р<0,25% ГОСТ 4756-91), купорос залізний технічний сорт 2 ГОСТ 6981-94, алюміній вторинний АВ7 гранульований ГОСТ 295-98, із зазначенням ціни реалізованої продукції, умов поставки (CPT, FCA Інкотермс 2010р.) та періоду постачання зазначеної продукції.

Ціни реалізації коливаються у залежності від якісних характеристик, та видів Ресурсів (без ПДВ):

- ферромарганець ФМн78РА ДСТУ 3547-97: ціни від 27475,30 до 30415,71 грн./т;

- марганець (Мн95 кусковий ГОСТ 6008-90): ціни від 55175,27 до 62114,94 грн./т;

- купорос залізний технічний сорт 2 ГОСТ 6981-94 за ціною 1120,00 грн./т.;

- алюміній вторинний АВ7 гранульований ГОСТ 295-98 за ціною 40221,39 грн./т;

- ферросилікомарганец (МиС17 10-50 Р<0,25% ГОСТ 4756-91) за ціною 25541,26 грн./т.

Договір від 19.01.2015 № 44/13/15, за умовами якого:

За п.1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ), на умовах, передбачуваних цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначається у Специфікаціях Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п.3.2 Договору)

За п. 3.3 Договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок оплата на оплату Продукції;

- транспортні та супровідні документи;

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

Згідно наданих узгоджених сторонами договору № 44/13/15 від 19.01.2015 р. Специфікації № 276 від 01.04.2019 р., № 277 від 25.04.2019 р., № 278 від 01.05.2019 р., № 279 від 20.05.2019 р., № 280 від 26.06.2019 р., № 282 від 12.08.2019 р., № 283 від 01.08.2019 р., на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» товарно-матеріальні цінності: руда залізна доменна ТУ У 13.1-00191329-004:2008; вапняк флюсовий звичайний, фр.20-60, марки ЧД-1, ЧД-2; вапняк флюсовий звичайний, фр.20-50 мм, марки С-1; руда кускова; вапно негашене комове; брухт стальний габаритний, із зазначенням ціни реалізованої продукції, умов поставки (FCA Інкотермс 2010 р.) та періоду постачання зазначеної продукції.

Ціни реалізації коливаються у залежності від якісних характеристик, а саме за видами Ресурсів (без ПДВ):

- руда залізна доменна ТУ У 13.1-00191329-004:2008 за ціною 571,45 грн./т.;

- вапняк флюсовий звичайний,фр.20-60,марки ЧД-1, ЧД-2: ціни від 465,10 до 442,56 грн./т.;

- вапняк флюсовий звичайний, фр.20-50 мм, марки С-1 за ціною 164,63 грн./т.;

- руда кускова за ціною 441,22 грн./т.;

- вапно негашене комове за ціною 2693,90 грн./т ;

- брухт стальний габаритний за ціною 6443,98 грн./т.

Договір від 21.11.2017 р. №089ЛС-01/683/2553 постачання агломерату виробництва ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець прийняти та оплатити агломерат офлюсований (далі - «Товар» ) на умовах, передбачених цим Договором.

Згідно п. 2.1 Договору, найменування Товару, якісні показники, кількість, ціна та загальна вартість Товару зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною.

За п. 3.1 Договору, умови поставки - FCA пост Примикання станції Сортувальна Постачальника. Товар постачається у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.2 Договору).

Документом, який підтверджує передачу Товару від Постачальника Покупцю є передавальна відомість ф. ЖД-ГР-1а (п. 3.4 Договору).

За п. 3.8 Договору, Постачальник повинен надати Покупцю протягом 3-х днів з дати відвантаження, але не пізніше наступні документи:

- рахунок оплата на оплату (оригінал);

- передаточна відомість ф. ЖД-ГР-1а (1 екз.);

- акт приймання-передачі, який оформлено по даті підписання Передаточної відомості;

- сертифікат якості (документ про якість).

За п.п. 4.1 Договору, поставка Товару здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначені у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі. Загальну суму цього Договору складає сума всіх специфікацій (п.4.3 Договору).

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Розрахунки між сторонами здійснюються безготівковим розрахунком 15 та останнього числа місяця на підставі документів, зазначених у п.3.8 Договору. За узгодження Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству.

За п. 10.4, п. 10.5. Договору, договір вступає в силу з 01.01.2018 р. та діє (з урахуванням Додаткової угоди № 10 від 06.12.2019 р.) до 31.12.2020 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань.

Згідно наданих узгоджених сторонами договору № 089ЛС-01/683/2553 від 21.11.2017 р. Специфікації №№ 16-16/1 від 29.03.2019 р., № 17 від 30.04.2019 р., № 19 від 30.06.2019 р., № 20 від 16.07.2019 р., № 21 від 30.07.2019 р., № 22 від 30.08.2019 р., № 23 від 30.09.2019 р., на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» товарно-матеріальні цінності: «агломерат офлюсований виробництва ПАТ «ММК ім. Ілліча» ТТ227-02-2014/ТТ 232-01-2014» із зазначенням ціни реалізованої продукції та періоду постачання зазначеної продукції.

Ціни реалізації агломерату офлюсованого виробництва ПАТ «ММК ім. Ілліча» ТТ227-02-2014/ТТ 232-01-2014 коливаються в залежності від якості, обсягів та періодів поставки від 2057,00 до 2445,00 грн./т. (без ПДВ).

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (агломерат ММКИ 1.6, чавун, паливо пилевугільне) ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 16609029,00 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 2711698 грн. (база оподаткування - 13558490 грн.); за травень 2019 року на суму 32900 грн. (база оподаткування - 164500 грн.); за червень 2019 року на суму 154717,00 грн. (база оподаткування - 773585 грн.); за липень 2019 року на суму 3779774 грн. (база оподаткування - 18898870 грн.); - за серпень 2019 року на суму 2693623 грн. (база оподаткування - 13468115 грн.); - за вересень 2019 року на суму 4995143 грн. (база оподаткування - 24975715 грн.); за жовтень 2019 року на суму 2241174 грн. (база оподаткування - 11205870 грн.).

Договір постачання від 15.11.2017 року № 12МПС/53/026-18/1176, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) з ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» (далі - Покупець), за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ), на умовах, передбачуваних цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначається у Специфікаціях Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Ресурсів зазначаються у Специфікаціях (п. 3.4 Договору)

За п. 3.5 Договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок - фактуру на оплату Ресурсів (оригінал);

- акти приймання - передачі на поставлені Ресурси;

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата кожної партії ресурсів здійснюється банківським переказом протягом 30 календарних днів з дати поставки на підставі рахунку-фактури. Сума цього Договору дорівнює сумі всіх специфікацій.

За п. 10.2 Договору, договір вступає в силу з 01.01.2018р. та діє до 31.12.2019р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

На виконання умов договору надано узгоджені сторонами Специфікації: № 46 від 04.04.2019 р., № 47 від 12.04.2019 р., № 48 від 17.04.2019 р., № 49 від 23.04.2019 р., № 51 від 16.05.2019 р., № 52 від 09.07.2019 р., № 54 від 01.01.2019 р., на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» паливо для реактивних двигунів ТС-1, бетон товарний М350, мастило канатне 39У, суміш щебнево - піщана за умовами поставки EXW, FCA Інкотермс 2010 р.

Ціни реалізації (без ПДВ) Ресурсів коливаються у залежності від якісних характеристик, та видів Продукції:

- паливо для реактивних двигунів ТС-1: ціни від 24,86 до 31,08 грн./кг;

- бетон товарний М350 - від 4230,55 грн./м3;

- мастило канатне 39У - 45,94 грн./кг;

- суміш щебнево - піщана - 15 грн./т.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (чавун, суміш щебнево - піщана) ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 30781911 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 2516991 грн. (база оподаткування - 12584955 грн.); за травень 2019 року на суму 2760337 (база оподаткування - 13801685 грн.); за червень 2019 року на суму 1657023 грн. (база оподаткування - 8285115 грн.); за липень 2019 року на суму 10267367 грн. (база оподаткування - 51336835 грн.); за серпень 2019 року на суму 13580004 грн. (база оподаткування - 67900020 грн.); за жовтень 2019 року на суму 189 грн. (база оподаткування - 945 грн.).

Договори купівлі-продажу сировинних, паливно-енергетичних або матеріально-технічних ресурсів (внутрішньогруповий) від 22.12.2016 року №504419/12/16/2641 та договір комісії від 26.05.2017 року №12СМЦ/42/006-17, укладені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , за умовами яких:

За Договором № 504419/12/16/2641 купівлі-продажу від 22.12.2016 р. Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно - матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ) на умовах, визначених цим Договором (п.1.1 договору).

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Продукції зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 2.3 Договору, під партією Ресурсів розуміються Ресурси, які передані на умовах цього Договору по одному транспортному документу.

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначається у Специфікаціях Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Ресурсів зазначаються у Специфікаціях (п.3.2 Договору).

За п. 3.3 Договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок на оплату Ресурсів (оригінал);

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації. ;

- податкові накладні.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата Продукції Покупцем на наступних умовах:

- протягом терміну, зазначеному у специфікації;

- не менше, ніж 1 раз на місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

За узгодження Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству. Загальну суму цього Договору складає сума вартісних показників Ресурсів всіх специфікацій.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2017 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

На виконання умов договору надано узгоджені сторонами договору Специфікації №№ 3351 - 4233 за період з 03.04.2019 р. по 23.09.2019 р. на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ" товарно-матеріальні цінності: лист г/к, рулон г/к, труба проф. із зазначенням ціни реалізованої продукції за умовами поставки (СРТ Інкотермс 2010 р.) та періоду постачання продукції. Ціни реалізації коливаються у залежності від якісних характеристик, та видів Ресурсів:

- труба профільна: ціни від 12107,00 до 15173,00 грн./т.;

- лист г/к: ціни від 11486,25 до 16861,55 грн./т.

Додатковими угодами № 34 від 18.04.2019 р., № 35 від 17.05.2019 р., № 37 від 21.06.2019 р., № 38 від 18.07.2019 р., № 39 від 21.08.2019 р., № 40 від 27.08.2019 р., № 41 від 13.09.2019 р., №№ 43 - 45 від 25.09.2019 р., № 46 від 30.09.2019 р., № 47 від 16.10.2019 р., у зв`язку із зміною цін на ринку металопродукції та тимчасовим розривом між видачею специфікації у виробництво відвантаженням продукції кінцевому споживачу, проведено коригування цін за переліком специфікацій.

За Договором комісії від 26.05.2017 року № 12СМЦ/42/006-17 ПрАТ «ММК ім. ІЛЛІЧА» , іменоване далі Комітент з однієї сторони, та ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , іменоване надалі Комісіонер, з іншої сторони, уклали цей Договір про наступне:

За п.1.1 Договору, в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Комісіонер зобов`язується за дорученням Комітента за плату укласти від свого імені, але за рахунок Комітента договори постачання металопродукції (далі за текстом - Товар).

Виробник, вантажовідправник, вантажоодержувач, номенклатура, сортамент, кількість, якість Товару, а також строки та умови постачання, встановлена Комітентом ціна, валюта розрахунків і інші визначальні умови постачання, характеристики Товару, наданого на комісію, обумовлюються сторонами в окремих Дорученнях, які з моменту підписання є невід`ємною частиною цього договору (п. 1.3 Договору).

Передача товару на комісію за цим Договором здійснюється на умовах, зазначених у Дорученнях, з урахуванням узгоджених в Дорученнях умовах поставки у відповідності з міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2000 року, про що зазначається в Дорученнях до цього Договору (п. 4.1 Договору).

За п. 4.2 передача Товару на комісію оформлюється актами приймання-передачі, у яких зазначається найменування та кількість Товару, номер транспортного засобу та накладної, ціна та вартість Товару, а також інша інформація і характеристика Товару, яка необхідна для ідентифікації Товару у подальшому.

Розмір комісійної плати зазначається у відповідних Дорученнях до цього Договору (п. 7.6 Договору).

За п. 11.1 Договору Договір вступає в силу з моменту його підписання Сторонами та діє до 31 грудня 2017 року. Закінчення строку дії цього Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань по цьому Договору.

Додатковими угодами № 52 від 05.04.2019 р., №№ 53 - 54 від 24.05.2019 р., № 55 від 13.06.2019 р., № 56 від 04.07.2019 р., №№ 57 - 58 від 12.07.2019 р., №№ 59 - 68 від 25.07.2019 р., №№ 69 - 71 від 06.08.2019 р., № 72 від 04.09.2019 р., №№ 73 - 76 від 12.09.2019 р., №№ 77 - 78 від 16.09.2019 р., №№ 80 - 83 від 19.09.2019 р., №№ 84 - 85 від 20.09.2019 р., № 87 від 04.10.2019 р., № 88 від 09.10.2019 р., № 89 від 10.10.2019 р., №№ 90 - 92 від 21.10.2019р., № 94 від 24.10.2019 р., Комітент та Комісіонер прийшли до угоди змінити ціну на види продукції за переліком Доручень.

На виконання умов договору надано узгоджені сторонами договору № 12СМЦ/42/006-17 від 26.05.2017 року Доручення від 02.04.2019 р. по 18.10.2019 р. за №№ 3500/2-4828, на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019р. ТОВ «МЕТІНВЕСТ - СМЦ» здійснювало реалізацію на умовах комісії продукції ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (рулон г/к рулон, лист г/к., лист х/к, рулон х/к, рулон оцинкований, лист оцинкований, труба профільна).

Ціни реалізації продукції коливаються у залежності від якісних характеристик, в т.ч. за видами Продукції (без ПДВ):

- лист г/к: ціни від 11405,72 до 22366,67 грн./т.;

- лист х/к: ціни від 16445,59 до 17016,21 грн./т.;

- рулон г/к: ціни від 13075,62 до 16520,36 грн./т.;

- рулон х/к: ціни від 16187,50 до 19750,00 грн./т.;

- рулон х/к оцинкований: ціни від 17362,50 грн./т до 21645,83 грн./т.;

- труба профільна: ціни від 15250,00 до 16666,67 грн./т.

Згідно даних акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (лист г/к, лист х/к, труба профільна) ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 83178702,00 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 4623818 грн. (база оподаткування - 23119090 грн.); за травень 2019 року на суму 4491154 грн. (база оподаткування - 22455770 грн.); за червень 2019 року на суму 9472947 грн. (база оподаткування - 47364735 грн.); за липень 2019 року на суму 18627700 грн. (база оподаткування - 93138500 грн.); за серпень 2019 року на суму 22688483 грн. (база оподаткування - 113442415 грн.); за вересень 2019 року на суму 10455841 грн. (база оподаткування - 52279205 грн.); за жовтень 2019 року на суму 12818759 грн. (база оподаткування - 64093795 грн.).

Договір від 25.01.2017 р. № 246, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) із ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» (далі - Покупець), за умовами якого:

Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити продукцію, кількість, асортимент, строки постачання, ціна та технічні умови на які є невід`ємною частиною цього Договору (п. 1.1 Договору).

За п.1.2 - 1.3 Договору, право власності на продукцію та ризик раптового знищення чи пошкодження продукції переходить від Постачальника до Покупця з дати постачання продукції, яка рахується:

- при постачанні залізничним транспортом - дата календарного штемпелю станції відправлення на залізничній накладній (квитанції);

- при постачанні автотранспортом - дата виписки товаротранспортної накладної.

Згідно п. 3.1 договору, продукція, яка постачається за цим Договором, відвантажується на умовах постачання, визначених у відповідності з міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року та зазначених у специфікаціях, які є невід`ємною частиною цього Договору.

За п. 4.1. договору, ціна на продукцію встановлюється у відповідності з умовами постачання і зазначається у Специфікаціях, які є невід`ємною частиною цього Договору.

Загальна сума Договору складає сумарну вартість продукції, постачання якої здійснюється згідно даних до нього специфікацій (п. 4.2 договору). Ціна продукції, зазначена у специфікації, складає базову ціну. До даної ціни за узгодженням з покупцем можуть бути нараховані приплати за якісні показники, у відсотках від даної базової ціни, що відображається сторонами у графі «ціна» зазначеної специфікації (п. 4.3 договору).

За розділом 5 договору, Постачальник надає платіжні документи безпосередньо Постачальнику. Платіж за зазначену продукцію повинен здійснюватися на поточний рахунок Постачальника, зазначений у р. 11 цього Договору. Умова платежу - авансовий платіж 100%. Платежі здійснюються кратно вагонним нормам, однією сумою. Переплати коштів по Договору використовуються для відвантаження продукції по іншим Договорам Покупця, або для погашення заборгованості Покупця перед Постачальником. Перерахування сум по Договору здійснюється на підставі рахунків Постачальника не пізніше терміну, зазначеному у рахунку.

За п. 9.1. Договору договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2017 р. Відповідно до додаткової угоди № 5 від 21.12.2018 р. термін дії договору продовжено до 31.03.2019 року. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань.

Як додатки до договору від 25.01.2017 № 246 сторонами договору укладені:

Специфікація № 96 від 02.04.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» продукцію - шлак доменний гранульований ДСТУ Б.-В.2.7-302:2014 у кількості 15000 тон за ціною 8,50 грн./тн без ПДВ. Ціна продукції зазначена у сухій вазі з урахуванням транспортних витрат. Продукція поставляється залізничним транспортом на умовах FCA - станція Маріуполь - Сортувальний згідно Правилам «Інкотермс» в редакції 2010 року. Розрахунки здійснюються банківським переказом з відтермінуванням платежу в 90 календарних днів з моменту оформлення відповідних первинних документів, які підтверджують відвантаження продукції. Строк поставки до 30.04.2019 року.

Специфікація № 98 від 09.04.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» продукцію - шлак доменний гранульований ДСТУ Б.-В.2.7-302:2014 у кількості 1250 тон за ціною 327,50 грн./тн без ПДВ. Ціна продукції зазначена у сухій вазі з урахуванням транспортних витрат. Продукція поставляється залізничним транспортом на умовах СРТ - станція Ясна Зоря згідно Правилам «Інкотермс» в редакції 2010 року. Розрахунки здійснюються банківським переказом з відтермінуванням платежу в 90 календарних днів з моменту оформлення відповідних первинних документів, які підтверджують відвантаження продукції. Строк поставки до 30.04.2019 року.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (суміш щебнево - піщана, шлак доменний) ТОВ "ЮМДЖИ РЕСУРС" внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за квітень 2019 року на суму 514460 грн. (база оподаткування - 2572300 грн.).

Договір від 01.11.2018 р. № 1990, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) із ТОВ «ЮНІСТІЛ» (далі - Покупець), за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ), на умовах, передбачених цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначається у Специфікаціях. Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.2 Договору).

За п. 3.3 договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок - фактуру на оплату Продукції (оригінал);

- прибутково-видаткові накладні або акт приймання-передачі на поставлену Продукцію;

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата Продукції Покупцем на наступних умовах:

- протягом терміну, зазначеному у специфікації;

- не менше, ніж 1 раз на місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

За угодою Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству. Сума цього Договору дорівнює сумі всіх специфікацій.

За п. 10.2. Договору договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

Згідно наданих Специфікацій №№ 50 - 52 від 17.04.2019 р., №№ 53 - 54 від 19.04.2019 р., № 55 від 22.04.2019 р., №№ 56-57 від 02.05.2019 р., № 58 від 25.04.2019 р., № 59 від 26.04.2019 р., № 60 від 30.04.2019 р., № 61 від 08.05.2019 р., №№ 62, 64 від 10.05.2019 р., №№ 63, 65, 66 від 13.05.2019 р., №№ 67-68 від 14.05.2019 р., №№ 69-73 від 20.05.2019 р., №№ 75 - 76 від 23.05.2019 р. № 77 від 24.05.2019 р. до договору № 1990 від 01.11.2018 р. ПрАТ «ММК ім.Ілліча» узгоджена поставка Покупцю товарно-матеріальні цінностей: лист холодно - катаний в рулоні за ціною 14044,80 грн./т., 13336,50 грн./т. в залежності від ваги рулонів, технічних характеристик металопродукції.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (рулон х/к) ТОВ «ЮНІСТІЛ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 21049470 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 1583764 грн. (база оподаткування - 7918820 грн.); за травень 2019 року на суму 2392724 грн. (база оподаткування - 11963620 грн.); за червень 2019 року на суму 5229089 грн. (база оподаткування - 26145445 грн.); за липень 2019 року на суму 4131977 грн. (база оподаткування - 20659885 грн.); за серпень 2019 року на суму 1496520 грн. (база оподаткування - 7482600 грн.); за вересень 2019 року на суму 2358916 грн. (база оподаткування - 11794580 грн.); за жовтень 2019 року на суму 3856480 грн. (база оподаткування - 19282400 грн.).

Договір від 02.11.2015 р. № 12РМЗ/23/026-15, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) із ТОВ «МЕТІНВЕСТ - МРМЗ» (далі - Покупець), за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності (далі - «Ресурси» ), на умовах, передбачених цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, зазначеними у Специфікаціях. Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.2 Договору)

Згідно п. 4.1 Договору поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

На виконання умов договору надано узгоджену сторонами договору № 12РМЗ/23/026-15 від 02.11.2015 р. Специфікацію № 22 від 30.09.2019 р., за якою ПрАТ «ММК ім. Ілліча» узгоджена поставка Покупцю товарно-матеріальні цінностей: сляби литі, з коливанням ціни реалізації у залежності від марки сталі від 8225 грн./т. до 8600 грн./т. (без ПДВ).

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (чавун, сляби, суміш щебнево - піщана, вапно) ТОВ «МАРІУПОЛЬСЬКИЙ РЕМОНТНО-МЕХАНІЧНИЙ ЗАВОД» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 17917542 грн., у тому числі: за травень 2019 року на суму 2125693 грн. (база оподаткування - 10628465 грн.); за червень 2019 року на суму 482 грн. (база оподаткування - 2410 грн.); за липень 2019 року на суму 12296337 грн. (база оподаткування - 61481685 грн.); за серпень 2019 року на суму 231 грн. (база оподаткування - 1155 грн.); за вересень 2019 року на суму 469 грн. (база оподаткування - 2345 грн.); за жовтень 2019 року на суму 3494330 грн. (база оподаткування - 17471650 грн.)

Договір постачання від 20.01.2019 р. № 12МИШ/01/19П/279, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (Постачальник) із ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» (Покупець), за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити металопродукцію, іменовану далі за текстом «Продукція» , на умовах, передбачуваних цим Договором.

За п. 2.1 Договору, кількість, номенклатура Продукції зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 3.1 Договору, Поставка Продукції здійснюється видами транспорту, який зазначається у Специфікаціях. Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.2 Договору). Момент переходу права власності на Продукцію зазначається у Специфікаціях (п. 3.3 Договору).

За п. 3.4 договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок - фактуру на оплату Продукції (оригінал);

- прибутково-видаткові накладні або акт приймання-передачі Продукції;

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації.

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Продукції здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Продукції.

За розділом 5 договору, оплата Покупцем здійснюється у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата здійснюється на умовах попередньої оплати. За угодою сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать діючому законодавству.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

Як додатки до договору від 20.01.2019 №12МИШ/01/19П/279 сторонами договору укладена, серед інших, Специфікація № 10 від 05.04.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» чавун передільний в чушках. Узгодженою сторонами додатковою угодою № 2 від 31.05.2019 року ціну по Специфікації № 10 від 05.04.2019 р. на чавун передільний у чушках, для реалізованого у квітні 2019 року обсягу 11341,50 тн., встановлено у розмірі 7919 грн. (без ПДВ)/тн.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (чавун) ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - травень 2019 року на загальну суму 7998910 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 7384201 грн. (база оподаткування - 36921005 грн.); за травень 2019 року на суму 614709 грн. (база оподаткування - 3073545 грн.).

Договори постачання від 25.01.2019 р. № 12СГК/38/026-19/530 та від 08.06.2016 р. № 12СГК/37/026-16/1462, укладені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Постачальник) із ПрАТ «ПІВНІЧНИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» (далі - Покупець), за умовами яких:

Договір постачання від 08.06.2016 р. №12СГК/37/026-16/1462:

Постачальник зобов`язується поставити, а Покупець - прийняти та оплатити металопродукцію, іменовану далі за текстом «Продукція» , на умовах, передбачуваних цим Договором (п. 1.1 Договору).

За п. 2.1. Договору кількість і номенклатура Продукції зазначаються в Специфікаціях до цього Договору (в подальшому «Специфікація» ), та є його невід`ємною частиною.

Згідно п. 3.1 Договору поставка Продукції здійснюється видами транспорту, що зазначається у Специфікаціях. Постачальник зобов`язується поставити Продукцію на умова поставки, зазначеними у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2000 року. Строки поставки Продукції зазначаються у Специфікаціях (п. 3.2. Договору).

За п. 3.5 договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок - фактуру на оплату Продукції (оригінал);

- акт приймання-передачі на поставлену Продукцію;

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- сертифікат чи паспорт якості Постачальника або виробника;

- інші документи зазначені у специфікації.

Поставка Продукції здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Продукції (п. 4.1 договору).

За розділом 5 договору, оплата Покупцем здійснюється у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата здійснюється на умовах попередньої оплати. За угодою сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать діючому законодавству.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2016 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних). Відповідно до додаткової угоди № 3 від 24.12.2018 р. термін дії договору продовжено до 31.12.2020 року.

Як додатки до договору від 08.06.2016 р. № 12СГК/37/026-16/1462 сторонами договору укладені Специфікації: № 12 від 25.03.2019 р., № 13 від 05.04.2019 р., № 14 від 24.04.2019 р., № 15 від 26.04.2019 р., № 16 від 07.05.2019 р., № 17 від 13.05.2019 р., № 18 від 31.05.2019 р., № 19 від 04.06.2019 р., № 20 від 16.10.2019 р., № 21 від 21.10.2019 р., № 22 від 22.10.2019 р. із узгодженою ціною реалізації чавуну передільного в чушках від 5900 грн./т. до 8660 грн./т. (без ПДВ) в залежності від кількісних та якісних характеристик метало - продукції.

Договір постачання від 25.01.2019 р. №12СГК/38/026-19/530, істотні умови якого відповідають умовам договору від 08.06.2016 р. №12СГК/37/026-16/1462. За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2020 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

Як додатки до договору від 25.01.2019 р. № 12СГК/38/026-19/530 сторонами договору укладені Специфікації: №№ 1-3 від 24.05.2019 р., № 4 від 14.06.2019 р., № 5 від 19.06.2019 р., №№ 6 - 7 від 21.06.2019 р., № 8 від 26.06.2019 р., №№ 9, 10 від 11.09.2019 р., № 11 від 20.09.2019 р., № 12 від 30.09.2019 р., № 14 від 02.10.2019 р., № 21 від 11.10.2019 р., із узгодженою ціною реалізації чавуну передільного в чушках від 5825 грн./т. до 8200 грн./т. (без ПДВ) в залежності від кількісних та якісних характеристик метало - продукції.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (чавун) ПрАТ «ПІВНІЧНИЙ ГІРНИЧО-ЗБАГАЧУВАЛЬНИЙ КОМБІНАТ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 126587439 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 1530572 грн. (база оподаткування - 7652860 грн.); за травень 2019 року на суму 12091944 грн. (база оподаткування - 60459720 грн.); за червень 2019 року на суму 28611475 грн. (база оподаткування - 143057375 грн.); за липень 2019 року на суму 216808 грн. (база оподаткування - 1084040 грн.); за вересень 2019 року на суму 27619150 грн. (база оподаткування - 138095750 грн.); за жовтень 2019 року на суму 56517490 грн. (база оподаткування - 282587450 грн.).

Договір № 2423 купівлі - продажу сировинних, паливно-енергетичних або матеріально-технічних ресурсів (внутрішньогруповий) від 07.12.2017 року, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (Постачаьник) з ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» (Покупець), істотні умови якого є типовими, та за якими:

За п. 2.1, п. 3.1 - 3.2 Договору, кількість, номенклатура Продукції, види транспортування, строки поставки, ціна Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору, які є його невід`ємною частиною (далі - «Специфікації» ).

Згідно п. 4.1 Договору, поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності з умовами поставки, зазначеними у Специфікаціях та включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, пов`язані з поставкою Ресурсів.

За розділом 5 договору розрахунки по зазначеному договору здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Оплата Продукції Покупцем на наступних умовах:

- протягом терміну, зазначеному у специфікації;

- не менше, ніж 1 раз на місяць;

- не пізніше останнього дня місяця.

За узгодженням Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству. Сума цього Договору дорівнює сумі всіх специфікацій.

За п. 10.2. Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2018 р. Закінчення терміну Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (у тому числі гарантійних).

Як додатки до договору № 2423 від 07.12.2017 року сторонами договору укладені, серед інших:

Специфікація № 79 від 31.07.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , серед інших Ресурсів, вапно негашене комове ИСД-1 (10-40) у кількості 1250 тон за ціною 1943 грн./тн без ПДВ. Умови поставки: FCA cклад Постачальника. Строк поставки до 31.08.2019 року.

Специфікація № 90 від 01.10.2019 р., згідно якої ПрАТ «ММК ім. Ілліча» зобов`язується поставити ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , серед інших Ресурсів, вапно негашене комове ИСД-1 (10-40) у кількості 1100 тон за ціною 2139 грн./тн без ПДВ. Умови поставки: FCA cклад Постачальника. Строк поставки до 31.10.2019 року.

Згідно акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (вапно) ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період вересень - жовтень 2019 року на загальну суму 40824 грн., у тому числі: за вересень 2019 року на суму 29162 грн. (база оподаткування - 145810 грн.); за жовтень 2019 року на суму 11662 грн. (база оподаткування - 58310 грн.).

Договір від 27.12.2018 року № 2359, укладений ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (Продавець) з ТОВ "УКРАЇНСЬКІ МІНЕРАЛЬНІ РЕСУРСИ" (ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» - Покупець), за умовами якого:

За п. 1.1 Договору, Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити товарно-матеріальні цінності, (далі - Продукція), кількість, асортимент, строки поставки, ціна та якісні характеристики яких зазначені у Специфікаціях, які є невід`ємною частиною цього Договору.

Продукція, яка поставляється за цим Договором, відвантажується на умовах поставки, зазначених у Специфікаціях у відповідності з Міжнародними правилами інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року (п. 3.1 Договору).

Поставка здійснюється автомобільним або залізничним транспортом (п. 3.2 Договору). Строки поставки Продукції, відвантажувальні реквізити Покупця зазначаються у Специфікаціях (п. 3.3 Договору).

За п. 3.7 договору, Постачальник повинен надати покупцю наступні документи:

- рахунок на оплату Продукції (оригінал);

- транспортні та супровідні документи (у т.ч. товарно-транспортну накладну (оригінал) та накладну на Продукцію (оригінал) при постачанні автомобільним транспортом; залізничну накладну (копія) при постачанні залізничним транспортом);

- інші документи зазначені у Специфікації.

За розділом 4 Договору, ціна на продукції встановлюється у відповідності з умовами поставки та зазначається в Специфікаціях, які є невід`ємною частиною цього Договору. Загальна сума цього договору складає сумарну вартість Продукції, поставка якої здійснюється згідно укладених до нього специфікацій. Ціна Продукції, зазначена в специфікації складає базову ціну. До даної ціни по узгодженню з Покупцем можуть бути нараховані додаткові платежі за якісні показники, у відсотках до базової ціни. У випадку збільшення собівартості Продукції по незалежним від Постачальника обставинам, ціна на Продукції змінюється в односторонньому порядку з обов`язковим письмовим повідомленням Постачальника.

За розділом 5 договору Оплата покупцем Продукції здійснюються у національні валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, зазначений у цьому Договорі. Розрахунки за поставлену продукцію здійснюються банківським переказом з відтермінуванням платежу в 30 календарних днів з дати поставки. За угодою Сторін можливі інші форми оплати, які не суперечать чинному законодавству.

За п. 9.1 Договору, договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2019 р.

На виконання умов договору надано узгоджені сторонами договору № 2359 від 27.12.2018 року Специфікації № 1 від 01.04.2019 р., № 2 від 30.04.2019 р., № 3 від 07.05.2019 р., № 4 від 07.05.2019 р., № 6 від 31.05.2019 р., № 7 від 19.06.2019 р., № 8 від 27.06.2019 р., № 9 від 23.07.2019 р., № 12 від 03.07.2019 р., № 13 від 31.07.2019 р. на підставі яких у періоді квітень - жовтень 2019 р. ПрАТ «ММК ім. Ілліча» відвантажено ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» шлак доменний гранульований за умовами поставки (CPT, FCA Інкотермс 2010р.) та умовами щодо періоду постачання зазначеної продукції.

Ціни реалізації(без ПДВ) шлаку доменного гранульованого коливаються у залежності від якісних характеристик та умов поставки у відповідності до Інкотермс 2010 р., а саме від 19 грн./т. до 312 грн./т.

За результатами Акту перевірки встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (шлак доменний) ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 3853447 грн., у тому числі: за квітень 2019 року на суму 1860 грн. (база оподаткування - 9300 грн.); за травень 2019 року на суму 107876 грн. (база оподаткування - 539380 грн.); за червень 2019 року на суму 1228916 грн. (база оподаткування - 6144580 грн.); за липень 2019 року на суму 792140 грн. (база оподаткування - 3960700 грн.); за серпень 2019 року на суму 686344 грн. (база оподаткування - 3431720 грн.); за вересень 2019 року на суму 575328 грн. (база оподаткування - 2876640 грн.); за жовтень 2019 року на суму 460983 грн. (база оподаткування - 2304915 грн.).

Як вбачається з матеріалів справи, а саме: товарного балансу, відомостей реалізації, підтверджується реалізація ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (рулон г/к) ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» у період серпень - жовтень 2019 р. із відмінними умовами поставки СРТ, FCA.

Згідно акту перевірки (таблиця, т. 1, арк. 73) встановлено заниження податкових зобов`язань з ПДВ по операціям з постачання ПрАТ «ММК ім. Ілліча» продукції власного виробництва (рулон г/к) ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» внаслідок застосування ціни реалізації нижче собівартості за період серпень - жовтень 2019 р. на загальну суму 169669,08 грн., у тому числі: за серпень 2019 року на суму 162895,08 грн. (база оподаткування - 814475,40 грн.), за жовтень 2019 року на суму 6774 грн. (база оподаткування - 33870 грн.).

Але в акті не наведено відомості щодо договорів постачання продукції власного виробництва (рулон г/к), укладених ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» , як наслідок не досліджено в Акті перевірки істотні умови договорів постачання, в т.ч. якісні характеристики, умови оплати, умови поставки транспортування продукції.

Як вбачається з вищезазначених договорів, встановлено узгодження в даних договорах, серед інших істотних умов договору, номенклатури поставки, кількісних, якісних та вартісних показників.

Коливання цін на металопродукцію та іншу продукцію простежується з урахуванням якісних характеристик (фізичних характеристик) (марки сталі, розміру виробів, хімічного складу, ін.) та умов поставки згідно Інкотермс 2010р., умов оплати продукції і т.д.

Згідно Акту перевірки не заперечується, а також підтверджується матеріалами справи, що ціни, зазначені у видаткових накладних (з урахуванням якісних характеристик), є аналогічними тим, що передбачені специфікаціями до договорів поставки, які були укладені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ПрАТ «ІНГЗК» , ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» , ТОВ «ЮНІСТІЛ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ - МРМЗ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» , ПрАТ «ПІВНГЗК» , ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ«РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» , ПАТ «Запоріжсталь» .

Згідно наданих податкових декларації з податку на додану вартість, вбачається, що ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у звітні податкові періоди квітень - жовтень 2019 р. задекларовано податкові зобов`язання по взаємовідносинам з контрагентами-покупцями ПрАТ «ІНГЗК» , ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» , ТОВ «ЮНІСТІЛ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-МРМЗ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» , ПрАТ «ПІВНГЗК» , ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» , ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» .

Згідно додатку № 5 до податкових декларацій за квітень - жовтень 2019р., задекларовані податкові зобов`язання по взаємовідносинам з контрагентами - покупцями по договорам укладеним ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ПрАТ «ІНГЗК» , ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» , ТОВ «ЮНІСТІЛ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-МРМЗ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» , ПрАТ «ПІВНГЗК» , ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» , ПАТ «ЗАПОРІЖ-СТАЛЬ» .

В Акті перевірки не встановлено, що задекларовані ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у звітні податкові періоди квітень - жовтень 2019 р. податкові зобов`язання з ПДВ по взаємовідносинам з ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ПрАТ «ІНГЗК» (код ЄДРПОУ 00190905), ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 00191158), ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 39641616), ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» (код ЄДРПОУ 32036829), ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» (код ЄДРПОУ 39931341), ТОВ «ЮНІСТІЛ» (код ЄДРПОУ 35601339), ТОВ «МЕТІНВЕСТ-МРМЗ» (код ЄДРПОУ 38673998), ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» (код ЄДРПОУ 31158623), ПрАТ «ПІВНГЗК» (код ЄДРПОУ 00191023), ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» (код ЄДРПОУ 00191885), ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» (код ЄДРПОУ 42561761), ПАТ «Запоріжсталь» (код ЄДРПОУ 00191230) не відповідають обсягам постачання, зазначеним у видаткових накладних. Отже, податкові зобов`язання по операціях з постачання готової продукції сформовані ПрАТ «ММК ім. Ілліча» виходячи із договірних цін.

Суд зазначає наступне, відповідно до положень пп. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПК України господарська діяльність - діяльність особи, що пов`язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Об`єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об`єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов`язує виникнення у платника податкового обов`язку (п. 22.1 ст. 22 ПК України).

Згідно з пунктом 44.1 статті 44 Податкового кодексу України для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Відповідно до пункту 187.1 статті 187 ПК України датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Пунктом 201.1 статті 201 ПК України визначено, що на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Отже, датою виникнення податкових зобов`язань є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше згідно з пунктом 187.1 статті 187 ПК України.

На дату виникнення податкових зобов`язань платник податків зобов`язаний скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

У подальшому податкові зобов`язання відображаються у податковій декларації за звітний період і підлягають сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого ПК України для подання податкової декларації.

Відповідно до п. 15 Порядку №1307 у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання), постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною, або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

У податковій накладній (в тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

Відповідно до пункту 188.1 статті 188 ПК України, в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин, база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов`язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв`язку, податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб`єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

При цьому база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін, а база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), за винятком: товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню; газу, який постачається для потреб населення.

Підпунктом 14.1.71 п. 14.1 ст. 14 ПК визначено, що звичайна ціна - ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими відповідно до статті 39 цього Кодексу.

За визначенням з пп. 14.1.219 п. 14.1 ст. 14 ПК ринкова ціна - ціна, за якою товари (роботи, послуги) передаються іншому власнику за умови, що продавець бажає передати такі товари (роботи, послуги), а покупець бажає їх отримати на добровільній основі, обидві сторони є взаємно незалежними юридично та фактично, володіють достатньою інформацією про такі товари (роботи, послуги), а також ціни, які склалися на ринку ідентичних (а за їх відсутності - однорідних) товарів (робіт, послуг) у порівняних економічних (комерційних) умовах.

Приписами пп. 14.1.159 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України окреслено, що пов`язані особи - юридичні та/або фізичні особи, відносини між якими можуть впливати на умови або економічні результати їх діяльності чи діяльності осіб, яких вони представляють, з урахуванням таких критеріїв, зокрема для юридичних осіб, як: одна юридична особа безпосередньо та/або опосередковано (через пов`язаних осіб) володіє корпоративними правами іншої юридичної особи у розмірі 20 і більше відсотків; одна і та сама юридична або фізична особа безпосередньо та/або опосередковано володіє корпоративними правами у кожній такій юридичній особі у розмірі 20 і більше відсотків; кінцевим бенефіціарним власником (контролером) таких юридичних осіб є одна і та сама фізична особа.

Собівартість - це витрати підприємства на виробництво (виробнича собівартість) та реалізацію (собівартість реалізації) власної продукції. Сума витрат на виробництво і реалізацію товару називається повною собівартістю. Собівартість формується безпосередньо на підприємстві і відображає індивідуальні витрати та умови виробництва, а також конкретні результати господарювання цього виробничого підприємства (постанова Верховного Суду від 16.12.2019 року в справі № 200/12345/18-а).

Статтею 10 Закону України «Про ціни і ціноутворення» визначено, що суб`єкти господарювання під час провадження господарської діяльності використовують: вільні ціни; державні регульовані ціни. Ціни на товари, які призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, установлюються виключно у валюті України, якщо інше не передбачено міжнародними угодами, ратифікованими Україною, та постановами Кабінету Міністрів України.

Відповідно до статті 11 вказаного Закону вільні ціни встановлюються суб`єктами господарювання самостійно за згодою сторін на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін.

Системний аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що суб`єкти господарювання реалізують продукцію за цінами, самостійно визначеними сторонами договору. Така ціна, якщо не доведено зворотне, вважається такою, що відповідає рівню ринкових цін.

Чинним на час виникнення спірних правовідносин, податковим законодавством не встановлено спеціальних обмежень для оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів за цінами нижче собівартості, то такі операції підлягали відображенню в податковому обліку за загальними правилами, регламентованими Податковим кодексом України.

Таким чином, у розумінні норм Податкового кодексу України звичайною ціною для здійснення розрахунку бази оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг є ціна, визначена зацікавленими сторонами у цивільно-правовому договорі, яка, своєю чергою, повинна відповідати ринковій ціні (ціні, що склалася на ринку товарів/послуг).

При цьому Податковий кодекс України (п. 188.1 ст. 188 Кодексу) лише у період з 01.01.2015 по 31.12.2015 визначав, що база оподаткування податком на додану вартість з реалізації самостійно виготовлених товарів залежала від собівартості таких товарів та не могла бути меншою їх собівартості. У період з 01.01.2015 року по 31.12.2015 року платник податків був зобов`язаний визначати базу оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг виходячи з розміру, який не може бути нижче їх собівартості.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 12.04.2018 року в справі № 808/2519/16, від 16.12.2019 року в справі № 200/12345/18-а.

Тому посилання відповідача на те, що при визначенні бази оподаткування з постачання самостійно виготовлених товарів, послуг, робіт не може бути нижче їх виробничої собівартості та має враховуватися розмір собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг, не відповідає положенням податкового законодавства, які були чинні на час спірних правовідносин.

Отже, при визначенні бази оподаткування ПДВ операцій з постачання продукції власного виробництва враховується рівень звичайних цін на таку продукцію. База оподаткування ПДВ операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг (не враховуючи норми для окремих видів операцій) не може бути нижче звичайних цін, що відповідають ринковим.

Верховний Суд в постанові від 16.12.2019 року в справі № 200/12345/18-а зазначив, що в таких справах особливо важливе значення має факт доведення реалізації самостійно виготовлених товарів/послуг за цінами, які не відповідають ринковим. Цей факт має доводити особа, яка вважає, що ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, не відповідає ринковим.

Ураховуючи викладене, обов`язок доведення невідповідності ціни договору рівню звичайних цін покладається на контролюючий орган.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом в постанові від 04.06.2019 року в справі № 818/2186/14.

Відповідно до Наказу Держкомстату України від 14.11.2006 р. № 519 «Про затвердження Методологічних положень щодо організації статистичного спостереження за змінами цін (тарифів) на споживчі товари (послуги) і розрахунку індексу споживчих цін» :

«Ринкова ціна - ціна, сформована під впливом попиту та пропозиції на товар в умовах конкурентного ринку» .

Відповідно до пункту 13 Указу Президента України від 23.07.1998 року № 817/98 «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності» індикативні або звичайні ціни на товари (роботи, послуги) для застосування їх у податкових або митих цілях установлюються на підставі статистичної оцінки рівня цін реалізації таких товарів (робіт, послуг) на внутрішньому ринку України, яка проводиться уповноваженим державним органом у визначеному ним порядку. Індикативні або звичайні ціни не можуть встановлюватися органами виконавчої влади, які використовують їх для нарахування та стягнення податків і зборів (обов`язкових платежів) та неподаткових платежів, крім випадків відсутності статистичних даних про рівень цін на окремі види товарів (робіт, послуг).

Тобто, з`ясування рівня звичайних цін має відбуватись відповідно до визначеної процедури, а необхідна інформація - надаватись уповноваженим державним органом.

Аналогічна правова позиція висловлена Верховним Судом в постановах від 04.06.2019 року в справі № 818/2186/14, від 12.09.2019 року в справі № 815/527/14.

Відповідачем по справі не надано суду доказів того, що під час проведення перевірки контролюючий орган звертався до уповноваженого державного органу із запитом про надання інформації щодо рівня звичайних цін на товари, які реалізував позивач протягом відповідного спірного періоду.

Також не надано доказів того, що після дотримання такої процедури відповідач самостійно здійснив дії у відповідності до порядку, про який йдеться в п. 13 Указу Президента України від 23.07.1998 року № 817/98, тобто що ним у відповідності до такого порядку досліджено відповідний ринок цін та проведено аналіз цін на продукцію позивача за період, що перевірявся; не надав доказів, на підставі яких фактичних даних ним встановлено, що ціни, за якими позивач у перевіряємий період реалізовував продукцію власного виробництва, не були звичайними цінами (або не відповідали їх рівню), і що такі дії ґрунтувалися на вимогах відповідного порядку, тобто на вимогах законодавства.

Отже, відповідачем не доведено, що договірна ціна продажу позивачем власної продукції не відповідала рівню звичайних (ринкових) цін, і така невідповідність була встановлена шляхом дотримання суб`єктом владних повноважень процедури та вчинення дій, що визначені законодавством України.

Крім того податковим органом не спростовано, що при визначенні податкових зобов`язань з податку на додану вартість за операціями з поставки товарів власного виробництва підприємство виходило з договірних цін, встановлених сторонами договорів поставки та відповідають рівню звичайних цін.

Щодо документального підтвердження висновків Акту перевірки в частині перевищення ціни на металопродукцію при реалізації ПАТ «ЗАПОРІЖСТАЛЬ» на адресу ТОВ «МД IСТЕЙТ» та ціни при реалізації ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» металопродукції, придбаної за кодом УКТЗЕД у періоді квітень - жовтень 2019 року у ПрАТ «ММК ім. ІЛЛІЧА» , над цінами реалізації такої продукції ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА пов`язаним особам ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» та ТОВ «ЮНІСТІЛ» , то у листі Офісу ВПП ДПС від 26.02.2021р. № 137/5 «Про надання документів» зазначено, що «у відповідача відсутні договори, первинні документи та облікові регістри щодо ціни реалізації МЦ від ПАТ «Запоріжсталь» на адресу ТОВ «МД Істейт» , ТОВ «Метінвест СМЦ» , описані на стор. 32-38 Акту позапланової документальної перевірки № 7/28-10-51-04/00191129 від 17.01.2020р. Ці дані були взяті з баз Єдиного реєстра податкових накладних та інших податкових баз» .

З огляду на це посилання відповідача на те, що джерелом такої інформації був аналіз Єдиного реєстру податкових накладних, є неприйнятними.

Посилання відповідача на те, що джерелом такої інформації є бази даних податкового органу є також неприйнятними, оскільки інформація з баз даних АІС «Податковий блок» , на яку посилався відповідач, не ґрунтується на безпосередньому аналізі первинних документів, вона носить виключно інформативний характер та не є належним доказом в розумінні процесуального закону.

Аналогічна правова позиція міститься, зокрема, в постановах Верховного Суду від 06.02.2018 року в справі №816/166/15-а (№К/9901/8403/18), від 27.03.2018 року в справі №816/809/17, від 14.08.2018 року в справі №815/3479/17.

Крім того суд зазначає, що згідно зведених таблиць даних реалізації металопродукції ПАТ «Запоріжсталь» на ТОВ «МД-ІСТЕТ» а також реалізація металопродукції ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» не зазначено, що дана реалізація відбувалась у період квітень - жовтень 2019 року в якому відбувалась реалізація позивачем металопордукції.

Щодо твердження відповідача про фактичну юридичну залежність/пов`язаність ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» та покупців ПрАТ "ІНГЗК", ПрАТ "МК "АЗОВСТАЛЬ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-СМЦ", ТОВ "ЮМДЖИ РЕСУРС", ТОВ "ЮНІСТІЛ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ- МРМЗ", ТОВ "МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ", ПрАТ "ПІВНГЗК", ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС (в контексті норм пп. 14.1.159 п. 14.1 ст. 14 ПК України), то вони ґрунтуються виключно на тому, що реалізація продукції позивачем у квітні - жовтні 2019 року здійснювалась підприємством позивача на підприємства, що входять до складу компанії « Metinvest B.V.» та кінцевий бенефіціарний власник є одна фізична особа. Але дана обставина сама по собі не є достатньою підставою для висновку про відсутність встановлених пп.14.1.219 п.14.1 ст.14 ПК України елементів, необхідних для визначення ринкової ціни.

ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» є окремою юридичною особою та суду не надано доказів того, що підприємство входить до складу будь-яких фінансово-промислових груп.

Дана правова позиція висловлена Верховним Судом в Постанові від 05.01.2021 року по справі № 160/6018/19 (К/9901/25861/20).

Щодо посилання відповідача на не те що у позивача в результаті реалізації продукції за договірними цінами, відсутня розумна економічна причина (ділова мета).

Відповідності до п.п. 14.1.231 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України розумна економічна причина (ділова мета) - причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності.

Згідно пояснень ПрАТ «ММК ім. Ілліча» № 04/84 від 15.06.2021р. зазначено, що: «з урахуванням того, що ПрАТ «ММК ім. Ілліча» є виробничим підприємством, яке засновано на приватному акціонерному капіталі, та не містить у складі свого капіталу державної частки, підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності керується власними інтересами спрямованими на погашення зобов`язання та отримання прибутку з безумовним урахуванням кон`юнктури діючих у відповідному періоді ринкових цін на товари/послуги.

При укладенні договорів на постачання виробленої продукції ПрАТ «ММК ім. Ілліча» враховує отримані пропозиції покупців. Ціни варіюються в залежності від умов оплати, строків поставки, умов реалізації, об`ємів пакування, тощо.

Відповідно ціни на готову продукцію ПрАТ «ММК ім. Ілліча» формуються на ринкових умовах шляхом прямих переговорів з покупцями.

Ключові складові ціни:

- ринковий бенчмарк (ринкова ціна) на відповідний вид продукції яка складається на дату проведення переговорів. У деяких випадках на дату підписання договору;

- умови поставки згідно Інкотермс, умови оплати;

- інші умови, які мають вплив на комерційну діяльність підприємства…

Відповідно до затвердженої Облікової політики ПрАТ «ММК ім. Ілліча» до складу собівартості виробленої продукції включено також постійні загальновиробничі витрати. Методика розподілу постійних загальновиробничих витрат викладена на у Розділі 6.6 «Запаси» Облікової політики: «Постійні загальновиробничі витрати Підприємства розподіляються на витрати на виробництво конкретної одиниці продукції з використанням бази розподілу, розрахованої на основі Нормальної потужності Підприємства.

Нормальна потужність - це оцінка максимального обсягу виробництва, що може бути досягнуто протягом кількох (3-5) років чи операційних циклів за умов звичайної діяльності Підприємства.

Як базу розподілу можна використовувати:

людино-годинник праці або заробітну плату (для сфери послуг);

обсяги виробництва в одиницях продукції (масове виробництво);

обсяг виробництва у машино-годинах роботи обладнання (для конвеєрного виробництва);

прямі витрати тощо.

Нерозподілена сума постійних загальновиробничих витрат належить до Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) у період виникнення таких витрат»

Розподіл постійних загальновиробничих витрат здійснюється наступним чином:

- при наявності виробництва будь-якої продукції - на собівартість виробництва продукції пропорційно витратам на МВЗ (місце виникнення витрат) основного виробництва, що виробляють напівфабрикати і готову продукцію;

- в разі простою МВЗ основного виробництва - на собівартість реалізованої продукції, як витрати, не розподілені на продукт.

Тобто базою розподілу є витрати з МВЗ основного виробництва.

Згідно п.п.6.6.4. п.6.6 Облікової політики постійні загальновиробничі витрати залишаються незмінними при зміні обсягів виробництва.

Таким чином, відсутність виробництва збиткових позицій готової продукції залишить не змінними суми постійних загальновиробничих витрат.

Тому, у таких жорстких умовах ведення підприємницької діяльності головною діловою метою господарювання для ПрАТ «ММК ім. Ілліча» є отримання доходу для покриття постійних витрат, утримування позицій на ринках збуту, збереження персоналу, гідного рівня заробітної плати та існуючих виробничих потужностей» .

Відповідно до п.7 Міжнародного стандарту бухгалтерського обліку 18 «Дохід» (далі - МСБО 18) : «Дохід - це валове надходження економічних вигід протягом періоду, що виникає в ході звичайної діяльності суб`єкта господарювання, коли власний капітал зростає в результаті цього надходження, а не в результаті внесків учасників власного капіталу» .

З акту перевірки не вбачається, що ПрАТ «ММК ім. Ілліча» не отримало дохід від здійснення господарських операцій з реалізації продукції власного виробництва ПрАТ «ІНГЗК» , ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ПРОМСЕРВІС» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-СМЦ» , ТОВ «ЮМДЖИ РЕСУРС» , ТОВ «ЮНІСТІЛ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ- МРМЗ» , ТОВ «МЕТІНВЕСТ-ШІППІНГ» , ПрАТ «ПІВНГЗК» , ПрАТ «ЗАПОРІЖВОГНЕТРИВ» , ТОВ «РЕСАЙКЛІНГ СОЛЮШИНС» , ПАТ «Запоріжсталь» у період квітень - жовтень 2019 року.

Крім того господарська діяльність ПрАТ «ММК ім. Ілліча» не є постійно збитковою. Так, при збитковій діяльності за 2019 рік, ПрАТ «ММК ім. Ілліча» за результатом фінансово-господарської діяльності за 2018 рік, отриманий прибуток склав у сумі 3372344 тис.грн.

Таким чином, висновки акту перевірки стосовно того, що економічно обґрунтованою звичайною ціною у ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , як підприємства виробника, є фактична собівартість реалізованого товару власного виробництва законодавчо та документально не обґрунтовані.

Отже, висновки акту перевірки щодо порушення п.п. 14.1.71 п. 14.1 ст. 14, п. 188.1 ст. 188, п. 201.1, 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, та заниження ПрАТ «ММК ім. Ілліча» бази оподаткування операцій з постачання продукції на території України за цінами, що є нижчими її собівартість, в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 383540032 грн., в тому числі по періодам: за квітень 2019 р. у сумі 29415578 грн., за травень 2019р. у сумі 37482897 грн., за червень 2019 р. у сумі 46354649 грн., за липень 2019 р. у сумі 69268700 грн., за серпень 2019 р. у сумі 58287105 грн., за вересень 2019 р. у сумі 63323292 грн., за жовтень 2019 р. у сумі 79407811 грн. не підтверджуються матеріалами справи та спростовуються висновками судово - економічної експертизи.

Згідно з акту перевірки відповідачем зазначено, що згідно первинних документів ПрАТ «ММК ім. Ілліча» наданих до перевірки встановлено порушення п.192.1 ст.192, п.201.1, п.201.10 статті 201, не правомірно зареєстровано податкові накладні:

- № 2708024 від 27.08.2019 р. зареєстрована ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» на загальну суму 247000000,00 грн. в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн.;

- № 1209006 від 12.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 82014934,90 грн., в т.ч. ПДВ 13669155,82 грн.;

- № 2009051 від 20.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 1925,98 грн., в т.ч. ПДВ 321,00 грн.

- № 2009050 від 20.09.2019 р. зареєстрована в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 45110,21 грн., в т.ч. ПДВ 7518,37грн.

Та не зареєстровано податкову накладну та розрахунки коригувань на загальну суму 329061971,10 грн. в т. ч. ПДВ 54843661,86 грн.:

- податкову накладну за серпень 2019 року в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» суму 247000000 грн., в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн.

- розрахунки коригувань за вересень 2019 року в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на суму 82061971,10 грн., в т.ч. ПДВ 13672995,20 грн.

Відповідно до п.185.1 статті 185.1. ПКУ Об`єктом оподаткування є операції платників податку з:

а) постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об`єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об`єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю;

б) постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 цього Кодексу;

в) ввезення товарів на митну територію України;

г) вивезення товарів за межі митної території України;

е) постачання послуг з міжнародних перевезень пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом.

Згідно зі 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Пунктом 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ в редакції на 01.09.2019р. визначено, що тимчасово, до 1 січня 2022 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, визначають дату виникнення податкових зобов`язань та податкового кредиту за касовим методом.

Норма цього пункту поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у пункті 187.1 статті 187 та у пункті 198.2 статті 198 цього Кодексу, припадає на звітні (податкові) періоди до 1 січня 2022 року.

Згідно з визначенням, наданим підпунктом 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 ПКУ, касовий метод для цілей оподаткування згідно з розділом V ПКУ - метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов`язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Відповідно до статті 201.1 статті 201 Кодексу на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін. При цьому податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (201.10 статті 201 Кодексу).

У податковій накладній зазначаються в окремих рядках такі обов`язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства - платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім`я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, - покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг - код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг; платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п.201.10 статті 201 ПК).

Пунктом 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 N 1307 зі змінами та доповненнями, визначено, що у разі постачання товарів/послуг, база оподаткування яких, визначена відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, перевищує фактичну ціну постачання таких товарів/послуг (зокрема, якщо база оподаткування визначається виходячи із ціни придбання товарів/послуг, звичайної ціни самостійно виготовлених товарів/послуг або балансової (залишкової) вартості необоротних активів і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, необоротних активів, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання / звичайна ціна / балансова (залишкова) вартість перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання), постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання / звичайної ціни / балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною, або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

У податковій накладній (в тому числі зведеній), яка складена на суму такого перевищення, робиться позначка відповідно до пункту 8 цього Порядку (15 - Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до статей 188 і 189 Податкового кодексу України, над фактичною ціною постачання). Така податкова накладна отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої податкової накладної, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані. Таблична частина таких податкових накладних заповнюється відповідно до п. 16 Порядку N 1307.

Враховуючи вищезазначене, при продажу самостійно вироблених товарів, реалізованих нижче їх собівартості, постачальник складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни, яка не може бути нижче їх виробничої собівартості, над фактичною ціною.

Відповідно до п. 201.10 Податкового кодексу України, при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у

Датою та часом надання податкової накладної та/або розрахунку коригування в електронному вигляді до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, є дата та час, зафіксовані у квитанції.

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

У разі порушення таких строків застосовуються штрафні санкції згідно з цим Кодексом.

Пунктом 192.1 ст 192 ПКУ передбачено порядок коригування податкових зобов`язань та податкового кредиту:

якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов`язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

192.1.1. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов`язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв`язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов`язань лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної.

192.1.2. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно збільшує суму податкових зобов`язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно збільшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення перерахунку.

Як вбачається акту перевірки та матеріалів справи між ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (Продавець) та ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» (Покупець) було укладено договір № 1416 від 11.07.2018 р., за яким Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити продукцію, яка зазначена у специфікаціях (в подальшому Продукція), на викладених у цьому Договорі умовах (п.1.1 договору).

Сума Договору визначається як сума по всім Специфікаціям, які є його невід`ємною частиною (п.1.2 договору). Кількість та номенклатура Продукції зазначаються в Специфікаціях до цього Договору (п. 2.1 договору).

За п. 4.1 ціна на Продукцію, яка постачається по цьому Договору, зазначається у Специфікаціях. Ціна на продукцію приймається на умовах поставки (правила «Інкотермс» в редакції 2010р.), зазначених у Специфікаціях (п.4.2 Договору). У разі зміни в період дії договору цін на сировину, матеріали, а також інших факторів, які впливають на витрати по виготовленню продукції, або кон`юнктури ринку ціни на Продукцію підлягають перегляду, що оформлюється додатковою угодою до цього Договору (п.4.3 Договору).

За п. 5 договору оплата Покупцем Продукції здійснюється у національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника… Оплату здійснюється окремим платіжним дорученням з зазначенням номера та дати цього Договору. Датою оплати Продукції є дата надходження грошових коштів на поточний рахунок Продавця. Податкові зобов`язання з ПДВ та податковий кредит з ПДВ, визнаються тільки по факту оплати/отримання грошових коштів, т.є. визнання ПДВ по касовому методу.

Як невід`ємні частини договору № 1416 від 11.07.2018 р. сторонами узгоджені, серед інших, наступні Специфікації:

№ 60 від 01.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне WELLMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х HONG JING) у кількості 138,15 т. за ціною 6106,94 грн., вартістю без ПДВ 843673,76 грн., ПДВ - 168 734,75 грн., загальною вартістю з ПДВ - 1012408,51грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

№ 61 від 01.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля низько-летуче коксівне Pocahontas Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral Edo) у кількості 5367,55 т. за ціною 5966,79 грн., вартістю без ПДВ - 32027043,66 грн., ПДВ - 6045408,73 грн., загальною вартістю з ПДВ - 38432452,39 грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

№ 63 від 01.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 8655,90 т. за ціною 6215,64 грн., вартістю без ПДВ 53801958,28 грн., ПДВ - 10760391,66 грн., загальною вартістю з ПДВ - 64562349,94 грн.; вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 12351,95 т. за ціною 6241,69 грн., вартістю без ПДВ 77097042,80 грн., ПДВ - 15419408,56 грн., загальною вартістю з ПДВ - 92516451,36 грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

№ 64 від 15.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля низько-летуче коксівне Pocahontas Coal Company LLC (країна походження CША, т/х MYKONOS WAVE) у кількості 3455,0 т. за ціною 6120,84 грн., вартістю без ПДВ 21147 502,20 грн., ПДВ - 4229500,44 грн., загальною вартістю з ПДВ - 25377002,64 грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

№ 65 від 22.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 1529,55 т. за ціною 6215,64 грн., вартістю без ПДВ 9507132,16 грн., ПДВ - 1901426,43 грн., загальною вартістю з ПДВ - 11408558,59 грн.; вугілля високо-летуче коксівне WELLMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 2991,1 т. за ціною 6241,69 грн., вартістю без ПДВ 18669518,96 грн., ПДВ - 3733903,79 грн., загальною вартістю з ПДВ - 22403422,75грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

№ 66 від 25.07.2019 р. Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне WELLMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 3396,20 т. за ціною 5993,62 грн., вартістю без ПДВ 20355532,24 грн., ПДВ - 4071106,45 грн., загальною вартістю з ПДВ - 24426638,69 грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

Додатковою угодою № 3 від 31.07.2019 р. до договору № 1416 від 11.07.2018 р. пункт 1 Специфікації № 63 від 01.07.2019 року змінено та викладено в наступній редакції: Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 8655,90 т. за ціною 6227,17 грн. вартістю без ПДВ 53901760,80 грн., ПДВ - 10780352,16 грн., загальною вартістю з ПДВ - 64682112,96 грн.; вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 12351,95 т. за ціною 6241,69 грн., вартістю без ПДВ 77097042,80 грн., ПДВ - 15419408,56 грн., загальною вартістю з ПДВ - 92516451,36 грн. Поставка Продукції здійснюється у липні 2019 року.

Додатковою угодою № 4 від 31.07.2019 року до договору № 1416 від 11.07.2018 р. пункт 1 Специфікації № 65 від 22.07.2019 року змінено та викладено в наступній редакції: Постачальник (ПРАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 1 529,55 т. за ціною 6227,17 грн., вартістю без ПДВ 9524767,87 грн., ПДВ - 1904953,57 грн., загальною вартістю з ПДВ - 11429721,45 грн.; вугілля високо-летуче коксівне WELLMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 2991,1 т. за ціною 6241,69 грн., вартістю без ПДВ 18669518,96 грн., ПДВ - 3733903,79 грн., загальною вартістю з ПДВ - 22403422,75 грн. Поставка Продукції здійснюється в липні 2019 року.

Згідно актів приймання - передачі за договором № 1416 від 11.07.2018 р. за Специфікаціями № 63 від 01.07.2019 р., № 65 від 22.07.2019 р. в липні 2019 року ПрАТ «ММК ім. Ілліча» було відвантажено на адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» вугільного концентрату марки: ВЛК (0-50) США Carter-Roag, у загальній кількості 10185,45 тн. на загальну суму без ПДВ - 63309090,44 грн., ПДВ - 12661818,09 грн., з ПДВ 75970908,53 грн.

Згідно наданих документів, на виконання умов Додаткових угод від 31.07.2019 р. № 3, № 4 до договору №1416 від 11.07.2018 року у зв`язку зі зміною у Специфікаціях № 63 від 01.07.2019 року, № 65 від 22.07.2019 року ціни вугілля високо-летучого коксівного Carter Roag (країна походження CША, т/х Mineral New York) з 6215,64 грн. за 1 т до 6227,17 грн. за 1 т. (6227,17 - 6215,64 = 11,53), ПрАТ «ММК ім. Ілліча» було складено:

- акт коригування № 92718259 від 31.07.2019 року до акту № 92689619 від 11.07.2019р. на суму з ПДВ 4809,40 грн. (без ПДВ - 4007,83 грн., ПДВ - 801,57 грн.);

- акт коригування № 92717078 від 31.07.2019року до акту № 92700763 від 15.07.2019р. на суму з ПДВ 13431,98 грн. (без ПДВ - 11193,32 грн., ПДВ - 2238,66 грн.);

- акт коригування № 92717118 від 31.07.2019року до акту № 92695057 від 13.07.2019р. на суму з ПДВ 8639,89 грн. (без ПДВ - 7199,91 грн., ПДВ - 1439,98 грн.);

- акт коригування № 92720312 від 31.07.2019року до акту № 92700762 від 13.07.2019р. на суму з ПДВ 5746,79 грн. (без ПДВ - 4788,99 грн., ПДВ - 957,80 грн.);

- акт коригування № 92720253 від 31.07.2019року до акту № 92700742 від 12.07.2019р. на суму з ПДВ 14316,11 грн. (без ПДВ - 11930,09 грн., ПДВ - 2386,02 грн.);

- акт коригування № 92719565 від 31.07.2019 року до акту № 92689620 від 14.07.2019р. на суму з ПДВ 8608,07 грн. (без ПДВ - 7173,39 грн., ПДВ - 1434,68 грн.);

- акт коригування № 92719614 від 31.07.2019 року до акту № 92699663 від 15.07.2019р. на суму з ПДВ 13391,87 грн. (без ПДВ - 11159,89 грн., ПДВ - 2231,98 грн.);

- акт коригування № 92718387 від 31.07.2019 року до акту № 92700434 від 15.07.2019р. на суму з ПДВ 14361,07 грн. (без ПДВ - 11967,56 грн., ПДВ - 2393,51 грн.);

- акт коригування № 92719615 від 31.07.2019 року до акту № 92699754 від 16.07.2019р. на суму з ПДВ 14358,31грн. (без ПДВ - 11965,26 грн., ПДВ - 2393,05 грн.);

- акт коригування № 92718425 від 31.07.2019 року до акту № 92692947 від 11.07.2019р. на суму з ПДВ 4 800,40 грн. (без ПДВ - 4000,33 грн., ПДВ - 800,07 грн.);

- акт коригування № 92720204 від 31.07.2019 року до акту № 92681741 від 12.07.2019р. на суму з ПДВ 9588,35 грн. (без ПДВ - 7990,29 грн., ПДВ - 1598,06 грн.);

- акт коригування № 92720292 від 31.07.2019 року до акту № 92709564 від 27.07.2019р. на суму з ПДВ 11562,74 грн. (без ПДВ - 9635,62 грн., ПДВ - 1927,12 грн.);

- акт коригування № 92720302 від 31.07.2019 року до акту № 92709565 від 27.07.2019р. на суму з ПДВ 9600,11грн. (без ПДВ - 8000,09 грн., ПДВ - 1600,02 грн.);

- акт коригування № 92720303 від 31.07.2019 року до акту № 92696343 від 14.07.2019р. на суму з ПДВ 7710,80 грн. (без ПДВ - 6425,67 грн., ПДВ - 1285,13 грн.).

Загальна вартість відвантаженого ПрАТ «ММК ім. Ілліча» вугільного концентрату марки ВЛК(0-50) США Carter-Roag у кількості 10185,45т. на адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» за специфікаціями №63 від 01.07.2019р., № 65 від 22.07.2019р. до договору № 1416 від 11.07.2018р., з урахуванням Додаткових угод від 31.07.2019 року № 3, № 4, складає без ПДВ - 63426528,68 грн., ПДВ - 12685305,74 грн., з ПДВ - 76111834,42 грн., а саме до збільшення вартості з ПДВ на суму 140925,89 грн. (76101834,42 - 75960908,53), без ПДВ - 117438,24 грн. (63426528,68 - 63309090,44), ПДВ - 23487,65 грн. (12685305,74 - 12661818,09).

Згідно роздруківки руху грошових коштів, ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» в серпні 2019 р. здійснено оплату по договору № 1416/377/2018 від 11.07.2018р. за отриманий концентрат вугільний на загальну суму 247000000 грн., в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн. (платіжний документ № 4500005438 від 27.08.2019 р.).

За Пунктом 44 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України тимчасово, до 1 січня 2022 року, платники податку, які здійснюють постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД … визначають дату виникнення податкових зобов`язань та податкового кредиту за касовим методом. Норма цього пункту поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у пункті 187.1 статті 187 та у пункті 198.2 статті 198 цього Кодексу, припадає на звітні (податкові) періоди до 1 січня 2022 року.

За умовами касового методу, визначеними пп. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 та п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України, ПрАТ «ММК ім. Ілліча» складено податкову накладну № 2708024 від 27.08.2019 р. (т.с.6 а.с. 137-138) відповідноь до якої зазначено по постачання Концентрат вугільний марка ВЛК (0-50) США Wellmore на загальну суму 247000000,00 грн.

За даними податкової накладної № 2708024 від 27.08.2019 р. та квитанції до неї встановлено, що податкова накладна складена ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , підписана електронним цифровим підписом посадової (уповноваженої) особи ПрАТ «ММК ім. Ілліча» - Кулік О.Б., електронним цифровим підписом, що є аналогом відбитка печатки продавця, в квитанції № 9202633565 зазначено відомості про отримання податкових накладних Державною податковою службою України, зокрема: дата отримання (09.09.2019 р.), час отримання (08:02:15), код одержувача квитанції - 00191129 (ПрАТ «ММК ім. Ілліча» ), печатка податкового органу із відміткою «Отримано» .

Порушення визначених п. 201.10 ст.201 Податкового кодексу України строків при реєстрації, передбачених, податкової накладної № 2708024 від 27.08.2019 р., в акті перевірки не встановлено.

В результаті співставлення даних специфікацій до договору № 1416 від 11.07.2018 р., актів прийому-передачі концентрату, актів-коригування, реєстру первинних документів з поставки вугільної продукції, з даними податкової накладної № 2708024 від 27.08.2019 р. встановлено, що до номенклатури поставки за податковою накладною № 2708024 від 27.08.2019 р. включені показники поставки за специфікаціями до договору № 1416 від 11.07.2018 р. від 01.07.2019 р. № 60, 61, 63, від 15.07.2019 р. № 64, від 22.07.2019 р. № 65-66, з урахуванням Додаткових угод № 3, № 4 від 31.07.2019 року до договору № 1416 від 11.07.2018 р. до специфікацій № 63 від 01.07.2019 р., № 65 від 22.07.2019 р., на підставі Актів прийому-передачі по поставках за наведеними специфікаціями та Актів - коригування від 31.07.2019 р. за Специфікаціями № 63 від 01.07.2019 р., № 65 від 22.07.2019 р. у загальній сумі з ПДВ 140925,89 грн., в т.ч. ПДВ 23487,65 грн.

Пунктом 187.1 статті 187 Податкового кодексу України визначено, що датою виникнення податкових зобов`язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін. (п.201.1.ПКУ).

Пунктом 201.10 ст.201 Податкового кодексу України встановлено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни, скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Згідно із абзацу 4 п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, яка надсилається протягом операційного дня.

Аналіз вищезазначених норм свідчить про те, що господарські операції для цілей визначення податкового зобов`язання мають бути фактично здійсненими та підтвердженими належним чином оформленими первинними бухгалтерськими документами, які відображають реальність таких операцій, та мають спричиняти реальні зміни майнового стану платника податків.

Відповідно до пп.14.1.266 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України касовий метод для цілей оподаткування згідно з р. V Податкового кодексу України - це метод податкового обліку, за яким: дата виникнення податкових зобов`язань - дата зарахування (отримання) коштів на рахунки платника податку, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у касу платника податків або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають постачанню) ним товарів (послуг).

Отже, на відміну від правила «першої події» , за касовим методом дата виникнення податкових зобов`язань виникає за датою надання оплати за товари/послуги (у грошовій або іншій формі), а дата постачання товарів/послуг не є підставою для відображення ПДВ у податкових зобов`язаннях постачальника.

Таким чином, надана податкова накладна № 2708024 від 27.08.2019 р.:

- складена ПрАТ «ММК ім. Ілліча» на дату надходження у серпні 2019 р. коштів від ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» за отриманий вугільний концентрат на суму 247000000,00 грн., в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн. (платіжний документ № 4500005438 від 27.08.2019 р.);

- має всі необхідні реквізити, визначені п.201.1 ст.201 Податкового кодексу України та «Порядку заповнення податкової накладної» , затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 1307 від 31.12.2015 р.;

- номенклатура поставки наведена за специфікаціями № 60,61,63 від 01.07.2019 р., № 64 від 15.07.2019 р., № 65-66 від 22.07.2019 р., з урахуванням Додаткових угод № 3, № 4 від 31.07.2019 р. до договору № 1416 від 11.07.2018 р., на підставі Актів прийому-передачі по поставках вугільного концентрату та Актів - коригування від 31.07.2019 р. за Специфікаціями № 63 від 01.07.2019 р., № 65 від 22.07.2019 р.;

- своєчасно зареєстрована у ЄРПН в терміни, визначені п.201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, що підтверджують надані на дослідження квитанції та витяги з ЄРПН.

Щодо твердження контролюючого органу про необхідність застосування ПрАТ «ММК ім. Ілліча» п.192.1 ст.192 Податкового кодексу України, то нормами цього пункту передбачено складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі зміни ціни виключно після події постачання товарів/послуг.

Оскільки відповідно до пп.14.1.266 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України, при касовому методі податкового обліку ПДВ, дата постачання товарів/послуг не є підставою для відображення ПДВ у податкових зобов`язаннях постачальника та податковому кредиті покупця, то здійснення покупцем загальної оплати, в т.ч. з урахуванням збільшення ціни, не є підставою для складання постачальником розрахунку коригування до податкової накладної, складеної по даті оплати.

Отже, висновки Акту перевірки щодо неправомірної реєстрації ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» в ЄРПН податкової накладної № 2708024 від 27.08.2019 р. на загальну суму 247000000 грн., в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн., та не реєстрації в ЄРПН податкової накладної за серпень 2019р. в адресу ПрАТ «ЗАПОРІЖКОКС» на загальну суму 247000000грн., в т.ч. ПДВ 41166666,67 грн. не підтверджуються документально.

Між ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (Постачальник) та ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» (Покупець) було укладено договір № 965 від 01.04.2016 р., за яким Постачальник зобов`язується передати, а Покупець - прийняти та оплатити поставки вугілля та/або продуктів його збагачення (далі - Ресурси) (п. 1.1 договору).

Кількість, номенклатура Ресурсів вказуються в Специфікаціях до договору, та є його невід`ємною частиною (п. 2.1 договору).

За п. 4.1 договору поставка Ресурсів здійснюється за цінами, які визначені у відповідності до умов поставки, наведеними в Специфікаціях, і включають в себе усі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, пакування, маркування та інші витрати Постачальника, що пов`язані із поставкою Ресурсів.

Ціна на Ресурси може бути змінена тільки за взаємною згодою сторін шляхом внесення змін в договір. Зміна ціни після оплати Ресурсів не допускається (п.4.2 договору).

За п.5.1 договору оплата Покупцем Ресурсів здійснюється у національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника. У зв`язку з тим, що здійснення поставок Ресурсів має ритмічний та безперервний характер при постійних зв`язках із Покупцем, сторони прийшли до угоди про встановлення наступної періодичності оплати за поставлені Ресурси: на протязі строку, наведеному в Специфікації; не рідше одного разу в місяць; не пізніше останнього дня місяця.

Здійснювати оплату на адресу Постачальника окремим платіжним дорученням з відстрочкою платежу 30 календарних днів (п.п.5.2-5.3 договору).

За п.5.5 договору податкові зобов`язання з ПДВ та податковий кредит з ПДВ, визнаються тільки по факту оплати/отримання грошових коштів, т.є. визнання ПДВ по касовому методу.

Як невід`ємні частини договору № 965 від 01.04.2016р. сторонами узгоджена, серед інших, наступні Специфікації:

№ 185 від 01.07.2019 року Постачальник (ПрАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 6929,95т. за ціною 6215,64 грн., вартістю без ПДВ 43074074,42грн., ПДВ - 8614814,88грн., загальною вартістю з ПДВ 51688889,30грн.

Поставка Ресурсів здійснюється в липні 2019 року.

Додатковою угодою № 1 від 31.07.2019 року до договору № 965 від 01.04.2016 р. пункт 1 Специфікації № 185 від 01.07.2019 року змінено та викладено в наступній редакції: Постачальник (ПрАТ «ММК ім. Ілліча» ) передає, а Покупець (ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» ) приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне Carter Roag (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 6929,95т. за ціною 6227,17 грн.

На підставі специфікації № 190 від 01.08.2019 року Постачальник передає, а Покупець приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 348,50т. за ціною 6231,90 грн., вартістю без ПДВ 2171817,15 грн., ПДВ - 434363,43 грн., загальною вартістю з ПДВ - 2606180,50 грн. Поставка Ресурсів здійснюється в серпні 2019 року.

На підставі специфікації № 192 від 01.08.2019 року Постачальник передає, а Покупець приймає та оплачує: вугілля низько-летуче коксівне POCAHONTAS Coal Company LLC (країна походження CША, т/х MADEIRA, каботаж ORCUN C) у кількості 11301,30 т. за ціною 5503,94 грн., вартістю без ПДВ 62201677,12 грн., ПДВ - 12440335,42 грн., загальною вартістю з ПДВ - 74642012,50 грн. Поставка Ресурсів здійснюється в серпні 2019 року.

На підставі специфікації № 193 від 01.08.2019 року Постачальник передає, а Покупець приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х MADEIRA, каботаж STEVIA) у кількості 10764,60 т. за ціною 5970,15 грн., вартістю без ПДВ 64266276,69 грн., ПДВ - 12853255,34 грн., загальною вартістю з ПДВ - 77119532,03 грн. Поставка Ресурсів здійснюється в серпні 2019 року.

На підставі специфікації № 194 від 01.08.2019 року, за якою Постачальник передає, а Покупець приймає та оплачує: вугілля високо-летуче коксівне WELMORE Coal Company LLC (країна походження CША, т/х MADEIRA) у кількості 348,75т. за ціною 6020,81 грн., вартістю без ПДВ 2099757,49 грн., ПДВ - 419951,50 грн., загальною вартістю з ПДВ - 2519708,99 грн. Поставка Ресурсів здійснюється в серпні 2019 року.

Як вбачається з матеріалів справи на виконання умов договору № 965 від 01.04.2016 року, Специфікації № 185 від 01.07.2019р., в липні 2019 року ПрАТ «ММК ім. Ілліча» по актам приймання - передачі: № 92694050 від 11.07.2019 р., № 92694051 від 12.07.2019 р., № 92696096 від 13.07.2019 р., № 92697272 від 14.07.2019 р., було відвантажено ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» вугільного концентрату (марки: ВЛК (0-50) США Carter-Roag, у загальній кількості 6929,95 тн. на загальну суму з ПДВ 51688889,30 грн. (без ПДВ - 43074074,42 грн., ПДВ - 8614805,88 грн.).

Відповідно до роздруківки руху грошових коштів, ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» в серпні 2019 року здійснило оплату за отриманий по договору № 965 від 01.04.2016 року концентрат вугільний на загальну суму 152346255,45 грн., у т.ч. ПДВ - 25391013,57 грн.

На підставі платіжних доручень: від 14.08.2019 р. № 4500059286 на суму 76210652,40 грн. у тому числі ПДВ 12701775,40 грн. призначення платежу оплата по дог. № 965 від 01.04.2016, у т.ч. ПДВ - 12701775,40 грн., від 22.08.2019 р. № 4500048555 на суму 24318194,24 грн. у тому числі ПДВ 4053032,37 грн. призначення платежу оплата за концентрат ВЛК (0-50) США Carter-Roag по дог. № 965 від 01.04.2016, та рах. № 92696096 від 13.07.2019 р., у т.ч. ПДВ - 4053032,37 грн., від 22.08.2019 р. № 4500061290 на суму 51817408,81 грн. у тому числі ПДВ 8636234,80 грн. призначення платежу оплата за концентрат ВЛК (0-50) США Carter-Roag, концентрат ВЛК (0-50) США Pocahontas по дог. № 965 від 01.04.2016, у т.ч. ПДВ - 8636234,80 грн.

За умовами касового методу, визначеними пп. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 та п. 44 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України, ПрАТ «ММК ім. Ілліча» було складено податкові накладні у серпні 2019 року № 1408038 від 14.08.2019 р. на поставку концентрату вугільного на загальну суму 76210652,40 грн., № 2208040 від 22.08.2019 р., на поставку концентрату вугільного на загальну суму 24318194,24 грн. та № 2208041 від 22.08.2019 р. на поставку концентрату вугільного на загальну суму 51817408,81 грн

Податкові накладні № 1408038 від 14.08.2019р., № 2208040 від 22.08.2019р., № 2208041 від 22.08.2019 р. складені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , підписані електронним цифровим підписом посадової (уповноваженої) особи ПрАТ «ММК ім. Ілліча» - Кулік О.Б., електронним цифровим підписом, що є аналогом відбитка печатки продавця, в доданих квитанціях також зазначено відомості про отримання податкових накладних Державною податковою службою України, зокрема: дата, час відправки квитанцій, код одержувача - 00191129 (ПрАТ «ММК ім. Ілліча» ), печатка податкового органу із відміткою «Отримано» . У відповідності до квитанцій № 9191521473 від 27.08.2019 р., № 9197298516 від 02.09.2019 р., № 9197302845 від 02.09.2019 р., (додаткові матеріали) вищенаведені податкові накладні по взаємовідносинам з ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , з датою виписки 14.08.2019 р. та 22.08.2019 р., зареєстровані в ЄРПН у строки, передбачені п. 201.10 ст.201 Податкового кодексу України.

Згідно наданих документів, на виконання умов Додаткової угоди № 1 від 31.07.2019 року до договору № 965 від 01.04.2016 р., у зв`язку зі зміною у Специфікації № 185 від 01.07.2019 р. ціни вугілля високо-летучого коксівного Carter Roag (країна походження CША, т/х Mineral New York) у кількості 6929,95 т. з 6215,64 грн. за 1 т до 6227,17 грн. за 1 т. (6227,17 - 6215,64 = 11,53), ПрАТ «ММК ім. Ілліча» було складено:

рахунок - коригування № 92716228 від 31.07.2019 року до рахунку - фактури № 92694050 від 11.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 24893,74 грн. (без ПДВ - 20744,78 грн., ПДВ - 4148,96 грн.); акт коригування № 92716228 від 31.07.2019 року до акту № 92694050 від 11.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 24893,74 грн. (без ПДВ - 20744,78 грн., ПДВ -4148,96 грн.);

рахунок - коригування № 92716229 від 31.07.2019 року до рахунку - фактури № 92694051 від 12.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 23952,89 грн. (без ПДВ - 19960,74 грн., ПДВ - 3992,15 грн.); акт коригування № 92716229 від 31.07.2019 року до акту № 92694051 від 12.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 23952,89 грн. (без ПДВ - 19960,74 грн., ПДВ - 3992,15 грн.);

рахунок - коригування № 92717131 від 31.07.2019 року до рахунку - фактури № 92696096 від 13.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 45110,21 грн. (без ПДВ - 37591,84 грн., ПДВ - 7518,37 грн.); акт коригування № 92717131 від 31.07.2019 року до акту № 92696096 від 13.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 45110,21 грн. (без ПДВ - 37591,84 грн., ПДВ - 7518,37 грн.);

рахунок - коригування № 92718255 від 31.07.2019 року до рахунку - фактури № 92697272 від 14.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 1925,98 грн. (без ПДВ - 1604,98 грн., ПДВ - 321,00 грн.); акт коригування № 92718255 від 31.07.2019 року до акту №92697272 від 14.07.2019 р. на загальну суму з ПДВ 1925,98 грн. (без ПДВ - 1604,98 грн., ПДВ - 321,00 грн.).

Загальна вартість відвантаженого ПрАТ «ММК ім. Ілліча» на адресу ПрАТ «МК «Азовсталь» за специфікацією № 185 від 01.07.2019 року до договору № 965 від 01.04.2016 року, з урахуванням Додаткової угоди № 1 від 31.07.2019 року, вугільного концентрату марки ВЛК (0-50) США Carter-Roag, в загальній кількості 6929,95 т., дорівнює з ПДВ - 51784772,12 грн., без ПДВ - 43153976,77 грн., ПДВ - 8630795,35 грн. А саме до збільшення вартості з ПДВ на суму 95882,82 грн., без ПДВ на суму 79902,35 грн., ПДВ на суму 15980,47 грн.

Доплату за вугільний концентрат марки ВЛК (0-50) США Carter-Roag товар ПрАТ «МК «Азовсталь» здійснило у вересні 2019 року шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у загальній сумі з ПДВ 95882,82 грн. (в т.ч. ПДВ - 15980,47 грн.), що підтверджується наданими виписками по поточному рахунку № НОМЕР_1 ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в АТ «ПУМБ» на загальну суму 82061971,09грн., в т.ч. ПДВ - 13676995,18 грн. Та платіжними документами на оплату за концентрат вугільний по договору № 965 від 01.04.2016 року за вересень 2019 року: від 12.09.2019 р. № 4500008829 на суму 82014934,90 грн. у тому числі ПДВ 13669155,81 грн. призначення платежу оплата по дог. № 965 від 01.04.2016 за коригування рахунку 92694051, коригування рахунку 92694050, вугільний концентрат, у т.ч. ПДВ - 13669155,81 грн.; від 20.09.2019 р. № 4500015076 на суму 1925,98 грн. у тому числі ПДВ 321,00 грн. призначення платежу: оплата коригування рахунку 92697272 по дог.№ 965 від 01.04.2016 та рах. № 92718255 від 31.07.2019, у т.ч. ПДВ - 321,00 грн.; від 20.09.2019 р. № 4500015077 на суму 45110,21 грн. у тому числі ПДВ 7518,37 грн. призначення платежу: оплата коригування рахунку 92696096 по дог. № 965 від 01.04.2016 та рах. № 92717131 від 31.07.2019, у т.ч. ПДВ - 7518,37.

Щодо складених ПрАТ «ММК ім. Ілліча» податкових накладних у вересні 2019 року: № 1209006 від 12.09.2019, № 2009050 від 20.09.2019 та № 2009051 від 20.09.2019 на загальну суму 82061971,08 грн.

В Акті перевірки зазначено, що в ході проведення перевірки встановлено, що первинні документи надані до перевірки ПрАТ «ММК ім. Ілліча» (акти прийому-передачі, акти-коригування) не відповідають складеним та зареєстрованим в ЄРПН податковим накладним № 1209006 від 12.09.2019 р. на загальну суму 82014934,90 грн., в т.ч. ПДВ 13669155,82 грн., № 2009051 від 20.09.2019 р. на загальну суму 1925,98 грн. в т.ч. ПДВ 321 грн., № 2009050 від 20.09.2019 р. на загальну суму 45110,21 грн. в т.ч. ПДВ 7518,37 грн. внаслідок чого в порушення п. 192.1 ст. 192, п. 201.1, п. 201.10 статті 201 ПКУ, ПрАТ «ММК ім. Ілліча» не правомірно зареєстровано податкові накладні № 1209006 від 12.09.2019 р., № 2009051 від 20.09.2019 р., № 2009050 від 20.09.2019 р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» та не зареєстровано розрахунки коригувань за вересень 2019 р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на суму 82061971,10 грн., в т.ч. ПДВ 13672995,20 грн.

При цьому порушення щодо декларування ПрАТ «ММК ім. Ілліча» податкових зобов`язань з ПДВ по взаємовідносинам з ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» по договору № 965 від 01.04.2016 року за вересень 2019р. в Акті перевірки не зафіксовано.

В результаті співставлення актів-коригування з актами прийому-передачі, реєстром поставок вугільної продукції, та даними податкових накладних № 1209006 від 12.09.2019 р., № 2009050 та № 2009051 від 20.09.2019 р. встановлено, що до номенклатури поставки включені показники:

- за поточними поставками вугільного концентрату у серпні 2019 р. із обсягом поставки з ПДВ у загальній сумі 81966088,26 грн., в т.ч. ПДВ 13661014,71грн. за поставками за специфікаціями від 01.08.2019 року №№ 190-194;

- за актами-коригування із обсягом поставки липня 2019 р. за Специфікацією № 185 від 01.07.2019 р. у загальній сумі з ПДВ 95882,82грн., в т.ч. ПДВ 15980,47 грн., наведеними у Таблиці № 18.

Актами - коригування: № 92716229 від 31.07.2019 р. на загальну суму 23952,89 грн. відкориговано акт прийому - передачі № 92694051 від 12.07.2019 р., № 92716228 від 31.07.2019 р. на загальну суму 24893,74 грн. відкориговано акт прийому - передачі № 92694050 від 11.07.2019 р., № 92717131 від 31.07.2019 р. на загальну суму 45110,21 грн. відкриговано акт прийому - передачі № 92696096 від 13.07.2019 р., № 92718255 від 31.07.2019 р. на загальну суму 1925,98 грн. відкориговано акт прийому - передачі № 92697272 від 14.07.2019 р.

За даними податкових накладних № 1209006 від 12.09.2019 р., № 2009050 від 20.09.2019 р. та № 2009051 від 20.09.2019 р. та квитанцій до них (додаткові документи), встановлено, що податкові накладні складені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , підписані електронним цифровим підписом посадової (уповноваженої) особи ПрАТ «ММК ім. Ілліча» - Кулік О.Б., електронним цифровим підписом, що є аналогом відбитка печатки продавця, в доданих квитанціях також зазначено відомості про отримання податкових накладних Державною податковою службою України, зокрема: дата, час відправки квитанцій, код одержувача - 00191129 (ПрАТ «ММК ім. Ілліча» ), печатка податкового органу із відміткою «Отримано» .

Податкові накладні № 1209006 від 12.09.2019 р., № 2009050 від 20.09.2019 р. та № 2009051 від 20.09.2019 р. виписані та складені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у звітному періоду списання коштів з банківського рахунку платника податку ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» , а саме за платіжними дорученнями № 4500008829 від 12.09.2019 р., № 4500015076 від 20.09.2019 р., № 4500015077 від 20.09.2019 р.

Надані податкові накладні № 1408038 від 14.08.2019 р., № 2208040 від 22.08.2019 р., № 2208041 від 22.08.2019 р., № 1209006 від 12.09.2019 р., № 2009051 від 20.09.2019 р., № 2009050 від 20.09.2019 р.:

складені ПрАТ «ММК ім. Ілліча» на дату надходження у серпні та вересні коштів від ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» як оплата по договору № 965 від 01.04.2016 року, в т.ч. по специфікації № 185 від 01.07.2019 року за вугільний концентрат марки ВЛК (0-50) США Carter-Roag в загальній кількості 6929,95 т.;

мають всі необхідні реквізити, визначені п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України та «Порядку заповнення податкової накладної» , затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 1307 від 31.12.2015 р.;

зареєстровані своєчасно у ЄРПН в терміни, визначені п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, що підтверджують надані квитанції та витяги з ЄРПН.

Щодо твердження контролюючого органу про необхідність застосування ПрАТ «ММК ім. Ілліча» п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України, то нормами цього пункту передбачено складання розрахунку коригування до податкової накладної у разі зміни ціни виключно після події постачання товарів/послуг.

Оскільки відповідно до пп. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, при касовому методі податкового обліку ПДВ, дата постачання товарів/послуг не є підставою для відображення ПДВ у податкових зобов`язаннях постачальника та податковому кредиті покупця, то здійснення покупцем доплати у зв`язку із збільшенням ціни, не є підставою для складання постачальником розрахунку коригування до раніше складених по оплаті податкових накладних.

З урахуванням наведеного, висновки Акту перевірки щодо неправомірної реєстрації ПрАТ «ММК ім. Ілліча» в ЄРПН податкових накладних: № 1209006 від 12.09.2019 р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 82014934,9 грн. в т.ч. ПДВ 13669155,82 грн.; № 2009051 від 20.09.2019 р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 1925,98 грн. в т.ч. ПДВ 321 грн.; № 2009050 від 20.09.2019 р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на загальну суму 45110,21 грн. в т.ч. ПДВ 7518,37 грн. та не реєстрації в ЄРПН розрахунків коригувань за вересень 2019р. в адресу ПрАТ «МК «АЗОВСТАЛЬ» на суму 82061971,10 грн. в т.ч. ПДВ 13672995,20 грн. не підтверджуються матеріалами справи та спростовуються висновком судово - економічної експертизи.

Згідно акту перевірки встановлено, що підприємством ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" до податкової декларації з ПДВ за квітень, травень, жовтень 2019 р. включено до складу податкового кредиту суму ПДВ 5659057,22грн., в т.ч. по періодах: квітень 2019 р. - 203720 грн., травень 2019 р. - 91520 грн., жовтень 2019 р. - 5363817,22 (період взаємовідносин квітень-жовтень 2019 р.) на підставі податкових накладних, складених та зареєстрованих в ЄРПН ТОВ «АМЗ ГРУП» (код ЄДРПОУ 39371603).

Перевіркою встановлено, що ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" декларувало придбання у ТОВ "АМЗ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39371603) алюміній АВ 87, алюміній АВ 97, алюмофлюс, який фактично відсутній, у зв`язку з не підтвердженням його придбання у ланцюгах постачання та не можливістю власного виробництва.

Як зазначено в акті перевірки надані до перевірки ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" (код ЄДРПОУ 00191129) первинні документи по взаємовідносинам з ТОВ "АМЗ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39371603), не є достатніми доказами фактичного придбання/реалізації зазначених вище товарів, господарські операції не підтверджені належними первинними документами, що в сукупності з виявленою схемою оформлення нереальних господарських операцій між ТОВ "АМЗ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39371603) та ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" (код ЄДРПОУ 00191129), виключає правомірність їх відображення у податковому обліку ПрАТ "ММК ІМ. ІЛЛІЧА" (код ЄДРПОУ 00191129).

Судом з матеріалів справи встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «АМЗ ГРУП» зареєстровано 02.09.2014 р., є юридичною особою, код ЄДРПОУ - 39371603. Основний вид діяльності - 24.42 - виробництво алюмінію. Індивідуальний податковий номер - 393716004031, місце знаходження юридичної особи, 51909, Україна, Дніпропетровська область м. Кам`янське, 3-й Провулок Травневий, б. 1Б.

Згідно договору № 1548 (на придбання сировинних, паливно-енергетичних або матеріально-технічних ресурсів без використання залізничного транспорту) від 08.08.2018 р., ТОВ «АМЗ ГРУП» (далі - Постачальник) зобов`язується передати, а ПАТ «ММК ім. Ілліча» (далі - Покупець) - прийняти та здійснити оплату за матеріали (далі - Ресурси) на умовах, передбачених цим Договором (п.1.1. Договору). (т.4, арк. 62-65)

За п.2.1 Договору, кількість, якість та номенклатура Ресурсів зазначаються в специфікаціях до цього Договору.

Поставка Ресурсів здійснюється видами транспорту, що зазначений у Специфікаціях. (п.3.1 Договору).

Постачальник зобов`язується поставити Ресурси на умовах поставки, що зазначені у Специфікаціях у відповідності до міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року (п. 3.2 Договору).

За п. 3.3 Договору, строки поставки Ресурсів зазначаються у Специфікаціях. У випадку поставки Ресурсів у відповідності з графіком - графік оформлюється в якості додатку до цього Контракту.

Згідно п. 3.5 Договору, право власності на Ресурси та ризик випадкового знищення або пошкодження Ресурсів переходить від Постачальника до Покупця з дати поставки Ресурсів.

Поставка Ресурсів здійснюється за ціною, яка визначена у відповідності до умов поставки, зазначених у Специфікаціях та включають всі податки, збори та інші обов`язкові платежі, а також вартість тари, упаковки, маркування та інші витрати Постачальника, які пов`язані з поставкою Ресурсів (п. 4.1 Договору).

Загальна сума Договору визначається як сумарна вартість Ресурсів, поставка яких здійснюється відповідно до доданих до нього Специфікацій (п. 4.3 Договору).

У відповідності до п. 5.1 Договору, оплата Покупцем Ресурсів здійснюється в національній валюті України шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Постачальника, що зазначений у цьому Договорі.

Оплата за поставлені Ресурси буде відбуватися протягом строку зазначеного у специфікації, який рахуються з моменту поставки Ресурсів і надання документів, що зазначені у п. 6.4 цього Договору. (п. 5.2 Договору).

За п.6.4 Договору, Постачальник зобов`язаний надати Покупцю до початку приймання Ресурсів наступні документи (з урахуванням Додаткової угоди № 2 від 27.02.2017 р.): рахунок на оплату Ресурсів; транспортні та супровідні документи; сертифікат або паспорт якості Постачальника або виробника (у випадку, якщо Постачальник не є виробником); сертифікат санітарно-гігієнічного висновку і сертифікат радіологічної безпеки (у визначених законодавством випадках); акт приймання-передачі Ресурсів, оформлений зі сторони Постачальника.

Постачальник зобов`язаний з дотриманням вимог чинного законодавства (зокрема, із використанням відображеного у встановленому порядку цифрового підпису уповноваженої Постачальником особи та спеціалізованого програмного забезпечення, що використовується для реєстрації податкових накладних) здійснити реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних: податкової накладної на всю суму податкових зобов`язань з ПДВ, що виникли у Постачальника - з дотриманням строків, що передбачені чинним законодавством, але не пізніше 5-го числа календарного місяця, який слідує за місяцем виникнення податкових зобов`язань з ПДВ; розрахунку коригування до податкової накладної на всю суму збільшення компенсації вартості Ресурсів - з дотриманням строків, що передбачені чинним законодавством, але не пізніше 5-го числа календарного місяця, який слідує за місяцем зазначеного збільшення суми компенсації вартості.

Постачальник зобов`язаний протягом 5-ти календарних днів з моменту зменшення суми компенсації вартості Ресурсів скласти та надати Покупцю розрахунок коригування до податкової накладної на всю суму зазначеного зменшення суми компенсації вартості.

Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 31 березня 2019 року. Закінчення строку дії цього Договору не звільняє Сторони від виконання прийнятих на себе зобов`язань (в тому числі гарантійних) за цим Договором (п.10.4, 10.5 Договору).

Договір № 1548 від 08.08.2018 р. та додаткові угоди до нього, підписано з боку Постачальника - ТОВ «АМЗ ГРУП» від імені директора Павлова О.М., з боку Покупця - від імені комерційного директора ПрАТ «ММК ім. Ілліча» Ноздріна А.Ю. та скріплено печатками Сторін.

В матеріалах справи наявні специфікацій до договору № 1548 від 08.08.2018 р. встановлено загальний обсяг Ресурсів, що підлягають постачанню у кількості 1505,00 тн., на загальну суму без ПДВ - 27253626,00 грн., ПДВ - 5450725,20 грн., всього з ПДВ - 32704351,20 грн.

До договору № 1548 від 08.08.2018 р. по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» складені специфікацій:

№ 6 від 24.04.2019 на поставку Алюмофлюс, код УКТЗЕД - 2620400000 на загальну суму 1123200 грн.,

№ 7 від 07.06.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-97 чушковий код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 2222400 грн.,

№ 8 від 08.07.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранула код УКТЗЕД - 7616999000 на загальну суму 4408147,20 грн.,

№ 9 від 11.07.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранула ГОСТ 295-98, ТТ№ 1548/1 на загальну суму 3709800 грн.,

№ 10 від 15.07.2019 на поставку Алюмофлюс, код УКТЗЕД - 2620400000 на загальну суму 661500 грн.,

№ 11 від 02.08.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранульований код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 4306352,40 грн.,

№ 12 від 02.09.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранульований код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 4202305,20 грн.,

№ 13 від 04.09.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 в гранулах ГОСТ 295-98, ТТ№ 1548/1 на загальну суму 3667200 грн.,

№ 14 від 18.09.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 чушковий код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 840000 грн.,

№ 15 від 30.09.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 чушковий код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 993600 грн.,

№ 16 від 30.09.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранульований код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 1800000 грн.,

№ 17 від 01.10.2019 на поставку Алюміній вторинний АВ-87 гранульований код УКТЗЕД - 7601209100 на загальну суму 4064246,40 грн.,

№ 18 від 18.10.2019 на поставку Алюмофлюс, код УКТЗЕД - 2620400000 на загальну суму 705600 грн.

У Специфікаціях зазначено, що ціна Ресурсів вказана з урахуванням транспортних витрат. Транспортні витрати несе Постачальник. Ресурси постачаються автотранспортом (п.1 Специфікацій). За п.2 Специфікацій Ресурси постачаються на умовах поставки DDP- м. Маріуполь, СРТ - м. Маріуполь склад Покупця у відповідності до міжнародних правил інтерпретації комерційних термінів «Інкотермс» в редакції 2010 року.

Вантажовідправником Ресурсів є Постачальник, вантажоотримувачем є Покупець Реквізити отримувача: вул. Левченко, 1, м. Маріуполь, Донецька область 87504. Датою поставки вважається дата надходження Ресурсів на склад Покупця з відміткою у відповідних товаросупровідних документах, толеранс: +/-10 (п.6,7,8 Специфікацій).

У відповідності до рахунків на оплату за договором № 1548 від 08.08.2018 р. за квітень 2019 р. - жовтень 2019 р. обсяг ресурсів, що підлягає постачанню на користь ПрАТ «ММК ім. Ілліча» склав - 1361,875 тн., на суму - 28295286,15 грн., ПДВ - 5659057,23 грн., всього з ПДВ - 33954343,58 грн. ( т. 3, арк. 2-268; т. 4, арк. 66-77)

За даними видаткових накладних за договором № 1548 від 08.08.2018 р. за квітень 2019 р. - жовтень 2019 р. обсяг придбання ресурсів по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» склав - 1361,875 тн., на суму без ПДВ - 28295286,15 грн., ПДВ - 5659057,23 грн., всього з ПДВ - 33954343,58 грн., що підтверджується наявними видатковими накладними за квітень - жовтень 2019 р.: № 57 від 02.04.2019 р., № 80 від 24.04.2019 р., № 81 від 02.05.2019 р., № 92 від 08.05.2019 р., № 101 від 15.05.2019 р., № 105 від 17.05.2019 р., № 108 від 22.05.2019 р., № 110 від 23.05.2019 р., № 115 від 28.05.2019 р., № 121 від 30.05.2019 р., № 125 від 04.06.2019 р., № 132 від 06.06.2019 р., № 138 від 11.06.2019 р., № 140 від 13.06.2019 р., № 143 від 18.06.2019 р., № 147 від 20.06.2019 р., № 149 від 20.06.2019 р., № 152 від 25.06.2019 р., № 155 від 26.06.2019 р., № 158 від 14.07.2019 р., № 166 від 02.07.2019 р., № 170 від 21.07.2019 р., № 173 від 23.07.2019 р., № 174 від 25.07.2019 р., № 175 від 25.07.2019 р., № 177 від 29.07.2019 р., № 181 від 31.07.2019 р., № 182 від 31.07.2019 р., № 185 від 01.08.2019 р., № 186 від 01.08.2019 р., № 189 від 05.08.2019 р., № 190 від 05.08.2019 р., № 193 від 07.08.2019 р., № 195 від 08.08.2019 р., № 203 від 13.08.2019 р., № 208 від 20.08.2019 р., № 210 від 21.08.2019 р., № 211 від 26.08.2019 р., № 213 від 26.08.2019 р., № 214 від 26.08.2019 р., № 215 від 21.08.2019 р., № 216 від 27.08.2019 р., № 223 від 05.09.2019 р., № 226 від 06.09.2019 р., № 230 від 12.09.2019 р., № 231 від 12.09.2019 р., № 233 від 18.09.2019 р., № 236 від 19.09.2019 р., № 237 від 19.09.2019 р., № 238 від 23.09.2019 р., № 242 від 24.09.2019 р., № 243 від 24.09.2019 р., № 246 від 26.09.2019 р., № 247 від 26.09.2019 р., № 250 від 01.10.2019 р., № 251 від 01.10.2019 р., № 253 від 04.10.2019 р., № 255 від 06.10.2019 р., № 256 від 09.10.2019 р., № 261 від 17.10.2019 р., № 265 від 22.10.2019 р., № 266 від 23.10.2019 р., видаткові накладні підписані з боку Постачальника - ТОВ «АМЗ ГРУП» , з боку Покупця (із позначкою «отримав» ) - ПрАТ «ММК ім. Ілліча» та скріплені печатками (штампами) Сторін.

А також рахунками на оплату: № 61 від 02.04.2019 р., № 80 від 24.04.2019 р., № 84 від 02.05.2019 р., № 95 від 08.05.2019 р., № 106 від 15.05.2019 р., № 109 від 17.05.2019 р., № 111 від 22.05.2019 р., №113 від 23.05.2019 р., № 118 від 28.05.2019 р., № 123 від 30.05.2019 р. № 128 від 04.06.2019 р., № 137 від 06.06.2019 р. № 142 від 11.06.2019 р., № 144 від 13.06.2019 р., № 147 від 18.06.2019 р., № 152 від 20.06.2019 р., № 154 від 20.06.2019 р., № 158 від 25.06.2019 р., № 159 від 26.06.2019 р., № 162 від 02.07.2019 р., № 171 від 14.07.2019 р., № 174 від 21.07.2019 р., № 177 від 23.07.2019 р., № 178 від 25.07.2019 р., № 179 від 25.07.2019 р., № 182 від 29.07.2019 р., № 186 від 31.07.2019 р., № 187 від 31.07.2019 р., № 189 від 01.08.2019 р., № 190 від 01.08.2019 р., № 193 від 05.08.2019 р., № 194 від 05.08.2019 р., № 196 від 07.08.2019 р., № 197 від 08.08.2019 р., № 206 від 13.08.2019 р., № 211 від 20.08.2019 р., № 213 від 21.08.2019 р., № 214 від 26.08.2019 р., № 216 від 26.08.2019 р., №217 від 26.08.2019 р., №218 від 27.08.2019 р., № 219 від 27.08.2019 р., № 224 від 05.09.2019 р., № 227 від 06.09.2019 р., № 231 від 12.09.2019 р., № 232 від 12.09.2019 р., № 235 від 18.09.2019 р., № 238 від 19.09.2019 р., № 239 від 19.09.2019 р., № 240 від 23.09.2019 р., № 243 від 24.09.2019 р., № 244 від 24.09.2019 р., № 248 від 26.09.2019 р., № 249 від 26.09.2019 р., № 252 від 01.10.2019 р., № 253 від 01.10.2019 р., № 254 від 04.10.2019 р., № 257 від 06.10.2019 р., № 260 від 09.10.2019 р., № 263 від 17.10.2019 р., № 265 від 22.10.2019 р., № 266 від 23.10.2019 р.

З матеріалів справи вбачається, що згідно податкових накладних за квітень - жовтень 2019 р. по взаємовідносинам з контрагентом-постачальником ТОВ «АМЗ ГРУП» за договором № 1548 від 08.08.2019 р. обсяг придбання ресурсів склав - 1361,875 тн., на загальну суму без ПДВ - 28295286,15 грн., ПДВ - 5659057,23 грн., всього з ПДВ - 33954343,58 грн., а саме податкових накладних: № 58 від 02.04.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 24.04.2019 р., № 76 від 24.04.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.05.2019 р., №88 від 02.05.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.05.2019 р., №95 від 08.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 29.05.2019 р., №103 від 15.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 30.05.2019 р., №108 від 17.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 07.06.2019 р., №111 від 22.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 07.06.2019 р., № 113 від 23.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 07.06.2019 р., №118 від 28.05.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 07.06.2019 р., № 123 від 30.05.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 07.06.2019 р., № 129 від 04.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.06.2019 р., № 137 від 06.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.06.2019 р., № 142 від 11.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 26.06.2019 р., № 144 від 13.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 26.06.2019 р., № 147 від 18.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.07.2019 р., № 150 від 20.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 11.07.2019 р., № 151 від 20.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 11.07.2019 р., № 157 від 25.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 11.07.2019 р., № 159 від 26.06.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 11.07.2019 р., №167 від 02.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 29.07.2019 р., №174 від 14.07.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 29.07.2019 р., № 180 від 21.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 183 від 23.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., №184 від 25.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 186 від 25.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 187 від 29.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 193 від 31.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 194 від 31.07.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 14.08.2019 р., № 196 від 01.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., № 197 від 01.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019, № 199 від 05.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., № 200 від 05.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., № 203 від 07.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., № 204 від 08.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., №208 від 13.08.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.08.2019 р., № 27 від 20.08.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р. № 28 від 21.08.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 30 від 26.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 31 від 26.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 32 від 26.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 33 від 27.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 34 від 27.08.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 10.09.2019 р., № 40 від 05.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.09.2019 р., № 43 від 06.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.09.2019 р., № 47 від 12.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.09.2019 р., № 48 від 12.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 25.09.2019 р., № 51 від 18.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 53 від 19.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН, 03.10.2019 р., № 54 від 19.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 55 від 23.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 59 від 24.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 60 від 24.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 62 від 26.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 63 від 26.09.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 03.10.2019 р., № 67 від 01.10.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.10.2019 р., № 68 від 01.10.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.10.2019 р., № 69 від 04.10.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.10.2019 р., № 71 від 06.10.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.10.2019 р., № 72 від 09.10.2019 р., яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 28.10.2019 р., № 77 від 17.10.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 13.11.2019 р., № 81 від 22.10.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 13.11.2019 р., № 82 від 23.10.2019 р. яка зареєстрована в реєстрі ЄРПН 13.11.2019 р.

Суд зазначає, що податкові накладні по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ Груп» за квітень-жовтень 2019р. зареєстровані в ЄРПН у періоді квітень - листопад 2019 р., містять електронні підписи посадових осіб та ЕЦП.

В акті перевірки також не заперечується, що податкові накладні за період квітень - жовтень 2019 року зареєстровані в ЄРПН.

ПрАТ «ММК ім. Ілліча» операції по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» віднесено до складу податкового кредиту та відображено в Деклараціях з ПДВ за квітень - жовтень 2019 р. (додаток №5 до Декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку), а саме: виписані податкові накладні у квітні 2019 р. включені до податкового кредиту в квітні 2019 р. на суму 1018600 грн., сума ПДВ 203720 грн., виписані податкові накладні у травні 2019 р. включені до податкового кредиту в травні 2019 р. на суму 457600 грн., сума ПДВ 91520 грн., виписані податкові накладні у червні 2019 р. включені до податкового кредиту в червні 2019 р. на суму 1476200 грн., сума ПДВ 295240 грн., виписані податкові накладні у липні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму 4286072,80 грн., сума ПДВ 857214,56 грн., виписані податкові накладні у серпні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму 12240472,45 грн., сума ПДВ 2448094,48 грн., виписані податкові накладні у серпні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму - 12240472,45 грн., сума ПДВ - 2448094,48 грн., виписані податкові накладні у серпні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму 7954399,60 грн., сума ПДВ 1590879,92 грн., виписані податкові накладні у вересні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму 7431828,90 грн., сума ПДВ 1486365,78 грн., виписані податкові накладні у жовтні 2019 р. включені до податкового кредиту в жовтні 2019 р. на суму 5670584,80 грн., сума ПДВ 1134116,96 грн.

Згідно прибуткових ордерів за квітень - жовтень 2019 р. по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» за договором № 1548 від 08.08.2018 р., даних відомостей аналітичного обліку за контрагентом ТОВ «АМЗ ГРУП» , підтверджується документально оприбуткування ТМЦ (Алюміній вторинний чушковий АВ-87, Алюміній вторинний гранульований АВ-87, Алюмофлюс) на склади ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у загальній кількості 1361,875 тн., на загальну суму без ПДВ 28295286,15 грн. (т.3, арк. 2-268; т.4, арк.66-77)

А саме прибуткові ордери: № б/н від 02.04.2019 р., № б/н від 25.04.2019 р., № б/н від 03.05.2019 р., № б/н від 09.05.2019 р., № б/н від 16.05.2019 р., № б/н від 18.05.2019 р., № б/н від 23.05.2019 р., № б/н від 24.05.2019 р., № б/н від 29.05.2019 р., № б/н від 31.05.2019 р., № б/н від 05.06.2019 р., № б/н від 07.06.2019 р., № б/н від 12.06.2019 р., № б/н від 14.06.2019 р., № б/н від 19.06.2019 р., № б/н від 21.06.2019 р., № б/н від 21.06.2019 р., № б/н від 26.06.2019 р, № б/н від 26.06.2019 р., № б/н від 03.07.2019 р., № б/н від 15.07.2019 р., № б/н від 22.07.2019 р., № б/н від 24.07.2019 р., № б/н від 26.07.2019 р., № б/н від 26.07.2019 р., № б/н від 30.07.2019 р., № б/н від 01.08.2019 р., № б/н від 01.08.2019 р., № б/н від 02.08.2019 р., № б/н від 02.08.2019 р., № б/н від 06.08.2019 р., № б/н від 06.08.2019 р., № б/н від 08.08.2019 р., № б/н від 09.08.2019 р., № б/н від 14.08.2019 р., № б/н від 21.08.2019 р., № б/н від 22.08.2019 р., № б/н від 27.08.2019 р., № б/н від 27.08.2019 р., № б/н від 27.08.2019 р., № б/н від 28.08.2019 р., № б/н від 28.08.2019 р., № б/н від 06.09.2019 р., № б/н від 07.09.2019 р., № б/н від 13.09.2019 р., № б/н від 13.09.2019 р., № б/н від 19.09.2019 р., № б/н від 20.09.2019 р., № б/н від 20.09.2019 р., № б/н від 24.09.2019 р., № б/н від 25.09.2019 р., № б/н від 25.09.2019 р., № б/н від 27.09.2019 р., № б/н від 27.09.2019 р. № б/н від 02.10.2019 р., № б/н від 02.10.2019 р., № б/н від 05.10.2019 р., № б/н від 07.10.2019 р., № б/н від 10.10.2019 р., № б/н від 18.10.2019 р., № б/н від 23.10.2019 р., № б/н від 24.10.2019 р.

Згідно товарно-транспортних накладних за квітень - жовтень 2019 р. встановлено обсяг постачання ресурсів (алюміній вторинний чушковий АВ-87, алюміній вторинний гранульований АВ-87, алюмофлюс) по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» у кількості 1361,875 тн., на загальну суму з ПДВ 33954343,38 грн. Відповідно до товарно - транспортних накладних замовником та вантажовідправником є ТОВ «АМЗ ГРУП» , вантажоодержувачем є ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , пункт розвантаження м. Маріуполь, вул. Левченко, 1, а саме: ТТН № 02/04/19-1 від 02.04.2019 р., № 24/04/19-1 від 24.04.2019 р., № 02/05/19-1 від 02.05.2019, № 08/05/19-2 від 08.05.2019 р., № 15/05/19-1 від 15.05.2019 р., № 17/05/19-2 від 17.05.2019 р., № 22/05/19-1 від 22.05.2019 р., № 23/05/19-1 від 23.05.2019 р., № 28/05/19-1 від 28.05.2019 р., № 30/05/19-1 від 30.05.2019 р., № 04/06/19-1 від 04.06.2019, № 06/06/19-1 від 06.06.2019 р., № 11/06/19-1 від 11.06.2019 р., № 13/06/19-1 від 13.06.2019 р., № 18/06/19-1 від 18.06.2019 р. № 20/06/19-2 від 20.06.2019 р., № 20/06/19-1 від 20.06.2019 р., № 25/06/19-1 від 25.06.2019 р., № 26/06/19-1 від 26.06.2019 р., № 02/07/19-1 від 02.07.2019 р., 14/07/19-1 від 14.07.2019 р., № 21/07/19-1 від 21.07.2019 р., № 23/07/19-1 від 23.07.2019 р., 25/07/19-1 від 25.07.2019 р., № 25/07/19-2 від 25.07.2019 р., № 29/07/19-1 від 29.07.2019 р., № 31/07/19-1 від 29.05.2019 р., № 31/07/19-2 від 31.07.2019 р., 01/08/19-2 від 01.08.2019 р., № 01/08/19-1 від 01.08.2019 р., № 05/08/19-2 від 05.08.2019 р., № 05/08/19-1 від 05.08.2019 р., № 07/08/19-2 від 07.08.2019 р., № 08/08/19-1 від 08.08.2019 р., № 13/08/19-3 від 13.08.2019 р., № 20/08/19-1 від 20.08.2019 р., № 21/08/19-1 від 21.08.2019 р., № 26/08/19-3 від 26.08.2019 р., № 26/08/19-1 від 26.08.2019 р., № 26/08/19-2 від 26.08.2019 р., № 27/08/19-2 від 08.05.2019 р., № 27/08/19-1 від 27.08.2019 р., № 05/09/19-1 від 05.09.2019 р., № 06/09/19-3 від 06.09.2019 р., № 12/09/19-2 від 12.09.2019 р., № 12/09/19-1 від 12.09.2019 р., № 18/09/19-2 від 18.09.2019 р., № 19/09/19-2 від 19.09.2019 р., № 19/09/19-1 від 19.09.2019 р., 23/09/19-2 від 23.09.2019 р., № 24/09/19-3 від 24.09.2019 р., № 24/09/19-2 від 24.09.2019 р., № 26/09/19-1 від 26.09.2019 р., № 26/09/19-2 від 26.09.2019 р., № 01/10/19-1 від 01.10.2019 р., № 01/10/19-2 від 01.10.2019 р., № 04/10/19-1 від 04/10/2019 р., № 06/10/19-1 від 06.10.2019 р. № 09/10/19-1 від 09.10.2019 р., № 17/10/19-1 від 17.10.2019 р., № 22/10/19-1 від 22.10.2019 р., № 23/10/19-1 від 23.10.2019 р.

Крім того відповідно платіжних доручень по оплаті ТМЦ (т.1, арк. 206-248), підтверджується документально перерахування грошових коштів на користь ТОВ «АМЗ ГРУП» в період квітень 2019 р. - січень 2020 р. по договору № 1548 від 08.08.2018 р. на загальну суму з ПДВ - 35852020,29 грн. (у т.ч. ПДВ - 5975336,74грн.).

А саме платіжні доручення:

15.04.2019 р. № 4500033568 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 61 від 02.04.2019 р., в т.ч. ПДВ 192280 грн. всього на суму 1153680 грн.

27.06.2019 р. № 4500059270 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018, рах. № 80 від 24.04.2019 р., в т.ч. ПДВ 11440 грн. всього на суму 68640 грн.

01.07.2019 р. № 4500059996 оплата за алюміній вторинний АВ87 по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 154 від 20.06.2019 р., в т.ч. ПДВ 203720 грн. всього на суму 1222320 грн.

15.07.2019 р. № 4500063054 оплата за алюміній вторинний АВ87 по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 162 від 02.07.2019 р., в т.ч. ПДВ 202562,50 грн. всього на суму 1215375 грн.

18.07.2019 р. № 4500064644 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 84 від 02.05.2019 р., в т.ч. ПДВ 11440 грн. всього на суму 68640 грн.

18.07.2019 р., № 4500064645 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 95 від 08.05.2019 р., в т.ч. ПДВ 11440 грн. всього на суму 68640 грн.

24.07.2019 р. № 4500065968 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 171 від 14.07.2019 р., в т.ч. ПДВ 161632,06 грн. всього на суму 969792,38 грн.

26.07.2019 р. № 4500067501 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 45760 грн. всього на суму 274560 грн.

29.07.2019 р. № 4500068301 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018, рах. № 118 від 28.05.2019 р., в т.ч. ПДВ 7993,33 грн. всього на суму 47960 грн.

09.08.2019 р. № 4500070396 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 177 від 23.07.2019 р., рах № 179 від 25.07.2019 р. за алюміній вторинний АВ87 гранула, в т.ч. ПДВ 302280 грн. всього на суму 1813680 грн.

12.08.2019 р. № 4500071683 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюміній вторинний АВ87 гранула, алюміній вторинний АВ87 міні гранула, в т.ч. ПДВ 312772,06 грн. всього на суму 1876632,38 грн.

16.08.2019 р. № 4500073438 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюміній вторинний АВ87 гранула, алюміній вторинний АВ87 міні гранула, в т.ч. ПДВ 312772,06 грн. всього на суму 1876632,38 грн.

19.08.2019 № 4500073668 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 196 від 07.08.2019, рах. № 197 від 08.08.2019 р. за алюміній вторинний АВ87 гранула, в т.ч. ПДВ 323264,12 грн. всього на суму 1939584,76 грн.

29.08.2019 р. № 4500075854 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 49206,67 грн. всього на суму 295240 грн.

29.08.2019 р. № 4500075965 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018, рах. № 144 від 13.06.2019 р., № 147 від 18.06.2019 р., рах. № 152 від 20.06.2019 р. за алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 24811,67 грн. всього на суму 148870 грн.

03.09.2019 грн. № 4500077123 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 211 від 20.08.2019 р., в т.ч. ПДВ 157899,59 грн. всього на суму 947397,53 грн.

09.09.2019 р. № 4500078520 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 217, 216, 214 від 26.09.2019 р., рах. № 219 від 27.08.2019 р. за алюміній вторинний АВ87 гранула, в т.ч. ПДВ 595712,09 грн. всього на суму 3574272,50 грн.

17.09.2019 р. № 4500080185 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 227 від 06.09.2019 р., в т.ч. ПДВ 168080 грн. всього на суму 1008480 грн.

19.09.2019 р. № 4500080759 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 144 від 13.06.2019 р., в т.ч. ПДВ 9508,33 грн. всього на суму 57050 грн.

19.09.2019 р. № 4500080760 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 158 від 25.06.2019 р., в т.ч. ПДВ 11440,00 грн. всього на суму 68640 грн.

20.09.2019 р. № 4500081310 оплата за алюмофлюс по дог. №1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 159 від 26.06.2019 р., в т.ч. ПДВ 11440 грн. всього на суму 68640 грн.

24.09.2019 р. № 4500040379 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 232 від 12.09.2019 р., в т.ч. ПДВ 168080 грн. всього на суму 1008480 грн.

01.10.2019 р. № 4500084127 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюміній вторинний АВ87 гранула, алюміній вторинний АВ87 міні гранула, в т.ч. ПДВ 322164,52 грн. всього на суму 1932987,14 грн.

03.10.2019 р. № 4500084569 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 240 від 23.09.2019 р., в т.ч. ПДВ 161088,37 грн. всього на суму 966530,20 грн.

07.10.2019 р. № 4500085894 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., в т.ч. ПДВ 618577,89 грн. всього на суму 3711467,34 грн.

10.10.2019 р. № 4500086749 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за алюміній вторинний АВ87 міні гранула та рах. № 249 від 26.09.2019, в т.ч. ПДВ 18675 грн. всього на суму 112050 грн.

15.10.2019 р. № 4500087261 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. №253 від 01.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 149022,37 грн. всього на суму 894134,21 грн.

15.10.2019 р. № 4500087262 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 252 від 01.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 149022,37 грн. всього на суму 894134,21 грн.

15.10.2019 р. № 4500087263 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 254 від 04.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 165000 грн. всього на суму 990000 грн.

25.10.2019 р. № 4500089839 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 260 від 09.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 26166,67 грн. всього на суму 157000 грн.

25.10.2019 р. № 4500089840 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 257 від 06.10.2019 р. в т.ч. ПДВ 155796,11 грн. всього на суму 934776,67 р.

29.10.2019 грн. № 4500089553 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 260 від 09.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 138833,33 грн. всього на суму 833000 грн.

29.10.2019 р. № 4500090418 оплата за алюміній вторинний АВ87 по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 263 від 17.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 167193,33 грн. всього на суму 1003160 грн.

31.10.2019 р. № 4500087779 оплата за алюміній вторинний АВ87 міні гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018, рах. № 263 від 17.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 14966,67 грн. всього на суму 89800 грн.

04.11.2019 р. № 4500092642 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог.№ 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 265 від 22.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 153149,45 грн. всього на суму 918896,67 грн.

14.11.2019 р. № 4500094004 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., та рах. № 265 від 22.10.2019 р., в т.ч. ПДВ 2646,67 грн. всього на суму 15880 грн.

16.12.2019 р. № 4500087261 оплата за алюміній вторинний АВ87 гранула по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., в т.ч. ПДВ 328599,51 грн. всього на суму 1971597,02 грн.

20.12.2019 р. № 4500102252 оплата за алюмофлюс по дог. 1548 від 08.08.2018 р. та рах. № 224 від 05.09.2019 р., в т.ч. ПДВ 9900 грн. всього на суму 59400 грн.

23.01.2020 р. № 4500005233 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 174 від 21.07.2019 р., рах. № 178 від 25.07.2019 р., рах. № 182 від 29.07.2019 р. за алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 27444,98 грн. всього на суму 164669,80 грн.

24.01.2020 р. № 4500005922 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 за алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 23896,02 грн. всього на суму 143376,12 грн.

24.01.2020 р. № 4500005994 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах № 206 від 13.08.2019 р., в т.ч. ПДВ 8059 грн. всього на суму 48353,98 грн.

24.01.2020 р. № 4500005995 оплата за алюмофлюс по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 218 від 27.08.2019 р., в т.ч. ПДВ 9900 грн. всього на суму 59400 грн.

31.01.2020 р. № 4500009143 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., рах. № 213 від 21.08.2019 р., рах. № 231 від 12.09.2019 р., рах. № 238 від 19.09.2019 р. за алюмофлюс в т.ч. ПДВ 29700 грн. всього на суму 178200 грн.

31.01.2020 р. № 4500009197 оплата по дог. № 1548 від 08.08.2018 р., за брикет металургійний алюмофлюсовий, алюмофлюс, в т.ч. ПДВ 36960,40 грн. всього на суму 221762,40

Всього на загальну суму 35852020,29 грн. в тому числі ПДВ 5975336,74 грн.

Відповідно до рапортів виробництва Конвертерного цеху ПрАТ «ММК ім. Ілліча» за період квітень, серпень-грудень 2019 р. підтверджується документально використання придбаних ресурсів (алюміній вторинний АВ87 гранульований, алюміній АВ-87 чушка) для виробництва продукції (сталі та ін.).

Що послання відповідача на те, що первинні документи по взаємовідносинам з ТОВ "АМЗ ГРУП", не є достатніми доказами фактичного придбання/реалізації зазначених вище товарів, господарські операції не підтверджені належними первинними документами, що в сукупності з виявленою схемою оформлення нереальних господарських операцій між ТОВ "АМЗ ГРУП" та ПрАТ «МКК ІМ. ІЛЛІЧА» , суд зазначає наступне.

Як встановлено судом, підтверджено матеріалами справи та висновком експертизи і не спростовано відповідачем, в підтвердження реальності господарських операцій та правомірності включення сум до складу податкового кредиту з ПДВ по укладеному договору позивачем надані відповідні документи бухгалтерського та податкового обліку.

Надані контрагентом позивача документи бухгалтерської звітності щодо правовідносин, які виникли між ним та позивачем, є такими, що відповідають вимогам Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Надані документи підтверджують факт здійснення реальних господарських операцій, що пов`язані з господарською діяльністю позивача, та правомірність включення сум до складу податкового кредиту з ПДВ.

Сертифікати якості чи походження товарів на товар не належать до документів, на підставі яких формується бухгалтерський і податковий облік, та не містить відомостей про господарську операцію. Тому ненадання позивачем у спірних правовідносинах сертифікатів якості товару не є доказом наявності складу податкового правопорушення.

Аналогічна правова позиція міститься, зокрема, в постанові Верховного Суду від 05.02.2019 в справі № 813/123/16.

Відповідно до законодавством України, зокрема Податковим кодексом України, на сторону цивільно-правової угоди, яка є платником податків, не покладений обов`язок здійснювати контроль за дотриманням постачальником вимог законодавства щодо здійснення господарської діяльності, подання звітності, сплати податків до бюджету і в подальшому за можливі дії порушника. Не передбачено ні право, ні зобов`язання будь-якої із сторін правочину здійснювати контроль щодо показників податкової звітності однієї сторони правочину над показниками податкової звітності, що подана іншою стороною правочину. При цьому відповідно до законодавства кожний платник податків несе самостійну відповідальність за порушення правил ведення податкового обліку, яка стосується кожного окремого платника податків і не може автоматично поширюватися на інших осіб, у тому числі на його контрагентів.

Статтею 61 Конституції України закріплений індивідуальний характер юридичної відповідальності особи, відповідно до якого до відповідальності повинен бути притягнутий правопорушник. Притягнення ж до відповідальності добросовісного платника податків суперечить конституційним нормам та вимогам законодавства.

В рішеннях Європейського суду з прав людини, що прийняті в справах Інтерсплав проти України (2007 рік, заява № 803/02), "Булвес" АД проти Болгарії (2009 рік, заява № 3991/03), Бізнес Супорт Центр проти Болгарії (2010 рік, заява № 6689/03) наголошено на індивідуальному характері відповідальності особи та відсутності підстав для притягнення платника податків до відповідальності у зв`язку з порушенням податкової дисципліни його контрагентами. Зокрема, зазначено, що платник податку на додану вартість не повинен нести відповідальність за зловживання, вчинені його постачальниками, якщо такий платник не знав про такі зловживання і не міг про них знати.

Аналогічна правова позиція щодо індивідуального характеру юридичної відповідальності платника податків міститься, зокрема, в постанові Верховного Суду від 27.03.2018 року в справі № 816/809/17.

Відсутність або недостатність, на думку податкового органу, у контрагента позивача (або контрагентів позивача) матеріальних та трудових ресурсів не виключає можливості реального виконання ним господарської операції та не свідчить про одержання необґрунтованої податкової вигоди покупцем, оскільки залучення працівників є можливим за договорами цивільно-правового характеру, аутсорсингу та аутстафінгу (оренда персоналу). Основні та транспортні засоби можуть перебувати у постачальника на праві оренди або лізингу.

Аналогічна правова позиція міститься, зокрема, в постанові Верховного Суду від 15.05.2018 року в справі № 810/4391/16.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 838 Цивільного кодексу України підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.

Отже, контрагенти-підрядники, в тому числі і субпідрядники, не позбавлені права для виконання відповідних робіт залучати інших осіб ніж працевлаштовані працівники, в тому числі шляхом укладення нових субпідрядних договорів з іншими підприємствами, фізичними особами-підприємцями, тощо.

Таке право надано укладеними позивачем як замовником з його контрагентами-підрядниками договорів.

Посилання відповідача на те, що висновки про нереальність здійснення господарських операцій зроблені на підставі аналізу баз даних АІС "Податковий блок", Єдиний реєстр податкових накладних, АСМФ «Інспектор» , АРМ НАІС ДАІ є неприйнятними, оскільки співставлення даних податкової звітності з даними внутрішніх баз даних контролюючого органу як етапу контрольно-перевірочної роботи не передбачає здійснення податковим органом оцінки дотримання платником вимог податкового законодавства і аналізу змісту та характеру правовідносин, що стали підставою для формування даних податкового обліку платника, адже питання правильності відображення платником в обліку проведених господарських операцій досліджуються податковим органом при проведенні податкової перевірки платника з дослідженням фінансово-господарських документів, пов`язаних з нарахуванням і сплатою податку. Записи у інформаційних базах податкового органу до первинних або інших документів, які зафіксовані в бухгалтерському та податковому обліку платника податків, не відносяться. А тому нарахування податків не може ґрунтуватися тільки на даних, які містяться в інформаційних базах контролюючого органу, без врахування даних первинних документів.

Аналогічна правова позиція міститься, зокрема, в ухвалі Вищого адміністративного суду України від 14.06.2016 року в справі № К/800/39786/15.

Посилання відповідача на те, що нереальність господарських операцій позивача підтверджена дослідженням ланцюга постачання між контрагентами позивача та його контрагентами, які не є контрагентами позивача, є неприйнятними, оскільки при дослідженні факту здійснення господарської операції повинні оцінюватися відносини безпосередньо між учасниками тієї операції, на підставі якої сформовані дані податкового обліку, внаслідок чого не є обов`язковою передумовою для визначення податковим органом грошових зобов`язань по господарським операціям, які укладалися за ланцюгом між попередніми посередниками, через ланцюг яких декларувався рух товарів чи послуг, нібито придбаних останнім у такому ланцюгу платником податку. Відносини між учасниками попередніх ланцюгів постачань товарів та послуг не мають безпосереднього впливу на дослідження факту реальності господарської операції, вчиненої між останнім у ланцюгу постачань платником податків та його безпосереднім контрагентом.

Суд визнає, що у будь-якому випадку реалізуючи господарську компетенцію при укладенні та виконанні господарських договорів, сторони цього договору можуть вимагати від контрагента дотримання умов цих договорів, тією мірою якою дозволяють його (їх) умови. Перекладати на сторону договору обов`язки контролю свого контрагента за межами взаємовідносин, як того вимагає податковий орган, знаходиться за межами господарської компетенції суб`єкта господарювання та не входить до прав та обов`язків платника податку, зокрема на додану вартість. Це в свою чергу у межах спірних відносин позивача як платника податку покладає додаткове не передбачене законом обтяження, що є недопустимим.

Аналогічні висновки щодо застосування норм викладені, зокрема в постановах Верховного Суду від 11.12.2018 року в справі № 803/2094/15, від 20.12.2018 в справі № 815/4992/16.

Суд звертає увагу на те, що можливі порушення податкового законодавства з боку контрагентів позивача, як-то неподання звітності, недекларування податкових зобов`язань, за відсутності доказів протиправної змови учасників операцій з метою отримання позивачем (покупцем) необґрунтованої податкової вигоди, не є підставою для висновку про порушення саме покупцем вимог податкового законодавства та позбавлення покупця сформованих податкових вигод за фактично вчиненою операцією.

З урахуванням наявних в матеріалах справи первинних документів, підтверджуються документально господарські операції ПрАТ «ММК ім.Ілліча» по взаємовідносинам з ТОВ «АМЗ ГРУП» за договором № 1548 від 08.08.2018 р. з придбання ресурсів (алюміній вторинний АВ-87 чушковий, гранульований), оприбуткування, здійснення оплати та використання в господарській діяльності ПрАТ «ММК ім. Ілліча» , крім того податкові накладні за квітень - жовтень 2019 р. оформлені у відповідності з вимогами Податкового Кодексу України та зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних, обсяги придбання за податковими накладними за квітень - жовтень 2019 р. знайшли відображення в податкових деклараціях з податку на додану вартість ПрАТ «ММК ім. Ілліча» за квітень-червень, жовтень 2019 р. (Додаток № 5 до Декларацій з ПДВ).

Отже, контролюючий орган дійшов помилкового висновку про те, що господарські операції по договорам, що укладені між позивачем та його контрагентами, не мали реального характеру, і про порушення позивачем податкового законодавства в частині декларування податку на додану вартість.

Відповідно до п.п.14.1.36 п.14.1 ст.14 ПКУ господарська діяльність - діяльність особи, що пов`язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

За статтею 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» від 16.07.1999року № 996-XIV, бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Як вбачається з матеріалів справи господарські операції ПрАТ «ММК ім. Ілліча» з ТОВ «АМЗ ГРУП» відображено в облікових регістрах, первинні документи бухгалтерського обліку систематизовано на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку, що відповідає вимогам статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999р. № 996-XIV, податкові накладні за вищенаведеними операціями виписані та складені у відповідності до вимог ст.201 Податкового кодексу України та зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

У відповідності до п.п.14.1.181 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), податковий кредит - сума, на яку платник податку на додану вартість має право зменшити податкове зобов`язання звітного (податкового) періоду, визначена згідно з розділом V цього Кодексу.

Згідно з пунктом 198.1 статті 198 розділу V ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з: придбання або виготовлення товарів та послуг; придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв`язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності)…

Датою виникнення права платника податку на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником податку товарів/послуг (п. 198.2, ст.198).

За п.198.3 ст.198 ПКУ, податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з:

придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);

ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

За п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

У відповідності до п.200.1 ст.200 ПКУ, сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов`язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

При від`ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 цієї статті, така сума:

а) враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу) в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, а в разі відсутності податкового боргу -

б) або підлягає бюджетному відшкодуванню за заявою платника у сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, в частині, що не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 200-1.3 статті 200-1 цього Кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації, на поточний рахунок платника податку та/або у рахунок сплати грошових зобов`язань або погашення податкового боргу такого платника податку з інших платежів, що сплачуються до державного бюджету;

в) та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (п.200.4. ст.200 ПКУ).

Згідно з пунктом 44.1 статті 44 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов`язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов`язаних з визначенням об`єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов`язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Правила податкового обліку податку на додану вартість не встановлюють особливих вимог до первинних документів (окрім податкових накладних) і облікових регістрів, що повинні використовуватися при вирахуванні даного податку, тому відповідними документами податкового обліку вважаються бухгалтерські документи і регістри обліку, складені належним чином.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 16.07.99р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі - Закон № 996-XIV) та п.2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.1995р. № 88, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.06.1995р. за № 168/704 (далі - Положення № 88), первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні для надання їм юридичної сили і доказовості мати такі обов`язкові реквізити:

- назву документа (форми);

- дату і місце складання;

- назву підприємства, від імені якого складено документ;

- зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

- посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення;

- особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції» .

Господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (п.5 ст.9 Закону № 996-XIV).

У відповідності до п.п.1.2 п.1 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» , затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 № 88, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.06.1995 за № 168/704 (далі за текстом - Положення № 88), господарські операції відображаються у бухгалтерському обліку методом їх суцільного і безперервного документування. Записи в облікових регістрах провадяться на підставі первинних документів, створених відповідно до вимог цього Положення.

Згідно пп.2.1 п.2 Положення № 88, первинні документи - це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення. Господарські операції - це факти підприємницької та іншої діяльності, що впливають на стан майна, капіталу, зобов`язань і фінансових результатів.

За п.2.5 Положення № 88, документ має бути підписаний особисто, а підпис може бути скріплений печаткою. Електронний підпис накладається відповідно до законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

Отже, первинні документи, зокрема рахунки, видаткові накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, прибуткові ордери, ін., оформлені відповідно до вимог, встановлених Законом № 996-XIV та Положенням № 88 та складені в момент проведення кожної господарської операції або (якщо це неможливо) безпосередньо після її завершення, є підставою для включення даних по проведеним господарським операціям до податкового обліку платника податку.

Норми податкового законодавства не ставлять у залежність достовірність даних податкового обліку платника податків від дотримання податкової дисципліни його контрагентами, якщо цей платник (покупець) мав реальні витрати у зв`язку з придбанням товарів (робіт, послуг), призначених для використання у його господарській діяльності. Порушення певним постачальником товару (робіт, послуг) у ланцюгу постачання вимог податкового законодавства чи правил ведення господарської діяльності не є підставою для висновку про порушення покупцем товару (робіт, послуг) вимог законодавства щодо формування податкового кредиту з податку на додану вартість, тому платник податків (покупець товарів (робіт, послуг)) не повинен зазнавати негативних наслідків, зокрема у вигляді позбавлення можливості формування податкового кредиту, за можливу неправомірну діяльність його контрагентів.

Крім того, у листі Офісу ВПП ДПС від 26.02.2021 № 137/5 зазначено наступне:

«……щодо надання відомостей про визнання недійсним договору № 1548 від 08.08.2018р., укладеного між ПрАТ «ММК ім. Ілліча» і ТОВ «АМЗ Груп» , первинних документів, виписаних на виконання цього договору, по якому контролюючий орган прийшов до висновку про їх нереальність, повідомляємо, що у Офіса великих платників податків ДПС відсутня інформація про визнання недійсними вищезазначеного договору та первинних документів, складених на виконання договору» .

В матеріалах справи відсутні документи (відомості) Офісу великих платників податків ДФС щодо визнання недійсними договору № 1548 від 08.08.2018р., укладеного між ПАТ «ММК ім. Ілліча» та його контрагентом ТОВ «АМЗ Груп» , визнання недійсними (тощо) первинних документів, виписаних ТОВ «АМЗ Груп» , з наведенням відповідних правових наслідків щодо такого визнання та впливу на об`єкти оподаткування; відомості щодо надання правової оцінки документів (у т.ч. накладних, податкових накладних, ін.), складених вказаними СПД.

Даними первинних документів бухгалтерського обліку та облікових регістрів підтверджується понесення ПрАТ «ММК ім. Ілліча» реальних витрат у зв`язку з придбанням (отриманням) ТМЦ (ресурсів) від контрагента-постачальника ТОВ «АМЗ Груп» , призначених для використання у його господарській діяльності.

Виходячи з наведеного, не підтверджуються документально висновки Акту перевірки щодо завищення ПРАТ «ММК ім. ІЛЛІЧА» податкового кредиту з податку на додану вартість по операціям з придбання товарів/послуг на території України (рядок 10.1) у ТОВ «АМЗ Груп» за період квітень - жовтень 2019 року на загальну суму 5 659 057,00 грн.

Відповідно до положень ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно ч. 2. ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації;8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

У відповідності до вимог ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні. Ніякі докази не мають для суду наперед встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В Рішенні від 10 лютого 2010 року у справі "Серявін та інші проти України" Європейський суд з прав людини вказав, що у рішеннях суддів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються.

Крім цього, згідно усталеної практики Європейського суду з прав людини по справі «Серявін та інші проти України» , заява № 4909/04, рішення від 10 лютого 2010 року, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент.

У відповідності до вимог ст. 242 Кодексу адміністративного судочинства судове рішення повинно бути законним та обґрунтованим.

У зв`язку з чим, суд приходить до висновку, що висновки акту перевірки спростовуються матеріалами справи, та відповідачем, не доведено правомірність оскаржуваного податкового повідомлення - рішення. Крім того висновком експерта № 243/26 за результатами проведення судово - економічної експертизи не підтверджується документально висновок податкового органу, викладений в Акті від 17.01.2020р. № 7/28-10-51-04/00191129 про результати документальної позапланової виїзної перевірки ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» з питань достовірності декларування суми від`ємного значення податку на додану вартість по декларації з податку на додану вартість за жовтень 2019 року із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень, уточнюючих розрахунків декларацій з ПДВ від 18.12.2019 № 9305262534 (квітень 2019), № 9305263050 (травень 2019), № 9305262708 (червень 2019), № 9305262767 (липень 2019), №9305262919 (серпень 2019), №9305262847 (вересень 2019), від 19.12.2019 № 9306892533 (жовтень 2019), від 20.12.2019 № 9306965784 (жовтень 2019) із задекларованою сумою від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень з урахуванням періодів виникнення від`ємного значення в частині наступних порушень ПрАТ «ММК ІМ. ІЛЛІЧА» вимог податкового законодавства:

1. п.п.14.1.71 п.14.1 ст.14, п.188.1 ст.188, п.198.1, п.198.2, п.198.3, п.198.6 ст.198, ст. 194, п.200.1, абз. "б" п.200.4 ст.200, п.201.1, п.201.3, п.201.10, п.201.14, п.201.15 ст.201 Податкового Кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VI із змінами та доповненнями, пп.1, пп.2 п.3, пп.1 пп.5 п.4, пп.4, пп.5 п.5 Розділу V «Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість» , затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 26.01.2016р. № 21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 29.01.2016 р. за № 159/28289 (зі змінами та доповненнями), в результаті чого:

- завищено суму від`ємного значення різниці між сумою податкового зобов`язання та сумою податкового кредиту (р. 19) на суму ПДВ 389199089 грн., зокрема по періодах: квітень 2019р. - 29619298 грн.; травень 2019р. - 37574417 грн.; червень 2019р. - 46354649 грн.; липень 2019р. - 69268700 грн.; серпень 2019р. - 58287105 грн.; вересень 2019р. - 63323292 грн.; жовтень 2019р. - 84771628 грн.;

- завищено суму від`ємного значення, яка підлягає бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку (р. 20.2.1) на загальну суму ПДВ 389199089 гри., зокрема по періодах: квітень 2019р. - 29619298 грн.; травень 2019 р. -37574417 грн.; червень 2019р. -6354649грн.; липень 2019р. - 69268700 грн.; серпень 2019р. - 58287105 грн.; вересень 2019р. - 63323292 грн.; жовтень 2019р. - 84771628 грн.

2. п.201.1, 201.10 статті 201 ПКУ, п.15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 №1307 зі змінами та доповненнями, ПрАТ «ММКІМ. ІЛЛІЧА» не зареєстровані в ЄРПН:

а) податкові накладні на перевищення звичайних цін над ціною реалізації продукції, всього на суму ПДВ 383 540 032 грн., в тому числі по періодам: квітень 2019р. - 29 415 578 грн.; травень 2019р. - 37 482 897грн.; червень 2019 р. - 46 354 649 грн.; липень 2019р. - 69 268 700 грн.; серпень 2019р. - 58 287 105 грн.; вересень 2019р. - 63 323 292 грн.; жовтень 2019р. - 79 407 811 грн.

б) не зареєстровано податкову накладну та розрахунки коригувань на загальну суму 329 061 971,10 грн., в т. ч. ПДВ 54 843 661,80 грн.

Та з урахуванням дослідження по першому питанню не підтверджується документально розрахунок штрафних санкцій за податковими повідомленнями - рішеннями № 0000515104 від 14 лютого 2020 року.

З урахуванням вищенаведеного позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча» до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104 підлягають задоволенню.

Щодо питання розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Позивач при зверненні до суду сплатив судовий збір у розмірі 21020 грн., який підлягає стягненню на його користь за рахунок бюджетних асигнувань відповідача.

Також позивач просив відшкодувати на його користь витрати на проведення судово-економічної експертизи від 20.08.2021 року № 243/26.

Ухвалою суду від 15.07.2020 року призначено судово-економічну експертизу.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 132 КАС України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, пов`язані із проведенням експерти.

Згідно з ч. 7 ст. 139 КАС України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч. 5 ст. 137 КАС України, розмір витрат на підготовку експертного висновку на замовлення сторони, проведення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача чи експерта встановлюється судом на підставі договорів, рахунків та інших доказів.

25.12.2021 року представником позивача подано заяву про залучення доказів про витрати на проведення експертизи. До заяви позивачем наданий рахунок-фактура № СФ-243/26 від 16.11.2020 року, виписаний експертом Кузнецовою Г.О. ПП "Галаексперт", платіжне доручення № 4500115944 від 11.12.2020 року на суму 189590,40 грн., та акт приймання виконання робіт від 20.08.2021 р. яким підтверджується проведення та оплату судово-економічної експертизи № 243/26 по даній справі.

Враховуючи, що матеріалами справи підтверджуються докази понесення позивачем витрат, суд вважає необхідним стягнути з відповідача витрати на проведення економічної експертизи в сумі 189590,40 грн.

Керуючись Конституцією України та Кодексом адміністративного судочинства України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча» до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправним та скасування податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104 - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079, адреса: пр. Олександра Поля, 57, м. Дніпро, 49600) на користь Приватного акціонерного товариства «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча» (код ЄДРПОУ 00191129; 87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, будинок 1) витрати на проведення судово - економічної експертизи в сумі 189590 (сто вісімдесят дев`ять тисяч п`ятсот дев`яносто) гривень.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код ЄДРПОУ 43968079, адреса: пр. Олександра Поля, 57, м. Дніпро, 49600) на користь Приватного акціонерного товариства «Маріупольський Металургійний комбінат ім. Ілліча» (код ЄДРПОУ 00191129; 87504, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Левченка, будинок 1) судовий збір в розмірі 21020 (двадцять одна тисяча двадцять) гривень.

Рішення прийнято в нарадчій кімнаті, вступна та резолютивна частина проголошена у судовому засіданні 28 грудня 2021 року в присутності представників позивача та відповідача.

Повний текст рішення складено та підписано 10 січня 2022 року

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя В.В. Олішевська

Дата ухвалення рішення28.12.2021
Оприлюднено14.02.2022
Номер документу103122883
СудочинствоАдміністративне
Суть: визнання протиправним та скасування податкове повідомлення - рішення Офісу великих платників податків Державної податкової служби від 14.02.2020 року № 0000515104.

Судовий реєстр по справі —200/4942/20-а

Постанова від 15.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 15.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 13.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 23.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 13.02.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 30.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 19.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Постанова від 19.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Ухвала від 17.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

Ухвала від 17.10.2022

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Казначеєв Едуард Геннадійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні